tiistai 26. kesäkuuta 2018

Capodimonte


Tässä tulee vielä lisää Napolista...

Suurin viheralue Napolissa on Parco di Capodimonte, noin puolentoista kilometrin päässä Museon metroasemalta pohjoiseen päin. Aikaisemmin viheralue oli nimeltään Real Parco di Capodimonte, siis kuninkaallinen Capodimonten puisto.

Capodimonte on myös yksi Napolin kunnan osa-alueista ja asutustaajamista. Italiassa on useita Capodimonte nimisiä paikkakuntia, joten ei pidä niitä sotkea keskenään.  

Piazza Museo Nazionalelta ei ole kuin vajaa kaksi kilometriä Capodimonteen, mutta ei ehkä silti kannata lähteä kävelämään tuota matkaa. Kadun varrella tai sen välittömässä läheisyydessä sijaitsee useita kirkkoja, kahviloita, erilaisia myymälöitä ja jokunen katakombikin, kuten San Guadioson katakombit.

Alue kuuluu Stella/tähti nimiseen kaupunginosaan, joka on Napolin vanhimpia alueita. Kaupunginosa sai nimensä kirkosta tai oikeastaan pyhäköstä nimellä Santa Maria della Stella, Via Sanita 14. Kirkko seisoo San Gaudioson katakombien päällä. Tänne on kilometri matkaa Museon metroasemalta. Kirkko omistaa Maria ikoonin, jossa Marian pään päällä on tähti. Alueen katakombit syntyivät 200-500-luvuilla, mutta jos sitä ennen oli alueelle haudattu, koska ruumiita ei saanut haudata kaupunginmuurin sisäpuolelle. Stellan alue sijaitsi kaupunginmuurin ulkopuolella.


Kuulema tämä San Gaudioson katakombi on mielenkiintoisempi kuin mitä katakombit ovat yleensä. Kuvassa Santa Maria della Stellan pyhäkkö ja käynti kryptaan, jossa katakombi sijaitsee. Pyhä Gaudioso oli tunisialainen piispa joka muutti Napoliin. Mutta hänet tuomittiin kuolemaan väärän uskonnontulkinnan takia. Hänet haudattiin tänne katakombiin, josta katakombi sittemmin sai nimensä. 

Ja jos haluaa nähdä kasoittain pääkalloja ja kasoittain luita niin siinä tapuksessa voi mennä Fontanellen hautausmaalle, joka sijaitsee Via Fontanelle 8, jonne on noin reilut puoli kilometriä matkaa täältä katakombista. Fontanellen hautausmaalle haudattiin koleraan ja mustaan surmaan kuolleet. Fontanellan hautausmaa tekee valtavan vaikutuksen. Tänne on parasta mennä ryhmässä. Minä en ole kiinnostunut katakombeista.


Capodimonten suuri puistoalue on melko luonnonvarainen nykyään. Sen omistaa valtio ja se on kaikille avoin virkistysalue. Puistoon on useita sisäänpääsyjä hieman joka puolelta puistoa.

Puistoalueen alitse maanalla kulkee mootoritie E56 joka on eirttäin liikennöity tie. Tie on tehty ohittamana Napolin sen pohjoista reunaa. Tie lähtee Pozzuolista, ohittaa Agananon luonnonpusitoalueen nimeltä Riserva Statale Cratere degli Astroni. Tällä alueella on tulivuoren kraateri joka on suurin alueen kolemstakymmenstä kraaterista. Kerroin jo aikaisemmin Napolin postauksessa Campi Flegreistä, kuten tätä erittäin magmaattista aluetta kutsutaan.


Kraateri on 6,5 kilometriä ympärimitaltaan. Kraateriin on syntynyt vesilampia joissa elää runsaasti erilaisia lintulajeja. Astroni kraateri on purkautunut seitsemän kertaa, mutta siitä on kaun aiakaa. Mutta alue on aktviivien joten sitä ei koskaan tiedä koska se pösähtää. Pienemmät kraaterit laskee jatkuvasti kuumaa höyryä ilmaan. 

Luonnonresevaattiin pääsee sisään perjataisin, lauantaisin ja sunnuntaisin kello 9.30-13 ja suljetaan kello 14.30. Sisäänpääsy sijaitsee Via Agnano alle Astroni 468. Siitä sitten eteenpäin on kävelävä. On otettava mukaan juotava ja syötävää ja hyvät kengät, sillä matkaa  ylös kraaterille on noin kilometri. Mutta kuten sanottua, niin kraaterissa on vettä. Voi olla turha nähdä vaivaa kiivetä ylös. Hän joka on kiinnostunut linnusita ja kasvillisuudesta on tämä erinomainen kohde.

Edelleen E56 tie kulkee edellen Napolin asuinlähiöiden välistä kohti Capodimontea. Paikka paikoin tie kulkee maan alla ja juuri Capodimonte n kohdalal tie menee maan alle. Siitä se sitten kulkee Lentoknetälle, joka sijaitsee vain 2,5 kilomterin päästä Capodimontesta koilliseen. Lentokentän jälkeen E 56 tie kohtaa Autostrada 1, joka on toiselta nimeltään Autostrada del Sole. Tämä moottoritie on Italian kuuluisin. Se kulkee koko matkan Napolista Milanoon.


Capodimonten puistoalueella sijaitsee Villa Doria Capodimonte, joka on luksusluokan juhlahuoneisto. Se on tietääkseni myös hotelli.Tämä puistolaue linnan ympärillä on ihana oaasi Napolin kaupungin hässäkän jälkeen levähtää kaikessa hijaisuudessa. Täältä näkee alas kaupungille ja Veuviuskin näkyy taivaanrannassa. Avoinna:
Kaikkina viikon päivinä kello 8.30-18.30, paitsi keskiviikkoisin suljettu. 
Kesäaikaan avoinna myös 25.kesäkuuta-5.lokakuuta kello 22.30 saakka, jolloin sisäänpääsymaksu on 2 € kello 19.30 saakka.

 Sisäänpääsymaksu:
Aikuiset 12€, 8-24 vuotiaat 8€ ja alle 18-vuotiaat pääsee sisään ilmaiseksi.

Capodimonten suurin nähtävyys on Reggia di Capodimonte/kuninkaallinen palatsi, joka on nykyään Museo Nazionale di Capodimonte. Palatsin rakennutti ranskalaista alkuperää oleva Bourbonen kuningassuku, jotka hallitsivat myös Espanjassa ja Sisiliassa. Nykyinen Espanjan kuningas Filipe VI polveutuu  vieläkin Bourbonin kuningassuvusta.


Espanjan, Napolin ja Sisilian kuningas Carlo III Bourbone rakennutti tämän  palatsin metsästyshuvilakseen vuonna 1738. Oikeastaan kuningasperhe asui Napolissa pikkuriikkisessä Porticin platsissa. Kuninkaan äiti Elisabetta Farnese, yksi sen ajan kuuluisimpia naishenkilöitä ja myös rikkaimpia oli Carlon äiti. Elisabetta Farnese Parma omisti aivan uskomattoman kallisarvoisen taidekokoelman, jota kutsustaan nimellä Farnesen kokoelma. Kuningas Carlo peri kokoelman äidiltään. 


Palatsin rakentaminen kesti kymmenisen vuotta, jonka jälkeen osa Farnesen taidekokoelmasta tuotiin palatsiin ja osa jäi Napolin Arkelogiseen museoon.  Carlo III sai 13 lasta joista seitsemäs, Carlo hänkin nimeltään, sai Espanjan kuninkaan tittelin Carlo IV, mutta melko pian Napoleon Bonaparte nappasi tittelin itselleen. Kuningas Carlo VII:n pojista kolmas Ferdinad sai ensin Sisilian kuninkaan tittelin ja sittemmin myös Napolin kuinkaan tittelin. Ferninad pyysi arkkitehti Ferninado Fugaa tulla valvomaan palatsin rakennustöitä. Mutta pian oli Ferdinandin paettava Napoleonin joukkoja, jotka miehittävt Italiaa. Kymmenisen vuotta omisti palatsin Napoleon ja hänen  siskonsa aviopuoliso Joakim Murat, joka asui Napolissa ja sai olla jopa seitsemän vuotta Napolin kuninkaana.


Farnesen taidekokoelma siirrettiin Napolin Arkelogiseen museoon, joka sijaitsee Piazza Museo Nazionalella, Museon metroaseman luona. Jostain syytä osa Farnesen taidekokoelmasta on päätynyt Lontooseen British Museumiin. Taideteoksia löytyy myös Palazzo Farbesesta Roomasta, Galleria Nazionale di Parmasta. Mutta kun Ferninand palasi maanpaosta Napoliin, niin hän palkkasi taiteilijoita maalaamaan ja koristeleman palatsia. Vuonna 1840  alkoi palatsi olla täynnä taidetta. 

Vuonna 1861 joutui palatsi Italian kuingaspehe Savoian omistukseen. Nimittäin Italia on melko nuori yhdistyneenä valtiona. Italaian yhdistymien/risorgimento kesti kauan. Vihdoin vuonna 1871  tuli Italiasta yhdistynyt kuningasvalta. Napoleonin kymmenen vuotisen miehityksen ajalla oli Italia myös kuningaskunta Napoleonin käskystä ja hän itse oli sen keisari. Vuonna 1940 Italiasta tuli tasavalta.


Aostan herttuas asusti 1900-luvulla palatsissa, mutta vuonna 1940 otti Italian valtio palatsin huostaansa ja vuonna 1950 palatsista tehtiin museo. Ensimmäisessä ja toisessa kerroksessa sijaitsee Galleria Nazionale/Kansallinen Galleria. Muissa palatsin osissa sijaitsee mm kattava asenäyttely.


Koska kuninags oli avannut palatsin viereen porsliini- ja majolika tehtaan Porcellana di Capodimonten, niin paltsissa on luonnollisestikin erittäin runsaasti tehtaan töitä esillä. Porsliini on levinyt ympäri Eurooppaa, joten eiköhän melkein joka kodista löydy jokin heidän valmistamansa esine, kulho, vaasi tai korulipas. Muuten saa katsella myös 1700-luvun salonkeja ihan kyllikseen. Joitakin aivan ihania kudottuja tapetteja.
Shuttle-bussi kulkee Castel Nuovon edustalta Capodimonten Museoon. Tämä bussi on kätevä tapa päästä nopeasti ja kätevästi Capodimonteen. Hintaan  16 € sisältyy edestakainen bussimatka ja sisäänpääsylippu museoon. Lapset ja nuoret 5-25 vuotiaat 6€. Tällä tavalla säästää aikaa, vaivaa ja voimia. Kaikki muutkin kiertoajelubussit lähtevät samasta paikkaa, Piazza Municipio Largo Castello, Castel Nuovon edustalta.

Mutta omin päinkin tänne löytää melko helposti. Museon alueelle on kome sisäänkäyntiä. Bussilla 178 pääsee toEielle pääportille, joilloin jää pois Via Miano 2. Capodimonte Great Gate niminen portti Via Capodimonte 24 ja sinne pääsee bussilla C63. Bussi C63 lähee Danten metroseman luota.

Kolmas mahdollisuus on bussi M2, joka on aivan uusi bussilinja ja tehty vartavasten museolinjaksi. Tämä bussi kulkee siis kahden Napolin suurimman museon välillä. Bussi lähtee Via Broggialta, Museon metroaseman läheltä. Siitä se ajaa suoraan pohjoiseen Via Enrico Pesseinaa pitkin, Via S. Teresa Scalzi-Corso Amadeo di Savoia-Tondo di Capodimonte-Via Miano jossa on jäätävä pois kyydistä. Bussi käy sen jälkeen Fullonen Metro asemalla kääntymässä.Madre di Buon Consiglio/Basilica dell'Incoronata Madre del Buon Consiglio, Piazzale Madre Lardi

Bussit 174 ja M2 pysähtyvät mm kirkon kohdalla. Pysäkin mini on sama kuin kirkonkin nimi. Kirkon luota Via Capodimontelta voi aivan hyvin kiivetä portaita ylemmäksi ja siitä sitten edelleen ylemmälle tasolla. Mäki on toki melko jyrkkä.

Capodimontessa sijaitsi 1500-luvulla iso maatila. 1500-luvulla rakennettiin iso kirkko nimeltä Madre del Buon Consiglio Capodimonten mäen alle, San Gennarion katakombien päälle. En ole kiinnostunut katakombeista. Täällä Napolissa niitä on ainakin kaksitoista, mutta useinpiin ei päästetä ketään sisään vain kolmeen tai neljään. Katakombit ovat arkeologisia kaivausalueita.
Madonna Buon Consiglion ikooni on pääalttarilla ja siksi basilikaa kutsutaankin Santuarioksi/Pyhäköksi. Madonnalla on maagisia voimia, kuten kaikilla katollisen kirkon Madonna ikooneilla. Madonnan takia kirkosta on tullut pyhiinvaelluskohde.

Kirkon ympärrille on syntynyt useita vanhoja tarinoita ja legendoja onnettomista itkevistä naishenkilöistä,  jotka eivät ole löytäneet itselleen aviopuolisoa.Capodimonetn pusitoalueen itäpuolella sijaitsee kaupunginosa nimeltä Ponte rossi. Alu on saanut nimensä akvedukteista joita kutsutaan nimellä Ponte Rossi. Puistoalueen itäistä reunaa kulkee katu nimeltä Via Ponte Rossi. Tältä kadulta on sisäänkäynti Capodimonten platsiin ja portin edustalla pysähtyy bussi C63, joka lähtee Danten metroaseman puota. Ponte Rossin aluetta on siistitty ja uusia rakennuksia rakennettu. Alue on kaunista ja viihtyisää. Täällähän voisi vaikka asua.