keskiviikko 11. heinäkuuta 2012

BirgittaluostaritPiazza Farnese, Pyhän Birgitan kirkko ja luostari

Birgitta on italiaksi Brigida.

Birgittaluostari, Piazza Farnese 96, sijaitsee melkein samalla paikalla kuin Pyhän Birgitan asunto Roomassa aikoinaan. Majoitukseen on sisäänkäynti vasemmalta kulman takaa.

Luostarimajoitus on ensiluokkainen ja hieman kallis. Vastaa ensiluokan hotellia. Parenpaa sijaintia ei kuitenkaan turisti voisi toivoa kuin Piazza Farnese. Kannattaa varata huone ajoissa sillä luostari on erittäin suosittu majoituspaikka. Luostarista löytyy kirkon lisäksi kirjasto ja suuri terassi katolla. Oma valintaisesti joko aaminainen, lounas tai päivällinen, kuinka haluaa. 


Pyhän Birgitan kirkko, Piazza Farnese


Kirkokosalin kattofreskot

Fil: Regola - s Birgitta interno 1160015.JPG

Kirkon pääalttari

Kirkkoon pääsee torilta käsin. Kirkko on avoinna kaikille silloin kun rautaportti on avoinna ja kirkon ovikin on silloin usein selkosen selällään.

Se on avoinna kaikille viikon kaikkina päivinä kello 16.00-20.30 sekä muinakin aikoina, jos kirkon rautaportti on raollaan.


Toinen Birgittaluostari sijaitsee erittäin kauniilla ja siistillä alueella Villa Paganinin naapurina, Via delle Isole 34.  Aikaisemmin pystyi näkemään luostarin ja luostarin pihan rauta-aidan lävitse, mutta nykyään luostarin rauta-aita on on peitetty rumilla muuovilaatoilla. 

Via Nomentanalta Vicolo della Fontanaa pitkin Largo di Villa Paganinille, jolta lähtee Via delle Isolen kuja, jonka varessa luostari sijaistee. Tämä on yksi Rooman kauneimpia ja hiljaisimpia alueita. Tällä alueella asuu tai on ainakin asunut Sofia Loren.

Lyhempi matka kävellä on jos ajaa Terminiltä bussilla 64 Corso Triesten kadun Corso Triesete Trento nimiselle bussipysäkille. Siitä pysäkin takaa kävellen Via Maltaa pitkin suoraan luostariin. Luostari sijaitsee Via Maltan päädyssä.

Olen asunut tässä lähellä Birgitta luostaria. Alueen kadut ovat erittäin kauniita. Täälllä on paljon puita ja pensaita joka talon ympärillä. Via delle Isole on ykisi Rooman kauneimmista kujista. Aivan ihana alue. Täällä ei ole montakaan myymälää tai ravontolaa. Silti löytyy ruokakauppoja muutama ja jokunen kahvilkain.


Piazza Capreran kahvila 

Via Nomentanan vasemmalla puolella on kaksi kujaa. Silloin kun portit ovat avoinna (kello 7.00 lähtien auringonlaskuun) on kujat jalankulkijoita varten. Kujat kulkevat Villa Paganinin puiston kautta.


Ihastuttava Villa Paganini oli yksi Rooman hienoimmista Villoista ja sen omistaa nykyään Rooman kunta. Sen tiloissa on sosiaalinen keskus lapsille sekä Montesorikoulu. Sitä vastapäätä Via Nomentanan tosella puolen Torlonian puisto ja huvila. Villa Torlonia on Rooman kunnan hallussa ja huvila on museo. Voisin kuvitella käveleväni vaikka viikko tolkulla alueen katuja ja kujia.


Aivan Via della Isolen loppupäässä sijaitsee Residenze Appennini josta vuokrataan  ensiluokkaisia huoneistoja. Villa Paganini niminen ravintola, Vicolo della Fontana 28, on yhtä romanttinen kuin sen ympäristökin. Alue sopii erinomaisesti hääparille tai vanhemmalle pariskunnalle.

Olgiata

Via Cassia 2040, Olgiata

Olgiata on Rooman Bewerly Hill. Olgiata sijaitsee Rooman kunnan pohjoisimmassa osassa, kehätien Gra:n ulkopuolella. Olgiatan ympärillä on aitaus ja aluetta vartioidaan vuorokaudet ympäriinsä. Se on täällä kun Rooman monet julkkikset ja poliitikot asuvat.

Tämä Birgitta luostari sijaitsee hieman ennen Olgiataa, Via Cassian varrella. Luotari on vastikään perustettu. Tämä on ennen kaikkea spirituaalinen keskus jossa kaikki kristityt voivat nauttia rauhasta kauniissa ympäristössä. Täällä pidetään retreattejä, yhteisiä rukoushetkiä ja kongressejakin. Luostari on avoinna vuodet ympäri. Tarjolla aamiaisen lisäksi lounasta ja päivällistä, jos niin haluaa. Luostari sijaitsee 20 kilometriä Rooman keskustasta pohjoiseen. Helpoiten sinne pääsee henkilöautolla.

Farfa

Suore di Santa Brigida, Via del Monastero 12, Fara Sabina

Farfa Sabina

HUOM! Kylän nimi on Fara Sabina, luostarin nimi Farfa Sabina. Langobardit perustivat Fara Sabinan kylän 600-luvulla. Täällä ei asu nykyään kuin reilut 10000 asukasta, enimmäkseen vanhuksia, mutta turisteja liikkuu varsinkin kesäaikaan. Kylässä on kaksi kaunista pientä kirkkoa, yksi eremiittiluostari, arkelogoen museo, teatteri ja suuri ruokakauppa ja ihastuttava kiertotie kylän ympäri, jolat on aivan mahtavat näköalat ympäristöön. Muutamia yöpymispaikkojakin löytyy, mutta niitä on enempi Farfassa. 

Paikallisjunalla FR1 Rooma Tiburtinan rautateiasemalta Fara Sabina-Montelibretti = Passo Coresen asemalle (huom! ei Piana Bella di Montelibretti). Sieltä Cotralin paikallisbussilla  Fara Sabinaan.
  
Tämä erittäin rauhallinen ja viihtyisä luostari sijaitsee Fara Sabinan pikkuriikkisessä kylässä, kukkulalla. Bussilippuja myydään Baso Coresen asemaa vastapäätä sijaitsevassa baarissa. Jos baari on suljettu niin mene suoraan nurkan taakse bussipysäkille. Kuskilta saa lippuja. Junamatka kestää 40 minuuttia ja bussimatka 25 minuuttia. Junat kulkee 15 minuutin välein mutta bussit aikaisesta aamusta noin kello 18-19 saakka. Roomasta on Farfaan 50 kilomteriä. 

Junalinja Fiumicinon lentokentältä Orteen.


Huonevarauksen voi tehdä etukäteen suorefarfa@brigidine.org. 

Farfan Birgittaluostari on todellakin käymisen arvoinen paikka. Suosittelen lämpimästi!

Mutta Farfassa on paljon muutakin kuin vain Birgittaluostari. Se on pieni kylä, jossa voi maleskella ja istuskella penkeillä, käydä syömässä tai kahvilla. Tutustua benediktiinien kirkkoon tai tervehtiä kylän kissoja. Pari ruokakauppaa ja kirjasto löytyy kylästä ja pikkuputiikkeja. Ihana iso antikvariaattikin on kylässä.

Farfa
NunnamuotiaPoseeraavat nunnat

San Paulo Fuori le Muran basilika