keskiviikko 24. toukokuuta 2017

Rooma yöllä, osa II

SunsetRome4.JPG

Rooma yöllä osa I täällä!

Rooma on tavallista turvallisempi kaupunki jopa iltaisin ja öisinkin. Roomassa on ihmeen vähän väkeä ulkona kello kahdeksan jälkeen illalla. Johtunee siitä että suurin osa roomalaisista syö päivällistä kello yhdeksän maissa. Aamuisinkin on erittäin rauhallista ja hiljaista tuonne kello 9-10 saakka. Kello 23 tulee täysi hiljaisuus asunnoissa. Aaamut ovat maagisia. Rooma herää erittäin hitaasti päivään. Aaamuiset kävelyt ovat antoisia.

En ole osannut koskaan pelätä kävellä yksin ulkona kaduilla myöhenpäänkään iltaisin. Useimmat jotka sattuu tulemeaan vastaan ovat turisteja, joilla on aivan liian vähän aikaa että he ehtisivät näkemään kaiken sen mitä haluaisivat, joten on otettava aikaa iltäyöstäkin. Ilta ja aamuyö on erittäin sopiva ja nautinnolinen aika tehdä kävely kaupungilla.


Rooma on aivan omalaaituisensa kaupunki, jota ei voi verrata Pariisiin, Lontooseen tai muihin metropoleihein, ja juuri siinä piilee Rooman charmi. Jokainen joka saapuu Roomaan ensi kertaa yllättyy täysin, koska Rooma ei vastaakaan ennakkokuvaa kaupungista. Rooma ei edes muistuta kaupunkeja tavallisessa tutussa merkityksessä, vaan ulkoilmamuseota, josta löytyy huippumuotihuoneiden myymälöitä, tuhat kirkkoa ja vähintäin yhtä monta luostaria ja raunioita sulassa sovussa. Ravintoa ja kahvila vieri vieressä. 

Rooman keskusta, centro storico, on kävelyaluetta melkein suurimmilta osin. Se on Rooman historiallisinta aluetta kapeine kujineen, joilla on erittäin rauhallista ja nautinnollista maleksia. Kujilla on turvallisinta kävellä. Kannattaa pysytellä maan pinnalla, eikä mennä metroon, jos ei ole aivan pakko. Ja välttäkää takseja jos vaan voitte. Roomassa tervejalkainen pystyy liikkumaan parhaiten kävellen.


Rooma on myös maapallon uskonnollinen keskus, jossa on kaikki isoimmat uskonnot edustettuina. Heillä on uskonnolliset institutiot, kirkot ja korkeakoulut täällä Roomassa. Pappien, piispojen, kardinaalien, munkkien, nunnien, politikkojen ja ulkomaalaisten opiskelijoiden määrä on valtavan suuri Roomassa. Poliisitkin ovat aina lähenpänä kuin arvaattekaan. 


Roomaa voi katsella öisinkin sillä kaupunki on erittäin hyvin valaistu öisinkin. Monet paikat ovat avoinna myöhään illalla ja nykyään on hyvin paljon iltamyöhäisiä ja öisiä opastettuja kiertokäyntejäkin. Monet museotkin ovat avoinna iltamyöhään, joskus öisinkin. Vatikaanin museokin on avoinna iltaisin 21. huhtikuuta-27. lokakuuta välisenä aikana kello 19.00-23.00. Mutta varaus on tehtävä netissä!


Täältä voi tutkiskella mitä muita museoita tai nähtävyyksiä on avonna ilaisin tai öisin. Samoilta sivuilta voi ostaa sisäänpääsyliput. Roomassa tapahtuu paljon iltaisin. Täällä on joitakin ehdotuksia ruotsiksi. Näihin musiikkielämyksiin sisältyy myös päivällinen jossain läheisessä ravintolassa. Kirkoissa pidetään usein iltaisin ilmaisia konsertteja. Kirkkojen eteisistä voi tutustua tarjontaan.

Samoilta sivuilta löytyy päivän matka Roomasta Caprille. Retki tehdään joka päivä, reissu kestää 13 tuntia. Omasta mielestäni hieman liian stressaavaa käydä Caprilla yhdessä päivässsä. Kerroin Capri reissusta vastikään

Tai päivän retki Tivoliin. Tai kierros viidessä pikaruokapaikassa Roomassa. Pyöräretki katakombeille. Pastantekokurssi, audienssi Paavin kanssa kahdestaan (vain keskiviikkoisin), kierros Berninin jalanjäljillä, musiikkia ja taidetta barokin synnyinkaupungissa Roomassa ja paljon paljon muuta. Näissä opastetuissa ryhmäaktiviteeteissa on se hyvä puoli että siinä säästää aikaa ja voimia. Ainoa haittapuoli on se että tämä tulee kalliimmaksi kuin omin päin tehty excursion. Opastus näissä retkissä on yleensä englanniksi.


Foro Romanollekin tehdään ryhmävierailuja öisin silloin tällöin

Rooma on jopa ehkä kauniimpi iltaisin ja öisin kuin päiväsaikaan maagisesta tunnelmasta johtuen. Valoheijastimet ylös rakennusten ulkoseinille ja raunioihin tekee Roomasta erittäin lumoavan. Myöhemmin illalla ja alkuyöstä on Rooma yksistään sinun omissa käsissäsi. Tunnelma on kuin kävelisi elokuvakulisseissa. Kun liikenne melkein pysähtyy olemattomiin siinä kahdeksan paikkeilla niin Rooma hiljenee tyystin. 


Ja jos saattaa sataa ripsauttamaan pari pisaraa vettä, niin kaikki roomalaiset häipyvät heti sen tien. Italialaiset luulevat että sateella sairastuu, joten lapsia ei päästetä edes kouluun sateella. No jaa, kukaan ei Roomassa päästä lapsiaan yksin edes pihalle, saatikka menemään kouluun. Lapsia ei nää koskaan kaduilla tai kaupoissa, ei juuri missään, ei koskaan, paitsi skoottereiden tai vespojen tarakalla, kun lasta viedään kouluun aamulla tai haetaan iltapäivällä taksin kotiin.  Roomassa on ihan tavallista että skootterin päällä istuu kaksi tai kolmekin henkeä. Lapsi edessä, isä välissä ja äiti tarakalla. Illalla astioiden kilinä kuuluu avoimista ikkunoista sisäpihalle kello yhteentoista sakkka ja ruuan tuoksu tulvii ulos kaduille. Kello yksitoista illalla koko kapunki hiljenee kerralla. Paavi sai oman vespan jolla hän voi ajaa Vatikaanin alueella. Paavi asuu Santa Marta luostarissa, ja edellinen paavi Bendictus XVI asuu Vatikaanin toisessa nunnaluostarissa. Molemmat luostarit sijaitsevat Vatikaanin muurin sisäpuolella. Sieltä on muutama sata metiä matkaa Paavin virkahuoneelle, audienssi rakennukseen ja Pyhän Pietarin basilikaan.

Roomassa ei edes nää humalaisia missään. Baareissa ei istuta ja nuokuta oluttuoppien äärellä. Ylipäätään harvoin näkee kenenkään kallistelevan laseja. Kahvi se on jota baareissa juodaan ja se juodaan seisoen ja keskustellen vieressä seisovan kanssa tai vaihtamalla pari sanaa baristan kanssa. Kahvilan baaritiskin ääressä saattaa nähdä pari pukuun pukeutunutta herraa seisoskelemassa ja juttelemassa tuossa kello 19-20 paikkeilla illalla. He ovat tulossa töistä ja juovat yhdet aperitivot ennen kuin he kiirehtivät kotiin päivälliselle.

Päivällinen syödään ravintoloissakin siinä kello 21-23 välisenä aikana ja tapana on varata pöytä ajoissa. Se on nimittäin kohteliasta varata pöytä etukäteen ja jopa kertoa että mitä seurue aikoo syödä päivälliseksi, jotta kokit tietää varautua. Eihän toki kukaan italialainen lähde yksin päivälliselle, täysin hullu ajatus.  Ehkä laitakaupungilla voi aivan hyvin mennä extempore päivällisillekin tavalliseen korttelisto ravintolaan, sillä siellä kaikki tuntee toisensa ja ravintola on heidän yhteinen olohuoneensa. Roma by night voi viettää siellä missä Dolce vita/ihana elämä käsite sai alkunsa, nimittäin Via Veneton ympäristössä. Filmitähdet ja julkkiset ovat sieltä kyllä melkein kokonaan häipyneet jonnekin muualle.Joitakin alueita voi ehkä vältellä kuten Terminin takapihoja, mutta mitä asiaa sinne kenelläkään turistilla on. Takapihoilla nukkuu asunnottomia. Taskuvarkaat esiintyy aina päiväsaikaan ja siellä missä turisteja parveilee tai jonottaa. Keskustan busseissakin, varsinkin Vatikaaniin kulkevissa busseissa, kuten bussi 64, joka kulkee Terminin rautatieasemalta Vatikaanin kautta San Pietron rautatieasemalle. Tämä bussi kulkee viiden minuutin väliajoin läpi keskikaupungin.

Taskuvaras saattaa seisoa jonossa selän takana. He ovat usein hyvin nuoria ja toimivat parittain. Usein myös nainen ja lapsi yhdistelmässä. Joten jos joku alkaa jututtamaan teitä niin pitäkää silmällä mitä tapahtuu selän takana. Tottunut silmä alkaa tunnistamaan nämä taskuvarkaat. Joitakin lähellä piti tapauksia on sattunut minullekin, mutta olen opetellut olemaan varuillani. Varkaitakaan ei näy iltaisin tai öisin missään. Kapeilla kujilla kaupungin keskustassa ei varkaita tule koskaan vastaan, siitä voi olla melko varma. Turha pelätä kujia ja katuja joilla kulkee vähän porukkaa. Varkaat on siellä missä on eniten porukkaa, mieluiten tungosta, ja ennen kaikkea turistit ovat se kohde joiden ympärillä he liikkuvat.

Ja sitten vielä on muistutettava nostaa bankomaatista käteistä ja maksaa aina käteisellä. Roomalaiset poliisit toivovat että turistit käyttävät käteistä ja säästävät kaikki kuitit kunnes ovat päässeet hotelliin. Isoimmissa ruokatavara myymälöissä voi maksaa turvallisesti kortillakin, sekä museoiden ja gallerioiden sisäänpääsyssä.  Kuittien säilyttäminen on laki Roomassa, no jaa koko Italiassa. Useimmissa myymälöissä ei edes voi maksaa kortilla sillä korruptio Italiassa on valtavan suuri ongelma ja moni myymälä tai ravintola saa helposti huonon maineen.

Rooman poliisit ovat joka paikassa, sielläkin missä heitä ei huomaa. Rooman poliisit saavat ihmeen usein taskuvarkaatkin kiinni hyvin nopeasti.

Bridge Vittorio Emanuele II at sunset.jpg

Sininen tunti

Engelsburg und Engelsbrücke abends.jpg

SunsetRome3.JPG

Piazza del Campidoglio, Rome - 2495.jpg

Piazza del Campidoglio at night.jpg

ArcoDiCostantinoRomaItaly.jpg

Konstantinin riemukaariRoomasta ei ole helppoa löytää ruokapaikkaa yöllä. Romalaiset ovat vaatineet kunnalta ettei ravintolat, pikaruokapaikat saa olla auki läpi yön. Ja ymmärtäähän sen, sillä roomalaiset haluavat nukkua yönsä eikä kuunnella meteliä. Kello 23 melkein prikulleen roomalaiset hiljenevät kotonaan.

Roomassa ei kannata häiritä naapureitaan sillä missään muussa maassa ei kansalaiset nosta syytteitä kotirauhanrikkomisesta kuin juuri Italiassa. Italiassa ei kannata mennä moittimaan myöskään heidän lapsiaan tai lasten käytöstä, sillä siitä se vasta sota alkaakin. Mutta kehu ihmeessä roomalaisen miehen vaimoa ja lapsia. Mainitse kuinka kauniita vaimo ja lapset ovat, niin johan mies lämpenee ja saat itsellesi italilaisesta miehestä loupuksi elämää hyvän ystävän. Se kuuluu asiaan.

Mutta Roomassakin löytää ruokaa yöllä, kunhan kysyy paikallisilta opastusta. Nimittäin roomalaiset menevät juhlinnan jälkeen cornettolle ja kahville ja he jos ketkä tietävät että mitkä paikat ovat avoinna. Terminin rautatieaseman luona on joitakin paikkoja jotka ovat avoinna läpi yön. Terminin rautatieaseman ympäristöstä luulisi löytyvän  ruokapaikkoja, joista saa yölläkin syötävää ja juotavaa. Sitten en tiedä mitä laki sanoo.

Terminin rautatieaseman alueella sijaitsee hotelli hotellin vieressä ja pikaruokapaikkoja on vieri vieressä. Hän joka haluaa nähdä Roomaa ja käydä vain nukkumassa ja suihkussa hotellilla ja syödä pikaruokaa tai halpaa arkiruokaa niin tämä alue Terminin rautatieaseman ympäristössä on aivan omiaan sinulle. Terminin rauatatieaseman länsipuolella on paljon hyviä ja halpoja pikaruokapaikkoja mutta hotellien kanssa voi olla varovainen. Siellä nimittäin on joitakin hotelleja joista voi "vuokrata huonetta tunniksi tai pariksi." Castro Pretorion kaupunginosan puolella, Terminin pohjois ja itäpuolella, on huomattavasti parempi maine.

Sorschetta tarkoittaa kaikkien romalaisten tuntemaa aamupalaa cornetton rinnalla. Se on ikään kuin cornetto toisessa muodossaan. Se on lattea pulla, jonka päällä on kermavaahtoa tai vaniljasosetta ja sulatettua suklaata. Täällä La Sorsettarossa saa luonnollisestikin pizzapalaa ja borchettosämpylöitä. Roomalaiset syövät makeaa juhlimisen jälkeen. Mielellän myos aina aamuisin. 

Pikku lapsillekin tyrkytetään Nutellaa aamuin, väli- ja iltapalaksi, joka lähtöön. Nutella kuten Kinder Egg on italialainen tuote, jota myy upporikas Giovanni Ferraro. Haluaisin kieltää herra Ferraron tuotteet, sillä hänestä on tullut miljardääri erittäin epäterveellisten tuotteiden myynnillä, hän leikkii lasten terveydellä. Nutella on puoliksi sokeria ja puoleksi rasvaa, jossa on sitten hieman makuaineita. Tätä töhnää sitten levitetään vehnäjauhoista valmistetun leivän tai lätyn päälle. Yhdenkään lapsen ei pitäisi kasvaa syömällä useampi kerta päivässä vehnäjauhoja, sokeria ja rasvaa. Epäterveellisenpää syötävää ei löydy.


Dolci...makeaa...jota roomalaiset rakastavat.


Sorschetta krapulaan...Palm Gallery hotelli


Palm Gallery, Via delle Alpi 15 D, Triesten korttelisto


Tämä on yksi niitä harvoja hotelleja Roomassa, joka on saanut täydet pinnat. Monen mielestä Palm Gallery on täydellinen. Tunnen tämän alueenerittäin  hyvin. Olen täällä kuin kotonani. Olen asunut melkein Palm Gallerya vastapäätä. Joten kerron hieman tästä ympäristöstäkin samalla kertaa.

Via delle Alpin katu tai kuja sijaitsee erittäin kauniissa ja rauhallisessa Triesten kaupunginosassa. Tämä on yksi Rooman mukavimmista alueista. Olen asunut monella puolella Roomaa, mutta ehkä tämä olisi se alue jonne mieluiten haluaisin jäädä asumaan jos jäisin Roomaan lopuksi ikääni. Aventino ja San Saba sekä Garbatella ovat myös mileluisiani paikkoja. Aventinossa ei ole paljoakaan asuntoja, tai ne harvat asunnot mitä siellä sijaitsee, ovat erittäin suuria, ja erittäin kalliita.


Palm Galleryn lähellä sijaitsee ihana Coppeden korttelisto, vaikka kauniita rakennuksia on tällä alueella hyvin paljon. Alue on erittäin rauhallista, paitsi Corso Triestellä on liikenne melko vauhdikasta. Trieste ei ole kaupunginosa vaan korttelisto ja se lasketan kuuluvan Rooman ydinkeskustaan. Täällä olen aikaisemmin kertonut alueesta.

Pidän myös siitä ettei täällä Triesten alueella ole butiikki butiikin vieressä, vaan myymälät ovat keskittyneet määrättyihin paikkoihin. Via delle Alpin kuja kulkee Via Zaran ja Via Maltan välillä, melko lähellä Rooman Terminin rautatieasema, mutta silti paljon idyllisemmällä alueella. Mitään suoraa katua ei Terminiltä ole tänne Triesten alueelle, mutta bussilla 38 pääsee mukavasti Corso Triesten kauniille bulevardityyppiselle kadulle. Bussi ajaa Salarion kortteliston kautta. Terminin rautatieasemalta on linnuntietä noin kaksi kilometriä.

Tältä alueelta on pakko käyttää bussia kaupungille. Mutta niinhän se on monelta puolelta kaupunkia muutenkin. Luin turistien arvosteluja hotellista ja monen mielestä oli hyvä päästä yön ajaksi rauhalliseen paikkaan, jossa voi levätä. Palm Gardenin pieni mutta viihtyisä piha-alue ja uima-allas terassilla on varmasti monen mieleen. Kovin pitkä matka tänne ei ole keskustasta mutta tiet ovat mutkaiset. 

Melko läheltä kulkee raitiovaunukin jolla pääsee Rooman pohjoisiin osiin ja Vatikaanin saakka, joka taas puolestaan sijaitsee täysin vastakkaisella puolella Rooma kuin tämä Triesten alue. Raitiovaunu kulkee myös toiseen suuntaan ensin pitkin Viale Regina Margherittaa pitkin, jota reunustaa upeat palatsit. Raitiovaunu kulkee useitten mielenmkiintsoten kohteiden kautat ja päätyy Trasteveren rauatieasemalle. Aika ajoittain on bussit jaanaet raitiovaunun linjalla, mutat nykyään raitiovaunu aja koko linjan välin. Raitiovaunulinja 3 kohtaa raitiovaunulinjan 8 Viale Trasteverellä.  

Raitiovaunulla voi ajaa eteläänkin päin kaunista Viale Regina Margharetaa pitkin. Campo Veranon ihanalle hautausmaalle ei ole pitkä matka raitiovaunulla. Bussi 88 kulkee myös hautausmaalle. Siinä hautausmaan kupeessa sijaitsee San Lorenzo Fuori le Muran basilika (katso valokuvaa blogin alussa) ja sen yhteydessä munkkiluostari. Luostariin ei toki pääse sisään, mutta luostarin sisäpihalla saa oleskella.

Triesten alueella sijaistee kaski metroasemaa mutta niistä ei ole mitään hyötyä heille, jotka asuvat Palm Gardenissa tai sen lähettyvillä.


Corso Triesten ja Via Maltan katujen risteyksessä sijaitsee tämä kuvassa oleva bussipysäkki.Tälle pysäkille olen useimmin tullut ja vastapäiseltä pysäkiltä lähtenyt liikenteeseen. Pysäkin nimi on Corso Trieste-Trento. Tälle pysäkille kulkee bussit 38, 88 ja 89.

Pysäkiltä lähdetään Via Maltan viereistä katua Via degli Appenniniä ja kännytään Via dei Collille ja siitä sitten Via delle Alpille. Siinä se hotelli sitten seisookin. Yhtä hyvin voi kävellä Via degli Appenniniä kauniille Piazza Capreralle saakka ja siitä kääntyä Via delle Alpille. Välimatkat ovat erittäin lyhyet. Piazza Capreralla on erittäin kotoisa baari/kahvila. Myöhemmin illalla kahvilassa hengaliee melko paljon nuorta väkeä, mutta iltapäivällä se on mukava paikka rentoutua.


Piazza Caprera, taustalla Via degli Alpi ja Palm Gallery hotelli

Via delle Collin varrella sijaitsee hotelli Residenza Matilde ja Piazza Capreralla on luostariasuntola Casa per Ferie Cristo Re, jota voin suositella. Siinä aivan lähellä sijaitsee myös Birgitta luostari, Via delle Isolen varressa. On siinä useita muitakin luostareita mutta luultavasti niissä saa asua vain yliopiston opiskelijat. Yksi luostareista on miesten eläkeläiskoti. Birgitta luostarin vieressä on Room in Roma Isole niminen pensionaatti, joka on saannut hyvät arvosanat ja on kaiken lisäksi halpa.

Piazza Capreran tori sijaitsee vain sata metriä Palm Gardenista. Tori on ihana ja rauhallinen, paitsi aamuisin ja iltapäivisin kun vanhemmat tuovat autoillaan lapsiaan kouluun tai hakevat  iltapäivällä kotiin. Roomassa ei nää koskaan lapsia kaduilla, ei minkään ikäisiä. Vain lähellä kouluja ja silloinkin vilaukselta.

Torin varrella seisoo useita kauniita rakennuksia ja keskellä toria on suikhulähde, jossa ei aina ole ollut vettä. Torin reunalla on myös alueen ainokainen kahvila ja kalaruuistaan tunnettu ravintola.

Mutta alueen paras ravintola  on omasta mielestäni pieni pizzeria Bruto. Saa siellä muutakin kuin vain pizzaa. Se sijaitsee Via Maltan puolella, siis kulman takana. Sen omistaa tanskalainen pariskunta. Muutenkin tällä  alueella kuulee usein puhuttavan tanskaa ja ruotsia. Suomea en ole sattunut kuulemaan.

Jos haluaa vuokrata huoneiston niin Via Apenninin varrella on aivan erinomaisen hyviä asuntoja vuokralle.


Piazza Caprera, vasemmalla ravintola ja oikealla kahvila 

Kuumina kesäiltoina laitetaan pöytiä ja varjostimia torillekin. Tuo rakennus tuolla talojen välissä on paikallinen koulu. Ja sen takana kulkee Corso Triesten autotie ja siellä ovat myös bussipysäkit. Kesäaikaan sunnuntaisin on torilla usein kirpputori.

Hotelliin voi tulla myös Via Nomentanalta Via Zaraa pitkin. Kadun varrella sijaitsee lähin ruokakauppa Todi. Elite niminen ruokakauppa sijaitsee Via Arnon alkupäässä. Via Chianan varrella sijaitsee alueen kauppahalli, Mercato Trieste.

Via Nomentanan kadulta kulkee kaupunkiin päin bussi 62 joka kulkee melkein Vatikaaniin saakka. Bussit 66 ja 82 kulkevat Terminin rautatieasemalle. Bussi 62 kulkee toiseen suuntaan Tiburtinan rautatieasemalle. Siellä on suuri ostoskeskus asemarakennuksessa, joka on yölläkin avoinna, ainakin osittain. Aseman ostoskeskuksessa on jopa kirkkokin sisätiloissa. 

Jos ajaa  Terminin rautatieasemalta lähtevällä bussilla 38, joka kulkee tästä ohitse, niin bussi päätyy Porta di Roma nimiseen ostoskeskuseen. Siellä on iso ostoskeskus Porta di Roma ja jopa iso Ikean myymälä ja Hennes & Mauriz. Olen huomannut että Hennes myy erilaisia vaatteita eri maissa ja hinnoittelukin on erilaista. Tällä ei vaan shoppialla vaan täällä on aktiviteettiä, konsertteja ja muuta mukavaa. Täällä on monta myymällä ja ravitnolaa...


Bussipysäkki Corso Triestellä kaupunkiin päin lähdettäessä. Collegio Svedese on nimeltään rakennus pysäkin takana, jossa koulutetaan ruotsalaisia katollisia pappeja. Rakennus vasemmalle on Uuden Seelannin suurlähetystö.


Corso Triesten katu on bulevardityyppinen katu, jossa ajokaistojen välissä kasvaa upeita isoja pinjapuita ja siinne on laitettu myös penkkejä, jossa voi lepeuuttaa jalkojaan. Kadun varrella (kuvassa) sijaitsee iso peruskoulurakennus.
Corso Trieste on yksi kauneimpia autoteitä joita ole nähnyt Roomassa. Kaikki nämä pienet kapeat kadut Triesten korttelistossa ovat erittäin sööttejä. Nämä valokuvat ei oikein ole edukseen. Alueella on kauniita asuinrakennuksia jotka ovat kaltereiden takana, mutta talojen ympärillä on paljon puita ja puskia ja jokaisella talolla on pieni viheriäinen sisäpiha. Erittäin viihtyisä alue, ja ennen kaikkea rauhallinen. Julkinen liikenne voisi olla hieman parempi.

Ruotsin suurlähetystö sijaitsee myös tällä alueella, Via Serchio 9-11 

Palm Gallery hotelli keskellä karttaa. Tuo Villa Paganini on myös erittäin suositeltava yöpymispaikka tuossa kauniin Villa Paganainin puistolaueen vieressä. Villa Torlonian ihana puistoalue ja sen ravintola la Limonaia on minulle erittäin tuttu paikka. Ruotsin suurlähetystö sijaitsee myös tuossa Viale Regina Margharetan kadun varrella. Ylipäätään tällä kulmalla kaupunkia sijaitsee paljon upeita rakennuksia. Coppeden korttelistossa, kartalla vasemmassa yläkulmassa, on upeita rakennuksia vileä lisää.

Bussit 62, 66, 82 ja yöbussi N4 kulkevat Via Nomentanaa pitkin. Via Nomentanalla on  määrättyinä kellon aikoina niin ruuhkaista että bussia saa odottaa tunti kaupalla ja kun ne sitten tulevat niin tulee useampikin tipaten täyttä bussia,  joihin ei mahdu sisään. Paras vaihtoehto on siis Corso Triesten pysäkit, ehdottomasti. Bussi 80 kulkee myös Corso Triesteä pitkin Piazza Venezialta Porta di Romaan, jossa on suuri ostoskeskus ja Ikean tavarato samassa rysyssä.  Viale Margheritalla kulkee raitiovaunut 3 ja 19. Trasteveren päässä raitiovaunun sijasta on kulkenut bussit. Liekkö niin vieläkin.


Palm Gallery