keskiviikko 26. helmikuuta 2014

Francesco Maria del Monte ja Caravaggio

File: Ottavio Leoni - Francesco Maria del Monte.jpg

Francesco Maria Bourbon del Monte Santa Maria 1549-1627

Tämä erittäin arvovaltainen herra syntyi  Veneziassa ja kuoli Roomassa. Hän oli kardinaali ja toimi myös diplomaattina ja haaveli pääsevänsä joskus paavin virkaan. Hän oli erikoisen kiinnostunut taiteesta joten häntä voi kutsua taidemesenaatiksi. Fraancesco Maria del Monten erikoissuojelussa oli taidemaalari Michelangelo Merisi da Caravaggio, josta kehkeytyi kaikkien aikojen arvostetuin taidemaalari. Caravaggio eli vain 39 vuotta mutta sinä aikana hän ehti maalaamaan paljon korkealaatuista taidetta Milanossa, Veneziassa, Sisiliassa ja Roomassakin.

File:Bild-Ottavio Leoni, Caravaggio.jpg

Caravaggio 1571-1610

Vuonna 1592 muutti Caravaggio Milanosta Roomaan ja alkuun hän eli levotonta elämää. Hän oli rutiköyhä. Hänen kerrotaan olleen melko väkivaltainen ja riitaahaastava persoona. Ensialkuun Caravaggio toimi Cavalier d'Arpionon apupoikana. Arpino oli sen ajan Pictor unicus, rarus et Exellens ac Primarius et reputatus, yksinkertaisesti sanoen primus konservaattori. Arpiono kuului Accademia Nazionale di San Luca'an ja toimi sen johtohenkilönä kunnes Bernini otti viran haltuunsa. 

Francesco Maria del Monte kustansi Contarellin kappelin maalaukset San Luigi dei Francescin kirkossa ja Caravaggio sai luonnollisestikin kunnian malata ne. Contarellin kappeli on yksi turistinähtävyyksistä Roomassa.

File:San luigi dei francesi, interno, cappella contarelli 03.JPG

Contarelli suvun kappeli

File:San luigi dei francesi, interno, cappella contarelli 01.JPG

File:San luigi dei francesi, interno, cappella contarelli 04.JPG

File: Palazzo madama.JPG

Palazzo Madama, Corso Rinascimento

Italian senaatti kokoontuu tässä palatsissa nykyään. Palatsin paikalla sijaitsi alunperin Neron kylpylä ja myöhemmin alue joutui Ranskan valtion haltuun. Nykyisen palatsin ralennutti firenzelä'inen, sen ajan maailman rikkain suku, Medicit 1500-luvulla. Kaksi Medicin suvun jäsentä toimi kardinaaleina joista sittemmin tuli kummastakain paavit, Leo X ja Clemente VII. Catherina de'Medici asui myös palatsissa kunnes hän meni avioon Ranskan kuninkaan pojan Henryn kanssa. 

Neron kylpylä tai Alessandrinin kylpylä, kuten sitä myös nimitettiin, oli Rooman ensimmäin ja se rakennettiin vuonna 62 jaa keisari Neron käskystä. Joitakin kylpylään kuuluneita pylväitä voi nähdä Senaatin rakennuksen seinuutalla, Palazzi Giustinianin seinustalla ja Panhteonin potikossa vasemmalla puolen.

Senaatin kirjasto, La Biblioteca del Senato della Repubblica Giovanni Spadolini, Piazza della Minerva, on nykyään kaikille avoin. Kirjasto on avoinna maanantaista perjantaihin kello 9.00-19.30 ja lauantaisin kello 9.00-12.30.

San Luigi di Francesin kirkko, hospitsi ja augustiiniläsiluostari sen vierssä sekä Palazzo Patrizi.

San Luigi dei Francesi - Facade.jpg

San Luigi di Francesi on ranskalaisten kotikirkko ja erittäin näkemisen arvoinen kirkko, Rooman upeimpia. Suoittelen!

Kardinaali Francesco Maria del Monte osti Palazzo Madaman itselleen. Carvaggio asui enempi tai vähempi myös paaltsissa ja kuoli myös siellä. Palatsi sai nimensä itävaltalaisen kuinkaan tyttären nimen mukaan. Carvaggion kerrotaan myöhemmin siirtyneen Mattein palatsiin maalaamaan, tai oikeastaan siinä on kolmekin Mattein palatsia vierekkäin, Palazzo dei Giove, Mattei di Paganica ja Alessandro Mattein palatsi. Mattein kerrotaan tarjoneen paremman palkan. Mattein suvulle kuului  Via dei Funarin, Piazza delle Tratarughen, Via Paganican, Via delle Botteghe Oscuren ja Via Gaetanin välinen alue.

Tämä on tarina kahden miehen rakkaudesta renesanssin ajalla. Toinen oli rikas aatelissukua oleva kardinaali ja toinen köyhä mutta erittäin taitava taidemaalari.