lauantai 4. helmikuuta 2023

Hostaria Farnese

Hostaria Farnese, Via dei Baullari 109, Regola

Facebook!

Hostaria Farnese sijaitsee Regolan kaupunginosassa, Via de' Baillauri 109. Tämä hostaria on niin klassinen ja tyypillinen roomalainen ruokapaikka kuin olla voi. Hostaria nimikin sen jo kertoo. Kannattaa varata pöytä hyvissä ajoin ennen vierailua, mieluiten päivää ennen. Pöytiä ei ole paljoakaan.

Hostaria nimitys tulee luultavasti latinalaisesta sanasta host, mistä sitten on nykyään johdettu sana hosting, vieraiden vastaanotto, palvelu. Hostaria  nimityksen voi kääntää sanalla ruotsin kieleen sanalla värdshus, suomen kieleen sanalla palvelutalo tai majatalo. Tämä hostaria on saanut nimensä aatelissuku Farnesen palatsista, mikä seisoo Piazza Farnesen reunalla, lähellä hostariaa. Tästä on hyvin lyhyt matka Campo dei Fiorin torillekin.

Regolan alueella ei kulje busseja eikä metroja, eikä edes raitiovaunua. Regolan laitakaduilla, kuten Corso Vittorio Emanuele II pysähtyy bussit 46, 62 ja 64. Kaksi viimeksi mainittua on myös taskuvarkaiden bussi! 

Bussit 23 ja 280 kulkevat Teveren joen rantakatua, Lungotevere Debaldia pitkin, mutta vain yksisuuntaisesti etelä-pohjois suunnassa. Takaisin päin nämä bussit ajaa Teveren joen länsipuolista rantakatua pitkin. Bussit 23, 280 ja n3d ajaa etelä-pohjois-suunnassa pitkin Lungotevere Debaldia ja pysähtyy Palazzo Falconierin pysäkillä, mistä ei ole pitkä matka tänne hostariaan.

Via Arenulan katu toimii Regolan kaupungiosan ja Sant Angelon/juutalaisen kortteliston välisenä rajana. Via Arenulla kulkee raitiovaunu numero 8 (tämä on välillä raitiovaunu ja välillä bussi) mikä lähtee Piazza Venezian kulmalta Trastevereen. Via Arenula on myös yksisuuntainen katu ja kadulla kulkee bussit H (erinomainen ja nopea bussi), 63 ja 8Bus (avustaa raitiovanuliikennettä).

Hostaria Farnese sijaistee erittäin vanhassa rakennuksessa, luultavasti 2000 vuotta vanhassa korttelistossa, ja nimensä se on saanut siitä että Farnesen aatelissuku on omistanut useita rakennuksia tällä alueella. Kun hostaria on suljettu niin seinästä ei nää muuta kuin suljetun oven. Kukaan asiaa tuntematon ei voisi edes arvata että ikivanhan oven takaa löytyisi suosittu ruokapaikka. Kesäaikaan kujalla on pöytiä ja tuoleja.


Piazza Farnese, Rooman ehkä mukavin tori, baari/kahvila VyTA ja taustalla Birgittaluostari ja sen kirkko. Torilta lähtee 8 kujaa! Via dei Baullarin kuja johtaa  Campo dei Fiorin torille, missä on useita mukavia kahviloita, ravitoloita ja pizzapala myymäläkin löytyy.

Baullarin kadun päädyssä, nurkan takana sijaitsee Piazza Farnesen tori, minkä reualla sijaitsee Palazzo Farnese, mitä nykyään vuokraa Ranskan valtio. Palatsi on Ranskan suurlähettilään residenssi.

Hostaria Farnesessa saa takuuvarmasti perinteisiä roomalaisia ruokalajeje ja kuulema erinomaisia jälkiruokia, mitkä on tehty kuin kotona. Niistäkään en osaa sanoa mitään kun diabetikon on varottava syömästä kaiken maailman herkkuja. Sokeri antaa mahtavan päänsäryn ja jalat diabetikoilla särkee kaiken aikaa.  Mitä kauemmin on sairastanut diabetestaja ja sitä vahemmaksi kun tulee, niin sitä enemmän saa kaikenlaisia vaivoja. Diabets on vakava sairaus ja erittäin hankla ajan mittaan. 

Punaviini on kuulema hyvää, siihen voi luottaa. Itse en juo alkoholia lainkaan, joten en osaa sanoa mitään juomista. Täällä on ruokalista. En mene takaamaan että se pitää paikkansa. Jos hinnat pitää paikkansa, niin tämä on todella halpa ruokapaikka vieläkin. Jopa kahvikin on kehuttua!

Ruokailuajat:

lounas kello 12-15

päivällinen 19-23

suljettu torstaisin 

Campo de' Fiorin ja Piazza Farnesen väliselle sivukadulle piilotettu vaatimaton Hostaria Farnese tarjoaa aitoa italialaista ruokaa rauhallisessa ympäristössä. Regolan kaupunginosa on yksi minun mielialueistani Roomassa.

Ravintola on selkeästi perinteinen, sillä tarjoilijat pukeutuvat valkoisiin takkeihin, eikä hosterialla ole edes kunnon kotisuvuja netissä Vieraat ovat kuitenkin varmoja lämpimästä vastaanotosta, ja erikoisuuksia ovat Pappardelle al ragù di cinghiale, Bucatini amatriciana ja kotitekoinen Tiramisù yllätyksellä. Erinomainen palvelu, ulkoterassi lämpimällä säällä, suljettu torstaisin.