sunnuntai 7. kesäkuuta 2015

Santa Maria in Via


846RomaSMariaInVia.JPG


Santa Maria in Via, Via del Mortado 24, Largo Chigi,
 Via del Tritonen kadun läntisessä päässä

 Kirkko on avoinna arkisin kello 7.15-12.15 ja 16.00-20.00
Avoinna sunnuntaisin kello 8.30-13.00 ja 16.00-22.00

Huom! Tulin jälkeenpäin kertomaan että kirkko on suljettu, ainakin toistaiseksi. Luultavsti vain huoltotöitä varten. Tässä kirkossa lappaa paljon väkeä päivittäin ihan yhtenään.

Huom! Tätä kirkkoa ei pidä sotkea yhteen Santa Maria in Via Lata nimisen kirkon kanssa, joka sijaitsee Via del Corso 306, ei edes kaukana toisistaan ja joka on vanhempi kirkko kuin tämä. 

Luultavasti kirkko sai nimensä siitä että kaivot rakennettiin keskelle tietä tai teitten risteykseen, josta sitten kehkeytyi tori ja josta lähellä asuvat hakivat vetensä. Kaivoista tuli kohtauspaikkoja. Tämä kirkkohan rakennettiin kaivon päälle ja keskelle katua/le vie, ja 'vie' puolestaan voidaan kääntää myös sanalla kautta. Katu tai tie siis on ollut reitti, jonka kautta mentiin sinne minne mentiin. 'In vie' tarkoittaa siis yksinkertaisesti  kadulla tai tiellä. Ja näkeehän sen vieläkin että kirkko on todellakin keskellä tietä.


Kun kävelee Piazza Venezialta Via del Corso'a pohjoiseen päin kaksisataa metriä niin tulee Piazza Colonnalle ja heti siitä sitten Via del Corson oikealta puolelta lähtee Via Tritonen katu itään päin. 

Siinä heti kulman takana sijaitsee Largo Chigi, joka on yksi suurimmista liikennekohtauspaikoista. Tässä pysähtyy bussit  51, 53, 62, 63, 71, 80, 83, 85, 160, 492, N4, N5, N12.  Pysäkit sijaitsee aivan kirkon edustalla ja toinen pysäkki on tuossa vasemmalla talojen välissä, Via del Pozzolla. 

Largo Chigin oikealla puolella sijaitsee luksus ostosgalleria, Galleria Alberto Sordi. Galleriassa sijaitsee luksusluokan kahvilakin nimeltä Gran Caffé in Galleria

Muuten turistin kannalta tämä on hyvä alue vuokrata hotellihuone, esimerkiksi Hotel Tritone tai Hotel delle Nazioni. Tämän keskeisenpää paikkaa ei löydy Roomasta. 

Hieman sivummalla Via del Pozzetton varrella sijaitsee upea Hotel del Borgognoni. Nimi borgognoni tulee siitä että alueella on asunut paljon burgundilaisia.Tuossa vasemmalla talojen välissä sen toisen bussipysäkin edustalla sijatsee burgundilaisten kotikirkkokin, Santuario dell'Adorazione San Caludio dei Borgognoni.

Largo Chigi'ä vastapäätä seisoo Palazzo Chigi, jossa pääministeri ja hallitus kokoontuvat. Tässä kohtaa ei ole mitenkään outoa jos sattuu kohtamaan pääministeri Matteo Renzin, sillä hän kävelee mielellään pitkin katuja ja juttelee ihmisten kanssa. 

Kirkko rakennnettiin vuosien 1491 ja 1513 välisenä aikana. Paavi Innocento VIII Cibò oli luvannut kirkon jo alunperin serviittijärjestölle ja heidän hallussaan se on vieläkin. Minulla ei ole harmainta aavistustakaan että mitä tämä serviittijärjestö mahtaa olla suomeksi. Mutta serviitit ovat yksi viidestä alkuperäisestä kerjäläis-luostarisääntökunnasta. Ordine dei servi di Maria. Serviittien pääpaikka Roomassa sijaitsee San Marcello ai Corso'n kirkon kupeessa sijaitsevassa rakennuksessa.

Kirkon rakentaminen kesti, sillä serviitit halusivat saada kirkon vieressä sijaitsevan luostarin ensin valmiiksi. Arkkitehti Giacomo della Porta aloitti kirkon suunnittelun ja Fransesco da Volterraa jatkoi. Rakentaminen pysähtyi ja myöhemmin Carlo Fransesco Lambardi lopetteli työt. Lambardi oli serviittiseurakunnan jäsen ja hän oli taitava rakennusten koristeli. Julksivu saatiin valmiiksi vasta paljon myöhemmin ja sen teki Carlo Rainaldi. 


Kirkossa on taulu jossa kerrotaan lyhyesti siitä ihmetapahtumasta jonka kirkossa sijatseva Maria ikooni sai aikaan.

Vuonna 1256 sijaitsi kirkon paikalla lato. Siinä vieressä sijatsi kardinaali Pietro Capoccin asunto. Herra Capocci kuului arvovaltaisten roomalaisten aatelisten joukkoon. Hänellä oli luonnollisestikin hevostalli palatsinsa vieressä ja elintärkeä kaivo. Eräänä syyskuisena iltana läksi kardinaalin palvelija lähteelle hakemaan vettä. Hän putosi vahingossa kaivoon ja siitäkös vesi alkoi nousta ja alkoi tulvimaan. Hevoset säikähtivät ja alueen emännät juoksivat hädissään kujaa pitkin ja löysivät Madonna ikoonin joka oli valmistettu terrakotasta ja se kellui veden pinnalla. Paavi Alessandro IV Conti julisti ikoonin ihmeitätekeväksi ja käski rakentaa ikoonille oman kappelin. Kirkko rakennettiin kaivon päälle.


Kaivo sijaitsee tässä kaapissa nykyään

 Kaivokappeli on ensimmäisenä oikealla kun astuu sisään kirkkosaliin.

Den undergörande bilden Madonna del Pozzo.








Lähteen edustalle on laitettu alttari, jossa saa hanasta lähdevettä mukiin ja sitä sitten kaadetaan alttarin taakse. Jotkut maistavatkin sitä vettä, mutta en suosittele juotavaksi, en edes maistettavaksi. Vesi on ikivanhasta lähteestä eikä sen terveellisyyttä tai puhtautta voi taata. Tämä lähdevesi perustuu uskoon. Yleensä paikalla on jokin serviittimunkki avustamassa. 


Kardinaali Pietro Capocci ja Madonna Pozzo ikooni

Église Santa Maria in Via, vitraux de la chapelle au puits.JPG

Roma, Santa Maria in Via, der Hauptaltar.JPG

Tätä kirkkoa on vaalittu kuin kukkaa kämmenellä. Vasta 1900-luvun keskivaiheilla sai Virginio Vespignani  korjata kirkkoa ja hän laittoi runsaasti marmoria kirkon sisustukseen. Vespignani on ollut suunnittelemassa Campo Veranon kaunista hautaumaata Roomassa.

Kirkon nykyinen tittelikardinaali on ekvadorilainen Raul Eduardo Vela Chiriboga, jonka hartioilla on vastuu tästä kirkosta. Ei ihme että kirkosta on tullut Roomassa asuvien eteläamerikkalaisten suosikki kirkko. Monessakaan kirkossa ei pidetä niin usein jumalanpalveluksia kuin tässä kirkossa. Eteläamerikkalaisilla on oma espanjankielinen messunsa kello 10 ja kello 17 joka päivä. Muita julmalanpalveluksia on usein. Lauantaina on erityinen "kaivomessu", Madonna Pozzon kunniaksi, aamulla jo kello 7.30. Sunnuntaisin pidetään seitsemän jumalanpalvelusta. 

Kirkolla on oma kirkkokuoro ja he esiintyvät usein kello 12.00 messussa. Syyskuun 8. päivä juhlitaan Madonna Pozzon vuotuista muistojuhlaa. Syyskuun 26 päivänä yöllä on kirkko avoinna koko yön jolloin valvotaan perinteisesti ihmetapahtuman vuosijuhlaa.

Kirkossa juhlitaan myös vuotuista muistojuhlaa seitsemän pyhän serviitti pyhimyksen kunniaksi.  Rosario eli rukousnauha hartaushetki on joka ilta kello 18.30.

Roma, Santa Maria in Via, Innenansicht.JPG

Roma, Santa Maria in Via, Seitenaltar.JPG

Pyhän Kolminaisuuden kappeli. Kuvassa on Johannes Kastaja, Fransiskus Assisilainen, Maria Magdalena ja luultavasti Johannes Evangelista. Cristoforo Casolani on valmistanut tämän kappelin.






Kirkon takaa Via Tritonelta käsin löytyy erittäin mukava Bistro Già Roma 1886.