lauantai 3. elokuuta 2013

Birgittaluostarit Roomassa


Birgittaluostari, Piazza Farnese

piazzafarnese@brigidine.org

Kuvassa vasemmalla oleva rakennus on Birgittaluostari ja heidän kirkkonsa tuossa talon keskellä. Sisäänkäynti luostariin on vasemmalta kulman takaa. Tämä on Birgittanunnien pääkallonpaikka Italiassa. Pyhä Birgitta asui samassa rakennuksessa tyttärensä Katarinan kanssa kuolmeaansa saakka. Birgitta kuoli vunna 1373.

Roomasta löytyy kolme Birgittaluostaria.  Birgittaluostareita löytyy muualtakin Italiaa, ainakin Napolista, Assisista ja Farfa Sabinasta, joka sijaitsee melko lähellä Roomaa.


Kirkko on avoinna  kaikille silloin kun tuo rautaportti on raollaan. Messu arkisin kello 17.30 ja sunnutaisin ja pyhäpäivnä kello 7.30 ja 9.30 jolloin messu on ruotsinkielellä. Italiaksi kello 10.30 ja 17.30. Kirkko on katolisten ruotsalaisten kotikirkko Roomassa. 



Piazza Farnesen torilla seioo kaksi samanlaista suohkulähdettä, jotka on tehty Caracalllan kylpylästä haetuista kylpyammeista.

Birgittaluostarissa asui alkuunsa karmeliittinunnia jotka olivat kunnostaneet kirkon hyvään kuntoon. Paavi Pio XI Ancille Ratti osti luostarin karmeliitoilta vuonna 1931 ja antoi sen Birgittanunnille.


Ruotsalaisilla evankelisluterilaisilla on myös oma kirkkonsa Roomassa, Sankt Lukasgården, Via Antonio Bertoloni 1/E, kauniissa Pincianon korttelistossa. He auttaa ja palvelee mielellään muitakin pohjoismaalaisia. Vihkiminen ja lasten kaste voidaan suorittaa vain ruotsalaisille sillä silloin automaattisesti henkilöistä tulee Ruotsin kirkon jäeseniä. Kirkko on avoinna tiistaina, keksiviikkona ja torstaina kello 11.00-15.00.

Piazza Farnesen torin laidalla sijaitseva Birgittaluostari on Birgittajäjestön pääpaikka. Tässä rakennuksessa on myös sisäpiha, kirjasto ja kattoterassi. Erinomainen ensiluokkainen palvelu. Valittavana on joko aaminen, lounas tai päivällinen, tai vain joku niistä. Tuolta sivuilta löytyy valokuvia luostarista.


File:Regola - s Birgitta soffitto 1160017.JPG

San Pietro Fuori le Muran basilikan museosta löytyy tämä maalaus joka kuvaa Pyhää Birgittaa. Italilaiset käyttää nimeä Brigide, Birgitan sijasta.


Birgitta Luostari, Via della Isole 34

viadelleisole@brigidine.org

Vielä muutama vuosi sitten tässä luostarissa oli vain pari huonetta tarjolla turisteille mutta nykyään tänne mahtuu useampiakin. Tämä Birgittaluostari sijaistee erittäin kauniilla alueella, puiden ja pensaiden katveessa. Tässä on  neljä luostaria vieri vieressä, tontit "seläkkäin". Niissä toisissa ei kaiketi ole huoneita vuokralle.


Luostarin kattoterassi

Suosittelen lämpimästi tätä luostarihotellia vaikka vanhemmalle periskunnalle jotka viihtyvät kauemman aikaa Roomassa. Tällä Tristen alueella melkein hukkuu kauniisin rakennuksiin, puihin ja pensaisiin. Alueen rakennukset ovat niin kauniita että saa oikein haukkoa henkeään. Useita puistoalueita ympäristössä.





 Via Cassia 2040

olgiata@brigidine.org

Yhteyshenkilö: Mamma Eugenia

Bussi 036 La Stortan rautatieasemalta, bussi pysäkki Cassia/Battilocchi, Lyhyt kävelymatka pysäkiltä eteenpäin ja sitten oikealle. Luostarirakennus näkyy Via Cassian maantielle.









Tämä luostari sijaitsee hieman kaukana keskustasta, noin 18 kilometrin päässä Rooman keskustasta. Alue on nimeltään Olgiata, ja  aluetta kutsutaan Rooman Beverly Hills'ksi. 

Luostari on ensisijaisesti tarkoitettu henkilöille jotka kaipaavat lepoa ja rauhaa ja keskittymistä. Tänne ovat kaikki tervetulleita riippumatta uskonnosta tai vakaumuksesta. Tämän luostarin rauhassa voi syventyä hengellisiin ja henkisiin asioihin, mietiskelyyn, meditatioon, lepoon ja yksinoloon, jos sitä kaipaa. Luonnolliestikin täällä löytyy seuraa joko nunnista tai muista luostarin vieraista. Valintana on aamianen, lounas tai päivällinen tai huone aamiaisella, oman toivomuksen mukaan.



 sijaitsee 50 kilometriä Roomasta

suorefarfa@brigidine.org

Paikallisjunalla FR1 Sabina-Montelibrettin asemalle ja asemalta Cotral paikallispussilla Castenuovo di Farfaan. Bussikuski jättää pois kyydistä. Paikallisbussi kulkee aseman ja luostarin väliä kello 5.20 - 21.25 välillä. Farfa on todellakin idyllinen ja ruhallinen paikka. Suosittelen päivän retkeä, Frafan ja Fara in Sabian kylissä. 

Rooman Tiburtinan rautatieasemalta pääsee bussilla Passo Coreseen, missä on bussin vaihto. Kävelyä bussipysäkkien välillä on 1,2 kilometriä.



Farfa sijaitsee noin 50 km:n päässä Roomasta. Autoilijoille paras reitti  on Via Salariaa pitkin Passo Coreseakohden.

Kansainvälinen Bridgettine-keskus Farfassa sijaitsee miellyttävällä paikalla Farfassa. Ympäröivät Sabinen alueen kukkulat, joita peittävät metsät, viinitarhat ja oliivitarhat.  Farfan keskus on osa suurta kompleksia, mikä keskiajalta lähtien oli osa tärkeää benediktiiniläisluostaria, jolla on vuosisatojen ajan ollut tärkeä rooli luostaruuden leviämisessä lännessä. 

Birgittaluostarin huoneissa on kylpyamme tai suihku, puhelin ja keskuslämmitys. Talo on avoinna ympäri vuoden, eikä se ole varustettu liikuntarajoitteisille asiakkaille.

Luonto pienssä Farfan kylässä sijaitsee upean luonnon keskellä. Tätä kauniimpaa italialaista luontoa on vaikea löytää!

Alueen kunnan nimi on Fara Sabina ja se koostuu yhdeksästä hyvin pienestä kylästä. Pikkuriikkinen on Farfa ja Fara in Sabinan kyläkin. Mahtavat näköalat sieltä kukkulalta. Missään en ole muuten nähnyt niin paljon penkkejä ulkosalla kuin Fara in Sabinassa. Fara in Sabinassa asuu enimmäksen vanhuksia ja heille on varmaan jokaiselle oma penkki kylässä.

Farfassa sijaitsee myös Benediktiiniluostari, mikä on suuri nähtävyys. Heillä on muutama huone joita he vuokraa, mutta mieluiten vain pappeille ja muille uskonnollisille yksityishenkilöille. 

Mutta Birgittaluostarissa voi yöpyä. Vaikka koko perhe. Birgittaluostari ei siis sijaitse varsinaisessa Fara in Fabinan kylässä vaan se sijaitsee Farfab´n kylässä osoitteessa Via del Monastero 12, noin 1,5-2 kilometriä ennen Fara in Sabinaa. Via del Monasteron kuja  löytyy Santa Maria di Farfan luostarin parkkipakalta lähdettäessä kohti kirkkoaluetta, missä sijaitsee useita kirkkoja pienellä alueella.

Täällä on mutkaiset kapeat tiet, joten matka kestää sen takia. Abbazia di Farfa sijaitsee vielä sitäkin aikaisemmin, Strada Degli Inglesin varrella.  Kannattaa varata huone etukäteen sillä huoneet ovat erittän kysyttyjä varsinkin kesäaikaan.

Assisissa ja Gamaldolissa sijaitsee myös Birgittaluostarit jotka myös vuokraa huoneita turisteille. Mutta ne sijaitsevatkin sitten jo kaenpana Roomasta.