lauantai 20. lokakuuta 2012

Pietro Perugino/Pietro di Cristoforo Vannucci

Fil: Pietro Perugino 031.jpg

Pietro Perugino/Pietro di Cristoforo Vannucci 1448-1523

Hän oli kotoisin Umbriasta, Citta della Pieve'stä ja hän kuoli Fontignano'ssa, Perugian lähellä. Perugia on Umbrian "pääkapunki" ja siitä hänelle lisänimi. Hän oli yksi umbrialaisen maalaustyylin ehdottomin mestari, siitäkin huolimatta että Peruginoa huomattavsti nuorempi mestari Michelangelo loukkasia arvostelelssaan Peruginoa molempien tehdessä yhdessä töitä Roomassa. 

Pietro Perugino oli ystävä samanikäisen taidemaalarin Luca Signorellin kanssa joka syntyi Arezzossa. Signorelli on myös umbrialaisen taidekoulun suuria mestareita rinta rinnan Peruginon kanssa. Rafael luetaan myös umbrialaisiin suuriin mestareihin vaikka hän oli naapurimaakunnan poikia, syntynyt Urbinossa, mutta opiskeli Peruginon verstaassa Firenzessä ja kulki ainakin alkuun Peruginon mukana. Rafael ehti kuolla kolme vuota ennen oppi-isäänsä.

Peruginon muutettua Firenzeen hän opiskeli maalaustaitoa paikallisen mestarin Andrea del Verrocchion vertsaassa jossa kävi myös Leonardo da Vinci. Verrocchio oli monitaitoinen mies jolta da Vinci oppi monipuolisia taitoja.

Fil: Perugino Keys.jpg

Pietro Peruginon kuuluisin maalaus löytyy Sikstiiniläisestä kappelista Vatikaanissa. Kuvassa Kristus antaa avaimet Pietarille. Mahtavaa symbolikkaa Peruginolta. 

Virtuaalinen kierros Sikstiiniläisessä kappelissa. Sikstiiniläisen kappelin mestariteokset putsattiin vastikään. Työ vei 20 vuotta!!! Vuonna 1999 avattiin kappeli uudessa puhtaassa väriloistossaan. Ei ihme että sinne on ollut jatkuvasti pitkät jonot.

Webb Galleria Peruginon töistä.

Pietro  Perugino johti sikstiiniläisen kappelin  seinäfeskojen maalaamista 1482-1483. Hänen alaisinaan toimivat Sandro Botticcelli, Domenico Girlandaio, Luga Signorelli ja Cosimo Rosselli.


Pinacoteca Vaticana

Pinacoteca, taidegalleria, Vatikaanin museossa, heti sisäänkäynnistä vasemalle. Sieltä löytyy joitakin Peruginon maalauksia. Pinacoteca on uudempi osa Vatikaanin museota. Sen perusti paavi Pius XI vuonna 1932. Se käsittää viisitoista huonetta ja siellä on kaiken kaikkiaan noin 450 taidemaalausta. Suurimman salin on Rafael saanut. Peruginon maalaukset löytyy huoneesta numero 7.

File:Pietro Perugino cat41b.jpg

Pietro Perugino, Pinacoteca Vaticano

File:21 Estancia del Incendio del Borgo (Bóveda).jpg

Rafaelin huoneissa, Stanze di Rafael, on seinämaalaukset maalannut Rafael yksikseen. Mutta toisen huoneen kattomaalaukset ovat Pietro Peruginon maalaamat ja ne halusi Rafael säilyttää, sillä olihan Perugino Rafaelin opettaja.

File:Perugino, volta stanza incendio di borgo 01.jpg


Fil: Pietro Perugino cat13d.jpg

Pietro Perugino. Mooses lähtee Egyptistä, sikstiiniläinen kappeli

Fil: Perugino, battesimo di cristo 01.jpg

Battesimo de Cristo, Kristuksen kaste, Pietro Peruginon hieno kuvaus

Fil: Pietro Perugino 005.jpg

Pietro Perugino, alttaritaulu Torlonian sukukappelista, nykyään Villa Albanin museossa, Via Salaria 92, muiden Torlonia suvun taulujen kanssa. Torlonia kokoelma on näkemisen arvoinen. Torloniat omistavat vieläkin osan  Villa Albanina. Huvilan patsaista useimmat siirrettiin Torlonia museoon, Via della Lungaran varrelle. Torlonian suvulla oli paljon isompikin huvila, Villa Torlonia, Via Nomentanon oikealla puolen, ei siis kaukana Villa Albanista,  ja siellä on myös museo. Huvila Torlonian puisto ja huvilakin ovat kunnan omistamia ja avoinna kaikille. Torlonian suvulla oli palatsi Via della Lungara 3, jossa on myös museo. Torlonian suvulla oli palatsi myös Vatikaanin kyljessä.

Villa Albani, Via Salaria 92,  taidenäyttely avoinna tiistaista-sunnuntaihin kello 9.30-15.00. Ilmainen sisäänpääsy!


 Vatikaanin Museo