perjantai 29. maaliskuuta 2013

Musei Capitolini

Fil: CampidoglioEng.jpg

Piazza di Campidoglio vuonna 1568

Keskellä  seisoo Palazzo Senatorio, Rooman kunnantalo, josta Roomaa on hallittu melkein kolemtuhatta vuotta. Vasemmalla Palazzo Nuovo ja oikella Palazzo Conservatori, jotka yhdessä muodostavat Kapitolisen museon, Musei di Capitolini.

Museo on avoinna tiistaista sunnuntaihin kello 9.00-20.00. Suljettu 24, 25 ja 31 joulukuuta, 1 tammikuuttaa ja 1 toukokuuta. 
Sisäänpääsylipun voi ostaa Palazzo Conservatorin pohjakerroksesta tai netistä. Sisäänpääsymaksu 12 €, yhdistelmälippu  14 € Kapitoliseen museoon ja museo Centrale Monemartini , joka on museon kolmas osasto.

Fil: Muzeum Kapitolinskie.JPG

Palazzo dei Conservatori


Marcus Aurelius

Fil: Fasad Palazzo Nuovo Roma.jpg

Palazzo Nuovo


Cortile del Palazzo dei Conservatori

File:Conservatori - pianta piano 1.jpg

Palazzo dei Conservatorin pohjakerros jossa on lipunmyynti, kirjasto ja narikka. Siitä portaita pitkin pääsee kuuteen saliin ja sen jälkeen portaita seuraavaan kerroskeen ja saleihin. 

Centrale Montemartini sijaitsee Via Ostiense 106. Avoinna tiistaista sunnuntaihin kello 9.00-19.00. Metro B Garbatellan asemalle ja siitä kävelyä muutama sata metriä länteen päin. Samalla metrolla B pääsee myös Paulo Fuori le Muran basilikaan.

Bussi 271 kulkee mukavasti Piazza Venezialta Ostiensen rautatieaseman kautta pitkin Via Ostiensea museon ohitse ja päätyy San Paulo Fuori le Muran basilkaan, jossa on sen päätepysäkki. Samalla reissulla molemmat. Museon pysäkki on Ostiense Garbatella. Helppo löytää.

























File:Galeria-capitolino.jpg


Sant'Angelo in Pescheria

File:Piazza di Pescaria - Vasi.jpg

Giuseppe Vasi: Piazza di Pecheria vuonna 1752/juutalainen ghetto 

Juutalainen Ghetto Ebraica a Roma sijaitsee Sant'Angelon kaupunginosassa, mikä on Rooman yhdestoista rione/kaupunginosa. Tämä ghetto on maapallon vanhin ghetto. Ghetto on alue mihin juutalaiset olivat komennettu asumaan.  Ghetosta löytyy oma sivukin täältä. Sant'Angelo in Perscherian kirkon ovi näkyy portikon oikealla  puolella.


Piazza Portico d'Ottavia/Ottavian portiikki 

Portiikki  on pylväiden tai arkadien rajoittama etuhalli, pylväshalli tai pylväskäytävä. Se muodostaa ulkoilmaan rajoittuvan sisäänkäynnin rakennuksen sivulla tai sen edessä. Portiikki oli merkittävä piirre antiikin kreikkalaisten temppeleiden arkkitehtuurissa.


Portico d'Ottavia ja Sant'Angelo in Pescherian kirkkon ovi näkyy portin takana. Kirkko rakennettiin kahdeksannella vuosisadalla jaa kalakauppiaiden kirkoksi, sillä kalatori sijaitsi juuri Portico d'Ottavialla. 

File:10 Roma gheto porta.jpg

File:22 Portico di Ottavia dal Teatro di Marcello.JPG

File:P-Octavia4.JPG

Sant'Angelo d'Pescherian kirkon ovi raunioiden keskellä

Joku keksi 1300-luvulla rakentaa tiiliportiikin kirkon pääsisäänkäynnin edustalle. Kirkkoa uusrakennettiin 1300-luvulla ja tuo tiiliportiikki voi olla rakennettu saman aikaan. Kellotapulikin rakennettiin, mutta se hajosi kolmesataa vuotta myöhemmin. 

File:Piranesi-16070.jpg

Taidegraafikko Giovanni Battista Piranesin kuvaus 1700-luvulta Portico d'Ottavialta.  Oikealla Sant'Angelo in Pescherian kirkon ovi.

File:Piranesi-16071.jpg

Toinen Piranesin kuvaus samalta paikalta eri vinkkelistä nähtynä.

File:Bierstadt Albert The Portico of Octavia.jpg

Kuvaus kalatorilta, Albert Bierstadt 1858


Sant'Angelo in Pescherian  pääalttari

Sisäänpääsy kirkkoon on sivukujalta, Via della Tribuna di Campitelli 6. Toisin sanoen on pyöräytettvä melkein kirkon ympäri vasemmalta kädeltä, Da Giggetton Hostarian kupeesta ja edelleen oikealle välikön jälkeen. Tässä kohtaa on ollut jautkuvasti korjaus- ja kunnostustöitä, joten ei kannata säikähtää. Nämä rakennukset tässä ovat ikivanhoja, luultavasti Rooman vanhimpia, sisi 800-luvulta.  

Via della Tribuna di Campitellin kuja jatkui alun perin Via del Teatro di Marcellolle asti, mutta lyhentyi Teatro di Marcellon ympärillä tehtyjen kaivausten vuoksi, mikä selittää äkillisen katkoksen tiellä. Kadun nimi tulee Campitellin Santa Marian kirkon apsidista, jota kutsutaan katsomoksi ja josta on näkymät tälle kadulle. Kirkko sijaitsee Piazza di Campitellin puolella.


Kirkko on nykyään avoinna vain opasryhmille. Osallistuminen on varattava etukäteen täältäinfo@turismoculturale.org ja osallistuminen maksaa 10 €, josta osa menee kirkon ylläpitoon ja korjauksiin. 

Kirkko on ollut avoinna aikaisemmn joka päivä ruusuristirukouksen ajan kello 17.30, ehtoollinen kello 18.00 ja launtaimessu kello 19.30. Voihan sitä käydä katsomassa, jos ovi on avoinna. Kirkon vieresä sijaistee Konserettitilat, Consertto di Tempietto, missä kesällä pidetään (pienimuotoisia) ulkoilmakosertteja. 

Keisari Augustus rakennutti pyhäkön siskonsa Ottavian kunniaksi vuonna 33-23 eaa. Portikko sai myös siskon nimen. Kirkko on pyhitetty arkkienkeli Mikaelille. 




Porticus Ottavia oli alunperin katolla päällystetty, alue jota kehysti 270 kollonnaa, jonka sisällä sijatsi kirjasto, kokoontumishalli ja kaksi temppeliä, toinen Jupiterille ja toinen Junolle pyhitetty. Joitakin kolonneista seisoo vieläkin jäljellä. Antiikiin aikainen nimitys Portico tarkoitti pylväshallia, jossa oli katos. Nykyinen nimitys tarkoittaa vain kaariporttia.

Nykyinen kirkkorakennus on 550-luvulta ja se on kalakauppiaiden ikioma pyhäkkö. Nykyinen kirkko on sisältäpäin kuitenkin 700-luvulta. 


Roomalainen kansanjohtaja Cola di Rienzo (1313-1354) saarnasi aikoinaan kirkossa ja johti sen jälkeen kansan mukanaan Capitoliumille, jossa hän julisti Rooman kansanvallaksi. Hänen kotinsa  sijaitsi kirkon lähellä.

Kirkolla on ollut myös suuri merkitys roomalaisten juutalaisten historiassa. Viisi kertaa vuodessa oli juutalaiset pakotettu kirkkoon kuulemaan kristinuskon sanomaa. Kerrotaan että juutalaiset olisivat työntäneet vahaa korviinsa ennen kirkkoon menoa. Tiedä sitten.


Kuvassa Cappella Crocifissi/krusifiksi kappeli

Sant'Angelo viittaa arkkienkeli Mikaeliin, jota niin juutalaiset kuin kristitytkin pitävät arkkienkelinään. Koko kaupunginosa on saanut nimekseen nykyään Sant'Angelo,  johon ghetton alue sisältyy nykyään.

Kirkossa on Pyhä Synforosan jälkeenjäännökset. Hän kuoli marttyyrikuoleman seitsemän poikansa kanssa Tivolissa keisari Hadrianuksen aikana. Keisari Hadrianus  asui Tivolissa. Tivolissa on kirkkokin heidän kunniakseen. Siitä huolimatta Synforosa nimi on poistettu katolisesta pyhimyskalenterista.

Synforosan nimi liitetään myös San Sinforosa katakombeihin Via Tiburtinan varrella, noin 17 kilometriä Roomasta, Setteville'ssä. Siellä on ikivanahan Santa Synforosan basilikan rauniot. Sieltä on tuotu Synforosan reliikit tänne Sant'Angelon in Perscheriaan 1600-luvulla. 

Synforosa ei ole ainoa pyhimys, jonka reliikit ovat täällä. Sisäänkyynnissä on oikealla puolen seinällä lista kirkossa säilyettävistä reliikeistä. Taulussa on käytetty bysanttilaista kalenteria, minkä mukaan maailma luotiin vuonna 5509 eaa. Synforosaa ei kuitenkaan listalta löydy, jostain syystä.

Kalatori oli latinaksi Foro Piscium, mikä on latinaa. Nimi vaihdettiin vasta 1200-luvulla Pescheriaksi/kalakauppatori. Torilla myytiin kalaa vuoteen 1888 saakka. 

Paavi Paulo VI Caraffa perusti ghetton vuonna 1555. Caraffa tai Carafa oli napolilainen aatelissuku, jolla oli 1200-luvulta lähtien tärkeä rooli Napolissa ja Roomassa. Tästä valtavan suuresta suvusta nousi kymmenisen kardinaalia, useita piispoja ja yksi paavi. Suku on kreikkalaisen Caracciolon aatelissuvun sivuhaara, mikä oli yksi Napolin kuningaskunnan historian vaikutusvaltaisimmista perheistä.

Kaikkien Rooman juutalaisten oli muutettava tälle alueelle ja ghetton ympärille rakennettiin muuri. Kaikkien kristittyjen oli muutettava pois alueelta. Vasta 1860-luvulla tuli kaksi uutta kulkuväylää ghettoon, toinen Santa Maria del Carmine e del Monte Libano kirkon kautta, Vicolo del Costaguti ja toinen Santa Maria della Pietan kirkon kautta. Aivan tarkoituksella kristillisten kirkkojen kautta.

Kalakauppiaiden veljeskunta, siis eräänlainen kilta, sai Sant'Angelo in Perscherina kirkon käyttöönsä ja siksi rakennettiin kirkkosaliin kappeli Pyhälle Andrakselle, joka on kalastajien ja kalakauppiaiden suojeluspyhimys. Andreas oli apostoli Pietarin veli ja Johannes Kastajan opetuslapsi. Hän on Skotlannin suojelsupyhimys.

Kirkossa on kryptakin, mutta sinne pääsee vain lattiassa olevan luukun kautta. Kryptassa on merkkejä alkuperäisestä kirkosta.


Benazzo Gozzolin maalaus Madonna ja lapsi. Gozzolo oli firetseläinen uusrenesanssin mestari 1400-luvulla.  Hän toimi myös mestari Fra Angelon avustajana.  Hän teki värikkäitä ja yksityiskohtaisia maalauksia, jotka kuvaavat eloisasti oman aikansa ihmisiä ja tapahtumia.

File:S Angelo in Pescheria stemma università dei pescivendoli 1160687.JPG

San'Adrean kappelin lattiamarmorissa on kalakauppiaiden vaakuna.



Katualttari

File:S Angelo - s Angelo in Pescheria - oratorio di s Andrea dei pescivendoli 0511-02.JPG

Oratorio San Andrea dei Pescivendoli, Sant'Angelo In Pescherian  kirkon yhteydessä, mikä ei enää ole kirkko, vaan on maallistunut kokouspaikka ja siksi sitä kutsutaan oratorioksi. Tuskin sitä koskaan näytetään.

Martino Longhi vanhempi (1534-1591) sai tehtäväkseen suunnitella kappelin pyhälle Andreakselle Sant'Angelo in Pescherian kirkkoon, mutta myöhemmin rakennutti kirkon viereen ihan oman kirkon. Sakristian läpi pääsee kulkemaan molempiin kirkkosaleihin sekä luostariin, jos ei ole ovet lukittu.

Cracciolini veljekset muuttivat tänne San Lorenzo in Lucianan kirkon vierestä ja saivat Sant'Angelo in Pescherian kirkon omaan käyttöönsä vuonna 1909. Kirkkoa käyttää myös järejstö nimeltä Communita Maria, jolla on oma kirkkosali Via della Tripuna di Campitelli 7.

File:S. Angelo - S. Andrea dei Pescivendoli 1.JPG

File:S Angelo in Pescheria cappella s Andrea 1160685.JPG

Cappella Sant'Andrea

Fransiscus Assisilainen vasemmalla ja Santa Fransesca Romana oikealla puolen alttaritaulua. Giorgio Vasari on maalannut alttaritaulun.

 
Nämä kirkon vieressä sijaistevat asuinrakennsuet ovat Rooman vanhimpia.


Lungotevere de Cenci on Teveren rantakatu juutalaisen ghetton kohdalla ja sen varrella sijaitsee Rooman synagoga, juutalainen museo ja juutalaisten kokoontumistilat.


Synagoga

 Lähin bussipysäkki  on bussi 63:n pysäkki Piazza Monte Savellolla. Siinä on toinenkin bussipysäkki millä psyähtyy bussit 23 ja 280 ( kulkee tästä vain yhteen suuntaan, toiseen suuntaan tämä bussi kulkee Trasteveren rantaa pitkin etelään päin. 



Heti siinä Portico Ottavialla  sijaitsee kaksi erittäin tunnettua juutalaista osteriaa Gigetto ja sen takapiha ja Gigetto 2, joista jälkimmäinen  sijaitsee nurkan takana/talon takana Via di Sant'Angeli in Percherian varrella. Itse tykkään istua Gigotton takapihalla. Samaa ruokaahan näissä molemmissa tarjoillaan ja kohtuu hintaan vielä kaiken lisäksi.

Roomass pidetään huhtikuun alussa artisokka festivaalit. Artisokka kuuluu juutalaisten perinneruokiin, mutta artisokasta on tullut roomalaistenkin erittäin suosima ruokalaji.


Gigetton takapiha

Gigetto on yksi Rooman parhaista ravintiloista, keskihintainen, joten suoitellen! Mutta varaa pöytä varmuuden vuoksi! Avoinna joka päivä, mutta ei maanantaisin, lounaalla ja päivällisellä, mutta suljettu siinä välillä kello 15.00-19.30, kuten yleensäkin Roomassa on tapana.

Lähin bussipysäkki on Piazza Monte Savellolla bussi 63, mikä on linjan päätepysäkki. Bussi H psyöhtyy psyäskkiä enne, Foro Olitoriolla ja Lungotevre De'Censillä, molemmilta psyäkeiltä on lyhyt matka Piazsa Portico Ottavialle. 

Pitää ottaa huomioon että tässä on yhdensuuntainen liikenne,  joten paluuumatkalla pitää mennä Via Arenulalle tai Via Petrocellille, mistä kulkee valtava määrää busseja keskustaan päin. Koko Sant'Angelon kaupunginosassa ei ole julkista liikennettä lainkaan.