perjantai 9. kesäkuuta 2023

Kirsikkkapuut kukkivat

Rooman Sapienza-yliopiston kasvitieteellinen puutarhamuseo ja kaupungin japanilainen kulttuuri-instituutti järjestivät "Hanami all'Orto Botanico" viikonloppuna 15.-16.4.2023.

Tuo sana Hanami on Japanin kieltä, ja se tarkoittaa kukkien katselemista/zen- meditatiota/mindfullness/ tietoinen läsnäolo. Japanilaiset ovat elämän mestareita! Japanissahan kirskkapuiden kukinta aikakin on suurta juhlaa. Tukhomassakin huomioiden kirsikkapuiden kukinta mutta mistään sen suurempaa juhlaa ei Tukholomassa järejesteä, katsellaan ja ihaillaan kukintaa, mikä yleensä tapahtuu huhtikuun puolessa välissä.

Suosittu vuosittainen tapahtuma on omistettu kirsikkapuiden kukinnalle Rooman kasvitieteellisen puutarhan japanilaisessa puutarhassa. Olen aikaisemmin tehnyt postausken täällä  tästä Rooman yliopiston hoitamasta Orto Botanico di Roma puutarhasta.


Kirsikka puiden kukinnan kunniaksi järjestetään monia kulttuuri tapahtumia ja puutarhat ovat avoinna vierailijoille molempina päivinä klo 9-18.30. Täällä tiedot tapahtumasta! Mutta kun kirsikat ovat kypsiä, niin sitten se vasta 'festa' alkaakin, mikä on nimeltään Sagra delle Ciliegie

Kesäkuun 9, 10, ja 11 päivä 2023 vietetään perinteistä kirsikkajuhlaa Palombara Sabinassa, keskiaikaisessa kylässä melko lähellä Roomaa. Strange Days Association järjestämä ja Palombara Sabinan kunnan sponsoroima tapahtuma on Euroopan vanhin kirsikkatapahtuma, mikä nykyään muistuttaa karnevaaleja.

Tänä vuonna tuli Roomaankin kevät tavallista myöhemmin. Mutta eiköhän ne kirsikkapuut silti tule kukkimaan tuolla kirsikkapuille järjestetyllä juhlaviikolla.

Turistina Roomaan


Roomassa on aivan mahdottoman paljon nähtävää ja koettavaa, joten ennen matkaa kannattaa suunnitella ja tehdä jonkinlainen päiväohjelma, jotta ei turhaan kuluta aikaa hukkaan ja tallaa samoja katuja.

Kannatttaa varoa heinä-elokuuta, sillä silloin on kova helle Roomassa!

4 vuorokautta  ei riitä alkuunkaan Roomassa, mutta ensivierailuksi se voi olla ihan sopiva aika, kun saa ensin esimakua Roomaan. Seuraavaa reissua varten osaakin sitten jo paremmin valmistautua etukäteen. 

Suomalaiset ovat aina olleet Euroopan ahkerimpia matkailijoita, jotka ovat matkustaneet eniten kaikista erurooppalaisista. Mutta viime vuonna hollantilaiset matkustivat eniten ja toiseksi eniten ruotsalaiset. Sen jälkeen ranskalaiset, luxemburgilaiset ja suomalaiset viidennellä sijalla. Norjalaiset matkustivat toiseksi eniten mutta he ei ole EU:n tilastossa mukana. Italialaiset, bulgaarialaiset ja romanialaiset matkustivat kaikista vähiten.

Hollantilaisista, ruotsalaisista, ranskalaisista ja suomalaisista matkusti 3/4 asukkaista viime vuonna jonnekin päin Eurooppaa. Luxemburgilaiset, belgialaiset, saksalaiset ja hollantilaiset viipyivät matkakohteissa huomattavasti kauemmin kuin esimerkiksi pohjoismaiset matkailijat. Luxemburgilaiset olivat usein miten kuukauden reissussa. Espanjassa oleskeltiin kauimman aikaa,  toiseksi kauemmin Italiasssa, Kroatiassa ja Kreikassa ja Ranskassa sen sijaan huomattavasti lyhyemmän aikaa.


Via dei Foro Imaperialin kadun, Rooman paraatikadun varrella, seisoo keisari Traianon/Trajaus patsas, oman fooruminsa edustalla.  Marcus Ulpius Traianoa (53-117) pidetään yhtenä parhaimmista roomalaisista  keisareista. Mutta hän oli silti sotaisa ja hänen virka-ajallaan vuosina 98-117 oli Rooman valtakunta laajimmilllaan.

Yksi elämä ei riitä nähdä Roomaa, niin ihmiset yleensä sanovat ja kyllä, se on varmasti totta. Noin kolmen tuhannen vuoden historiaa on melko vaikea saada kasaan yhden eliniän aikana!

Ehkä siksi Rooma on kaupunki, johon useimmat ihmiset palaavat, siellä on aina jotain uutta löydettävää.


Via del Portico d'Ottavia, Sant Angelon kaupunginosassa

Kevät on parasta aikaa sään puolestakin matkustaa Roomaan, kunhan välttelee pääsiäistä, mikä on suurin juhla katollisissa maissa. Vatikaani vetää puoleensa valtavat määrät vieraita joka vuosi pääsiäisen aikaan, mutta heti sen jälkeen ja varsinkin toukokuussa ja myöhemmin syyskuussa suosittelen matkaa Roomaa. 

Lentomatkojen hinnat ovat olleet erittäin halpoja ja Ruotsista ainakin kymmenisen lentoyhtiötä lentää samalla alhaisella hinnalla. Edestakainen lentomatka Tukholma-Roma-Tukholma on noin 70 euroissa. Jos nyt ostaa lipun heinä-elokuun lentoon, niin pääsee tosi halvalla. 

Ryan Air alkaa lentämään vasta ensi viikolla Skavstasta (Tukholma) Roomaan tiistaisin, torstaisin ja lauantaisin. Aikoinaan Ryan Air lensi kesäkaudella joka päivä ja myös talvella pari kertaa viikossa Roomaan. Mutta Roomassa on ikävä kyllä hotellien hinnat nousseet paljon pandemian jälkeen. Tukholmassa on taas puolestaan halpaa heille joilla on eurovaluutta!

Täällä Rooman kunnan turisti-info! Perustiedot Roomasta täällä. Roomassa on aivan valtavan paljon tapahtumia, mistä löytyy infoa täältä. Täällä on kätevin haku, mistä löytyy shoppailu vinkit, liikenneyöpymispaikat ja luostari asuntolatkin! Täällä lisää opastusta ja infoa.

Buon viaggio! Hyvää matkaa!



Via Panispernan katu 


Via Appia Antican ikivanha tie