maanantai 2. elokuuta 2010

Upeat puut

Rooman vihreys on jotain uskomatonta. Aina yhtä vehreää, ruotsalainen sanosisi fräsch, tuoretta, rehevää kasvillisuutta ja upeita uljaita puita, mitkä ylpeinä seisovat kaiken historiallisen keskellä. 

Espanjassa kasvillisuus on kuivunutta, varsinkin etelä Espanjassa, eikä enää vihreää, vaikka he kuinka kastelevat jatkuvasti. Mutta Italian ilmasto on huomattavasti kosteampaa kuin Espanjassa. Roomassa ei tarvitse lainkaan kastella ruohokenttiä, pensaita tai istutuksia, kuin erikois tapauksissa. 


Villa Borghesen puisto

Rooma on ehdottomasti mailman vihrein pääkaupunki. Tai noh, kyllä Tukholmakin voi olla ylpeä viheriäisyydstään.

Luonnonsuojelualueet kattavat lähes 11 % Lazion maakunnan alueesta. Näihin kuuluu kolme kansallista luonnonpuistoa sekä suuri määrä alueellisia luonnonpuistoja ja suojeltuja luontoalueita. 

Italian 22 kansallispuistoa sijaitsevat hajallaan eri puolilla maata, ja kaksi uutta kansallispuistoa on suunnittelilla. Näiden lisäksi alueella on  yli kolmesataa aluetasolla suojeltuja luonnonsuojelualuetta. Nämä puistot ja suojelualueet kattavat laajoja alueita, ja viheralueisiin on piilotettu myös kyliä ja pieniä kaupunkeja, usein todellisia pieniä kulttuuriaarteita.


Pincion puisto

Roomasta löytyy ihana botaaninen puutarhakin. Puhumattakaan Appia AnticanCaffarellan ja Pincion puiston luonnonvaraisista ja hiljaisista rauhallisista alueista Lazion maakunnassa, minkä alueesta noin puolet kuuluu Rooman kuntaan. Lazion alueella on 3 kansallista puistoaluetta, 15 alueellista puistoaluetta, 10 luonnonreservaattia, 29 paikallista luonnonreservattia, 23 suojattua luonnonaluetta.

Italiassa ei ole julkista jokamiehenoikeutta liikua luonnossa, mikä tarkoittaa, että et yleensä saa poimia esimerkiksi sieniä ja kukkia, etkä saa leiriytyä, ellei sitä ole nimenomaisesti merkitty. Useimmissa tapauksissa koiran tuominen puistoon on myös kiellettyä. Viitoitetuilla poluilla, joita on erittäin paljon, saa vapaasti liikkua.


Pinjapuut ovat tavallisimmat puut Roomassa. Mutta ne ovat myös varallisimmat. Koska vaan voi pinja puu kaatua. Ne kasvavat usein vinoon johtuen mistä suunnalta aurinko enimmäkseen paistaa. 












Rooman palmut ovat ikävä kyllä alkaneet kärsiä ilmastonmuutoksista ja ilmastosaasteista. Puut ovat myös käyneet vaarallisiksi sillä niitä kaatuilee päivittäin katujen ja rakennusten päälle.  Rooman kunta tekee parhaansa kaatamalla varallisia puita, mutta niin Italian kuin Rooman kunnankin talous on niin valtavan kehno ollut jo vuosikymmeniä, ettei kunnalla ole varaa palkata lisää väkeä. 


Myös palmusairaudet ovat pääseet leviämään. Mutta noin yleisesti katsoen Italiassa ovat palmut vielä jotenkin vihreitä verrattuna kuivempiin alueisiin Euroopassa, kuten Espanjassa.



Ikivanhat puistolehmukset varjostaa katuja ja jalkakäytäviä.


Salotto 42 on viihtyisä ravintola/baari Piazza di Pietralla. 

Salotton 'baari' sijaitsee mahtavaa Il Tempio di Adrianon/Hadrianuksen Temppeliä vastapäätää.

Salotton omisti kuuluisa ruotsalainen valokuvamalli Malin Persson aikoinaaan aviopuolisonsa kanssa. Ehkä hänen italialainen miehensä omistaa Salotton 24:n vieläkin. Malin on muuttanut lastensa kanssa takaisin Ruotsiin.