maanantai 16. helmikuuta 2015

Santa Maria della Scala

Fil: Santa Maria della Scala.jpg

Santa Maria della Scala, Vicolo della Scala, Trastevere

Pieni sähköbussi 125 pysähtyy aivan kirkon edustalla, pysäkin nimi on Scala.


Avoinna kaikkina viikon päivinä kello 10.00-13.00 ja 16.00-17.30

Messu arkisin kello 18.30 sunnuntaisin
 pyhäpäivinä kello 10.00, 11.30 ja 18.30


Kaunis sisäänkäynti. Tuon Madonna ja lapsi veistoksen on kuvanveistäjä Fransesco di Cusart valmistanut 1600-luvulla.

Santa maria scala.jpg

Tämä Pyhälle Marialle pyhitetty kirkko rakennettiin vuosina 1593-1610 ihmeitä tekevän Maria ikoonin kunniaksi. Paavi Clemens VIII Aldobrandini rakennutti kirkon ja luostarin karmelitaani sääntökunnalle. 

Karmeliitat kuuluvat kolmeen eri järjestöön, alkuperäiset karmeliitat Ordine della Beata Vergine del Monte Carmelo O.C.C., reformoitu karmeliitta järjestö Ordine dei Carmelitani Scalzi O.C.D. ja erakkojärjestö Eremiti della Beta Vergine del Monte Carmelo. Karmeliitat asuivat alunperin Israelissa Carmelin vuorella eremiittielämää mutta  he pakenivat sieltä ristiretkien aikaan.Carlo Rainaldi valmisti tempietto-tyylisen baldakiniin pääalattarille, joka on rakennettu kuudestatoista jaspiksesta valmistetusta korinttilaistyylisestä pylväästä. 

Arkkitehtinä on toiminut Fransesco da Volterra, toiselta nimeltään Fransesco Capriani. Mutta Capriani kuoli vuosi sen jälkeen kun rakentaminen aloitettiin. Vuonna 1597 antoi silloinen paavi tämän keskeneräisen kirkon  paljasjalka eremiitti karmelitaaneille, joiden hallussa ja vastuulla krikko on vielä tänäkin päivänä. Munkit pyysivät Ottaviano Nonni'a rakentamaan heille luostarin kirkon viereen. 

Kukaan ei tiedä sitä että kuka jatkoi kirkon rakentamista kun Capriani kuoli. Mahdollisesti Ottaviano Nonni jatkoi, mutta hänkin kuoli melko pian. Girolamo Rainaldi on ainoa jonka tiedetään ottaneen osaa kirkon korsiteluun ja ainakin jonkun kappelin hän on myös tehnyt kirkkoon.  

Kirkon kardinaalikin kuoli mutta hänen veljenpoikansa Monsignor Marco Gallio otti vastuun kirkon rakentamisen kustannuksista ja kikkko valmistui vihdoinkin vuonna 1610. 1800-luvulla Garibaldin sotilaat käyttivät krikkoa sairashuoneenaan. Hieman sen jälkeen luostariin muutti poliiseja mutta karmeliitit pitivät kirkkoa silti halussaan.


Pääalttarin baldakiinin on Carlo Rainaldi valmistanut. Baldakiini on eräänlainen tempietto malliltaan. Siinä on kuusitoista alabasterista valmistettua pylvästä, neljä evankelistaa valettu pronnssiin. Patsaat varastettiin joten nykyiset ovat tehty terracottasta. Lammas ilmestyskirjan kanssa, baldaniinin sisällä on myös valettu pronssista. Lammas ja ilmestyskirja, tai karitsa ja raamattu, ovat hyvin tavalliset motiivit katollisissa kirkoissa. Ne symbolisoi lopun tuloa.
 Pyhän Teresan patsas

Sta. Maria della Scala.TIF

Santa Maria della Scala, ihmeitä tekevä Madonna ikooni, jonka kopio sijaitsee kirkkosalin poikkilaivassa yhdessä Giovanni della Croce'ta, Ristin Johannes, esittävän patsaan kanssa. Alkuperäinen ikooni sijaitsee luultavasti luostarissa. Ikoonin kunniaksi tämä kirkko ja luostarikin rakennettiin.

Fil: Madonna della Scala (Andrea del Sarto) .jpg

Kuuluisa firenzeläinen renessanssinajan taidemaalari Andrea del Sarto on maalannut Madonna della Scala öljyvärimaalauksen 1500-luuvlla. Maalaus on Prado museossa Madridissa.SThereseEnfantJesus.jpgSanta Theresa lepää alttarillaan, Cappella della Assunta. Hänen oikea jalka säilytetään tässä kappelissa. Muistaakseni sen jalan näkee kulta-lasilippassa allatriin uopettuna. Tuo jalka nähdään kullatussa arkussaan  You Tube videossa jossa joka vuosi oteaan tuo jalka esille ja juhlitaan Pyhää Teresaa.Tässä Santa Teresa ekstaasissa, jonka voi nähdä toisessa roomalaisessa kirkossa, Santa Maria della Vittoria. Tämä on Giovanni Lorenzo Berninin mestariteos. Kyseessä on siis sama Pyhä Teresa, tai Avilan Teresa. 

Teresa oli espanjalainen nunna Avilasta joka eli 1515-1582. Teresa toimi vastauskonpuhdituksen ajalla ja hän oli reformoimassa karmeliittisääntökuntaa.

Teresa on kirjailijoiden, orpojen, henkilöiden jotka kuuluvat uskonnollisiin järjestöihin ja kaikkien jotka toivovat armoa, heidän suojeluspyhimyksensä.Santa Teresean reliikit vierailulla Santa Maria della Scalan kirkossa.Retablo Santa Teresa.jpg

Sta. Teresa chapel.TIF

Carlo Saraceni - Mort de la Vierge.jpg

Carlo Saraceni'n maalaus Morte della Vergine, viattoman tai koskemattoman neitsyen kuolema.

Honthorst 2.TIF

S. Juan de la Cruz.TIF

S. Juan de la Cruz2.TIF

Santa Maria della Scala by M.Hermoso.TIF

Scala nave photo by M.Hermoso.TIF

Sisäänkäynnin yläpuolella sijaistee sirot puustaveistetyt cantoriat, laululehtarit, jotka on suunnitellut kardinaali Luigi Antonio di Borbone Spafa'n kustannuksella Giovanni Paolo Pannini. Urut vie tilan lehtarin keskiosassa.


Erikoinen sininen väri kupolissaErboristeria/Apteekki, Piazza della Scala 23
Ei ole avoinna mutta sopimalla ajasta pääsee käymään sillä apteekissa. Netin kautta tolki voi tilata tuotteita.

Tämä apteeksi on museo mutta karmeliittaluostarin pohjakerrosessa sijaitsee myös moderni apteekki joka on avoinna.