maanantai 2. kesäkuuta 2014

Della Vittoria, Quartiere XV


Della Vittorian korttelisto  on  numero XV Rooman kortteleista ja se sijaitsee Vatikaanista pohjoiseen. Täällä asuu noin 40000 henkilöä. Korttelisto kulki ensin nimellä De Milvio vuodesta 1911 alkaen, mutta sai uuden nimensä Della Vittoria vuonna 1935. Nimi Della Vittoria viittaa toiseen maailmansotaan. Vittoria tarkoittaa  voittoa. Nimitys on ymmärrettävää kun muistaa että tämä oli Benito Mussolinin vallan ajalla ... Musssolini valloitti Etiopian.

Della Vittorian alueella on kaksi metroasemaa, Lepanto ja Ottaviano. Busseja kulkee runsaasti ja raitiovanulinja numero 19:n päätepysäkki sijaitsee Via le Angelon ja Via delle Milizien katujen risteyksessä.


Via della Vittoria, Chi Era Costui?, Luigi Livraghi

Italian silloinen armeija piti harjoituksiaan alueella josta on eräs alueen toreistakin saanut nimensä, Piazza d'Armi, ja Teveren joen rantakatu Lungotevere delle  Armi, jonka varrella sijaitsee useita kauniittaa ns villinoja, kaupunkihuviloita, esimerkiksi Villino Rossellini, Villino Brasini ja Villino Campos.

Viale Angelicon katu halkaisee della Vittorian kortteliston halki etelä pohjoissuunnassa. Katu lähtee Ottavianon metroaseman läheltä, ensin Via Barletta nimisenä kadunpätkänä ja jatkuu Viale Angelico'na joka lopulta päätyy Lungotevere Vittoria'lle, aivan Teveren joen viereen. Viale Angelico on kaunis bulevardityyppinen suora katu jollaisia löytyy tältä aluueelta useampiakin. 

Alueen kadut on rakennettu sen verran "myöhään" että niistä on tehty moderneja suoria katuja eikä kujia. Viale Angelicon poikkikatu Viale delle Milizie on vähintäin yhtä viihtyisä katu. Ensinäkemältä saa vaikutuksen kuin olisi tullut Pariisiin. Nuo korkeat puistolehmukset molemmin puolin jalkakäytäviä tekevät kaduista viihtyisät. Katuja reunustavat rakennuksetkaan eivät ole rumuudella pilattuja. Korkeat lehmukset varjostavat katuja ja jalkaköytäviä niin että kuumana kesäpäivänäkin saa hyvän suojan auringolta.


Viale Mazzini, Chi Era Costui?, Sandro Vallocchia

Viale delle Milizie lähtee Ponte Giacomo Matteotin sillalta, jonka kautta pääsee Teveren joen toiselle puolelle ja josta on melko lyhyt matka Piazza della Popololle. Viale delle Milizeä pitkin kulkee raitiovaunu numero 19 jonka toinen päätepysäkki sijaitsee juuri Viale delle Milizien ja Viale Angelicon risteyksessä ja toinen päätepysäkki Geranin psyäkillä, kaukana toisella puolen kaupunkia Prenestinon alueella. Raitiovaunu on hidas kulkuneuvo mutta toisaalta antoisa. Siinä ehtii näkemään maisemiakain, ja roomalaiset raitiovaunut eivät ole useinkaan kovin täynnä. Juuri tämän raitiovaunulinjan varrella sijaitsee paljon nähtävyyksiä ja paljon kauniita rakennuksia.

Hieman etelänpänä sijaitseva Ponte Regina Margheritan silta johtaa suoraan Piazza del Popololle, mutta se silta sijaitsee'kin Borgon kaupunginosassa.


Vaiel Mazzini 32, Chie Era Costui?, Helena Serrano

Alueella sijaitsee useampikin korkeatasoinen hotelli kuten B&B Luxury Rooms San Pietro, Circovallazione Clodia, Grand Hotel Tiberino, Via Lattanzio ja Rome Cavalieri/Waldorf Astoria, Via Cadiolo, jolla on kaksi erihintaista hotelliosiota samassa osoitteessa.
Piazza Giardini Mazzinin torin suunnitteli Raffaele de Vico. Tori valmistui vuonna 1927. Torilta lähtee seitsemän katua jotka useimmat ovat bulevardityyppisiä katuja.


Raffaello De Vico (1881-1969)Raffaello oli arkkitehti joka opiskeli L'Accademia di Belle Arti'ssa Roomassa. Opiskeluaikanaan hän ihastui neobarokin tyyliin, joka oli juuri tullut muotiin. De Vico oli mukana suunnittelmessa  monissa kymmenissä Rooman puistoalue projekteissa. Arkkitehtuurina hän oli sen ajan mestareita ja ehti suunnitella monen monta suurta projektia elämänsä aikana. 


Piazza Mazzinin vihikiäisjuhlallisuuksissa oli  mm mukana  Filippo Cremonesi (Rooman silloinen porimestari), Benito Mussolini ja Raffaele De Vico, kuten kuvasta näkyy.

File:Piazzamazzini.jpg

Piazza Mazzinin keskellä sijaitsee pieni puistoalue ja sen keskellä tämä erikoinen lampi ja suihkulähde, joka on esimerkki vain yhdestä De Vicon kymmenistä puistosuunnittelu projekteista. Voi vain ihmetellä että kuinka hän ehtikin niin paljon elämänsä aikana.

Tevere from Ponte Milvio

Ponte Milvio/Pons Mulvius/Ponte Molle

Ponte Milvion silta on Rooman historiallisin silta. Vuonna 312 voitti Konstantinus Suuri taistelun rivaaliansa Maxentinusta vastaan. Konstantinus Suuri voitti ja Maxentinus hukkui Teveren jokeen sotilaittensa kanssa. Konstantinus Suuri on yksi Euroopan historian suurmiehiä, no jaa, jopa koko maapallon suurimpia vaikuttajia.

Fil: Piranesi-Ponte-Milvio.jpg

Giovanni Battista Piranesin kuvaus Ponte Milvion sillasta

Ponte Milvio oli aikoinaan ainoa silta ja tie pohjoisesta päin Roomaan. Tätä kautta tulivat niin keisarit kuin kuninkaatkin Roomaan.

Fil: Milviobron - Lucchetti 1.JPG

Ponte Milvion sillasta on tullut rakkauden silta, sillä rakstuneet pariskunnat käyvät laittamassa riippulukon siltaan kiinni ja heittävät avaimen jokeen. Lukkoja on paljon enempi kuin mitä kuvassa näkyy. Poliisit ovat niitä poistaneetkin sillä silta ei pian kestä lukkojen painoa.

File:Milviske-Bro-2.jpg

Ponte Milvion silta on kävelysilta


Viale Giuseppe Mazzini on reilut kilomteriä pitkä ja siinä on kaksi leveää ajokaistaa ja koko matkan keskellä puistolauetta. Piazza Giuseppe Mazzini ja Giardini Giuseppe Mazzini sijaitsee noin puolessa välissä matkaa.


Viale Giuseppe Mazzini

File:Palazzo Rai.jpg

Italian valtiollinen tv- ja radioyhtiön Rain pääkonttori sijaitsee Piazza Mazzinilla Palazzo Rai'ssa.

Piazza Bainsizza on saanut samantyyppisen pienen puistoalueen torin keskelle kuin Piazza Mazzinillakin on. Piazza Bainsizzan ja Viale Mazzinin välinen alue, Via Monte Santon ja Via Antonio Canoen välinen alua on elegantti rauhallinen alue asua ja elellä.

File:Ponte Risorgimento - Mitoraj fontana della Dea Roma 1000871.JPG

Piazza Monte Grappa, Ponte di Risorgimenton sillan kupeessa, on useamman kadun riesteys mutta siinä on myös puita, pensaita ja penkkejä, joiden keskellä seisoo tämä kuvassa oleva patsas. Patsas on Mitorajn valmistama ja nimeltään Dea Roma.

Igor Mitoraj asuu Roomassa. Yksi hänen kuuluisimmista patsaista Fontane della Dea Roma sijaitsee Palazzo Mignanellin sisäpihalla. Palatsi sijaitsee Piazza di Spagnalla ja palatsin omistaa muotisuunnittelija Valentino Garavani.File:TevereLargo.JPG

Lungotevere Vittoria, Tevere joen rantaa Della Vittorian kohdalla 

Della Vittorian kortteliston aluesuunnitelma tehtiin jo vuonna 1909 ja siihen on tehty yksi ja toinen muutos tai lisäys  myöhemmin.  Uusia rakennuksia on kasvanut kuin sieniä sateella. Päätettiin että noin 24 metriä tai sitä korkeampien rakennusten viereen on rakennettava matalampia kahden- tai kolmenkerroksisia rakennuksia. Alueen rakennustyyli on sekoitus renesanssin ja barokin tyyleistä.


Via Trionfale 91, Chi Era Costui?, Sandro Vallocchia


Tämä oli ensimmäinen vuokra-asunto (casa popolari) rakennus alueella, Via Sabotinin varrella, Giardino Pietro Lombardin puiston vieressä. Neljätoista pienenpää rakennusta purettiin 60-luvulla tästä vierestä.

File:Tevere - PonteRisorgimento1.JPG

Lungotevere Guglielmo Oberdan (kuvassa Ponte Risorgimento) rantakatu kulkee Teveren rantaa pitkin Della Vittorian puolella ja sen vieressä sijaitsee valtavan suuri rakennus jonka nimi on Convitto Nazionale Vittorio Emanuele II. Se on valtion omistama sisäoppilaitos, jossa tarjotaan oppilaille erittäin korkeatasoista peruskoulutusta korkeakoulutasolle saakka.Koulun päätarkoitus on opettaa Eurooppatietoisuutta.


Liceo Terenzio Mamiano, Viale delle Milizie 30

Tämän lyseon avasi Italian kuningas 1800-luvun lopulla mutta fasismin ajalla koulusta tuli fasistinen oppilaitos.Nykyään tämä lyseo on erittäin korkeatasoinen yksityinen oppilatos. Akaisemmin Della Vittoria ja luksuskaupunginosa Prati ja asuinalue Eroi kuuluivat samaan korttelistoon numero XVII joten useat tämän lyseon oppilaista tulee rikkaista perheistä. Täällä on opiskellut pitkä liuta roomalaisia julkisuuden henkilöitä ja kuuluisuuksia.


Lyseo on sannut nimensä Terenzio Mamiani della Roveren mukaan joka oli italialainen aatelisherra, filosofi ja poliitikko. Hän kuului vallankumous liikkeeseen 1830-luvulla. Hän istui kolme kuukautta vankilassa jonka jälkeen Kirkkovalto karkoitti hänet Pariisiin. Hän on myöhemmin toiminut jonkin aikaa Italian sisä-, ulko- ja opetusministerinä.

Lyseon tiloissa sijaitsee fysikaalinen ja luonnontieteellinen  museo.

File:Bridge of music.JPG

Ponte della Musican kävely-pyöräsilta johtaa Teveren joen yli ja sillan jälkeen suoraan eteenpäin löytää Maxxi Museon, Teatro Olimpicon, Palazzo della Soprt urheiluhallin, Auditorium Parco della Musica, musiikkihallin  ja Villa Glori'n puiston. Toiselle puolelle sitaa jää Foro Italico, Stadio dei Marmi ja Stadio Olimpico.


Ponte della Musica rakennettiin Armando Trovajolin muistolle. Hän oli kuuluisa säveltäjä, pianisti ja orkesterinjohtaja. Hän on ollut ehkä Italian ahkerin säveltäjä ja rakastetuin samalla. Hän syntyi ja kuoli Roomassa.


Via Scipioni 280, Chi Era Costui?, Helena Serrano


Via Settembrini, Villino Luciani

Nuo kaikkialla seisovat mainoskyltit pitäisi kieltää kaupunki alueella. Toinen ikävä ilmiö Roomassa on katujen varsilla seisovat roskakonteinerit, joihin laiteaan talousjätteetkin. Olen myös lopen uupunut kaikkialle parkkeerattuihin autoihin. Mutta muuta valitettavaa en oikeastaan löydäkään Roomasta.


Lungotevere delle Armi, Villino


Via Orti Farnesina (kirkossa), Chi Era Costui?, Sandro Vallocchia


San Gabriele Arcangelo all'Aqua Travesa, Viale Cortina d'Ampezzo 144

Tämä kirkko on paikallinen seurakuntakirkko joka vihittiin käyttöön vuonna 1986. Kirkko on ennen kaikkea Vocationisti järjestön käytössä. Järjestön perusti Don Betao Giustino Maria Russolillo. Hänet kanonisoitiin vuonna 2011. Vocatonistit eivät asu luostareissa vaan privaatti asunnoissa yhteikunnassa. Suurin osa vocationisteista asuu Napolin seudulla mutta päämaja sijaitsee juuri täällä Viale Cortina d'Ampezzolla.


Vera Puoti, Salve Regina


Gran Madre di Dio, Piazzale Ponte Milvio, Via Flaminia/ Via Cassia 1

Tämä iso kirkkorakennus on vuodelta 1933. Kirkko  on mahtava näkemys kun saapuu Ponte Milvion siltaa Teveren joen yli ja lähtee kävelemään pohjoiseen päin  ja  törmää tähän isoon kirkkoon Via Cassian ja Via Della Farnesinan/ Via degli Orti della Farnesinan risteyksessä. 

Kirkko rakennettiin Efeson kirkolliskokouksen muistoksi jossa katollinen kirkko vahvisti Pyhän Marian, Santa Marian, jumalallisen äiteyden ja ikuisen neitseyden. Tästä tuli katollisen kirkon dogmi Efesoksen kirkolliskokouksessa vuonna 431. Kokouksen jälkeen sai rakentaa Pyhälle Marialle pyhitettyjä kirkkoja ja pyytää Pyhältä Marialta esirukouksia. Santa Maria kirkkoja onkin paljon. Roomassakin useampia kymmeniä...


Gran Madre di Dio


 Via Costabella 18, Chi Era Costui?, Helena Serrano


Santa Maria Regina Apostolorum, Via Giuseppe Ferrari 1

Kirkko on ensisijaisesti Pallottini järjestön käytössä. Kirkko valmistui vuonna 1936. 

Vincenzo Pallotti syntyi ja kuoli Roomassa. Hän oli roomalainen pappi ja hänet kanonisoitiin vuonna 1963. Pyhä Pallotti on hyvin suosittu roomalaisten parissa.

Regina Apostolorum, apostolien kuningatar, on latinaa ja tarkoittaa Pyhä ä Neitsyt Mariaa.

Vincenzo Pallotti asui Via del Pellegrinin kujan varrella Parionen kaupunginosassa. Hänen vanhempansa olivat kotoisin Umbriasta. Hän aloitti koulunsa San Pantatleon kirkon yhteydessä ja myöhemmin roomalisessa collegiossa nimeltä all'Archiginnasio. Jo 23-vuotiaana häent vihittiin papiksi ja sen jälkeen hän opetti teologiaa Rooman yliopistossa. Hän perusti oman uskonnollisen järjestönsä Vincenzo Pallottii Societas Apostolatus Catholici, elikkä Pallottinit. Hän otti motoksi lauseen Caritas Christi urget nos, eli Kristuksen rakkaus pakottaa/velvoittaa meitä.

Fil: Pallottisarkofag.jpg

Pyhä Pallottini lepää San Slavatore in Ondan kirkossa, Via dei Pettinari 51, Roomassa. 


Santa Maria Regina Apostolorum


Santa Maria Regina Apostolorum


Santa Lucia, Via Circonvallazione Clodia/Via di santa Lucia 5

Kirkko vihittiin käyttöön vuonna 1999. Arkkitehtinä toimi Tullio Rossi joka on suunnitellut kolmattakymmentä kirkkorakennusta Rooman alueella. Hän suunnitteli myös useita huviloita Roomaan kuten Villa Ricci Bertoloni, Appia Antican varrella, Villa Solaro del Borgo, Via di Vignata Murata, Villa Falconi, Forte dei Marmi ja monta muuta. 

Se oli Rossi joka suunnitteli Olgiatan asuinalueen Rooman pohjoispuolelle, Via Cassian varteen. Olgiatassa on rikkaiden luksusasuntoja, alue on suljettu ja vartioitu. Täällä asuu Rooman eliittiä, kuten Lazion ja Rooman jalkapallojoukkueiden jäseniä. Olgiataa kustutaankin Rooman Bewerly Hill'iksi.


Santa Lucian kirkko


Santa Lucia, Madonna del Divino Amore

Santa Chiara a Vigna Clara, Piazza dei Giuochi Delfici

Kirkko on pyhitetty Pyhälle Klaara Assisilaiselle. Vihittiin käyttöön vuonna 1959. Tässä kirkossa pidetään erityisiä messuja lapsille ja miehille.San Giovanna Antida Thouret, Via Circonvallazione Clodia

Kirkon vieressä sijaitseva luostari, Suore della carità di Santa Giovanna Antida Thouret, tarjoaa huoneitaan vuokralle, Casa per ferie Centro Santa Giovanna Antida. Luostarijärjetsön perusti ranskalainen Jeanne-Antide Thourte vuonna 1807. Ponte Milvio (Piazza Consalvi), Chi Era Costui?, Sandro Vallocchia


San Lazarro, Via Borgo San Lazarro

Tämä kirkko oli aikoinaan viimeinen levähdyspaikka Via Francigenalla ennen saapumista Pyhän Pietrain basilkaan. Kardinaaleilla oli tapana tulla tänne ja ottaa vastaan suurlähettiläitä ja Pyhän Roomalaisen valtion keisareita jotka olivat tulleet paavin luokse kruunauttamaan itsensä. Rooman ryöstössä vuonna 1527 kirkko hajosi pahasti.


San Lazzarro


San Lazarro

Via Casali di Santo Spirito tyypillinen roomalainen vanhempi kuja, suora mukulakivikatu joita Roomassa nimitetään Sanpietrini nimellä. Kujaa reunustaa muurit. Upeat puut ja köynnöskasvit reunustavat puolestaan muureja. Tie päättyy Collegio Romano della Santa Crocen luokse.


Sacro Cuore di Cristo Re, Viale Giuseppe Mazzini 32


Sacro Cuore di Cristo Re'n kirkko hukkuu nykyään puiden taakse. Tämä on Cristo Re nimisen uskonnllisen järjestön omistama kirkko.

Cristo Re instituutti on valtavan suuri moderni järjestö, vain 23 vuotta vanha. Järjestön perusti Mosignor Gillees Wach Canon Don Filippe Mora. Hänellä ei ollut tarkoitusta perustaa instituuttia mutta syntyi tarve kouluttaa pappeja. Järjestön hengellinen elämä  ja säännöt on järjestäytynyt San Fransisco de Salesin salesiaanijärjestön mukaan. Järjestön päämaja sijaitsee Firenzessä. Järjestössä on vain 65 pappia ja 90 seminaristia. Järjestön erikoisuutena on erillinen naisjärjestö Adoratrici del Cuore Regale di Gesù Cristo Sommo Scaerdote, joka virallistettiin vuonna 2008.

Järjestö kouluttaa sairaanhoitajia ja apteekkihenkilökuntaa ja järjestö omistaa oman apteekkiketjunkin. Osdedale Cristo Re, sairalaa, sijaitsee Parco Regionale Urbano Pineton takana. Tämä on moderni erittäin  korkeatsoinen suursairaala.

Roomasata löytyy  myös useita luostareita, kouluja ja esikouluja sekä paljon muuta jotka Cristo Re järjestö omistaa. 

Erinomainen Cristo Re'n omistama luostariasuntola löytyy Via Aurelian varrelta, vain kaksisataa mertiä Metro A:n pysäkiltä Baldo degli Ubaldi.Villa Madama, Via di Villa MadamaBarak Obama pitää puhetta Villa Madamassa.Vasemalla päämisiteri Mateo Renzzi.


Tämä upea rakennus sijaitsee lukitun portin takana kujalla joka sijaitsee Monte Marion luonnonreservaatin alueella. Tänne järjestetään opastettuja kiertokäyntejä. Villa Madaman yhteydessä sijaitsee Diplomaatti instituutti joka on Italian ulkomisniteriön alainen. 

Villa Madama on myös Italian pääministerin käytössä virallisia tapaamisia ja julhlallisuuksia varten. Alunperin rakennuksen rakennutti upporikas Medicin suku Firenzestä ja ennen kaikkea paavi Leo X Giovanni di Lorenzo de'Medici ja kardinaali Giulio de'Medici. Medicin suku oli aikoinaan maailman rikkain suku. 

Niin Rafaello kuin Antonio Da Sangallo nuorempi olivat toteuttamassa Villa Madaman rakentamista. Rafael kuoli kesken kaiken vain 37 vuotiaana vuonna 1520 joten rakennustyöt keskeytyivät joksikin aikaa. Paavi Clemens VII, toinen Medicin suvusta noussut paavi otti rakentamisen vastuulleen. Hän palkkasi Sangallon avuksi Giulio Romanon, Baldasarre Peruzzin, Giovanni Fransesco Pennin sekä pienempiä yksityiskohtia kuten pylväitä ja "stuccatuureja" valmistamaan Giovanni da Udinen ja Baccio Bandinellin. Mutta Sacco di Roma, Rooman ryöstössä vuonna 1527 myös Villa Madamaa hajoitettiin ja ryöstettiin. Paavi itki katkerasti ja pakeni Castel Sant'Angelon linnoitukseensa.

File:Il giardino di Villa Madama.jpg

Villa Madama kunnostettiin ja huvila kulki suvussa useissa sukupolvissa. Huvilan nimi Madama tulee siitä että Firenzen herttua Alessandro de'Medici meni naimisiin Itävallan prinsessa Margherita d'Austian kanssa ja Margharetaa kutsuttin Madama nimityksellä ranskalaiseen tapaan. Margherita oli myös Parman prinsessa ja hänen isänsä oli keisari Carl V, joka sai Margharetan avioliiton ulkopuolella. Myös Italian senaatti on nimeltään Palazzo Madama ja Madama on antanut nimen myös kokonaiselle kunnalle Tivolin kaupungin takana, Castel del Madama.


  Monte Mario


Monte Marion luonnonreservaatti
 mahtavat näköalat Rooman kaupungille

Monte Marion luonnonreservaatti sijaitsee Della Vittorian alueella ja sen kupeessa, della Vittorian kortteliston pohjoisimmassa kolkassa on armeijalla ollut auntoja ja täällä sijaitsee nykyään useita suurlähetystöjä. Useat kadut ovat suljettu lukituilla porteilla ja vahtikopeissa istuu vahdit. Muuten alue on hyvin maalaismaista kapeine kujineen joita varjostaa puut ja pensaat.

Luonnonreservaatin takana, sen länsipuolella, sijaitsee Monte Marion viihtyisä asuinalue joka jää kahden puistoaleen väliin, sillä sen länsipuolella puolestaan sijaitsee Parco Regionale Urbano Pineto. Tämä aluee on yksi Rooman kaunempia ehdottomasti. Todellinen oaasi. Alueella on joskus ammoisina aikoina ollut tulivuorikin nimeltä Sabatino. Alueella on Sacchettin aatelissuku omistanut tiluksia. Heillä oli upea huvila täällä Villa Sacchetti, jonka suunnitteli arkkitehti Pietro da Cortona mutta huvilasta ei ole enää mitään jäljellä.


Parco del Pineto


Monte Marion luonnonreservaatti


Obseratorio INAF
Monte Marion korkein kukkula on 139 metriä korkea jolta on hienot näköalat kaupungille. Puiston mielenkiintoisin osio on niemltään Colli della Farnesina, puistoalueen pohjoisosassa, suoraan Stadio della Franesinalta ylös. siinä on pitkä ja jyrkkä nousu. Kadun varrella on kerrostaloja enimmäkseen.


Puistolalueen pohjoisimmassa kolkassa, Vicolo dei Casali di Santo Spirito 70, sijaitsee ranskalaisen armeijan hautausmaa, jonne on haudattu 1709 toisessa maailmansodassa Rooman pommituksissa kuolleita ranskalaisia sotilaita. Hautausmaan portti on avoinna maanantaista perjantaihin kello 8.00-16.00 ja lauantaina kello 8.00-13.00.


Observatorio, INAF, sijaistee Monte Marion luonnonpuistoalueella

Vatikaaniin on täältä noin kilometri suoraan eteläänpäin. Observatorion kupeessa sijaitsee  hyvin yksinkertainen kioski/kahvila ja hieman siitä vielä ylöspäin ravintola/kahvila Zodiaco, Viale dell'Parco Mellini.

Jos nyt haluaisin lähteä kävelylle tälle puistoalueelle niin valitsisin Via del Parco della Vittorian tien. Se lähtee Via Trionfalen tieltä, Monte Marion asuinalueen luota ylös puistoalueelle. Siellä on erikseen autotie, tosin autolla ei taida päästä kuin lyhyen matkaa. Sieltä  löytyy myös penkkejä istuskella. Tämän tien varrella on rakennuksia ja  muutenkin aukeata eikä synkkää metsää jonne voisi eksyä.

Keskiajalla pyhiinvaeltajien kävelyreitti Via Francigena, joka kulki Englannista Euroopan ja Italian läpi Roomaan, kulki juuri Monte Marion kautta  Via del Praco della Vittoriaa ja Via Trionfalea pitkin Vatikaaniin.


Täältä käsin pyhiinvaeltajat näkivät Pyhän Pietarin basilikan kupolin. Pyhän Pietarin basilikahan oli yksi pyhiinvaeltajien päätepisteistä. Monte Marion kukkulalla oli kirkkoja, luostareita ja hospitseja joissa hoidettiin sairaita pyhiinaveltajia ja jossa he saivat yöpyä ja ruokailla. Via Franciganaa pitkin kulkee nykyäänkin patikoitsijoita, ainakin lyhyempiä pätkiä. Täältä löytyy useita linkkejä tietoa!

Monte Marion luonnonpuistolalue jatkuu eteläänpäin kapeana puistoleena Valle Aurelian metroasemalle saakka, siis aivan Vatikaanin taakse. Siinä puisto yhtyy Parco Urbano Pineton puistoon Monte Marion asuinalueen läntisellä puolella. Tämä on kaunista aluetta asustella mutta siitä toisten ehkä...Santa Maria della Pietà, manicomio, mielisairaala

Tämä oli aikoinaan Euroopan suurin psykiatrinen sairalaa jonka avasi Italian kuningas Victor Emanuele III vuonna 1014. Mielisairaala siis täytti sata vuotta nyt keväällä ja sairaalaa oikein juhlittiin suurin joukoin.

Mielisairaala suljettiin vuonna 1998. Italiassa päätettiin sulkea kaikki mielisairaalat tyystin ja nykyäänkään ei Italiassa ole mielisairaalloita, vaan potilaat hoidetaan avohoidossa tai tilapäisesti klinikalla lyhyitä aikoja. Rakennuksessa on ollut kulttuurillista toimintaa ja rakennuksia on yritetty uuskrojata, mutta varojen puutteen takia työt ovat pysäyksissä.

Ruotsissakin suljettiin mielisairaalat vuonna 1995.Santa Maria della Pietà oli oikeastaan kokonainen kylä rakennuksia.
Stadio dei Marmi/Foro Italico

Rakennus oli alunperin Accademia Fascista della Farnesina, urheilujärjestö joka toimi fasismin ajalla, nykyään Olimpiakomitean päämaja.