tiistai 30. heinäkuuta 2024

Kuuma kausi alkaa


Italia joutuu kirjaimellisesti uuniin afrikkalaista alkuperää olevan kuuman antisyklon Charonin takia, joka tuo mukanaan todella äärimmäisen lämpöaallon. Tämä ei ole mitään uutta, vaan tämä on joka kesäinen rasitus, kun todelliset helteet alkavat noin siinä heinä-elukuun vaihteessa. Lämpötilat Roomassa tulevat olemaan siinä +30-40 välillä ja se saatta nousta jokin päivä yli +40 asteen. Elokuu on Roomassa kuumin kuukausi. Viime vuonna Roomassa oli tähän aikaan +42 enimmillään astetta. Roomassa oli jo nyt kesäkuussa viikon verran kova kuumuus. 

Mutta Roomassa ollaan valmiutuneita. Vanhuksista pideteään hyvä huolta ja heidät viedään varjoiseen viileämpään paikkaan. Ilmaisia vesipulloja jaetaan kaikille halukkaille Rooman kaduilla. Useimpien italialaisten kesäloma alkaa nyt. Odotettavissa on että helteet jatkuvat koko elokuun ajan.

Elohopea nousee pohjoisessa Italiassa kohti 37-38°C, keskeisessä Italiassa 40-41°C,  eteläisessä Italiassa jopa 42-43°C. On tärkeää juoda runsaasti vettä, välttää alkoholi- ja kofeiinipitoisia juomia, välttää ulkoilua vuorokauden kuumimpina aikoina, pukeutua kevyisiin ja kirkkaisiin vaatteisiin, pitää kotiympäristö viileänä ja syödä kevyitä hedelmiä ja vihanneksia sisältäviä aterioita.

Täältä voi seurata säätilaa Roomassa!

Italiassa vietetään kansallista juhlaa Ferragoston joka vuosi 15. elokuuta, taivaaseenastumisen juhlaa, päivänä, jolloin katoliset uskovat, että Neitsyt Maria nousi taivaaseen, ruumiillaan ja sielullaan, maanpäällisen elämänsä lopussa.

Italian Ferragoston juuret juontavat kuitenkin Rooman ajoilta, ja keisari Augustus esitteli Feriae Augustin lepoajanjaksona vuonna 18 eaa.

Nykypäivän Italiassa Ferragostoon liittyy yleensä italialaisten pakopaikka kaupungeista sekä julkisten toimistojen ja perheyritysten, ravintoloiden, baarien ja myymälöiden sulkeminen, vaikka jotkin suuret supermarketit avautuvat 15. elokuuta. Aikaisemmin Ferragosto tarkoitti sitä, että suuret osat maata sulkivat myymälät kokonaan useiksi viikoiksi.

Mutta tämä on nyt vanhentunut stereotypia, etenkin italialaisille, joilla ei ole perheloma-asuntoa rannalla tai vuoristossa. Monilla ei ole varaa pitää lomaa viikkoja peräkkäin, vaan he valitsevat lyhyempiä taukoja, ja monilla yrityksillä ei ole varaa sulkeutua kokonaan näin pitkäksi ajaksi.

Lisäksi elokuu on kuuma kuukausi Italian matkailu- ja ravintola-alalla työskenteleville, joilla on tänä kesänä erityinen nousukausi.

Perinteisesti monet romanilaiset pakenevat paahtavaa Ferragoston heltettä poistumalla kaupungista, mutta jääneet pääsevät nauttimaan rauhallisista puistoista, liikennevapaista teistä ja yksinkertaisesta parkkipaikan löytämisen ilosta.

Rooman historiallinen keskusta on kuitenkin edelleen vilkas turistien kanssa, ja kaupungin maamerkkejä kuhisee väkijoukkoja.

Valtion ylläpitämät museot, arkeologiset kohteet, galleriat ja historialliset huvilat eri puolilla Italiaa avataan Ferragostoon, mutta Vatikaanin museot suljetaan.

Rooman kunnalliset museot ja arkeologiset kohteet avautuvat todennäköisesti myös 15. elokuuta, aivan kuten viime vuonna, kaupungin julkisen liikenteen verkoston noudattaessa lyhennettyä "festivaalien" aikataulua.

Perinteisen Pollo alla Romanan Ferragosto-aterian valmistamisesta kiinnostuneille tässä on reseptimme.