sunnuntai 21. syyskuuta 2014

Calcata


Calcata – Veduta

Calcata


Minulla on jonkinlainen rakkaus tätä Viterbon aluetta kohtaan. En osaa oikein sanoa että mikä sinne vetää mutta niin vain on. Useimemin tulee lähdettyä Roomasta pohjoiseen tai itään päin. Mistähän sekin johtuu. Vaikka haluaisin tietysti nähdä kaikki paikat ...

Minun on varmaan aivan turha sanoa ettei Roomaan kannata lähteä heinä-elokuussa jos haluaa jaksaa katsella kaupunkia. Nuoremmat ehkä jaksavat kuumuudessakin mutta moni varmasti mielummin toivoisi hieman viileämpiä säitä kapunkimatkalle, kuin + 30 tai sitä korkeammat asteet.

Jos on aikaa lähteä Rooman ulkopuolelle niin mahdollisuuksia löytyy mielin määrin. Valinta on vain vaikea, usein melkein mahdoton, joten heitän pelkein arpaa kun en voi päättää. Liikenne kulkee ja se on halpaa, joten eikun aikaisin aamulla liikenteeseen, niin illaksi ehtii takakaisin Roomaan. Saxa Rubran juna-asemalta Rooman pohjoisosista, Via Flaminia Nuovan varrella, lähtee Cotralin paikallisbussi  esimerkiksi Calcataan. Saxa Rubraan pääsee paikallisjunalla FC 3 Flaminion asemalta, Flaminion metroaseman vierestä, Piazza del Popolon kupeesta.

Parco Valle del Treija jag Mukava patikkapuisto sillase ei ole kovinkaan iso. Se sijaitsee melko lähellä Roomaa ja samalla voi käydä näissä pienissä sööteissä kylissäkin kahvilla.

Il Cammino degli Angeli on pyhiinvaellusreitti jota pitkin voi kävellä Assisiin yhdessä tai yksikseen. Vaellusreitti kulkee luonnonpuiston kautta.


Calacata sijaitsee noin vajaan 50 kilometrin päässä Roomasta pohjoiseen. Calcatta sijaitsee kahden valtatien välisellä alueella, SS Cassia ja SS Falminia. Näitten teitten välillä kulkee  provinssitie numero SP 79 ja SP 17 b jotka kulkee molemmat Calcataan.


Calcata on Viterbon provinssin itäisimpiä ja eteläismpiä kuntia. 


Calcata  sijaitsee vajaat 50 kilometriä Roomasta, Viterbon provinssissa. Calcata jag rakennettu vulkaaniselle kallionkielekkeelle jossa hyvin jyrkät seinämät. Myöhemmin 1900-luvun alussa ymmärrettiin etta ehkä kalliionkieleke voi pettää ja näin alettiin rakentamaan uutta Calcataa, Calcata Nuovo, alemmaksi laaksoon.


Laaksossa juoksee myös  36 kilomteriä pitkä Trejan joki joka juoksee myös Mazzano Romanon, Falerian ja Civita Castellanan kautta. Treja on Teveren joen sivujoki. Joki on antanut alueen luonnonluistolle nimen, Parco Regionale Valle del Treja.

The river

Vanha Calcata, Calcata Vecchia, sijaitsee Valle del Treijan luonnonpuistoalueella, jonka läpi kulkee Faleriasta kulkeva provinssitie 17b. Luonnonpuistoalueen läntisellä reunalla sijaitsee Mazzano Romanon kunta. Calcataan siis pääsee yhtä hyvin Mazzano Romanon kautta Roomasta valtatie kakksosta ja loppumatka tuota provinssitietä 37. 

Kun uutta Calcataa alettiin rakentamaan mutti taiteiloija ja elämänfilosofeja Calcataan ja lopulta jopa ostivat asuntonsa sieltä kun viranomaiset painostivat heitä. Nykyään Calcatassa asuu noin tuhat boheemia ja taiteiljaa. Calcata Vecchiaan on avattu jopa kahviloita, ravintoloja ja taidegallerioita. 

Fil: Calcata28.JPG

Calcatassa voi toki yöpyäkin. Ei täällä ole mitään luxushotelleja vaan hyvin yksinkertaisia ​​huoneita tarjolla, esimerkiksi Casa Rupe


Fil: Calcata Chiesa St Cornelio e cipriano.jpg

Santi Cornelio e Ciprianon kirkko


Santissimo Nome di Gesú


Fil: Calcata15.JPG


Civitacastellanan kylä sijaitsee vain muutaman kilometrin päässä pohjoiseen päin Calcatasta. Civitacastellanassa sijaitsee alueen tuomiokirkko.