maanantai 12. syyskuuta 2022

Bella Italia, ihana Italia

Italia on yksi Euroopan mielenkiintoisimmista ja kauneimmista matkankohteista. Italiassa on erittäin paljon näkemistä ja kokemista. Jos etukäteen tutustuu maahan ja sen historiaan ja kulttuuriin niin matkasta tulee paljon antoisampi.

Itse olen käynyt Rooman lisäksi Italian suurimmista kaupungeista vain Firenzessä ja Veneziassa. Olen myös kolunnut lukemattomia pieniä kaupunkeja ja pikkukyliä vähän siellä sun täällä.

Alunperin minulla oli paljon ennakkoluuloja Roomasta. Luulin että Rooma on kuin Pariisi tai Lontoo, normaali suurkaupunki, mutta yllätys yllätys, Rooma olikin aivan omalaatuisensa kaupunki, kuten useimmat Italian kaupungit ovat.


Firenze on se kaupunki missä on eniten korkeatasoista taidetta ja arkkitehtuuria, koko maapallolla. Sanotaan että 80 % maapallon korkeatasoisimmasta taiteesta ja arkkitehtuurista löytyy Italiasta ja niistä 80 % on Firenzessä. Aika hyvin siis.

Tuli käytyä Firenzessä aikana jolloin siellä oli hyvin rauhallista. Oltiin pääsiäisviikko siellä. Ei ollut paljoakaan turisteja vaan saatiin ihan rauhassa katsella nähtävyyksiä viikon aikana. Ainoa haittapuoli oli se että siellä on melko korkeat sisäänpääsymaksut joka paikkaan, jopa kirkkoihinkin. Muutta sen ymmärtää sillä näistä arkkitehtuurin ja taiteen kalliista aarteista on pidettävä huoli. 

Roomassa ei ole sisäänpääsymaksua ainoaankaan kirkkoon ja kirkkoja Roomassa on noin 1000! Kaikki kirkot ei sentään ole avoinna, sillä ne pitäisi kunnostaa jo turvallisuus syistäkin, mutta sponsoreita ei aina löydy.


Veneziassa oltiin myös viikko keskikesllä jolloin kuumuus ja helle haittasi kiertelemistä, vaikka mukava tuulenvire kävi mereltä kaiken aikaa, niin ilmankosteus oli yllättävän korkea. 

Monet eruooppalaiset kritisoivat Veneziaa, mutta se on erittäin erikoinen kaupunki, joten ei kannata sitä verrata muihin kaupunkeihin lainkaan. Venezialla on oma sharminsa ja viehätyksensä. Ei siellä italialaisetkaan viihdy asua turistijoukkojen takia. Useat upeat isot palatsist seisovat tyhjiltään.

Muutama sana Roomasta...Legendan mukaan Rooman ikuinen kaupunki perustettiin 21. huhtikuuta 753 eaa. Roomalla on siten lähes 2800 vuoden historia. Täällä voit tehdä historiallisia löytöjä lähes jokaisessa kadunkulmassa, ja aina vaan löytyy paljon nähtävää ja tehtävää. Viikko ei riitä Roomaan, vaan tustusminen vaatii useita matkoja ja etukäteissuunnittelua. 


Bella Roma!