tiistai 12. huhtikuuta 2022

Addio pandemia!

Nyt on aika sanoa addio pandemia/hyvästi pandemia Italiassa. Toukokuun ensimmäinen päivä siirrytään normaalioloihin. Suositukset  jää kuitenkin elämään  tapahtumiin tai tiloihin missä kokoontuu paljon ihmisiä. Tilaisuuden järjestäjät luultavasti saa päättää maskin käytöstä jatkossa ja sen lopettamiseta vaiheittain. 

Italian koronaviruksen aiheuttama/poikkeustila/hätätila päättyy 31. maaliskuuta yli kahden vuoden jälkeen. Italia jättää hyvästit Green Pass -rokotuskorttitarkastuksille 1. toukokuuta. 

Poistetaanko myös pakollinen naamioiden käyttö?

Hypoteesien joukossa on niiden poistaminen kaupoista ja supermarketeista. Niitten käyttö voi kuitenkin jäädä elokuvateattereihin, teattereihin, konserttisaleihin ja kulkuvälineisiin.

Maskin käyttö on pakollista kouluissa lukuvuoden loppuun saakka. jokaisessa maakunnassa päätään erikseen säännöistä.

Italialle on turismi suuri tulonlähde. Rooman Fiumicinon lentoasema julkisti uudet reitit kesällä 2022. Uusista reiteistä ilmoitti Aeroporti di Roma (AdR).

Tänä kesänä suuria matkailu-uutisia ovat Qantas-lennot Italian ja Australian välillä, jotka tarjoavat ensimmäistä kertaa non-stop-palvelun Rooman ja Perthin välillä ja edelleen Sydneyyn.

ITA Airways, Alitalian seuraaja Italian lippulaivayhtiölle, tarjoaa lentoja New Yorkin, Miamiin ja Bostonin lisäksi Los Angelesiin, Sao Pauloon, Buenos Airesiin ja Tokioon kesäkuusta alkaen.

WizzAir avaa 18 uutta reittiä, mukaan lukien Lontoon Gatwick, Madrid, Marrakech ja Amman, sekä uusia kohteita Roomaan, mukaan lukien Jerevan (Armenia) ja Turku (Suomi).

Kesä jatkuu myös suorilla lennoilla Aasiaan ja Etelä-Amerikkaan Singapore Airlinesin, Aerolíneas Argentinasin ja Latamin lennoilla.

WestJet aloittaa lennot Rooman ja Kanadan Calgaryn välillä, Gulf Air aloittaa suoran yhteyden Bahrainiin ja Icelandair tarjoaa lennot Reykjavíkiin.

Uusia kohteita tulee myös halpalentoyhtiöiltä Ryanair (Tangier, Girona ja Figari), Volotea (Strasbourg) ja Transavia (Montpellier). Ryanair  tulee lentämän Roomasta "62 kohteeseen yli 20 maassa" nyt kevään mittaan.

Ryanair on ilmoittanut viidestä uudesta talvireitistä Rooman kahdelta lentoasemalta, Fiumicinolta ja Ciampinolta, sekä avannut uuden tukikohdan Torinon Casellen lentokentälle ja kaksi uutta lentohallia Milano-Bergamon Orio al Serion lentoasemalle.

Irlannin halpalentoyhtiön operoimat uudet reitit yhdistävät Italian pääkaupungin Agadirin, Ammanin, Fezin, Riian ja Tallinnan kanssa lokakuun lopusta alkaen. Eikä ihme että Ryanair satsaa Marokkoon, mistä on tullut erittäin suosttu turistimaa. Lyö jopa Espanjan turistien määrällä. Marokko on satsannut suuria summia turistipalveluhin ja se sen kuin jatkuu. Rakennetaan uusia pikajunalinjoja kaupunkien välille. Kaupunkien välillä on jo ennestään hyvät bussiyhteydet.

Osa Ryanairin suunnitelmia on investoida 8 miljardia euroa Italian markkinoille tarkoitettuihin lentokoneisiin, sanoi toimitusjohtaja Michael O'Leary, joka lisäsi, että uudet reitit luovat "yli 800 uutta työpaikkaa" lentäjille, matkustamomiehistölle ja insinööreille. 

AdR:n tiedotteen mukaan tänä kesänä avataan 25 uutta yhteyttä Roomasta, joista 13:lla ei ollut suoria lentoja Roomasta ennen pandemiaa.

Rooma täyttää 2774 vuotta! 21.päivä huhtikuuta ja sen kunniaksi Rooman kunta/Roma capitale on istuttanut 340 uutta ruusukasvia Roseto Comunaleen, kaupungin ruusupuutarhaan Aventinen kukkulalle. Ruusupuutarha avaa porttinsa Rooman syntymäpäivänä 21. huhtikuuta. Täällä on kasvitieteellinen kokoelma, mikä koostuu noin 1200 antiikin aikaisista ja moderneista ruusuista.

Puutarha sijaitsee osoitteessa Via Valle Murcia 6, Via del Circo Massimon tien kupeessa. Puutarhaan on luultavasti sisäänpääsymaksu, arkena 5€ ja pyhinä 7€. En tiedä pitääkö tämä paikkaansa, mutta Rooman kunta on rutiköyhä, ollut  sitä jo kymmeniä vuosia. Italiassa eletään velkavaroilla aivan kuten Suomessakin. Alennushinnat suurille ryhmille. Lapset ja eläkeläiset (+65) ilmainen sisäänpääsy.  Puutarhassa pidetään myös opastettuja kietokäyntejä. 

Varaa opastettu kierros kunnan ruusutarhaan. Ota yhteyttä suoraan ruusutarhaan puh. 06 5746810 maanantaista perjantaihin kello 9.00-13.00. Maanantaisin ja tiistaisin myös kello 14.00-16.30,  tai lähetä sähköpostia osoitteeseen rosetoromacapitale@comune.roma.it

Metrolla B  Circo Massimon pysäkille ja siitä sitten lyhyt matka kävellen perille. 

Bussilla 75, Aventino/Circo Massimon pysäkille ja siitä kävellen loppumatka. 

Bussi 81 keskustasta päin pysähtyy kahdella läheisellä pysäkillä, Greca ja Circo massimo/Roseto communale. Molemmista on lyhyt kävelymatka puutarhaan. 

Tässä kulkee ohitse myös muutamia kiertoajelubusseja, joista voi hyppiä pois ja nousta kyytiin millä pysäkillä tahaansa, jos matkalippu on voimassa. Nämä bussit pysähtyy Via del Circo Massimolla, melkein vastapäätä ruusupuutarhaa. 

Siinä on Belvedere Romolo e Remo niminen näköalapaikka, missä jokaisen Roomassa käyvän olisi suositeltava käymään. Siinä on joitakin penkkejä missä voi istuskella. Näköala livenä on paljon mahtavampi kuin valokuvissa, koska livenä voi nähdä koko näkymän kerralla.

Via delle Decianen kadulle kääntyy bussi 715, minkä ensimmäiseltä pysäkiltä on lyhyt kävelymatka puutarhaan. Tämä alue kuuluu kauniiseen ja idylliseen Aventinoon, mikä kannattaa käydä katsastamssa ja  varata siihen pari tuntia aikaa. Aventinossa ei muuten busseja kulje ja tältäkin psyäkiltä on Aventinon keskusta hieman sivussa. Parasta on nousta Clivo dei Publiciin kujaa pitkin. Kuja sijaitsee puutarhan takana.

Roomassa on ladattu museoita, gallerioita ja konsertteja siltä varalta että pandemia hellittää. Nyt on aika nauttia kaikesta siitä mitä ei pandemian ajalla voitu tehdä. On melko mahdotonta suositella jotain Rooman valtavan suuresta määrästä nähtävyyksiä, mutta jos sittenkin... Villa Farnesina on on yksi todella näkemisen arvoisista kohteista Trasteveressä.

Roomassa on noin tuhat kirkkoa, joista suurin osa on avoinna joka päivä. Kirkkoihin ei Roomassa ole sisäänpääsymaksua, kuten monissa muissa italialaisissa kaupungissa. Suosittelen piipahtamaan kirkoissa sisällä. Kirkon ulko-ovi on avoinna, jos kirkko on avoinna. 

Kirkot Roomassa ovat täynnä aatelissukujen upeita sukukappeleita, joissa on runsaasti taidetta. Kirkot ovat myös mukavia paikkoja paeta hellettä ja autoliikennettä tai vaikka vaan istahtaa lepuuttamaan jalkoja. Kirkkoihin voi mennä ihan tavallisissa asuissa, kuitenkaan ei ihan puolialasti. Kaikissa kirkoissa ei ole edes kikkovanhteja enää, jotka tarkastaisi vierailijoiden asusteet ja valvoisi käytöstä.

Villa Farnesina, Via della Lungara 230

 Villa Farnesinan kotisivut!

Bussit 23 ja 280 pysähtyy Via della Lungaralla, mutta ne kulee vain pohjosis-eteläsuunnassa. Pysäkin nimi on Farnesina/Trilussa. Takaisin päin bussit kulkevat Teveren joen vastarantaa. 

Jos kävelee kekustasta Ponte Siston siltaa pitkin Trastevereen niin Villa Farnesina on siinä lähellä siltaa oikealle. Trasteveressä ei busseja kulje muuta kuin alueen reunamilla ja Viale Trasteverellä, missä kulkee myös mukava raitiovanu numero 8.

Villa Farnesina on yksi Rooman erikoisimmista renessanssi rakennuksista. Italian renessanssin huipulla Baldassarre Peruzzin suunnitteleman huvilan maalaukset tilattiin taiteilijoille, kuten Il Sodoma, Sebastiano del Piombo ja Raphael. 


Villa Farnesina valmistui 1500-luvun alussa ja nimettiin toisen omistajansa, kardinaali Alessandro Farnesen mukaan. Villa Farnesina esittelee upeita maalauksia ja renessanssin sisustusta. Kun astut sisään huvilaan, vierailijat voivat löytää valikoiman Rafaelin myyttisiä freskoja, mukaan lukien kuuluisa Cupid ja Psyche sekä Galatean voitto.

Villa Farnesinalla on myös pieni viihtyisä puutarha missä on mukava levähtää.