maanantai 19. tammikuuta 2015

Giacomo della Porta
Giacomo della Portan hautamusitomerrkki Genovassa

Giacomo della Porta syntyi Porlezzassa Luganojärven rannalla vuonna 1532 ja kuoli Roomassa vuonna 1602. Hän oli enonsa Guglielmo della Portan oppipoikana. Hänen on täytynyt olal hyvin nuori kun hän muutti Roomaan sillä muuten ei hän olisi saanut kunnianimitystä architetto al popolo romano, rooman kansan arkkitehti. Roomassa hän tapasi Giacomo da Vignolan, jolta hän sai lisää oppia.

Hän oli taitava arkkitehti ja kuvanveistäjä. Hänen opettajanaan toimi Michelangelo Buonarroti. Yhdessä he tekivät melko paljon töitä, ainakin alkuunsa ja Giacomo jatkoi Michelangelon keskeneräisiä töitä kun Michelanhgelo kuoli.

Della Porta on tehnyt Roomassa kaikista eniten arkkitehtoonisia töitä kuin kukaan muu. Hän on ollut useimpien Roomassa 1500-luvun lopulla rakennetujen kirkkojen suunnittelussa ja valmistelussa mukana. Hän oli yksi ahkerimmista renessanssin ajan arkkitehdeistä ja kuvanveistäjistä Rooomassa. 

Esimerkiksi Giacomo valmisti Pyhän Pietarin basilikan kupolin valmiiksi. Hän valmisti myös Capitoliumin kukkulalla Micelangelon kesken jääneet työt. Giacomo valmisteli myös Il Gesù kirkon ja teki koko julkisivun uudestaan. Hän suunnitteli myös Villa Aldobrandinin, Via Mazzarinon varrella ja Villa Aldobrabdinin ja Villa Belvederen Frascatissa. Della Porta on ollut mukan asuunnittelmassa ainakin kymmentä roomalaista palatsia.


Fil: Marforio.JPG

Marforio patsas on della Portan käsialaa. Patsas löytyy Piazza Campogogliolta kaupungintalon edustalta.

Fil: Bridge - fontän av Piazza San Simeon och pal Lancellotti1130324.JPG

Piazza San Simeonen suihkulähde, joka alunperin oli tarkoitettu Piazza Montanaralle, mutta tori hajoitettiin, kun Roomaan rakennettiin uusia leveitä katuja. Suihkulähde asetettiin ensin Parco degli Aranci'in Aventinon kukkualle josta se siirrettiin 1900-luvun alussa Piazza San Simeonille.

Dome of Saint Peter's Basilica (interior) - Vatican City - 13 May 2011.jpg

Pyhän Pietarin basilikan kupoli on Giacomo della Portan ja Domenico Fontanan yhdessä valmistama mestarillisen kaunis ja harmooninen kupoli, jonka alkuperäiset suunnitelmat teki Michelangelo Buonaroti, mutta kupolin teko jäi kesken kun Michelangelo kuoli kesken kaiken.

File:Eglise Santissimo Crocifisso .JPG

Oratorio del Santissimo Crocifisso on della Portan suunnittelma vuonna 1568. Oratorio rakennettiin SS Crocifisso nimiselle veljeskunnalle jonka kaksi jäsentä kardinaaliveljekset Ranuccio  ja Alessanrdo Farnese olivat varakasta Farnesen sukua, joten he kustansivat rukoushuoneen rakentamisen. Oratorio tarkoittaa ruokoushuonetta jossa rukousten lisäksi esitetään musiikkia. Alessandro Scarlatti oli kuuluisa kirkkomuusikko. Hänen ensimmäiset esiintymiset olivat juuri SS Crocifissossa, kylläkin parisataa vuotta myöhemmin.

File:San Pudenziana.040.JPG

Della Portan kaunis Pyhälle Pietarille pyhietty alttariasetelma, Santa Pudenziana kirkossa

Fil: Chiesa Gesu facade.jpg

Giacomo della Porta teki Il Gesu kirkon julkisuvun. Kardinaali Alessandro Farneselle oli erittäin kiinnostunut Il Gesu kirkon julkisivusta ja hän asetti della Portan ja Giacomo Barrozzi da Vingola kilpailemaan keskenään. Della Porta voitti kilpailun. Alessandro Farnese kustansi kirkon rakentamisen. Hän oli paavi Paulo III:n pojanpoika.  Da Vingola oli Farnesen suvun lempiarkkitehti ja della Porta sen ajan paavin Sixtus IV:n della Roveren suosikkiarkkitehti.


Suihkulähde Piazza Borghesella on della Portan valmistama vuonna 1573Piazza Venenzian suihkulähde, Fontana dell'Aracoeli

Oikeastaan suihkulähteitä on kaksi, molemmin puolin toria, melko kaukana toisistaan. Juuri kuvassa näkyvä suihkulähde jää monelta huomaamatta mutta se toinen sijaitsee bussipykkien luona torin toisella reunalla.

File:Fontana di piazza Colonna.JPG

Piazza Colonnalla sijaitseva suihkulähde on myös della Portan valmistama

File:0 Fontaine de Neptune - Piazza Navona - Rome (1).JPG

Neptunus suihkulähde Piazza Navonalla

File:Fontana del Moro Roma.jpg

Fontana del Moro Piazza Navonalla

Fil: Campo Marzio - Piazza Nicosia - Fontana del Trullo 01004.JPG

Fontana del Trullo seisoi aikaisemmin Piazza del Popololla mutta Giuseppe Valadier, joka suunnitteli Piazza del Popolon 1700-luvulla, siirsi della Portan tekemän Trullo suihkulähteen Piazza Nicosialle.

File:Rom Pantheon mit Obelisk.jpg

Piazza della Rotondan suihkulähde on myös della Portan suunnittelema

File:Piazza del Campidoglio.jpg

Palazzo del Senatorion julkisivun suunnittelivat Giacomo della Porta ja Girolamo Rainaldi yhdessä vuosina 1573-1602

File:Palazzo della Sapiensa court.jpg

Palazzo della Sapineza, joka on Rooman yliopiston rakennus, on della Portan suunnittelema vuosina 1578-1602

File:Madonna dei Monti 01.jpg

Madonna dei Montin kirkko vuonna 1680 on myös della Portan käsialaa

File:Rome Fontana delle Tartarughe 9-01-2011 16-08-09.JPG

Fontana della Tartarughe,  "herttainen" kilpikonnasuihkulähde Piazza Costacutilla

File:San Luigi dei Francesi - Facade.jpg

San Luigi Francesin kirkon julkisivuSuihkulähde Piazza del Popololla Piazza Colonnan suihkulähdePiazza Chiesa Nuovan suihkulähde

File:Fontana di piazza Madonna dei Monti.JPG

Fontana dei Catucumeni, Piazza Madonna dei Monti

File:Great fountain of the ghetto.jpg

Fontana del Pianto

File:0 Cortile dei Conservatori - Musei Capitolini - Rome (1).JPG

Palazzo dei Conservatori

Fil: Fountain på Piazza Campitelli-1.JPG

Piazza Campitelli,  juutalaisen ghetton rajamailla

Santa Cecilian dominikanninunnaluostarin on della Porta suunnitellut. Luostari sijaitsee Santa Cecilian kirkon yhteydessä Trasteveressä.