maanantai 18. heinäkuuta 2016

Sacro e Profano


Sacro e Profano, Via dei Maroniti 29, Trevin kaupunginosa

Via dei Maroniti on todella lyhyt katu, vajaat sata metriä. Se sijaitsee Via del Tritonen etelä puolella, Via del Tritonen kadun ja Quirinalen palatsin välissä.

Yllätysekseni sain huomata että tämä ravintola, joka oli aikiasemmin kirkko nimeltä San Giovanni dei Figozza, on suljettu lopullisesti. Mutta voihan tästä silti tehdä postauksen. Koskaan ei tiedä jos se vaikka taas avataan uudestaan uuden omistajan voimin. Ravintolan asiakkaat ovat antaneet hyvät arvosanat ravintolalle. Roomassa on kilpailu kova asiakkaista. Mutta jokin pikaruokapaikka voisi ehkä kannattaakin.
Kirkolla on ollut monta nimeä kuten San Giovanni della Ficozza, San Iohannes de Ficotia ja San Giovanni dei Maroniti. 

Maroniitit on Libanonissa 600-luvulla syntynyt uskonhaara, jolla on noin 6 miljoonaa kannattajaa. Heidän ensimmäinen pappinsa oli niemeltään Johannes Maronit ja siitä nimi tälle uskonhaaralle. Maroniitit ovat aina kuuluneet Paavin johtamaan katolliseen kirkkoon omana haaranaan. Maroniittijäseniä asuu ympäri maapallon nykyään ja Roomastakin löytyy heidän kaunis kirkkonsa San Marone, Via Aurora.


San Marone, Via Aurora 18

Maroniiteilla on oma Gollegio Via dei Porta Pinciana 18. Gollegio sijaitsi alunperin samassa rakennuksessa kuin tämä San Giovanni della Ficozzan kirkko ja myöhemmin Sacro e Profanon ravintola. 

Figozza nimi tulee 1100-luvulta. Se oli Ficozzan aatelisperhe joka kustansi kirkon rakentamisen. He omistivat alueen kirkon ympärillä. Maroniitit perustivat 1500-luvulla gollegion/pappiskorkeakoulun kirkon vieressä sijaitsevaan rakennukseen.

Ranskan miehityksen ajalla kirkko pääsi ränsistymään ja ranskalaiset sotilaat varastivat kaikki minkä vain irti saivat. 1800-luvulla kirkko kunnostettiin ja uusvihittiin käyttöön. Maroniitit rakensivat kirkon ja uuden gollegion Via Auroan varrelle ja heidän entisiin tilohin muutti puolalainen gollegio. Puolalaiset alkoivat kutsua kirkkoa San Giovanni Canzio nimellä, puolalaisen professorin kunniaksi. Puolalaiset muuttivat myöhemmin Aventinoon Piazza Remuren varteen ja tilat täällä Via Maronen kadulla autioituivat pitkäksi aikaa. Ajan päästä avattiin kirkossa baari ja sittemin myös tämä ravintola Sacro e Profano, joka on nyt suljettu ja tiloissa ei ole tietääkseni mitään toimintaa tällä hetkellä.

Kirkolla ei ole koskaan ollut varsinaista kirkon julkisvua vaan se on ollut ulkoapäin aina kuin mikä tahaansa tavallinen rakennus. Ainoastaan Madonnan kuva laitettiin kirkon sisänkäynnin ylle nischiin, mutta Madonnan kuvakin on poistettu seinältä jo kauan sitten. Muuten kirkkosali on suurin piirtein kuin ennenkin ja seinillä on runsaasti melko naiveja haalistuneita freskomaalauksia.

Rakennuksen alla ovat arkeologit kaivelleet. He löysivät kirkon alta domuksen, asuinrakennuksen rippeet 200-300-luvulta. He löysivät myös tabernaen, pikku putiikin raunioita sekä jätteitä vanhasta kadusta joka siihen aikaan oli katettu piikivillä, kvartsilla.


 Urutkin on vielä jäljellä Ensi alkuun luultiin että Johannes Kastaja/San Giovanninoa kuvaavat maalaukset olisivat kuuluisan taidemaalari Rafaelin maalaamia mutta kirkkotaiteeseen perehtynyt taidehistoorikko Filippo Titi tuli siihen tulokseen että ne on maalannut Giulio Romano. 


Filippo Azzurini oli kuulemma maalannut alkuperäisen pääalttarin freskomaalauksen, mutta tämä nykyinen on puolalaisten kalkkimaalaus 1800-luvulta.