maanantai 2. elokuuta 2010

Upeat puut


Rooman vihreys on jotain uskomatonta. Aina yhtä vehreää, ruotsalainen sanosisi fräsch, rehevää kasvillisuutta ja upeita uljaita puita jotka ylpeinä seisovat kaiken historiallisen keskellä. Espanjassa kasvillisuus on kuivunutta, varsinkin etelä Espanjassa,eikä enää vihreää, vaikka he kuinka kastelee. Mutta Italian ilma on huomattavasti kosteampaa kuin Espanssa. Roomassa ei tarvitse lainkaan kastella ruohokenttiä, pensaita tai istutuksia, kuin erikois tapaksissa. 

Rooma on ehdottomasti mailman vihrein pääkaupunki. Roomasta löytyy ihana botaaninen puutarhakin. Puhumattakaan Appia Antican ja Caffarellan luonnonvaraisista ja hiljaista rauhallista aluetta Lazion maakunnassa, jonka laueesta noin puolet kuuluu Rooman kuntaan, on 3 kansallista puistoaluetta, 15 alueellista puistoaluetta, 10 luonnonreservaattia, 29 paikallista luonnonreservattia, 23 suojattua luonnonaluetta.


 Tyypillinen roomalainen kuja


Rooman palmut ovat ikävä kyllä alkaneet kärsiä ilmastonmuutoksista ja ilmastosaasteesta. Puut ovat myös käyneet vaarallisiksi sillä niitä kaatuilee päivittäin katujen ja rakennusten päälle.  Rooman kunta tekee parhaansa kaatamalla varallisia puita, mutta niin Italian kuin Rooman kunnakin talous on niin valtavan kehno ollut jo vuosikymmeniä, ettei kunnalla ole varaa palkata lisä väkeä. 

Myös palmusairaudet ovat pääseet leviämään. Mutta noin yleisesti katsoen Italiassa ovat palmut vielä jotenkin vihreitä verrattuna kuivempiin alueisiin Euroopassa, kuten Espanja. Ikivanhat puistolehmukset varjostaa katuja ja jalkakäytäviä.


Salotto 42 on viihtyisä ravintola/baari Piazza di Pietralla. 

Salotton 'baari' sijaitsee mahtavaa Il Tempio di Adrianon/Hadrianuksen Temppeliä vastapäätää.

Salotton omisti kuuluisa ruotsalainen valokuvamalli Malin Persson aikoinaaan aviopuolisonsa kanssa. Ehkä hänen italialainen miehensä omista Salotton 24:n vieläkin. Malin on muuttanut lastensa kanssa takaisin Ruotsiin.

File:Monti - Colle Oppio 1060869.JPG

Giardini ja Parchi (näiden kanden sanan eroa en oikein ole vieläkään tajunnut)/ viheralueita, puistoja ja golfkenttiä on paljon ja niitten lisäksi on runsaasti entisten aatelissukujen huviloiden puistoalueet, jotka melkein kaikki nykyään ovat yleisiä virkitysalueita. Pinjapuut ovat tavallisimmat puut Roomassa. Mutta ne ovat myös varallisimmat. Koska vaan voi pinja puu kaatua. Ne kasvat usein vinoon johtuen mistä suunnalta aurinko enimmäkseen paistaa. 
Colle Oppio on ikävä kyllä aika ajoittain sotkuinen alue nykyään. Kunnalla ei ole varaa siivota jatkuvasti valtavan suuria puistolueitaan. Colle Oppiolla oleskelee jonkin verran asunnottomia, jotka pesevät pyykkinsä näissä vesialtaissa. Ei heitä kannata pelätä, mutta nuoria poikia, jotka kuljeksivat Colosseumin ympäristössä ja täällä puistoalueellakin on parasta varoa. Älä jää juttelemaan heidän kanssaan, äläkä päästä heitä lähellesi tai selän taakse. Kaduilla tai kujilla maleksevia lapsia siinä 10 vuoden molemmin puolin on parasta varoa. He ovat melko röyhkeitä ja nopeita taskuvarkaita.  Romani äidit kulkee myös usein busseissa yhden lapsen kanssa varastus mielessä. Ikävä kyllä on pakko sanoa. Onneksi heitä ei ole paljon. Roomalaiset ei ikinä päästä lapsiaan yksin kadulle tai pihalle. Colle Oppio, tai Parco Traiano, sijaitsee aivan Colosseumin kupeessa on erittäin kaunis puisto. Trajanuksen kylpylän raunioista on jonkin verran vielä jäljellä. Kylpylä rakennettiin Neron kultaisen talon paikalle. Kylpylän suunnitteli Trajanuksen arkitehti Apollodorus ja Trajanuksen kylpylä toimi kaikkien muiden myöhemmin rakennettujen kylpylöiden mallina ja esikuvana. Alueella tehdään arkeologisia kaivauksia jotka koskevat myös Titon ja Neron Domus nimisiä alueita.

File: Monti - San Clemente da Colle Oppio 0511-01.JPG

Mukava terassi istuskelua varten Colle Oppiolla
San Celementen kirkko ja luostari edessä

Raffaele de Vico suunnitteli Colle Oppion puiston uudestaan 1900-luvun alussa. Puiston ja Via Labicanan välinen alue on myös erittäin miellyttävää aluetta kävellä ja katsella rakennuksia. Paljon kauniita puita, pensaita ja kukkasia. Sisäänpääsy puistoon Via Labicanan alkupäästä ylös portaita tai Via delle Terme di Traianolta. Puistosta löytyy jopa jalkapellokenttä sekä lapsille leikkipaikkoja.


Rooman arkeologinen kartta jossa vihreällä merkityt kohteet ovat avoimia kaikille, oranssilla merkityt vain rymissä oppaan kanssa ja punaisilla merkittyihin kohteisiin on kielletty sisäänpääsy.


 Parco del Celio'ssa on nykyään myös uima-allas,
 Via delle Terme di Traiano 4

Sisäänpääsymaksu allas-alueelle.


Siellä luonnon keskellä, (viereisestä portista sisään), sijaitsee myös yökerho/Retreat nimeltä The Sanctuary, Via delle Terme di Traiano 4a.
  
Facebook!

Naapurikukkulalla Parco del Celio on kesäohjelmaa. Täällä on myös ravintola, coctailbaari ja diskoteekki kesäaikaan. Iltaisin on myös livemusiikkia, usein miten jazzia. 


Parco di Celio: Uima-allas alueen baari/ravintola


Villa Celimontanan puisto on todellakin kaunis puisto

Aikaisemmin kesäfestivaaleja pidettiin samassa puistossa hieman etelänpänä, Villa Celimontanan alueella, mutta alue oli suljettava ja siistittävä. Luonto kärsi paljon siitä että monet kuukaudet keäsaikaan tuhannet ihmiset tallasivat ja sotkivat puistoaluetta. Festivaaleja pidettiin nimittäin kesäaikaan joka päivä. Alueella saa toki kävellä ja istuskella.
 Villa Celimontan puiston sisäänpääsy sijaitsee Via della Navicella'lta
Puisto on aivan mahtava. Alla lisää kuvia Villa Celimontanalta.

Sitruunapuu


Villa Sciarran puisto, Trasteveren perukoilla, alueella jota kutsutaan Monteverdeksi. Tämä on ehdottomasti yksi suosikkipuistoistani. Rauhallinen ja turvallinen puistoalue, aivan ihanassa ympäristössä.

Pincion puistossa

Via Magnolia, Pincion puisto


Via Magnolian kujaa varjostaa Magnolia puut, jotka kukkivat siinä maaliskuusta syyskuulle. Magnoliaa on monen väristä ja sorttista. Tukholmassakin kasvaa Magnolioita rakennusten ja muurien eteläisillä seinämillä.

Magnolia levittää ihanaa intensiivistä tuoksua ympäristöönsä. Magnolia on yksi mailman vanhimmista puulajeista, joka kasvaa pensaan ja puun muodossa, eikä se tarvitse edes hyönteisiä pölytykseen. Koppakuoriaiset hoitaa sen homman.


  Magnolia


Teveren jokea reunustaa ylemmällä tasolla sijaitsevat bulevardi tyyppiset Lungoteveren leveät kadut, joiden reunalla kasvaa  viehättäviä ikivanhoja puita.


Rooman puut tarvitsevat kuitenkin hoitoa ja kontrollia. Vanhempaia puita on leikattava, pusita on tuettava, ja useita myös kaadettava, sillä silloin tällöin kaatua rysähtää ikivanhat erittäin painavat katulehmukset autojen päälle. Rooman kunnan talous on Euroopan kehnoimpia ollut vähintän kymmen vuotta, joten kunnalla ei ole varaa palkata lisää työväkeä hoitamaan puita. Mutta he tekevät parhaasan ja paljon ylityötunteja, useat ihan ilmaiseksi. Rooman kunta jopa joutui laskemaan kaikkien kunnan työläisten palkkoja pari vuotta sitten. Italiassa laskettiin myös kaikkien eläkkeitä. 


Roomaliasten ehdottomasti suosituin 'kotikukka' on pelargonia/Gerania, jotka viihtyy erittäin hyvin Rooman ilmastossa. Jos nostaa katsetta ylöspäin niin näkee usien pelargonioita parvekkeen tai ikkunaludan reunalla. Pelarginota hoitaa melkein itsensä roomalaisissa olosuhteissa. Eipä silti... Roomassa kasvaa melkein mikä vaan ulkosalla, eikä kasveja tai puita tarvitse edes kastella.


Jopa leirialueillakin luonto rehottaa.

Rooma on green city, ehdottomasti. 


Giardini del Quirinale on Italian presidenttipalatsin puistoalue, joka on avoinna yleisölle vain määräaikoina. Tarkista aukioloajat etukäteen!

Upeita kauniita pinjapuita ei voi olla ihastelematta, niissä on jotain humoristista.


Il Giardino degli Aranci/Appelsiinipuutarha ja Parco Savello, Aventinon kukkulalla josta on mahtavat näköalat kaupungille.Appelsiinipuitten alla voi aivan hyvin ottaa päiväunet iltapäivän 'pausen' aikana, kun ei kotiinkaan ehdi kääntymään.  Pause on siinä noin kello 13-16 välillä suurin piirtein, ja se aika on päivän kuuminta aikaa. Kaikissa Rooman puistoissa saa loikoilla.


Sitruunapuita kasvaa monien katujen reunoilla, mm Via Venti Settembren loppupäässä. 


 Appelsiinipuisto Aventinolla
Appelsiinipuita löytyy Roomasta hieman kaikkialta. Muun muassa Via XX Settembre  kadun jalkakäytävät on reunustettu appelsiinipuilla.Pincion puisto


Giardino degli Aranci, Appelsiinipuisto Aventinolla


Appelsiinipuisto on maaginen iltaisin ja yöaikaanBorghesen puistoBorghesen puisto
Portico dei Leoni, Pincion puisto


Borghesen puisto


Villa Torlonian puisto Via Nomentanan varrella

Tänne on Terminin rauatieasemalat moin 2 kilomteriä. Bussit 62 ja 66 pysähtyy hieman ennen sisäänkäyntiä. Jää pois pusäkillä Nmentana/Trieste tai Niomentaan/Torlonia. Treisten pysäkiltä on käeltvä hieman eteenoäin portille, kun Torlonain pyskiltä on käveltävä hieman takaisin päin.

Tämä puisto on minun lempipaikkani  Roomassa. Täällä olen nauranut, iloinnut, surrut ja itkenyt. Käyn täällä joka kerta edellisenä iltana kun seuraavana päivänä on lähdettävä Tukholmaan. Täällä olen tehnyt aikaisemmin postauksen Villa Torlonina aluuesta.
  Farnesen puisto Palatinolla
Hautausmaa Campo Verano

Postaukseni Campo Veranosta:  Osa I ja Osa II Hautausmailla on sypressit tavallisimpia puita.

Campo Veranon hautausmaa, Piazzale del Verano 1

Avoinna kello 7.30-18.00.

Bussi 492 tai raitiovaunu 3.


  Campo Verano


Campo Verano


Campo Verano


Campo VeranoVia Appia AnticaVia Appia AnticaLuostari PalatinollaParco di Ascuedotti


Parco di AscuedottiRoomalainen katu jossain päin LungotereverelläVia Quattro Novembre, katsottuna ylhäältä Villa Aldobrandinin puistosta


Villa Ada


Palatino


Pigneto
PalatinoPalatinon yksinäinen pinjapuu MimosaCaracallan kylpylä

Rooman ylväistä pinjapuista on sävelletty  sinfoniakin. Ottarino Respighi sävelsi sinfonian Pini di Roma.