keskiviikko 7. toukokuuta 2014

San Stanislao alle Botteghe Oscure

Fil: Eglise Saint Stanislaus av Polacchi.JPG

San Stanislao alle Botteghe Oscure kirkko tai Santo Stanislao dei Polacchin kirkko, Via delle Botthege Oscura 15. Alkuperäsien kirkon nimi oli San Salvatore in pensilis de Sorraca 1100-luvulta.

Kirkko on avoinna: 

maanantaista lauantaihin kello 6.30-7.30 ja kello 17.99-19.00
 sunnuntaisin kello 7.00-13.00 ja 17.00-20.00

messuja puolan kielellä kello 9.00, 10.00, 11.00, 12.00 ja 18.00.Via delle Botthege Oscura on katu joka kulkee Piazza Venezian ja Largo di Torre Argentinan välillä. Vastikään pantiin Trasteverstä päin kulkeva raitiovaunu numero 8 kulkeemaan Via Botteghe Oscurea pitkin Piazza Venezialle saakka. San Salvatore taas puoelstaan viitta siihen että kirkko oli arkennttu hospitisn yehtyteen ja että san Slavatroe confaterniat piti huolen rakkennuskesta, ehkää jopa rakkenutti sen.

Boteghe Oscure viittaa siihen että kirkon edustalla oli keskiajalla postitutiota. Sorraca viittaa taas omsitajan nimeen joka omisti tontin tai rakennsuekn johon sitten kirkko rakennettiin. 

Siinä matkan varrella ei ole kovinkaan ihmeellistä nähtävää, kylläkin monta suurta palatsia molemmin puolin katua. Ensimmäinen katu vasemalle on Via Polacchi ja heti sen alkupäässä sijaistee hotelli Hosianum Palace. Sant Stanislaon kirkko sijaitsee nurkan takana Via Botthega Oscuralla. 

Vinosti sitä vastapäätä lähtee hyvin kapea katu Via Celsa jonka varella sijaitsee mielenkiintoinen intialainen kulttuurikeskus ja kirjasto Bibliothe. Täällä voi myös juoda teetä ja syödä Ayurveda aterioita.

Siinä on heti myös erinoamien Casa per Ferie Santa Lucia Filippini, luostariasuntola joka on uuskorjattu ja sopiva konferenssihotellikin. aikaisemmin tässä kadun vieressä sijaisti myös kirkkokin mutta se oli hajoiettava kun katua levennettiin. 

Ducati Caffe sijaitsee siinä vieressä. Kahvila on avoinna joka päivä kello 8.00-24.00. Tämä on meille pohjoismaisille tuttu tyylinen ravintola/kahvila  vain sillä erotuksessa että rekvisiitta pyörii Ducatin moottripyörien ympärillä. Ducati kahvilan taso on laskenut mutta se on ihan ok paikka keskellä kaupunkia käydä juomassa janoonsa ja lainata vessaa.

Toisella puolen katua kirkosta seuraavana sijaitsee Rooman valtion argeloginen ja kultturaalinen toimisto, Soprintendenza Speciale Per I Beni Archeologici di Roma. Ja heti sen alla sijaitsee yksi Rooman kansallismusoen haaraosastoista Crypta Balbi.


Sen vieressä sijaitseee Caetanin aatelissuvun palatsi, jossa Caetaneja asuu vieläkin. Heillä on oma fondazione nimeltä Fondazione Camillo Caetani. Caetanin suku on koonnut paljon kirjallisuutta eri aloilta, lehtiä ja muita painotuotteita. Palatsin kirjastossa pidetään usein luentoja ja keskusteluja eri aiheista.

File:Crypta Balbi 1010599.JPG

Crypta Balbi on osa  kansallismuseota. Tästä olen aikaisemmin kirjoittanut täällä ja myös täällä.

File:SStanisław.JPG

Stanislaus Krakowalainen 1030-1079 Staniuslausta pidetään katollisessa kirkossa pyhimyksenä ja häntä kutsutaan Stanislaus Marttyyriksi. Paavi Innocenzo IV kanonisoi Pyhän Stansilauksen Assisissa vuonna 1253. Hän on Puolan suojelsupyhimys mutta hyvin vahavasti  hänen vaikutuksesna esiintyy myös Latviassa, Valko-Venäjällä, Ukrainassa ja USA:ssa. Häntä juhlitaan 8. toukokuuta. Hän toimi Krakowan piispana ja on haudattu Krakowan tuomiokirkkoon.


File:Roma La gloria di S Stanislao dei Polacchi .jpg

File:S Stanislao dei Polacchi - controfacciata e organo 1230805.JPG

File:S Stanislao dei Polacchi - interno vert 1230801.JPG


1942665-papa

 Paavi Fransiscus kävi San Stanislaon kirkossaHosianum Palace, Via dei Polacchi 23 (puolalaisten katu)


Tämä täysin uuskorjattu hotelli sijaitsee erittäin keskeisellä paikalla ja erittäin kapean keskiaikaisen kujan varrella, aivan kirkon vieressä.

Paavi Gregorius XII oli paavi 1500 luvulla ja yksi kardinaaleista oli Stanislao Osio. He päättivät rakennuttaa ospizio Polaccho di Sant Stanislao nimisen hospitsin puolaisille pyhiinvaetajille San Salvatore Pensilis de Surraca nimisen antiikin aikaisen kirkon viereen. Tämä rakennus on toiminut puolalaisten ja muidenkin pyhiinvaeltajien auinpaikkan yli neljäsataa vuotta. Rakenns oli aulunperin kardinaali Stanislao Osion palatsi. Muutama vuosi sitten rakennus peruskorjattiin varovaisesti ja siitä tehtiin korkeatasoinen hotelli, Hosiana Palace.
Sen sijaan puolalaisille miehille on hospitsi nykyään Monte Mariossa, Via Pier Ruggero Piccio  55.