keskiviikko 15. joulukuuta 2021

Raffaella Petrini


Italialainen nunna Raffaella Petrini, 52 vuotias, syntynyt Roomassa. Hän on toiseksi korkein arvoisin henkilö Vatikaanissa. Hän opiskeli Angelicumissa, täydelliseltä nimeltään opinahjon nimi on Pontificia Università di San Tommaso d'Aquino, mikä on Dominikaanisen sääntökunnan opetus- ja tutkimusinstituutti Roomassa ja yksi Rooman suurimmista paavin yliopistoista ja myös maapallon suurimmista  maailma. Angelicum on suoraan riippuvainen paavista tämän toimeksiannon osalta ja sillä on paavin yliopiston asema.

Raffaella ei ole dominikaani nunna vaan fransiskaani nunna. Paavi on jesuutti, mutta paavin virassaan hänen on oltava neutraali. Raffaella kuuluu Suore Francescane dell'Eucaristia FSC, mikä on eräänlainen fansiskaanien sivuhaara, ei luostarilaitos vaan yhteisö. Raffaella kuitenkin kutsutaan  nimellä suor, mikä tarkoittaa nunnaa. Sisarukset osallistuvat erilaisiin sosiaalisiin ja kulttuurillisiin toimiin. Heidän luostareita/community/yhteisöjä on maapallolla vain 13  ja nunnia 83.

Heidän yhteisöstä kerrotaan että useimmilla naishenkilöillä, jotka aloittavat koulutusprosessin yhteisössämme, on korkeakoulututkinto ja/tai merkittävä työkokemus. Monet naishenkilöt jatkavat opintojaan yhteisöömme liittymisen jälkeen jatkaakseen henkilökohtaista ja ammatillista kehitystään. Yhteisö Roomassa sijaitsee  osoitteessa Via Antonio Cerasi 3, Trastevere. Ymmärtääkseni sisarukset ei asu yhdessä vaan kullakin on oma asunto. Mieheillä on oma vastaava järjestönsä. Yhteisön rakennuksessa on pieni luostariasuntola Villa San Giuseppe

Trasteverestä Lungotevere della Farnesina 7/Vicolo Moroni 22 löytyy myös Casa San Gisuepppe niminen  luostariasuntola. Ihastuttava rauhallinen ja tilava asuntola erinomaisella paikalla. Turvallinen parkkipaikkakin löytyy. Huoneita myös koko perheelle, neljälle henkilölle. Hintaan sisältyy aamiaisbuffe. Roomalaiset luostariasuntolat ovat erinomaisia yöpymispaikkoja. Luotsraeissa on palkattua henkilökuntaa, jotka siivoavat, laittavat ruokaa ja leipovat. Suosittelen! 

Vatikaanin kupeessa Viale Vaticano 88, sijaitsee luostariasuntola nimeltä Casa Ferie San Giuseppe della Montagna. Tätäkin haluan suositella!

Pääsihteerin virkaa voi verrata kaupungin pormestarin viraksi ja tämä on ensimmäinen kerta, kun sitä hoitaa Vatikaanissa nainen. Petrini valmistui arvostetusta italialaisesta LUISS-yliopistosta ja on nyt Vatikaanin kuvernöörin pääsihteeri, jolla on yli 2 000 työntekijää. Kuvernööri hoitaa Vatikaanin päivittäisiä asioita, kuten poliisin, palokunnan, sairaanhoidon, museot, huolto- ja toimistohenkilöstön.

Raffaella Petrinin nimitys on viimeisin sarjassa, jossa paavi Franciscus antaa naiselle johtavan roolin maailman pienimmässä valtiossa. Muut naiset ovat jo korkeissa tehtävissä, mutta he hoitavat uskonnollisia ja sosiaalisia asioita ja heillä on huomattavasti vähemmän henkilöstövastuita.

Paavi on pitkään luvannut parantaa sukupuolten välistä tasapainoa Vatikaanissa, mutta naisoikeusjärjestöt ovat kritisoineet sitä, koska kehitys on liian hidasta.

Nunnat Roomassa usein miten opiskelevat korkeakoulu tasolla. Mutta Rooma onkin se valtio missä on eniten opinahjoja, monen monien kymmenien katollisen kirkon haarakuntien omia korkeakoluja. Täällä on myös kaikkien maapllon suurimpien uskontojen korkeakouluja sekä lukuisia amerikkalaisia yliopistoja.

Vatikaani on suvereeni mikrovaltio, mikä sijaitsee erillisalueena Roomassa. Vatikaanin pinta-ala on 0,44 neliökilometriä ja siellä asuu noin 800 asukasta. Sitä pidetään maailman pienimpänä valtiona sekä pinta-alaltaan että väestöltään.

Vatikaanin kuvernöörikunta (italiaksi: Governatorato dello Stato della Città del Vaticano) on Vatikaanin valtion hallinto. Se käyttää toimeenpanovaltaa Vatikaanivaltion alueilla. Vatikaani nimitäin omistaa rakennuksia ja alueita muuallakin Roomassa  ja Italiassa, eikä vaan Vatikanissa.


Vatikaanin presidentti Fernando Vérgez Alzaga

Hallituksen päämies on Vatikaaninvaltion paavitoimikunnan kardinaalipuheenjohtaja Fernando Vérgez Alzaga (s. 1. maaliskuuta 1945 Salamancassa) on espanjalainen roomalaiskatollisen kirkon uskonnollinen arkkipiispa ja hallituksen presidentti ja siten Vatikaanin pääministeri.

Paavi on Vatikaanivaltion valtion päämies ja viimeinen ehdoton monarkki Euroopassa. Hänellä on lainsäädäntö-, toimeenpano- ja tuomioistuinvalta Vatikaanivaltiossa. Vatikaanivaltion paavin komissio koostuu seitsemästä kardinaalista, joista paavi nimittää kunkin komission jäseneksi viideksi vuodeksi. Lait säätää paavi tai hänen puolestaan ​​Vatikaanivaltion paavitoimikunta. 


Lopuksi vielä hieman uutisia...
Jalkapallon ammattilainen Zlatan Imbrahimovic vieraili Paavin luona. He vaihtoivat joululahjoja keskenään ja juttelivat jalkapallosta. Paavi sai Zlatanin pelipaidan ja uusimman Zlatan kirjan. Paavi oli jalkapallonpelaaja ennen kuin hän vaihtoi alaa. Paavilta leikattiin toinen keuhko pois mikä teki lopun jalkapallon peluusta.