perjantai 2. elokuuta 2019

Quartiere XI Portuense


Portuensen korttelisto on Rooman kunnan XI korttelisto, suburbio/ asumalähiö VII. Sen lisäksi on olemassa Portuensen distrikti'kin. Mutta näistä poliittisista aluejaotteluista on vaikea pitää lukua, joten käsittelen alueen pelkästään Portuensenä.  

Portuensen alue on syntynyt Aurelianuksen kaupunginmuurin ja Teveren joen kupeeeseen. Portuensessa sijaitsee kaksi rautatieasemaa, Villa Bonelli ja Magliana. Paikallisjunat Fiumicinon lentokentälle kulkee nimittäin tätä kautta. Parhaiten Aurelinuksen kaupunginmuurin näkee, jos ajaa omalla autolla rauhallista ja idyllistä Via di Porta Aurelianuksen tieltä tai Viale della Mura Latinan tietä, Porta Latinan luota. Muurin näkee hyvin Piazza di Porta Matronialtakin käsin. 

Sama Aurelianuksen muurin näkee myös Rooman pohjoispuolella Pincipn puistossa. Viale del Muro Torton autotien ylitse kulkee kävelysilta, jota näkee kuinka mahtava tämä muuri on.

Muuri kulkee myös länteen päin Viale di Porta Adretinan kuvetta ja edelleen Viale Giotton raunaa Porta San Paulolle. Aivan valtavan mahtava kaupungin muuri. Busilla 118 pääsee Porta San Sebationelle ja siitä edelleen Appia Anticalle. 

Bussi 218 lähtee Porta San Giuovannilta ja ajaa Porta Latinan ja Porta San Sebastianon kautta edelleen Ardeatinaan Castel di Levaan, jossa sijaitsee mielenkiintoein pyhäkkö nimeltä Madonna del Divine Amore. Molemmat bussit kulkee jonkin matkaa muurin kuvetta.

Joktut junat tulee jopa Ortesta saakka, Viterbon provinssista Fiumicinon lentoknetälle Portusen kautta. Tiburtinan rautatiasemalta lähtee myös junia Fiumicinon lentokentälle. Lukuisia busseja kulkee alueella joten täältä on melko hyvät yhteydet joka suuntaan. Portuense sijaitsee suht koht lähellä Rooma keskustaa. Metroja ei tällä puolella Teveren jokea kulje, ainakaan vielä. 

Terminin rautatieasemalta ensin metrolla B Ostienseen ja siitä bussilla 128. Rooman keskustasta Piazza Venezialta kulkee bussi 781.

Kuten kartalta näkyy niin Portuense sijaitsee Teveren joen länsipuolella. Via Portuensis tai Via Portuensen tie kulkee Portusesem rajana sen länsipuolella. Via Portuensis on ikivanha antiikin aikainen tie, joka kulki Roomasta Portuksen satamaan, joka sijaitsi Teveren jokisuulla meren rannassa. Alun perin tie alkoi Pons Aemiliuksen sillan kohdalta, ja sen viereinen tie oli nimeltään Via Campana, joka kulki Teveren joen rantaa pitkin. Via Portuense kulkee hieman lännenpää kumpareisen alueen kautta. Molemmat tiet johtivat nykyisen moottoritiehen Ponte Galeriaan, jossa Fiumicinon lentokenttä sijaitsee.Ponte Guglielmo Marconin silta

Via Portuense lähtee Trasteverestä Porta Portesen portilta etelään päin ja myötäilee Teveren jokea. Porta Porteseen pääsee raitiovaunuilla 3  busseilla 44 ja 75. Potuensen puolelta on kuusi siltaa Teveren joen ylitse.

Ponte Guglielmo Marconin 235 metriä pitkä silta on yksi eniten liikennöityjä. Se kulkee strateegisesti suoraan Trasteveren rautatieasemalta kohti E91 mottoritien alkua EUR:n kaupunginosassa.Ponte Sublicion silta

Toinen vilkaasti liikennöity silta on Ponte Sublicion silta Porta Portesessa, jota pitkin kulkee  bussitkin.

Trasteveren rautatieaseman luona Via Portuensen tie törmää Aurelianuksen kaupunginmuuriin ja siitä eteenpäin tie seuraa kaupunginmuuria jonkin matkaa. Portuensen asuntolaeelle saavuttaessa on ensin suuri liikenne ympyrä jossa kohtaa useita teitä. Siinä sijaitsee Tempio Scolanova Beth Shalom, siis juutalainen temppeli ja sen vieressä sairaala nimeltä Ospedale Israelitico. Tienristeyksen toisella puolella sijaitsee juutalainen vanhainkoti, Casa di riposo Ebraica di Roma. Portuse on yksi niistä Rooman aleuista, jossa on asunut juutalaisia perinteisesti. Portuense on rauhallinen alue, jossa nykyään asuu runsaasti vanhuksia. Se on ikään kuin oma pikku kaupunkinsa kaupungin sisällä.

Via Portuensen länsipuolella sijaitsee Gianicolensen korttelisto, jossa olen asunut ja viihdyin erittäin hyvin sillä alueella. Gianicolensen puolella tietä sijaitsee suuri sairaala-alue ja joitakin vanhainkoteja. Italialaiset sairaalat ovat kauniita ja viihtyisiä rakennuksia. Usein sairaalat rakennetaan ikään kuin pieneksi omiksi kylikseen. Rakennusten välille jää viheraluetta ja polkuja ja penkkejä. Muutenkin italialainen sairaanhoito on erinomaista ja melkein ilmaista. Ei ehkä vastaa aina Ruotsin korkeanpaa tasoa. Sairaaloita ja klinikoita pyörittää enimmäkseen monen monet kymmenet yksityiset uskonnolliset instituutit ja laitokset. Vaikea pitää niistä lukua.

Vai Portuensen tie jatkaa edelleen, vaikka itse Ostiensen alue on jo ohitettu. Via Portusensen tie pättyy Fiumicinon lentokentän luokse melkein meren rantaan. 

 Eteläisinpänä sijaitseva silta on kaikista uusin silta, Viadotto della Magliana, joka on moottoritie E91 tien silta.Tie lähtee Gra:n kehätieltä ja tunkeutuu EUR'in asuinalueelle saakka. E91 tietä myötäilee vanha Via Maglianan tie, jota myötäilele myös Fiumicion lentokentälle ja Lido di Ostiaan kulkeva paikallisjunat. Varsinaisen Portuensen jälkeen sijaistee Maglianan asuinalue, jolla oli aikoinaan erittäin huono maine. Magliana ei vielä tänäkään päivänä ole mikään Rooman kauneimmista ja viihtyisimmistä asuinalueista, mutta rikollisjengejä ei enää alueella ole. 

EUR Magliaan metroasema sijaitsee EUR:in puolella Tevereä, siis heti moottoritiesillan jälkeen. EUR nimittäin kuuluu Maglianan distriktiin. 

Via Portuensen tie lähtee Porta Portuensen kaupunginmuurissa olevan portin luota. Itse Via Portuense ei ole kummainenkaan katu alkuupäästään. Sen varrella nimittäin sijaitsee autokorjaamoita ja myyntikojuja, jotka myy kaikkea autoihin ja moottoripyöriin tarvittavaa, kaikenlaista romua, melko nuhjuinen kadunpätkä alkupäästään. Lungotevere Portuense/ Portuensen rantakatu on sitten jo mukavanpaa aluetta, jonne on rakennettu melko uutta asutustakin.


Porta Portese

Tämän portin sisäpuolella pidetään Mercato di Porta Portsen kirpputoria sunnuntai aamupäivisin kello 7.00-14.00. Täällä myydään kaikkea maan ja taivaan väliltä, vanhaa ja uutta ja varastettuakin, joten poliisit tekee tänne usein ratsioita. 

Tänne torimyyntiin löytää parhaiten kun kävelee Viale Trastevereä pitkin kohti Trasteveren rautatieasemaa ja kääntyy vasemmalle Via di Porta Porteselle juuri ennen raitiovaun pysäkkiä nimeltä Min. Pubblica Istruzione. Viale Trastevrellä pysähtyy myös bussi H Min. Pubblicia Instruzionen pysäkillä.Tuossa muurin sisäpuolella oikealla kädellä sijaitsee yksi Rooman vanhimmista ja tyypillisimmistä roomalaisista trattorioista, Trattoria Dal'Cordaro. Trattoria viittaa italialaiseen ravintolaan, mutta trattoria on paljon kodikkaampi ja rennompi ruokapaikka kuin restaurante. Ruokalistat usein puuttuvat ja viini tarjoillaan kannusta ja tavallisista vesilaseista, kuten italialaiset perinteisesti tekevät. Viinilasit ovat pariisilaisen yläluokan keksintö. Trattorioissa valmistetaan perinneruokia ja hinnat on yleensä alhaisemmat kuin ravintoloissa.

Dal'Cordaro on avoinna maanantaista lauantaihin kello 19.00-23.00.


Porta Portese, Piazza Porta Potese

Sunnuntain antiikimarkkinat sijaitsee hieman etelänpänä Piazza Ippolito Nievolla, lähellä Ippolito Nievon raitiovaunupysäkkiä Viale Trasteverellä. Mutta siellä myydän paljon muutakin kuin vain antiikkia. Varastettuakin. Poliisit tekee razziota. 


Ponte della Magliana yhdistää Portuensen ja Ostiensen kaupunginosat toisiinsa. Ostiense sjaitsee Teveren joen itärannalla ja Portuense länsirannalla. Via Portuesen tie kulkee Portuensen läntisenä rajana.

Ponte Teastaccio ja Ponte dell'Industrian siltaa pitkin pääsee autolla joen itäiselle rannalle mm Testaccioon. Hieman etelänpänä kulkee Ponte della Scienza Teveren joen ylitse Ostiensen kohdalla. Mutta se on kävelysilta. Ponte Giugliano Marconia pitkin on kova liikenne etelään päin. Ensin siinä on Ostiensen  alue jossa sijaitsee yliopisto Roma Tre ja San Paulon basilika. Eteläisin silta Portuensen korttelistossa kulkee Autorsradan siltaa pitkin, Viadotto della Maglianaa. Nimittäin Rooman ympäri kulkevalta Circovallanzionelta/kehätiletä lähtee pätkä moottoritietä kehätien sisäpuolelle, EUR:in alueelle ja päätyy Via Laurentinan tielle.

Heti Portuensen eteläpuolella sijaitsee Magliana joka on ollut huonomainen alue. Täällä ei asu vakituisesti kuin vajaat 6000 asukasta, enimmäkseen eläkeläisiä. Aluella sijaitsee Maltan ritarikunnan siaraala. Alue on virallisesti nimeltään EUR Magliana, sillä alue kuuluu Teveren joen toisella puolella sijaitsevaan moderniin EUR:n kaupunginosaan. EUR on lyhennys alueen nimestä Esposizione Universale di Roma. Aivan alun alkaen asuinalueen nimi oli E42. Alue rakenenttiin fasismin ajalla Mussoliin käskystä. Alue on merkittävä liike-elämän keskuspaikka. EUR:iin pääsee metrolla C. Asema sijiatsee Teveren joen toisella puolella, mutta sillan ylitse ei taida kulkea abussia, koska silta on moottoritie A91.Castello Magliana, Maltan ritarikunnan sairaala, joka alun perin oli paavien huvila.EUR Magliana on suht koht pieni alue, joka on historiallisesti ikivanha aluetta. Metroaseman nimi on EUR Magliana linjalla B.

Magliana on olutrittäin huonomainen aika ajoittain, ja pahimmillaan tilanne oli 1980-luvulla. Täällä on pesiskellyt maffia ja Banda della Magliaanan rikosliiga. Mafiapoliisit ovat saaneet tainnutettua Roomassa mafian toimintaa paljon viime vuosina. Nykyään Magliana on tavallinen kunnostettu esikaupunkialue, mutta ei siellä silti ole mitään turisteille nähtävää tai koettavaa.

Vaikka Roomassa on valtava maffiapoliisi kaarti, niin silti ei ole maffiaa saatu taltutettua kokonaan. Roomassa on ollut melko kauan jo rauhallisenpaa, mutta nyt maffia on taas herännyt eloon. Razzioita tehdään yhtenään ja ravintoloita, myymälöitä suljetaan, asuntoja ja huviloita otetaan poliisien haltuun. Mutta onhan meillä saman tyyppisiä  itä-eurooppalaisia mafiaporukoita Tukholmassakin, jotka kiristävät varsinkin ravintolan omistajia. Ei niistä ole mitään harmia tavallisille ihmisille, mutta sääli heitä jotka joutuvat maffian kynsiin. Rikosliikogen jäsenet sitten ampuvat toisiaan.


 Paavi Franciskus kävi lohduttamassa maglianalaisia

Trasteveren rautatieasema sijaitsee aivan Portuensen kupeessa Porta dell'Industrian kohdalla, josta Via Portuensen tie kulkee ohitse kohti aina Fiumicinoon saakka, meren rantaan, jonne Teveren joki laskee.

Via della Magliana lähtee Piazza Antonio Meuccialta Portuensesta ja päätyy Ponte Gallerian juna-asemalle. Katu siis seuraa Teveren joen läntistä rantaa läpi koko Portuensen kortteliston. Maglianan asema sijaitsee siinä kohtaa, kun Teveren joki tekee jyrkän mutkan. Alue on melko harvaan asuttua. Täällä sijaitsee useita autokorjaamoita ja muita verstaita. Paikka paikoin alue on hieman rähjäinen verstaiden takia, mutta alueen luoteisissa osissa on moderneja asuinalueita. Taaimmaisena sijaitsee Corviaele,  josta olen aikaisemmin kertonut täälläArvalipappi Lucius Verus noin 160 jaa

Alue on todellakin vanhaa asuinaluetta. Aluetta kutsutaan puhekielessä Arvalia'ksi. Täällä asui ns Arvaliveljet/Frates Arvales, jotka olivat ryhmä pappeja antiikin Roomassa, jotka uhrasivat vuosittain jumalille hyvän sadon puolesta. Nykypäivänä arvaliveljien toiminnasta tiedetään etupäässä kivitauluille kirjoitetuista kuvauksista ja rituaaleista, valoista ja uhreista. Roomalaisen legendan mukaan Romulus oli mukana perustamassa arvaliveljiä.

Arvaliveljien kerrotaan olleen alusta asti kiinteässä yhteydessä Rooman pohjoispuolella asuneitten sabiini heimojen kanssa. Heidän keskeinen jumalattarensa oli Dea Dia. He kokoontuivat Forum Romanumilla Regian talossa.

Veljeskunnan arvovalta väheni Rooman valtakunnan aikoina, mutta keisari Augustus nojautui heidän tukeensa. Myös Marcus Aurelius ja Elagabalus tekivät yhteistyötä arvaliveljesten kanssa. Kokonaan veljeskunta katosi vuoteen 400 mennessä.


Nykyistä Roma Capitalen porimestari Virginia Raggia käy sääli, sillä Roomassa on paljon ongelmia ratkottavana. Virginia Raggi on Rooman ensimmäinen naisporimestari. Hän on juristi koulutukseltaan ja hän edustaa roomalaista viidentähden liike nimistä puoluetta, joka on EU-kriittinen, ekologinen ja korruptiota vihaava puolue. 

Yksi edeltäneistä porimestareista oli entinen fasisti, Giovanni Alemanno, jonka poliisit ottivat haltuunsa. Mutta se oli ainao kerta pariin kymmeneen vuoteen kun Rooman päämies oli oikeistolainen, ja vielä fasisti. Rooma on perinteisesti aina ollut vasemmistolainen kaupunki. Roomalla oli ollut vasemmistolainen kunnanhallitus 18 vuotta peräjälkeen, kunnes tämä kyseinen herra nousi pormestarin virkaan. Herran jälkeen pormestarina istui eräs tunnettu kirurgi, joka teki hommaa vapaaehtoisesti ja 'neutraalina politikkona'. Hänen jälkeensä tuli EU:sta herra, joka toimi eräänlaisena virkamiehenä Rooman kunnalla ja teki työtään ilman palkkaa pari vuotta. Enimmäkseen hän paneutui Italian valtion ja Rooman kunnan erittäin kehnoon talouteen, mutta ei hänkään saanut parannuksia aikaan. Ongelmat ovat aivan liian suuret, joita ei noin vaan pystytä korjaamaan. Koruptio, rikollisuus ja mafia ovat suurimmat syylliset ongelmiin. Korkeintaan on saatu aikaa tekohengitykselle. Samassa jamassa ollaan vieläkin. 

Muuten... Suomikin  on ollut suurin pirtein yhtä kaun samassa jamassa  taloudellisesti kuin Italia ja taantuma on erittäin syvä. Italiassa vaan asuu 12 kertaa enempi asukkaita kuin Suomessa. Fasismi on nostanut päätään rikkaassa pohjoisessa Italiassa, jossa halutaan erota Italian valtiosta ja parustaa oma valtio nimeltä Padania. Mutta suomalaisten tutkijoiden mukaan Suomi on paljon otollisempi fasismin synnylle kuin Italia. Suomen suurin puolue, Perussuomalaiset, kuuluvat yhteen pohjois-italialaisen Lega puolueen kanssa, joka on lähes fasistinen puolue. Perussuomalaiset pitävät puheita ja veljeilevät Legan kanssa ja Putin tukee molempia puolueita taloudellisesti. 

Hirvittävä ajatus, mutta se ei ole kuin ajan  kysymys, kun Suomesta tulee fasistinen valtio. Kansalaisilla Suomessa ei ole mitään sitä vastaan, sen huoma kesksuteluista.  Italialaisilla on hyvässä muistissa facismin hirmuajat, varsinkin Roomassa, joten suuri osa italialaisista ei ikinä hyväksy fasismia Italiaan, jos he saavat päättää. Vastustsu fasismia vastan on Italiassa valtava.


Catacomba Generosa sijaitsee hyvin lähellä Magliana juna-asemaa.


Olen asunut Via dei Casaletton kujan varrella, joka sijaitsee Portuensen länsipuolella. Via Casaletto on melkein kolme kilometriä pitkä kapea kuja, joka sijatsee suuren luonnonpuistoalueen kupeessa, Rooman länsireunalla. Via dei Casaletton varrella sijaitsee uskonnolliset institutit ja luostarit vieri vieressä. Alue on omalaatuisensa, erittäin rauhallinen ja idyllinen. Tie päätyy asuinalueelle nimeltä Trullo. Alueelta löydettiin ensimmäisellä vuosisadalla jaa trulli, viisi metriä korkea hauta, ja siitä alue sai nimensä. Tällasia trulleja on eteläisessä Italiassa Puglian alueella paljon. Siellä trulleissa on aina asuttu. Via del Trullin katu kulkee suoraan Arvalien alueelle ja Genrosan katakombeille.


Portuensen alueen erikoisin kirkko on Santa Passeran kirkko. Kirkko sijaitsee Vicolo di Santa Passera 1, Teveren joen rannalla. Kirkko on peräisin toiselta vuosisadalta jaa. Lisärakennettu 700-luvulla ja uuskorjattu 1400-luvulla. Messu sunnuntaisin kello 10.30. Suljettu heinä- ja elokuussa.Santo Volto di Gesún kirkko, Via della Magliana 162

Portuesen alueella sijaitsee useita melko uusia kirkkoja. Via della Maglianan varressa, mumerossa 162, sijaitsee yksi näistä moderneista kirkoista,  Santo Volto di Gesú.


Kirkko rakennettiin erittäin keskeiselle alueelle, ehkä syystä että haluttiin parantaa Maglianan mainetta ja korottaa alueen statusta. Alueella asusteli ja piilotteli ns Maglianan rikosmafia jengi useat vuodet ja piti valtaa alueella.

Magliana on siisti asuinalue nykyään, vaikka kovin paljon asutusta täällä ei ole vieläkään.