keskiviikko 2. elokuuta 2023

Castel Porziano

Castel Porziano on Rooman 29. kaupunginosa Agro Romanossa, Zona XXIX

Ager Romanus (latinalainen nimitys) oli aikoinaan Rooman ulompien alueiden nimitys, Rooman kaupunkia ympäröivät laajat tasangot ja kukkulat. Kulttuurihistoriallisesta näkökulmasta kaikki maa-alueet, joita aikoinaan hallitsivat roomalaiset ja joissa on jälkiä roomalaisten asutuksista ja kulttuurista, voidaan nyt laskea Ager Romanukseksi laajimmassa merkityksessä.

Castel Porzianon aluetta käytetään kokonaisuudessaan luonnonsuojelualueena, missä sijaitsee Italian presidentin kesäasunto Castelporziano, mikä on yksi Italian tasavallaan presidentin kolmesta virka-asunnosta. Alue on 71 neliökilometriä suuri ja täällä asuu reilut 400 henkilöä. 


Capocottan ranta

Capocottan alue kuului alunperin myös Castel Porzianoon. Capocotta-ranta on noin 10 kilometriä pitkä ranta, mikä on Rooman kunnan alue Castel Porzionessa. Se on yksi Italian parhaiten säilyneistä hiekkadyyneista. Se on vuodesta 1996 lähtien ollut osa Rooman rannikon valtion luononsuojelualuetta. Suuri osa rannasta on ilmaista  aluetta. Täällä on ollut Rooman ainoa naturistirantakin, mutta se on nykyään suljettu.



Keskellä kesää kesä-, heinä- ja elokuussa on rannoilla paljon porukkaa. Tällä rannalla kulkee bussi 07 edestakaisin Cristoforo Colombon juna-asemalta, mikä on paikallisjunan päätepysäkki rannalla, sekä bussi 06, 014, 066 ja 070

Lido di Ostian rannoilla on useita maksullisia rantoja kaikkine mukavuuksineen. Rannan omistaa Fiumicinon kunta. Paikallisjunan kyytiin pääsee muun muassa EUR:n metroasemaita ja juna pysähtyy sitten muutamalla pysäkillä Lido di Ostian rannalla ja sitten käy kääntymässä Cristofo Colombon asemalla. EUR-Fermiltä kulkee tänne myös bussi 070.


Lido di Castel Fusanon rannat omistaa Rooman kunta ja rannat ovat ilmaisia. Castel Fucano on Rooman kunnan korttelisto XXXV. Täällä on pukuhuoneita, vessoja ja kahviloita ja muitakin palveluja sopivin välimatkoin. Castel Fusanossa on toiseksi viimeinen juna-asema Cristofo Colombon päätepysäkille kulkevalle junalle. Bussit 06 ja 014 pysähtyvät Castel Fusanon rautatieaseman tuntumassa. 


Rantaa riittää kaikille. Ilmaisen rantakaistan Spiaggia Libera Biancan lisäksi, mikä sijaitsee kauempana rauatieasemasta, löytyy maksullinen ranta, mutta siihen sisältyy lukollinen pukukoppi. 


Spiaggia Libra



Tenuta Castelporziano/Castelporzianon maatila

Tämä on suurelta osin Castelporzianon luonnonsuojelualuetta, missä sijaitsee Castelporzianon presidentin palatsi, yksi Italian tasavallan presidentin kolmesta virka-asunnosta. Tämä on maatila, missä sijaitsee presidentin kesäpalatsi ja tiluksilla on myös kirkko. Castelporziano  sijaitsee Rooman kunnan eteläosassa, GRA:n kehätien, Grande Raccordo Anularen ulkopuolella, erillään kaupunkikompleksista.


 
Via Cristoforo Colombo 1671 (bussit 070, 709, C13)
 tai Via Pontina 690 (ei bussipysäkkiä, portti usein suljettu)


Presidentin kesäasunto on nykyään avoinna vierailijoille, mutta vierailuaika/kiertokäynti on etukäteen sovittava ja kirjaimellisesti lupautua pukeutumaan vaaditulla tavalla ja toimimaan sääntöjen mukaisesti. Valittavana on useita erilaisia ja eripituisia reittejä. Luonnonsuojelulaueella kiertely on erityisen suosittua kolulaisten parissa.

Luultavasti täällä ei ole nykyään monikaan presidenteistä oleskellut loma-aikanaan, vaan heillä on myös privaatit kesäasuntonsa jossain päin Italiaa. Alue on kokonaista 58 neliökilomatriä laaja, joten se myös sovellettu kansalaisten ja turistien vapaa-ajan viettoon. Varsinkin suurella puistoalueella liikkuuu paljon eläimiä. 

Villisikoja on alettu teurastamaan ja myymäään lihaa huutokaupalla. Mutta täällä on runsaasti myös Maremma-lehmiä, jo nyt "eläkkeellä" olevia hevosia, vesloja, skunkkeja sekä useita täällä pesiviä lintulajeja, jotka pysähtyvät puistolalueella muuttomatkoillaan.

Castel Porzianon alueella asuu vain noin 360 henkeä, vaikka alue on pinta-alaltaan suuri. Asuinalue sijaitsee Via Cristoforo Colombon tien varressa. Tämä tie on erittäin kovasti liiknennöity tie ja s e vie suoraan Roomasasta merenrantaan Lido di Castel Fusanolle. Via Cristoforo Colombon tie saa alkunsa Rooman eteläiseltä kaupunginmuurilta, Porta Ardeatinalta. 

Graziolin aatelissuvulla on tilukset täällä. Perheen pää Vincenzo Grazioli on Castelporzianon barooni. Hän oli myös Santa Croce di Maglianon herttua ja pankinjohtaja. Hän osti Castelporzianon tilan, nykyisen Italian presidentin palatsin tiluksineen, mutta hänen poikansa möi palatsin Savoijan kuingassuvullle. 

Keskikaupungilla suvulla on palatsi Grazioli, minkä omisti Giulio Grazioli-Lante della Rovere. Vincenzon poika Pio avioitui arvovaltaisen aatelisneidin Caterina Lante Della Roveren kanssa ja näin suvut ja omaisuudet yhtyivät. Palatsissa huseeraa nykyään muun muassa Georgian suurlähettiläs.

1800-luvulla sai Castelporzianon palatsin  omistukseensa Venäjän tsaarin poika Alexander III Romanov ja sen jälkeen paavi Gregorius XVI Lante della Roveren suvun nimi tuli sukuun avioliiton myöta. Della Roveret ovat yksi Rooman arvovaltaisinta aatelissukua. Suku kuuluu niin sanottuun 'mustan aateliin', minkä jäsenet ovat myös Vatikaanin kansalaisia. Della Roveren suvusta on noussut kaksi paavia, Sixtus VI ja Julius II.

Suku on peräsin Gomo-järveltä, pohjoisesta Italiasta. Suvun päämiehet muuttivat Roomaan 1700-luvulla. Vain toinen veleksistä jäi asymaan Roomaan Trevin kaupunginosaan. Hän rikastui viljanmyynnillä. Suku on luultavasti kuollut sukupuuttoon mieslinjalla. 


Tämä preseidentin kesäpalatsi on noin 25 km:n päässä Rooman keskustasta, ja sen kokonais pinta-ala on 59 km², mihin kuuluu myös historiallisia metsästyskohteita, kuten Trafusa, Trafusina, Reserve Nuove ja Capocotta.

Alueen lounaisella puolella sijaitsee asuintajama nimeltä Infernetto. Siinä on portti ja portinvartijan koppi kun kävelee suoraan asuinalueelle. Heti siinä on bussipysäkki, missä pysähtyy bussi 070. Bussi lähte EUR Fermin metroasemalta ja ajaa Castelporzianon ohitse aina merenrantaan saakka. Jää pois psyäkillä Stazione Cristoforo Colombo. Kadun nimi on Via Castelporziano.

Ainoa alueen kirkko on Santa Maria del Soccorso e San Filippo Neri a Castelporziano, mikä sijatsee presidentin huvilan vieressä. Kirkko on avoinna vain sunnuntaisin kello 9.00-13.30 messun aikana.

Aivan viimeisenä rannalla on armejan lentoknettä ja sotilaiden ja heidän perheidensä yksityinen alue. Hiekkaranta senkuin jatkuu...käytännössä katsoen Napoliin saakka. Pohjoiseen päinkin Ostiasta on hiekkarantaa silmin kantamattomasti. Sillä suunnalla on luksusluokan rantakohteita, mitkä vaativat jäsenkortin ja jsäenmaksun kuten Fregenen rannan clubit.