sunnuntai 18. elokuuta 2019

Luca SignorelliRooman Capitolisessa museossa/Musei Capitolini, Palazzo del Conservatori'ssa,  on Luca Signorellin näyttely meneillään. Tämä on ensimmäinen kerta kun Roomassa avataan Luca Signorelli näyttely, joten jo oli aika ottaa esille tämä renessanssin ajan suuri taiteilija. Luca oli hieman aikaisempi mestari kuin Michelangelo  ja Raffaello, mutta he elivät samalla ajalla ja ovat varmasti tavanneet toisensa Roomassa. Italialainen taidemaalari, arkkitehti ja taiteentuntija Giorgio Vasari kirjoitti, että Luca Signorelli oli "hän oli kaikista kuulusin ajallaan ja hänen töitään arvostettiin enemmän kuin kenenkään muun aikaisemman taiteilijan." 

Hänen taiteelleen oli ominaista kiinnostus ihmisen anatomiaan ja liikkeen esittämiseen. Signorellin päätyö on vuosina 1499–1503 maalattu Orvieton tuomiokirkon freskosarja Viimeinen tuomio. Signorelli maalasi myös Rooman Sikstuksen kappeliin freskon Mooseksen teot. Muita töitä on Monte Oliveton luostarissa oleva freskosarja Benedictus Nursialaisen elämästä (1498–1508).

Näyttely on avoinna 19.heikäkuuta-3.syyskuuta. 
Sisäänpääsymaksu täällä.

Näyttely mainitaan olevan 'valikoima erittäin arvostettuja teoksia', jotka on koottu italialaisista ja ulkomaalaisista kokokelmista ja teokset ovat esillä ensimmäisen kerran Roomassa.


Oma kuva, Orvieto, Cappella San Brizio

Luca Signorelli oli oikealta nimeltään Luca d’Egidio di Ventura, joka syntyi Toskanassa sijaitsevassa hyvin pienessä keskiaikaisessa Cortonan kaupungissa vuonna 1450 ja kuoli myös siellä vuonna 1523. Cortonassa ei asu nykyäänkään paljon väkeä, vain noin 22000 asukasta. Mutta kirkkoja Cortonassa on todella paljon suhteessa asukkaitten määrään. Cortona on myös taiteen kaupunki. Diocecan museo on Cortonan taidemuseo, joka sijaitee il Gesu kirkon tiloissa, Cortonan katedraalin vieressä. Aivan mahtavaa taidetta näytteillä.

Cortonassa asuu myös noin 3000 maahanmuuttajaa. Useimmat ovat romanialaisia, albanialaisia, marokkolaisia (heitä on paljon Italiassa), puolalaisia ja tunisialaisia.

Italiassa on tapana sijoittaa pakolaisia ja maahanmuuttajia maaseudun vanhoihin pikkukyliin, joista nuorempi väki on suurelta osin lähtenyt kaupunkeihin tai ulkomaille työn perään. Jäljellä on tyhjiä asuntoja, eläkeläisiä ja pormestari. Italiassa on jokaisessa pikkuriikkisessä kunnassakin porimestari. Pikkukunnat ovat yhteistuumin liittyneet yhteen frazioni'ksi. Frazione on hallinnollinen termi, joka Italiassa tarkoittaa kunnan osaa ja vastaa lähinnä kylää. Niitä on italiassa yli 37 000.

Ajan myötä frazionet ovat vähitellen menettäneet itsenäisyyttään hallinnon keskittämisen myötä, ja ne ovat jääneet komentoketjun loppupäähän. Niistä valitut virkamiehet, consiglieri, edustavat kylää kuntatasolla. Kuntia, comuni, on noin 8 000, ja jokainen kunta käyttää hallinnollista valtaa sisällään oleviin frazioneihin. Italia on vielä sen lisäksi jakutunut 107 provinssin ja 20 regioneen/maakuntaan, joilla on itsemääräämisoikeus, omat parlamentit ja usein omia lakejakin. Tällaista valtiota on Italian valtion hallituksen melko mahdotonta hallita. Se on nöhty että sillä ei ole väliä ketä istuu Italian hallituksessa, koska he ei pysty vaikuttamaan juuri lainkaan maakuntiin ja kuntiin. Siksi ministerit puhuvat puhumasta päästyään.


Orvieton tuomikirkko

Luca Signorellin taiteelle oli ominaista kiinnostus ihmisen anatomiaan ja liikkeen esittämiseen. Signorellin päätyö on vuosina 1499–1503 maalattu Orvieton tuomiokirkon freskosarja 'Viimeinen tuomio'. Signorelli maalasi myös Rooman Sikstuksen kappeliin freskon Mooseksen teot. Muita töitä on Monte Oliveton luostarissa oleva freskosarja Benedictus Nursialaisen elämästä (1498–1508).Tähän freskoon on Signarelli maalannut itsensä ja Fra Angelicon mukaan vasenpaan alareunaan.


Näitä yllä olevia freskoja ei voi nähdä muuten kuin matkustamalla Orvieton tuomiokirkkoon.

Lucan oppipoikan ja apumiehenä toli Piero della Francesca. Piero di Benedetto dei Franceschi (1415-1492), joka syntyi  San Sepolcrossa Toscanassa. Sansepolco on vielä pienempi kylä kuin Cortona, joista 1700 henkilöä on maahanmuuttajia. Täällä on Buitonin pasta-ja kastiketehdas, joka antaa heille töitä. Piero della Fransesca oli italialainen taidemaalari ja matemaatikko, renessanssin taiteen uranuurtaja. Hän työskenteli Firenzessä, Urbinossa, Ferrarassa ja Roomassa tekemässä tilaustöitä. Eniten kuitenkin Arezzossa ja synnyinkaupungissaan Sansepolcrossa, missä hän vietti suurimman osan elämästään.

Luca Signorelli e Roma. Oblio e riscoperte

Takaisin aiheeseen...
Luca Signorellin näyttely sijaitsee Palazzo Caffarellissa, Sale Espositive di Palazzo Caffarelli, varsinaisen Musei Capolitanin takana, jonne pääsee museon kautta. Näyttely avattiin Lucan 500 vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Tämä on enismmäinen kerta kun Luca Signorellin näyttely on saatu aikaan Roomassa. Hän jäi Raffellon ja Michelangelon varjoon, aivan suotta. Näyttelyssä on 60 arvostettua Signorellin taideteosta italialaisista ja ulkomaalaisista kokoelmista. 

Luca Signorelli e Roma. Oblio e riscoperte


Luca Signorelli e Roma. Oblio e riscoperte


Luca Signorelli e Roma. Oblio e riscoperte

Luca Signorelli e Roma. Oblio e riscoperte


Luca Signorelli e Roma. Oblio e riscoperte