tiistai 10. maaliskuuta 2009

Enkelilinna, Castel Sant'Angelo


Castel Sant'Angelo, Hadrianuksen mausoleumi tai Mausoleo di Adriano
 Lungotevere Castello 50

Avoinna:

joka päivä kello 9.00-19.30

 Sisäänpääsymaksu :

aikuiset 14 €

 18-25-vuotiaat EU-kansalaiset 7€


Castel Sant'Angelo/ Hadrianuksen mausoleumi,
 Lungotevere Castello 50

Bussit: 23, 34, 40, 62, 280

Lähin bussipysäkki sijaitsee Piazza Pialla, Castellin länsipuollella. Tämän pysäkin kautta kulkee lukuisia busseja kuten 40 ja 62, molemmat erittäin käteviä busseja.

Castel San'Angelon on mielestäni paljon mielenkiintoisempi kohde kuin Colosseumi, joka on turistirysä. Colosseumia tuskin ei enää olisi olemassakaan, jos sillä ei saisi hankittua rahaa.

Fil: Bust Hadrian Musei Capitolini MC817.jpg

Keisari Hadrianus (117 jaa-138 jaa)

Keisari Hadrianus rakennutti mausoleumin itselleen hautapaikaksi. Keskiajalla mausoleumi/linnake toimi paavien asuntona ja suojalinnakkeena. Nykyään castelli/linna/linnake on museo, Museo Nazionale di Castel'Angelo ja vaikka Mausoleumin omistaa Vatiikani niin museon omistaa Italian Valtio. Mausoleumiin pääsee Teveren joen yli  Ponte Sant'Angelon siltaa pitkin, jonka nimi oli alunperin Pons Aelius.

File:0 Tibre - Ponte Sant'Angelo - Rome (1).JPG

Ponte Sant'Angelo on kävelysilta. Alkuperäisestä sillasta ei ole juuri mitään jäljellä. Vuonna 1450 oli katollinen juhlavuosi, jolloin silta hajosi pyhiinvaeltajen painosta ja noin 200  henkeä putosi jokeen ja hukkui. Silta oli rakennettava uudestaan. 


Rooma on erittäin kaunis ilta-ja yövalaistuksessaan. Useille rakennusten seinille on laitettu valoheisteet. Rooma on turvallinen kaupunki yälläkin kävellä pitkin katuja.

Fil: Roma6732.jpg

Ponte Sant'Angelo valmistui vuonna 134 jaa ja se on valmistettu travertiini kivestä. Kymmenen enkelipatsasta koristavat sillan kaiteita, joista kaksi on kopioita Gian Lorenzo Berninin (1598-1680) valmistamista  enkeleistä.

Alkuperäiset enkelipatsaat sijaitsevat Sant'Andrea delle Fratten kirkossa, Via di Sant'Andrea della Fratte 1. 

Raffaello da Montelupo (Raffaello Sinibaldi) ( 1574-1567) valmisti ainakin yhden enkeleistä.Raffaello Sinibaldi syntyi Montelupossa Toskanassa ja hän sai kotipaikakuntans animen lmepinimekseen. Hänen isänsä Baccio oli enmpi tunnettu kuin Rafafello. Baccio oli MichelangeloBuonarotin hyvä ystävä. Baccion isä oli tunnettu kultaseppä. Useat toskanalaiset taiteilijat aloittivat kultaseppinä. 

Antonio Raggi, Lazzarro Morelli, Cosimo Fancelli, Paolo Naldini, Girolamo Lucenti, Ercole Ferrata, Giulio Gartari, Antonio Giodetti ja Domenico Guidi valmistivat kukin yhden enkelin. Enkelten lisäksi sillan kaiteella seisoo myös Pietarin ja Paavalin patsaat.

Fil: Roma-S.Angelo inside.jpg

Raffaelo da Montelupon veistämä patsas Castel Sant'Angelossa, Il Cortile dell'Angelo.

Neljännellä tasolla sijaitsee mm Cortile dell'Angelo/ Enkelin piha, jossa seisoo enkelipatsas nimeltä San Michele Arcangelo/Mikael arkkienkeli, jonka on Raffaello da Montelupon veistos vuodelta 1544. Pyhä Mikaelhan on tämän castellin suojeluenkeli ja enkeli on antanut nimensäkin linnakkeelle. Tämä nykyinen patsas on pronssista tehty kopia, koska se alkuperäinen patsas alkoi hajota.


Castelissa on seitsemän kerrosta tai tasoa/lavelle. Vasta neljänneltä tasolta alkaa castelli vaikuttamaan erityisen mielenkiintoiselta.


Paavi Leo X:n kappeli


Paavi Leo X:n kappeli

Paavi Leo X (1475-1521) Giovanni di Medici oli sen ajan rikkain henkilö luultavasti koko maapallolla. Hän syntyi kuuluisaan upporikkaaseen Medicin sukuun Firenzessä. He olivat niin rikkaita että heillä oli jopa oma valuutta. Hän oli suuri taiteen keräilijä. Se oli Leo X joka hommasi Michelangelon ja Rafafelin Pyhän Pietarin basilikaan maalaamaan upeita freskoja Sikstiiniläiseen kappelliin.

Paavi Leo X on haudattu Santa Maria Sopra Minervan basilikaan Roomassa ja edellä mainitsemani kuvanveistäjä Raffaello da Montelupo on valmistanut paavin hautakappelin.


Alunperin castellin paikalla sijaitsi vain keisari Hadrianuksen hautakammio. Keisari rakennutti neliön muotoinsen tornin jonka päälle laitettiin multaa. Pronssista tehtiin alttari jolla ylistettiin keisaria ja aurinkojumalaa, patsas joka kuvaa kun he matkustavat neljän hevosen vetämissä vaunuissa. Hautakammiossa säilytettiin kaikkien keisarien uurnat Hadrianuksesta lähtien Septimus Serviukseen saakka. 

Keisari Gregorius Suuri (540-604) näki näyn ruttovuotena 590 arkkienkeli Mikaelista ja näyn jälkeen hän käski poistaa Hadrianuksen ja aurinkojumalan hevoskärrypatsaan ja sen sijalle asettaa arkkienkeli Mikaelin patsaan. Hadrianus luuli olevansa itse auringonjumala. Pyhän arkkienkelin patsas seisoo siellä vieläkin. Ja vasta myöhemmin sen ympärille rakennettiin itse linnotus.

Saraseenit ryöstivät 800-luvulla Roomaa jonka jälkeen paavi Leo IV käski rakentaa muuri Pyhän Pietarin basilikan ympärille. Muuri rakennettiin niin että se käsitti myös Hadrianuksen mausoleumin.

Muuriin rakennettiin 44 vartiotornia joista on vain kaksi jäljellä, ja muuri basilikan ja mausoleumin välillä on vieläkin ehjä. Muurin päälle rakennettiin ns passetto 1300-luvulla jota pitkin pääsi paavi pakoon linnakkeesta Pyhän Piatarin kirkkoon ja sen alueelle. 

Saksalaiset ryöstivät myös Roomaa vuonna 1587, jota kutsutaan nimellä Sacco di Roma, Rooman ryöstö. He ryöstivät useita viikkoja yhteen mittaan palatseja ja kirkkoja. Paavi Klemens VII Giulio di Medizi jäi puoleksi vuodeksi linnakeeseen vangiksi. Mika Waltari kertoo kirjassaan Mikael Karvajalka Rooman ryöstöstä.Castel San'Angelon puistoalue, Parco della Mole Andriano, jossa on lapsille jopa leikkipaikka. Castel San'Angelon ja sen puistoalueen ympäri kulkee vallihauta joita paikalliset käyttävät koiriensa ulkoiluttamiseen.


Roomalaiset pinjapuut/pinus pinea ovat niin hauskoja ja ylväitä puita. Pinjapuut kuuluvat mäntykasvien skukuun, pinaceae, vaikka ei voisi oikein uskoa. Pinjapuut kasvavat noi 15-20 metriä korkeiksi, usein jopa 25-metrisiksi. Tyypillistä pinjapuulle on sen pitkä runko ja tuuhea pyöreä tai sateenvarjomainen latvus. Pinjat usein seisovat hieman vinossa ja kalleellan siihen suuntaan mistä päin eniten tulee valoa, mutta alustallakin on vaiktuksensa. Pinjat ovat tyypillisimpiä puita italialaisessa maastossa, varsinkin Roomassa ja Napolin alueella. 

Vain Pinus pinean pähkinät ovat maukkaita syötäväksi, ei muitten pinjapuu sorttien. Paahdettuina ne ovat suosittuja esimerkiksi salaattin lisukkeena. Erityisen maukkaita hunajan kanssa paahdettuina. Mainio idea on leipoa murskatut paahdetut pähkinät leipätaikinaan tai laittaa ne leivän päälle.  Roomassa seisoo katujen kulmissa siellä täällä pähkinöiden paahtajia. 


Puistoalue on enimmäkseen paikallisten virkistyalue ja koirien ulkoiluttamisalue. Tautalla näkyy pasetto di Borgo keskiaikainen muuri, jota pitkin pystyi pakenemaan Vatikaanista castelliin. Pasetton muuri on 800 metriä pitkä ja se kulkee Borgo Sant'Angelon kadun reunaa piitkin. Pasetto di Borgo kulkee Piazza Adrianon ylitse.Turistitkin saavt kävellä pasettoa pitkin. Castel Sant'Angelon pohjakerroksessa myydään pääsylippuja

 Puistoalueella liikkuu kaksi poliisia valkoisten hevosten selässä.

Heti sillan päässä, Castel Sant'Angelon edustalla sijaitsevalla torilla teloitettiin ihmisiä satojen vuosien aikana Kirkkovaltion ajalla.


Piazza Adrianan "siäpuolella" kulkee syvä vedetön vallihauta jossa käy paikalliset ulkoiluttamassa koiriaan. Piazza Adrianalta on parissa kohtaa portaat alas vallihautaan. Mutta nuo muut puistoalueen polut ovat ihan mukavia kävellä. Keskellä puistoaluetta seisoo keisari Hadrianuksen patsas. Kartalla vasemmalla puistoalueella sijaitsee lasten leikkipuisto. Siinä on myös vessat heti kun kävelee Lungotevere Castellolta portin lävitse puistoalueelle ja siitä laskeutuu oikealle portaat alas.


Arkkienkeli Mikaelin patsas mausoleumin päällä


Mausoleumi valmistui vuonna 139 eaa. Rakennusta käytettiin myös keisarien hautapaikkana ja siitä nimitys mausoleumi. Nerva oli viimeinen keisari joka haudattiin vuonna 98 linnaan. Linna liitettiin 400-luvulla Aurelianuksen kaupunginmuuriin. Keskiajalla asui useampikin paavi linnassa. Paavit pääsivät kulkemaan suojattua 800 metriä pitkää käytävää Passetto di Borgoa pitkin Vatikaanista linnaan ja päinvastoin. Linassa on ollut vangittuna aikojen saatossa monenlaista väkeä kuten Giordano Bruni ja Bevenuto Cellini. Aika ajoittain linnan vankiselleissä oli todellakin tungosta.

Linnakkeessa asuneet paavit kukin vuorollaan sisustivat asuntoa uuteen uskoon. Siellä on ollut ainakin bramante, Michelangelo aj Caravaggio töissä. Paavi Urban VIII Braberini oli viimeinen paavi joka asui linnakkeessa pysysvästi. Paavit muuttivat Villa Giuliaan tai Qurinalen palastiin jotka molemmat sijaitsivat "malariattomalla" alueella. Kun paavit poistuivat linnakkeesta tuli siitä sotilasvankila ja toimi sellaisena vuoteen 1901 saakka.Linna on toiminut kulissina Tosca nimiselle oppperalle. Giacomo Puccinin säveltämää "E lucevan le stelle" ihanaa aariaa on ehkä laulettu ja soitettu usemamnakin kerran linnan sisällä.

Fil: 009CastelSAngelo.JPG

Ylhäältä on upeat näkoalat kaupungille. Linnasta löytyy myös ihastuttava romanttinen kahvila Le Terazza.

File:Rome - Passetto di Borgo and Castel Sant'Angelo by night 0990.jpg

Vatikaaniin ja linnoituksen välillä kulkee muuri jonka sisällä on 800 metriä pitkä käytävä Bassetto di Borgo jota pitkin pääsi salaa kulkemaan suunnasta toiseen. Tietääkseni käytävä on avoinna nykyään myös turisteille.

Nykyään linnassa pidetään konsertteja, näyttelyjä, juhlia sun muuta ja silloin osa linnasta on avoinna pitkään yöhön saakka.
Fil: Clement VII badrum SantAngelo.jpg


Aivan lähellä Castel Sant' Angeloa Via Lungotevere Pratin varrella sijaitsee goottinen kirkko Sacro Cuore del Suffraggio. Kirkon tiloissa on museo "Museo delle Anime del Purgatorio". Uniikki museo katolilaisen perinteen mukaan joka koskee kiirastulta ja sielunvaellusta. Hieman epävarmat aukioloajat: 9-12.30 sekä 17-19.