keskiviikko 11. heinäkuuta 2012

Birgittaluostarit



 Birgittaluostarin sisäänkäynti nurkan takana vasemmalla

Birgittanunnien sääntökunta on viralliselta nimeltään Ordine del Santissimo Salvatore di Santa Brigida/Pyhän Birgitan Pyhimmän Vapahtajan sääntökunta. Täällä voi myös yöpyä!

Kirkko on avoinna eri aikaan eri päivinä, samoin messut. Messu joka päivä kello 7.30 ja 9.30. Vesperi/iltarukous kello 17.30. Kirkon portti ja ovi on selkosen selällään kun kirkko on avoinna! 

Luostari/Casa Santa Brigida sijaitsee nurkan takana Via di Monserraton puolella. Luostariin voi soittaa kello 8.00-20.00. Muuten huoneenvaraus netissä.

PUH:39 06 688 92 596 ja 39 06 688 92 497

Huom! Birgitta on italiaksi Brigida.

Birgittaluostari, Piazza Farnese 96, sijaitsee melkein samalla paikalla kuin Pyhän Birgitan asunto Roomassa aikoinaan. Majoitukseen ja luostariin on sisäänkäynti vasemmalta kulman takaa Via di Monteserraton kadun puolelta. Luostarimajoitus on hotelli kaikkine mukavuuksineen.


Pyhän Birgitan Pyhän Vapahtajan sääntökunnan ensimmäinen luostari perustettiin vuonna 1369.



Luostarin kattoterassi


Kattoterassi



Luostarimajoitus on ensiluokkainen ja kohtuuhintainen. Parenpaa sijaintia ei kuitenkaan turisti voisi toivoa kuin Piazza Farnese. Kannattaa varata huone ajoissa, sillä luostari on erittäin suosittu majoituspaikka. Luostarista löytyy kirkon lisäksi kirjasto ja suuri terassi katolla, missä voi istuskella vaikka iltaisin. Oma valintaisesti joko aaminainen, lounas tai päivällinen, kuinka haluaa. 


Pyhän Birgitan kirkko, Piazza Farnese



Kirkokosalin kattofreskot





Kirkon pääalttari

Kirkkoon pääsee torilta käsin. Kirkko on avoinna kaikille silloin kun rautaportti on avoinna ja kirkon ovikin on silloin usein selkosen selällään.

Se on avoinna kaikille viikon kaikkina viikon päivinä, kun kirkon rautaportti on raollaan.


Toinen Birgittaluostari sijaitsee erittäin kauniilla ja siistillä alueella Villa Paganinin naapurina, Triesten korttelitossaVia delle Isole 34.

Aikaisemmin pystyi näkemään luostarin luostarin pihan rauta-aidan lävitse, mutta nykyään luostarin rauta-aita on on peitetty rumilla muovilaatoilla. 



Via Nomentanalta Vicolo della Fontanaa pitkin Largo di Villa Paganinille, jolta lähtee Via delle Isolen kuja, jonka varressa luostari sijaitsee. Tämä Triesten alue on yksi Rooman kauneimpia ja hiljaisimpia alueita. Tällä alueella asuu tai on ainakin asunut Sofia Loren. Ja itsekin olen asunut täällä. 

Lyhempi matka kävellä luostariin on jos ajaa busseilla 38 Terminiltä, 80 Piazza Venezialta, 88 Veranon hautausmaalta ja 89  ja jää pois kyydistä Corso Triesten kadun Corso Trieste Trento nimiselle bussipysäkille. Siitä pysäkin takaa kävellen Via Maltaa pitkin suoraan luostariin. Luostari sijaitsee Via Maltan päädyssä.

Olen asunut tässä lähellä Birgitta luostaria. Alueen kadut ovat erittäin kauniita. Täälllä on paljon puita ja pensaita joka talon ympärillä. Via delle Isole on yksi Rooman kauneimmista kujista. Aivan ihana alue. Tällä sijaitsee useita suurlähetystöjä.Ruotsin suurlähetystökin sijaitsee lähellä, Piazza Rio de Janeiro 3.

Täällä ei ole montakaan myymälää tai ravontolaa. Silti löytyy alueelta muutama ruokakauppa ja kauppahallikin, sekä jokunen kahvila ja ravintolakin. Piazza Capreralta löytyy mukava kahvila/ravintola, joita voin suositella! Kahvila on kuin alueen asukkaiden yhteinen olohuone!

Pitää muistaa että Roomassa sulkeutuu usein myymälöitä ja ravintoloja ja vaihtaa yhtenään omistajaa. Joten moni tieto blogissani on ehkä jo vanhentunutta. Suosittelen tarkistaa tilannetta!


Piazza Capreran kahvila/ravintola 

Via Nomentanan vasemmalla puolella on kaksi kujaa. Silloin kun portit ovat avoinna (kello 7.00 lähtien auringonlaskuun) on kujat jalankulkijoita varten. Kujat kulkevat Villa Paganinin puiston kautta.


Ihastuttava Villa Paganini oli yksi Rooman hienoimmista Villoista ja sen omistaa nykyään Rooman kunta. Olen tehnyt postauksen Villa Paganinin puistosta täällä.

Sen tiloissa on sosiaalinen keskus lapsille sekä Montesorikoulu. Sitä vastapäätä Via Nomentanan tosella puolella sijaitsee Torlonian puisto ja huvila. Villa Torlonia on Rooman kunnan hallussa ja huvila on museo. Voisin kuvitella käveleväni vaikka viikko tolkulla alueen katuja ja kujia.


Aivan Via della Isolen loppupäässä sijaitsee Residenze Appennini josta vuokrataan  ensiluokkaisia huoneistoja. Villa Paganini niminen ravintola, Vicolo della Fontana 28, on yhtä romanttinen kuin sen ympäristökin. Alue sopii erinomaisesti hääparille tai vanhemmalle pariskunnalle.


Via Cassia 2040, Olgiata

Olgiata on Rooman Bewerly Hills. Olgiata sijaitsee Rooman kunnan pohjoisimmassa osassa, kehätien GRA:n ulkopuolella. Olgiatan ympärillä on aitaus ja aluetta vartioidaan vuorokaudet ympäriinsä. Se on täällä kun Rooman monet julkkikset ja poliitikot asuvat.

Tämä Birgitta luostari sijaitsee hieman ennen Olgiataa, Via Cassian varrella. Luostari on vastikään perustettu. Tämä on ennen kaikkea ekumeeninen spirituaalinen keskus jossa kaikki kristityt voivat nauttia rauhasta kauniissa ympäristössä. Täällä pidetään retreattejä, yhteisiä rukoushetkiä ja kongressejakin. Luostari on avoinna vuodet ympäri. Tarjolla aamiaisen lisäksi lounasta ja päivällistä, jos niin haluaa. Luostari sijaitsee 20 kilometriä Rooman keskustasta pohjoiseen. Helpoiten sinne pääsee henkilöautolla.


Farfan luostarin kirkko

Suore di Santa Brigida, Via del Monastero 12, Fara in Sabina

Farfa Sabina

HUOM! Kylän nimi on Fara in Sabina, luostarin nimi Farfa Sabina. Langobardit perustivat Fara Sabinan kylän 600-luvulla. Täällä ei asu nykyään kuin reilut 10000 asukasta, enimmäkseen vanhuksia, mutta turisteja liikkuu paljon varsinkin kesäaikaan. Kylässä on kaksi kaunista pientä kirkkoa, yksi eremiittiluostari, arkeologinen museo, teatteri ja suuri ruokakauppa ja ihastuttava kiertotie kylän ympäri, miltä on aivan mahtavat näköalat ympäristöön. Muutamia yöpymispaikkojakin löytyy, mutta niitä on enempi Farfassa. 

Paikallisjunalla FR1 Rooma Tiburtinan rautateiasemalta Fara Sabina-Montelibretti = Passo Coresen asemalle (huom! ei Piana Bella di Montelibretti). Sieltä Cotralin paikallisbussilla Fara Sabinaan tai  toisella bussilla Passo Coresesta Farfan luotari-alueelle. Tia bussilla Fara Sabinasta Farfan luostri-alueelle. 
  
Tämä erittäin rauhallinen ja viihtyisä luostari sijaitsee Fara in Sabinan pikkuriikkisessä kylässä, kukkulalla. Bussilippuja myydään Passo Coresen asemaa vastapäätä sijaitsevassa baarissa. Jos baari on suljettu niin mene suoraan nurkan taakse bussipysäkille. Kuskilta saa myös  matkalippuja. Junamatka kestää 40 minuuttia ja bussimatka 25 minuuttia. Junat kulkee 15 minuutin välein, mutta bussit aikaisesta aamusta noin kello 18-19 saakka. Roomasta on Farfaan 50 kilomteriä. 

Junalinja Fiumicinon lentokentältä Orteen.


Huonevarauksen voi tehdä etukäteen:
suorefarfa@brigidine.org. 

Farfan Birgittaluostari on todellakin käymisen arvoinen paikka. Suosittelen lämpimästi!


Mutta Farfassa on paljon muutakin kuin vain Birgittaluostari. Se on pieni kylä, jossa voi maleskella ja istuskella penkeillä, käydä syömässä tai kahvilla. Tutustua benediktiinien kirkkoon tai tervehtiä kylän kissoja. Pari ruokakauppaa ja kirjasto löytyy kylästä ja pikkuputiikkeja. Ihana iso antikvariaattikin on kylässä.
























Nunnamuotia







Poseeraavat nunnat





San Paulo Fuori le Muran basilika