sunnuntai 24. kesäkuuta 2018

Caserta




Tervetuloa Casertaan!


Campania on alue/regione Italiassa Lazion alueen/regionen eteläpuolella. Campanian alue jakautuu neljään provinssiin Caserta, Benevento, Avellino ja Salerno. Napolin aluetta kutsutaan metropolikaupungiksi, vaikka kaupunki nimitystä ei Italiassa ole enää. Napolin provinssi käsittää noin suurin piirtein Napolin kunnan alueet. Kaikki Italian entiset kaupungit ovat kuntia, kuten Ruotsissakin.


 Caserta, Casertan linna ja linnan puisto

Kesäaikaan pidetään konsertteja linnan sisäpihalla.

Rautatieasema sijaitsee heti linnan eteläpuolella. Suoraan rautatiesemalta pääsee kävelemään linnaan. Oikeasta linnan portista mennään sisään jos haluaa ostaa pääsylipun ja päästä katselemaan linnaa sisältä päin. Keskimmäisestä portista mennään lävitse, jos haluaa puistoalueelle, jonne on nykyään erityinen sisäänpääsymaksu 8€, lapset 4€, johon ei siis sisälly sisäänpääsymaksu linnaan. Tässä yhteen aikaan oli ilmainen sisäänpääsy puistoalueelle. 

Rautatieaseman ja linnan välillä maan alla on autoparkki.


Tämä kuninkaallinen linna on mailman suurin  pinta-alaltaan  235 000 neliömetriä. Linna on avoinna kaikkina päivinä kello 8.30-19.00 paitsi ei tiistaisin. Jokaisen kuukauden esimmäisenä sunnuntaina on ilmainen sisäänpääsy. 

Lähettyvillä, noin 3,5 kilometrin päässä luoteeseen, sijaitsi San Leucion silkkitehdas jossa valmistettiin kankaita ja kangastapetteja kuninkaalliseen linnaan. Täällä on myös museo jossa voi ihailla vanhoja kankaita ja asusteita. Linna, San Luecion kylä, kuninkaallinen puistoalue sekä Vanvitellin akvedukti ovat Unescon Maailmanperinnelistalla.

Casertan provinssi sijaitsee Napolin pohjoispuolella, noin 25 kilometriä Napolin rautatieasemalta. Täällä asuu noin miljoona asukasta. Itse Caserta on pieni taajama, jossa asuu vain noin 75000 asukasta. Useimmat casertalaiset suvut periytyvät Casertavecchian kylästä joka sijaitsee noin 10 kilometrin päässä Casertasta, ylhäällä vuoren päällä.  Se on käymisen arvoinen kylä. Aluetta on valloittanut niin lobardit kuin saraseenit ja heidän jälkeensä tulivat normandit alueelle. 1200-luvulla kylää johti Swabian alueelta Saksasta kotoisin oleva herra. 1400-luvulla tulivat aragoonit ja valloittivat alueen. Espanjalaisen erittäin mahtavan Bourbounin kuningassuvun vallan ajalla kuningas rakennutti uuden kaupungin ja antoi sille nimeksi Caserta. 

Kuningas Carlo Bourbone (1716-1788) Espanjan, Napolin ja Sisilian kuningas käski Casertavecchiolaisten muuttaa nykyiselle Casertan alueelle. Kuningas rakennutti tietysti uusia asuinrakennuskia heille. Kuninkaan tarkoituksena oli saada työväkeä, jotka saivat rakentaa kuninkaalle palatsin ja upean puistoalueen, jonka mallina käytettiin Versaillen linnaa ja sen puistoa Pariisin lähellä. Casertalaiset saivat sitten palvella kuningasperhettä ja heidän vieraitaan. Siivota, pestä pyykkiä, hoitaa hevosia ja ajaa hevoskärryjä, korjata rakennuksia, tarjoilla ja juosta asioilla. Vielä tänäkin päivänänä elämä Casertassa pyöriin palatsin ja sen puistolueen ympärillä. Vielä tänäkin päivänä monet casertalaiset ovat linnassa ja puistossa töissä.


Reggia di Caserta tai Palazzo Reale di Caserta con il Parco on yhdessä kuuluisan arkkitehti Vanvitellin suunitteleman akvedukti Vanvitellin ja Belvedere San Luecuion kanssa Unescon kultuuriperimä kohteita täällä Casertassa.

Linna on erittäin upea kuten kuninkaalliset linnat yleensäkin. Sali salin perään ja kaikki kalustettu ylenpalttisen promeasti. Tuskin noissä huoneissa edes viihtyisi asua. Mutta jos on nähnyt yhden kuninkaallisen linnan, niin ei ehkä kaipaa nähdä toista. Napolin lähellä on toinen kuninkaallinen linna nimeltä Capodimonte, jossa on kansallismuseo ja taidegalleria. Kerron siitä täällä. Itseäni ei kiinnosta enää linnojen salit, vaikka kuulema tämä linna on upeampi kuin itse Versailles. 

Mutta linnan lävitse pääsee kävelemään ilman että tarvitsee maksaa sisäänpääsymaksua, tai on ainakin päässyt. Toisaalta ymmärtää senkin ettei Caserta tai valtio voi kustantaa linnan ja puistoalueen kunnossapitoa kunnan tai valtion varoista. Talviaikaan täällä ei käy kovinkaan paljoa turisteja, joten silloin voi päästää turistit ilmaiseksi puistoon. 

Linnan takaa aukeaa aivan ihana puistoalue joka on todellakin nähkemisen arvoinen. Puistolaue on linnan takaa laskien noin 3 kilometriä pitkä ja noin 100 metriä leveä aukea puistoalue, jossa on useita vesialtaita, suihkulähteitä ja patsaita. Mutta jos lähtee kävelemään puistoalueen toiseen päähän niin mietittävä kaksi kertaa. Tämä alue on aidattu, eikä alueelta pääse ulos muuta kuin kävelemällä takaisin. Mutta tänne kuulema kuskataan myös hevosvaunuilla tai pikkubussilla väkeä maksua vastaan. Polkupyöriäkin kuulema lainataan. Linnan luota on vielä matkaa parkkipaikalle tai rautatiesemalle tai mihinkä nyt kukin on menossa. Mutta hätätilassa tänne saa ajaa poliisit, ambulanssi ja paloauto.


Tuolla horisontissa häämöttää kuninkaallinen linna ja tämä kuvassa edustalla on puistoalueen loppupäätä tai paremminkin vesiputous sijaitsee täällä alkupäässä, josta vesi sitten virtaa eteenpäin. 

Suuri ongelma on se että kuumana kesäpäivänä aurinko porottaa täysiltä, eikä ole juurii minkäänlaista varjoista suojaa. Aaamupäivästä ja illasta on hieman varjoa noitten puskien alla molemmin puolin. Vessoja ei ole kuin linnassa ja tuolla puistoaleen alkupäässä on yksi vessa puitten katveessa. 

Vielä sitäkin suurempi ongelma on ettei missään voi istua. Linnassakaan ei ole istumapaikkoja kuin muutama penkki pohjakerroksessa. Jos siis haluaa nähdä linnan ja kävellä puistoalueella, niin tähän on varattava suuri osa päivästä. Harvempi vanhempi ihminen jaksaa kävellä tai seisoskella suuren osan päivästä ja vielä kuumuudessa.


Puistoalueen loppupää tai paremminkin alkupää on vesiputous, johon vesi virtaa vuoriston lähteestä Acquedotto di Vanvitelli nimisen 38 kilometriä pitkän akveduktin kautta. Akveduktin suunniteli yksi Italian kuuluisimmista arkkitehdeistä Luigi Vanvitelli. Hänen suvussaan on useita arkkitehtejä usemmassa sukupolvessa.

Totta kai kuningasperhe tarvisti vesijohtoveden linnaansa, kun kerta roomalaiset keksivät akvedukti systeemin. Roomalaiset rakensivat ensimmäisen akveduktinsa Aqua Appian jo vuonna 305 eaa ja joista on vieläkin kolme toiminnassa. Vain modernit  vesijohdot on asennettu akvedukteihin. Vesi on erittäin puhdasta ja juomakelpoista. Vesinäytteitä otetaan yhtenään.  Vanvitellin Akveduktin uusrakennelma kulkee SP335 tien ylitse, noin kuusi kilometriä linnuntietä kaakkoon. Akveduktia rakennettiin vuosina 1753-1762. 


Akveduktin kupeessa seisoo toisen maailmansodan aikana kaatuneiden muistoksi pystytetty Garibaldin muistomerkki. Alue on maaseutua, jossa sijaitsee useita luostareita, kirkkojen ja amfiteattereiden raunioita, varsinkin kapeimpien maalaisteiden varsilla. 


 Via di San Michele, Maddaloni

San Michele e Santa Maria del Monten pyhäkkö on käymisen arvoinen paikka. Se sijaitsee mäen päällä, josta on mahtavan hyvät näköalat akveduktille. Tie Via Michele del Arcangelo lähtee Mastellonen kylästä ja päätyy pyhäkköön.



Santa Maria delle Grazia, Vaccheria


 Vaccheria 

Casertan alueella sijaitsee kirkkoja vieri viressä ja uusia kirkkojakin on rakennettu. Missään päin ei varmaakaan ole niin paljon apteekkeja kuin tällä alueella.


 Takaisin kuninkaan linnan puistoalueelle...











Casertavecchia


Casertavecchian tuomiokirkko San Michele Arcangelo vuodelta 1113 on todellakin näkemisen ja kokemisen arvoinen kirkko.


 Casertavecchia, siis vanha Caserta

Casertavecchian (vecchia=vanha) kylästä tehtiin vuonna 1960 italialainen kansallismonumentti. 

Nykyään kylässä asuu noin 180 asukasta, enimmäkseen vain vanhuksia.  Täällä on asunut longobardeja, sarakeesejä, normandeja, aragonialaisia, kunnes Bourbonen ranskalainen kuningassuku muutti alueelle ja rakennutti tämän mahtavan palatsin tänne. Bourbonen kuinagssuku vallitsee nykyäänkin vielä Espanjassa.

Kylä on suosittu turistikohde. Rakastan näitä ikivanhoja hiljaisia italialaisia kyliä, joita on valtava määrä ympäri Italiaa. Täällä ylhäällä vuoristossa on aina viileämpää kuin laaksoissa. Täällä pideteään keäaikaan paikallisia 'festa', festivaaleja.

Bussi 103 kulkee Casertan rautatieasemalta mutkikasta tietä pitkin ylös Casertavecchiaan. Tänne voi kyllä ajaa omalla autollakin, sillä täällä on iso parkkipaikka vierailijoille. Loppumatkan saa kävellä. Mutta samalle parkkipaikalle se bussikin tulee.




Noin reilun kilometrin päässä Casolan kylän itäpuolella sijaitsee Eremo San Vitalino. Käykää ihmeessä San Vitalinossa, jos liikutte alueella!






Matka jatkuu...