sunnuntai 7. lokakuuta 2012

Tre Fontanen luostari


Via Laurentina 62, Sandro Vallocchia, Chi Era Costui?

Main gate of the Abbazia Tre Fontane

Portti Tre Fontanen alueelle, Via di Acque Salve 1


Rome 5 June 08 (35)

silenzio all'abbazia

Tre Fontanen luostari sijaitsee Via Laurentinan varrella, Via Acque Salvie 1

arches

Three windows

Rome 5 June 08 (21)


Rome 5 June 08 (14)

Rome 5 June 08 (33)

Rome 5 June 08 (7)

Rome 5 June 08 (26)

Rome 5 June 08 (19)

Rome 5 June 08 (23)

Rome 5 June 08 (25)

Rome 5 June 08 (24)

Rome 5 June 08 (16)

EUR Fermin, EUR  Maglianan, Marconin ja Laurentinan  metroasemilta, kaikilta on vajaa kilometrin kävelymatka Tre Fontanen luostariin. San Paulo Fuori le Muran basilikan eteläpuolelta Via Ostienselta lähtee bussi 761 etelään päin pitkin Via Laurentinaa. Jää pois kyydistä kahden kilometrin päästä pysäkillä Laurentina/Tre Fontane.


Trapistimunkkeja

Luostari on trappistiluostari Ordo Cisterciensis Strictioris Observantiae O.C.S.O nimisen säätykunnan sisterssiläisjärjestön haara. Italiassa on vain viisi trapistilusotaria. Ranskassa on 29, Espanjassa 19, Belgiassa 12 ... USA:ssa on 17 ja Kanadassa 6. Aaasiassa ja Afrikassa molemmissa 22 trapistiuostaria. 

Kerrotaan että pyhä Paavali teloitettiin juuri täällä Tre Fontanen luostarin pihalla. Pyhälle Paavalille pyhitetty kirkko San Paulo fuori le Mura'han sijaitsee kahdenkilometrin päässä Tre Fontanesta, jonne Paavali haudattiin. Tai paremminkin kirkko rakennettiin Paavalin haudan päälle.


Pääaportti alueelle josta luostarin lisäksi löytyy kolme kirkkorakennusta
   
Portti on rakennettu vuonna 660. Luostari on sijainnut paikkalla jo 500-luvulla. Alueelle saapuneet munkit rakensivat luostarin. Moni pitää luostaria Rooman ensimmäisenä mutta siitä ei olla täysin varmoja. Alue oli suopitoista ja malariahyttysten valloitamaa aluetta. Vuonna 1128 rakennettiin uusi luostari. Bernard  Clairvauksilainen itse  perusti luostarin mutta munkit eivät kestäneet hyttysiä.

Fil:. Bernhard von Clairvaux (Initiale-B) jpg


Bernhard Clairvauksilainen 1090-1153, oli ranskalainen munkki joka perusti Clairvauxin luostarin Ranskaan. Hän ja usea hänen sukulaisensa asui koko ikänsä Clairvauxin luostarissa.

Tarppistimunkkeja saapui luostariin vuonna 1868 ja he päättivät tehdä jotain alueella esiintyneelle suurelle hyttysongelmalle. He istuttivat 10 000 eukalyptuspuuta jotka imivät maasta veden ja kuivasi suoperäisen maan. Malariaa leivittävät hyttyset kuolivat lopulta sukupuuttoon. 

Vieraanvaraisuus on erittäin tyypillinen piirre dominkaanijärjestön luostareille, johon sisterssiläset myös kuuluvat alaosastona.

Munkit valmistavat nykyään eukalyptusoljasta likööriä jota he myyvät turisteille ja ohikulkijoille. Porttivahdilla on likööriä myytävänä. He myyvät myös muita tuotteita. Munkit viljelevät maata ja vihanneksia sekä hedelmiä. 

Trappistimunkit vaikenevat paitsi silloin kun he rukoilevat yhdessä. He heräävät jo kello 2 yöllä sillä silloin alkaa neljän tunnin jumalanpalvelus kirkossa. 

Vaikka, kyllä trapistimunkki voi tehdä joskus poikkeuksenkin ja vastata jos joku vieras kysyy jotain. Jotkut munkit jopa toimivat oppaina alueella.Luostarin sisäpiha joita reunustaa galleriakäytävät

Sisäpiha  toimii usein meditatiopaikkana ja paikkana jossa voi kaikessa rauhassa lukea. Mitä muuta munkit voi omalla vapaa-ajallaan tehdä kuin lukea, kun jutteleminen on ehdottomasti kiellettyä. Tuskinpa heille jää silti paljon yksityistä vapaa-aikaa sillä maanviljey ja puutarhanhoito, ruuanlaitto ja siivous vie jo suuren osan ajasta, puhumattakaan pitkät hartaushetket.

Ikävä kyllä nykyään ei ole sisäänpääsyä luostarin puolelle, vain yhteisiin tilohin.


Via Laurentina 400, Chi Era Costui?


Basilika on avoinna kello 6.30-12.30 ja 15.00- 20.30
 sunnuntaisin avataan iltapäivisin kello 15.30 

Portti on avoinna kello 8.30-12.30 ja 15.00-18.00
 Messu sunnuntaina kello 9.45 ja arkisin kello 6.45

Miespuoliset voivat tilata ajan oleskella luostarissa, mutta vain korkeintaan kuusi vuorokautta. Tilaa aika e-postissa: foresteria@abaziatrefontane.it

Luostarissa on parkkipaikka, kirjasto jossa voi lueskella, lounasruokapaikka johon on  ruokailusta etukäteen ilmoitettava. Luostarista löytyy myös myymälä jossa myydään hengellisiä matkamuistoja ja jopa taidettakin. La Bottega dei Trapisti'ssa myy porttivahti luostarin omia tuotteita kuiten Extra Virgine öljyä, eukalyptuslikööriä ja muita alkoholijuomia, jotka on mukavia tuliaisia viedä sukulaisille ja ystäville. Myymälä on avoinna kaikkina viikon päivinä kello 9.00-13.00 ja 16.00-19.00.


Frattocchie, Via Aappia Nuova 37
Tämä erittäin kaunis ja viihtyisä luostari sijaitsee  4 kilomteriä Ciampinon lentokentän eteläpuolella. Lähenpänä Ciampinon lentokenttää sijaitsee Il Carmelo niminen luostari, jossa voi yöpyä.

Castelli Romanon alue on erittäin ihan kesänviettoalue. Paaveillakin on täällä Castel Canfoldossa kesäasunto.

Roomasta löytyy toinenkin Trapistiluostari Frattocchie, Nostra Signora del Santissima Sacramento, Via Appia Nuova 37. Traspitiluostareihin on kaikki tervetulleita vierailemaan. Munkkien ja nunnien yksityistiloihin ei pääse toki käymään, luonnollisestikaan.


Frattocchie


Frattocchie


SS Vincenzo ed Anastasion basilika Tre Fontanen luostarin alueeella on ehkä Rooman ainoa puhtaasti roomalaistyylinen basilika. Se on rakennettu tiilestä ja yhdistetty luostarirakennukseen. Kirkon perusti paavi Honorius I vuonna 625 mutta kirkko unohdettiin ja se hajosi. Uuden mahdollisuuden kirkko sai kun sistersienssi munkit saapuivat luostariin. Kirkko vihittiin uudestaan käyttöön vuonna 1221. Sen jälkee se on pysynyt melkein entisellään. Kirkko sai nimensä Anastasio nimisen marttyyrin mukaan joka eli 300-luvulla. Anastasio oli persialainen munkki. Espanjalaisen diakoonin ja marttyrin Vincentiuksen pyhät jälkeenjäännökset tuotiin kirkkoon vuonna 1370.Basilika on puhtaasti roomalainen tyyliltään, yksinkertainen  ja ehkä Rooman "tyylikkäin". Kaikki mahdollinen koristelu puuttuu aivan kuten sistersienssien tyyliin kuuluu. Vain pari pientä ikkunaa korkealla sivumuureissa antaa hivenen valoa sisätiloihin. Kirkon pääalttarin edusta on eristetty rautapotilla jonne ei kenelläkään ulkopuolisella ole asiaa. Trappistien kirkoissa on sääntönä että vierailijatkin vaikenevat kirkossa kuten trappistimunkit tekevät. Ei edes kuiskauksia suositella.
Via Tre Fontane, Helena Serrano, Chi Era Costui?Tre Fontanen luostari ja kirkko sijaitsi aikoinaan aukealla paikalla. Nykyään ympäristössä kasvaa metsää ja kasvillisuutta, hyvinkin erikoisia puita kuten eukalyptuspuita. San Paulo alle Tre Fontanen  kirkko on viehättävä kauniine ikkunalasimaalauksineen. 

Panorama of St Paul at the Three Fountains

Toinen tre Fontanen kirkoista on  San Paulo alle Tre Fontane

Avoinna:
 joka päivä talviaikaan kello 9.00-13.00 ja 15.00-18.00
 Kesäaikaan kello 8.00- 13.00 ja 15.00-19.00
 Messu sunnuntaisin ja pyhäpäivisin kello 11.30

Kirkon voi varata häitä ja kastajaisia varten joten se on otettava huomioon ja jolloin ei ulkopuolisilla on lupa mennä kirkkoon sisään.

Tämä kirkko on antanut alueelle nimen Tre Fontane. Alkuperäisestä 400-luvun kirkosta ei ele mitään jäljellä. Nykyinen kirkkorakennus on vuodelta 1599 ja myös tämän kirkon suunnitteli Giacomo della Porta. Kirkko rakennettiin sille paikalle jossa pyhä Paavali teloitettiin. Häneltä hakattiin pää irti. Kerrotaan että hänen päänsä pompahti kolme kertaa maassa ja että jokaisesta pompahduksesta syntyi lähde. Nuo kolme lähdettä on jäljellä kirkon kryptassa. Nykyään lähteistä ei juokse vesi sillä sen kerrotaan olevan epäpuhdasta juotavaksi.

Tre Fontane San Paolo alle Tre Fontane

Kirkkosalin seinustalla on kaltereilla eristetty nurkkaus, jossa on se 
paalu johon Paavali oli sidottu odottamaan teloitustaan. 

Tre Fontane  Santa Maria Scala Coeli

Tre fontane San Paolo alle TF 5987 ps
File:Tre Fontane 01804-6 mosaico.JPG

Kaunista mosaiikkia kirkon lattiassa. Luultavasti mosiikit on haettu Ostia Anticasta.
San Michele

File:034Abbazia3Fontane.jpg

Santa Maria in Scala Coelin kirkko seisoo entisen temppelin paikalla joka oli pyhitetty Dias jumalattarelle  ja jonka alttari on vieläkin kirkon kryptassa. Giacomo della Porta suunnitteli kirkon.  Kirkko on rakennettu sille paikalle jossa Paavali oli vangittuna. Paavi antoi vuodesta 2002 romanialaisten ortodoksien käyttää kirkkoa omana kirkkonaan.

File:Apse mosaic (Santa Maria Scala Coeli).jpg

Santa Maria  in Scala Coelin kirkon pääalttarin  kupolin mosaiikkia

File:11 s Maria scalaCoeli - la cripta.JPG

Dias jumalattaren alttari kirkon kryptassa


La Vergine della Rivelazione Helena Serrano, Chi Era Costui?

Vastapäätä Tre Fontanea Via Laurentinan valtatien toisella puolella on pyhiinvaeltajien suosima paikka jossa on Mariakultti elänyt jo 60 vuotta, ilman että paavi on sitä hyväksynyt tai kieltänyt.

File: Decapitación de San Pablo - Simonet - 1887.jpg

Enrique Simonetin maalaus siitä tapahtumasta kun Pyhä Pieteri teloitettiin Tre Fontanen luostarin pihalla.

File:091MadonnaDellaRivelazione.JPG

Kultti syntyi kun Neitsyt Maria oli ilmestynyt Bruno Cornacchiola'lle vuonna 1947 juuri tällä paikalla Via Laurentinan varella. Pian alkoi ihmiset vaeltamaan Tre Fontanen luokse tuohon hiekkakuoppaan jossa Cornacchiola tapasi Neitsyt Marian. Puoli vuotta myöhemmin oli ihmisjoukko kasvanut entisestään Via Laurentinan varrellaja jotka kertoivat Marian ihmeteoista. Paikalla alettiin pitämään jumalanpalveluksia. Sähköjohdot ja vesijohdot vedettiin paikalle. Joku veisti Maria patsaan "Le Vergine della Rivelazione". Neitsyt Maria tai Madonella patsasta kuskattiin prosessiossa neljän valkoisen hevosen vetämänä. 

Nykyään paikalla on parkkipaikka autoille ja alueelle on rakennettu matkamuistomyymälä, infopointti ja WC:t. Lähellä asuvat minoriittimunkit auttavat paikalla pyhiinvaeltajia. Rakennetiin kirkko alttareineen katoksen alle ja itse hiekka luola jossa Madonna ilmestyi on laajennettu. Sinne johtaa leveät portaat nykyään. Telttakaton alla osallistuu hartauksiin niin maallikot kuin munkitkin. Vatikaani ei ole vielä sanonut mitään koskien Madonnakulttia vaikka paikka on tunnettu jo 60 vuoden ajan.

File:035MadonnaRivelazione.jpgMonte Celio


Fil: Caelian Hill.jpg

Monte Celio sijaitsee Rooman sydämessä, Celion nimisessä kaupunginosassa. Se on erinomaisen viihtyisä alue päiväkävelyä ajatellen. Monte Celio kuuluu luonnollisestikin Celion kaupunginosaan. Celion kukkulalla ei ole kauppoja, ei hotelleja, ei ravitoloita eikä kahviloitakaan, vaan alue on viheraluetta jonka keskeltä löytyy hirtoriallisia rakennuksia ja kirkkoja.


Colosseumin etelä puolella sijaitsee tämä Caeliuksen viheriäinen kukkula, tai Colle Celio kuten sen nimi on nykyään,  joka on yksi Rooman seitsemästä kukkulasta ja se ollut aina harvaan asuttu. Alue on aina ollut maalaismainen viinipuutarhoineen, joitakin luostareita ja kirkkoja sekä palatsi joka kuului Aeliuksen suvulle. Palatsi sijaitsi San Gregorio Magnon kirkon paikalla. Kirkko valmistui vuonna 1108 ja sai nykyisen julkisivunsa vuonna 1683.

Alueella näyttää vieläkin melkein samanlaisesta kuin kuvassa, vain puutarhaa ja puita ja pensaita on enempi nykyään.  Clivo di Scauro kulkee vasemmalle kohti Santi Giovanni e Paulon basilikaa ja siitä eteenpäin Via Celimontanalle josta on vain muutama askel Santo Stefano Rotondolle ja edelleen  melko idyllistä Via Santo Stefano Rotondoa pitkin Piazza San Giovanni in Lateranolle. Suosittelen lämpimästi kävlemään näitä kahta erittäin rauhallista ja erikoista tietä pitkin.

Eräs juuri kristinuskoon tullut  perheen nuori mies 500-luvulla teki mahtavan uran. Hänestä tuli jo 30-vuotiaana prefekti, sittemmin munkki ja pian hänestä tehtiin Paavi nimeltä Gregorius I, Gregorius Suuri. Hänestä tuli kirkkohistorian ehkä suurin ja vaikuttavin henkilö.  Hänen isänsä oli senaattori  ja kun isä kuoli niin Gregorius teki lapsuudenkodistaan benediktiniluostarin, jossa hän itsekin asui munkkina aikansa. Luostarin hän nimitti ja pyhitti Sant'Andrea'lle, joka vieläkin on jäljellä mutta nykyään se kuuluu toiselle luostarisäädylle. Gregoriuksen lapsuudenkodin rippeet löytyy kirkon alta jos vain siihen joskus saa argeologit luvan alkaa tehdä kaivauksiaan.

Gregorius Suuri, Gregorius Dialogos ortodoksisessa kirkossa, perusti kaiken kaikkiaan kuusi luostaria Italian niemimaalle. Sant'Andrean luostari/Andreas ensikutsutulle pyhitetty luostari jossa Gregorius itse vannoi munkkilupauksensa. Andreas oli ensimmäinen Jeesuksen opetuslapsista ja hän oli Pietarin  veli. Gregorius eli myös aikansa Konstantinopelissa paavi Pelagiuksen lähettiläänä. Sieltä tultuaan hän asettui taas asumaan tähän luostariin kunnes hänestä tehtiin paavi, vaikka hän hangoitteli alkuun kovasti sitä vatsaan. Hän oli ensimmäinen paavi joka oli taustaltaan munkki, ja hän itse ei pitänyt itseään paavin viran ansainneena.

San Gregorio al Magnon kirkko ja sen ympäristö on minulle henkilökohtaisesti rakas alue. Muistan kuinka suuri elämys oli tulla tälle alueelle ensi kertaa. Tässä erittäin idyllisessä paikassa historia saa otteen minusta joka kerran kun kävelen alueella. Historia alkaa elämään ja minä Gregorius Suuren mukana...

File:Eglise San Gregorio al Celio.JPG

San Gregorio al Magno, Piazza San Gregorio al Celio 1

Kirkossa ja Salviati kappelissa voi vierailla joka päivä.

 Avoinna talviaikaan kello 9.00-12.00, 15.00-18.00,
 kesäaikaan kello 9.00-13.00, 15.00-19.30.

Basilikan vieressä sijaitsee nykyään Äiti Teresan nimissä perustettu nunnaluostari Missionarie della Carità, Salita Di San Gregorio 1. Tietääkseni luostarissa asuu intialaisia nunnnia. Tämä on vähemmän tunnettu luostari eikä heillä ole omaa kotisivuakaan mutta täältä voi ainakin ottaa yhteyttä ja kysyä yöpymismahdollisuuttaa, jos kiinnostaa, mcadozini.info@gmail.com

Näyttää kuitenkin siltä ettei he enää vuokraa huoneita turisteille mutta ainahan sitä voi kysyä. Jos olen oikein ymmärtänyt Katolisen kirkon omilta sivuilta niin nunnilla on eräänlainen hyväntekeväisyysvastaanotto Casa di Amore luostarissaan, jossa köyhät tai kodittomat yli 55 vuotiaat miehet saavat annoksen ruokaa, peseytyä ja puhtaat vaatteet päälleen. Tietääkseni luostarissa on noin 80 sänkypaikkaa joten täällä saa yksinäiset eläkeläismiehet asunnon. Roomassa on hyvin monta tämäntyylistä paikkaa joissa saa ainakin syödäkseen ilmaiseksi. Luostarit tarjoavat myös perinteisesti eläkeläsille kodin.

San Gregorion nykyinen luostari kirkon yhteydessä on Camaldolece luostariS. Romualdo Arezzosta perusti Camaldolese luostarijärjestön vuonna 1024. Kuvia luostarin puolelta. Lluostarissa ei tuskin ole mahdollisuus yöpyä, vaikka munkkiluostarit yleensä antavat yösijaa miespuolisille.

Camaldoli sijaitsee Casentinon alueella Toskanassa jossa sijaitsee Camadolece järjestön eremiittiluostari. Siellä vuokrataan yhteisasumista ja erikokoisia huoneistoja. Vaikkapa viikon loma-asunnoksi. 

Fil: Antonello da Messina 010.jpg

Gregorius Suuri  noin 540-606
toimi paavina  nimellä Gregorius I

Fil: Grav påven Gregorius I.jpg

Pyhä Gregorius on haudattu Pyhän Pietarin kirkkoon

File:Portico della Chiesa di San Gregorio Magno, Roma 018.jpg

San Gregorio el Magnon esipiha ja pääsiäänkäynti

File:San Gregorio al Celio - affresco soffitto - antmoose.jpg

Kaunis kattomaalaus

File:San Gregorio al Celio throne of st gregory.jpg

Marmorituoli on Gregoriuksen lapsuudenkodista ja peräisin ensimmäiseltä vuosisadalta jaa. Tuoli sijaistee nykyään Cappella Salviatissa jossa Gregorius piti messuja ja huoneen vieressä on porrasaskel jota Gregorius käytti päänsä aluksena kun hän nukkui. Taustalla on lipas jossa säilytetään joitakin pyhiä jälkeenjäännöksiä. 

Cappella Salviati on näkemisen arvoinen. Kolme muuta  historiallista kappelia löytyy kirkon vierestä vasemmalta, Santa Barbara, Sant'Andrea ja Santa Silvia. Täällä valokuvia kirkosta ja  kaikista kappeleista.


Ovi josta on aikoinaan kuljettu San Andrea al Celio kirkkoon ja sen luostariin, Oratorio Silviaan ja Oratorio Santa Barbaraan. San Andrea al Celion Oratoriossa on messu arkisin kello 19.15. Nykyinen sisäänkäynti kirkon vierestä vasemmalle. On siis jaksettava kiivetä nuo korkeat ja jyrkät portaat ylös.


Piazza San Gregoriolta Palalatinolle päin


Luostarin hieman villi puutarha kirkon ja luostarin vieressä valokuvattuna rauta-aidan luota


File:Celio - san Gregorio - oratori 1734.JPG

Kolme oratoriota, kappelia, kirkon vieressä rinteellä

Oratoriot avoinna tiistaina, torstaina, lauantaina ja sunnuntaina kello 9.30-12.30. Piazza di San Gregorio 2.

File:Celio - san Gregorio - oratori - triclinium pauperum 1747.JPG

Santa Barbaran oratorio/kappeli


Santa Silvian oratorio/kappeli,  kuvassa vasemmalla
Pyhä Silvia oli Gregorius suuren äiti

File:Celio - san Gregorio - oratorio s Silvia 1740.JPG

Santa Silvia Oratorio


Via Santo Stefano Rotondo 5; Sandro Vallocchia


Via Santo Stefano Rotondo on kapea kuja jota reunustaa kirkon ympärillä olevat muurit ja joitakin luostareita. Sopiva päiväkävelyreitti Colosseumilta Viale del Parco del Celiota pitkin San Gregorio al Celion kirkolle ja siitä Clivo Scauroa pitkin Via Claudialle. Suoraan eteenpäin siitä sitten onkin Via Santo Stefano Rotondo jota pitkin pääsee mukavasti Piazza San Giovanni Lateranolle. Suosittelen reittiä jos on vähänkin aikaa. Matkan varella on monta mielenkiintoista kirkkoa ja koko matkan rauhallista luonnonkaunista aluetta. Colosseumilta on suorempikin tie Via Claudiaa pitkin noin 300 mteriä Santo Stefano Rotondan kirkkoon. 

Kadun varrelta löytyy mm armeijan sairaala, San Giovanni Addoloralata niminen luostarijärjestö ja järjestön vamhempi ja uudempi sairaala, pieni Santi Andrea e Bartolomeon kirkko sekä entinen San Slavattoren sairaala.

File:Eglise Santi Andrea e Bartolomeo.JPG

Santi Andrea e BartolomeoVia Santo Stefano Rotondo 5 A; Sandro VallocchiaSanto Stefano Rotondon basilika, Via di Santo Stefano Rotondo 7, on erikoinen kirkkorakennus. Kirkko ei ollut viimeksi kun kävin avoinna. Ovella luki että kirkko on vain luostarin käytössä. Luutavasti se johtui siitä että kirkkoa korjattiin silloin ja siksi ei päästetty sisään. Muuten aukioloajat ovat seuraavat: maanantaisin suljettu, tiistaista sunnuntaihin kello 9.30-12.30 ja 14.00-17.00.


Kissa odottaa sisäänpääsyä Santi Giovanni e Paulon kirkkoon, Piazza dei Santi Giovanni e  Paulo


Via di San Paulo della Croce joka kulkee välillä Via Claudia ja Santi Giovanni e Paulon kirkko.


Santo Stefano Rotondo, Via Santo Stefano Rotondo

Kirkko on nykyään Roomassa asuvien unkarilaisten kotikirkko mutta kirkkoa käyttää myös luostarin nunnat ja sitä voi myös vuokrata häitä ja muita tilaisuuksia varten. Missionarie del Scaro Costato nunnaluostari on aivan kirkon kupeessa.


Santo Stefanon kirkko on peräisin viidenneltä vuosisadalta. Se on pyhittety Pyhälle Stefanolle joka on Unkarin suojeluspyhimys. Santo Stefano oli alunperin juutalainen joka kääntyi kristinuskoon. Hänestä tuli kristinuskon ensimmäinen merttyyri. Kirkko rakennttiin armeijan entisten parakkien raunioille. Kirkon alla on entinen Mitreo joka oli Mitra jumalan temppeli ennen kristinuskoa. Kristinuskon alkuaikana molemmat uskonnot vaikuttivat Roomassa samanaikaisesti. Aivan vieressä on sijainnut  myös Valeri suvun tilukset, Domus Valerii. Valeri suku vaikutti Roomassa jo 500-luvulla eaa ja siitä eteenpäin melekin 500-luvulle jaa. Kirkko on nähtävästi rakennettu paavi Leo I:n aikana vuosina 440-461.


Kirkko on täynnä seinäfreskoja jotka on maalattu Niccolo Circignani ja Antonio Tempesta.


Alttarin suunniiteli Bernardo Rosselini 1500-luvulla. Absidimosaiikki on  peräisin 500-luvulta.
Fil: SStefanoRotondoVsec.png

Kirkko on erikoisen mallinen ns rotondo. Ensimmäinen malliaan Roomassa ja sen esikuva oli Pyhän haudan kirkko Jerusalemissa. Luultavasti rikas Valerin suku rahoitti kirkon rakentamisen. Valerian sukuhan omisti suuren osan Monte Celion kukkulan maatiloista. Pyhä Melania  vanhempi (325-410 jaa) oli Valerian sukua ja hän oli erittäin uskovainen rouva joka teki useita pyhiinvaellusmatkoja Jerusalemiin. Hän jopa perusti luostarin Jerusalemiin. Itse hän vieraili Egyptissä Wadi Natroun  luostarissa joka on vieläkin jäljellä.

Keksiajalla Santo Stefanon kirkko kuului San Giovanni Lateranon alaisuuteen. Ordine San Paolo Primo Eremita nimien urnkarilainen munkkijörjestö sain kirkon ja luostarin haltuunsa silloisen paavin luvalla vuonna 1454. Se on syy miksi kirkosta tehtiin myöhemmin Roomassa asuvien unkarilaisten kotikirkko. Kun Via Claudia niminen katu päätyy, saa sama katu nimekseen Via Celimontana. Katujen yhtymäkohdasta lähtee vasemmalle Via Santo Stefano Rotondo. Oikealla on kuvassa oleva portti Arco di Dolabella e Silano, joka oli kaupunginportti Servinauksen muurissa aikoinaan. Sen toinen nimi on Porta Celimontana. Pääsiäänkäynti  Celimontanan puistoon kulkee nykyään  50 metriä kaunepaa, Santa Maria in Domnica kirkon vierestä. Arco di Dolabellan kautta pääsee kaunista kujaa pitkin Santi Giovanni e Paulon basilikaan ja sen luostariin.

File:RomaSanGiovanni&PaoloCelio dalPalatino.jpg

Santi Giovanni e Paulo, Piazza Santi Giovanni e Paulo

Tori on rauhallinen ja idyllinen jossa mielellään vaikka kuluttaa hieman aikaa levähtämiseen. Kuja joka johtaa torille on eirttäin kaunis. Kujaa reunustaa muurit mutta kauniit appelsiinipuiden ja kukkivien pensaiden  oksat ojentuvat kujan ylle. 

Fil: Basilique Santi Giovanni e Paolo de Rome.JPG

Santi Giovanni e Paulon basilika on suuri mutta niin on myös viressä oleva   luostarikin joka on passionisti luostarijärjestön  pääpaikka. Kirkko on rakennettu neljännellä vuosisadalla ja korjattu useamman kerran. Presidentti John F Kennedyn isä Joseph Kenney on ollut yksi henkilöistä joka on kustantanut kirkon korjauksia. Ensimmäinen kirkko oli titulus, Titulus Bizaantiis senatatori Byzantiuksen mukaan ja hänen poikansa Pammachius rakennutti basilikan tituluksen päälle joka oli yksi aikaisimmista seurakuntakirkoista Roomassa. Katolisen kirkon synoodi mainitee kirkon nimeksi  SS Johanis e Pauli vuonna 595. Passionistit muuttivat luostarin tiloihin 1800-luvulla.

File:Paul de la croix.jpg

Passionistijärjestön perustaja Paulo della Croce on haudattu kirkkoon jossa hänellä on oma kappelinsa. Uskonnolliset retreatit ovat hänen keksintöjään ja hän kuoli  18.lokakuuta vuonna 1775  Santi Giovanni e Paulon basilikassa juuri retreatin aikana. Vielä tänäkin päivänä luostariin voi hakeutua retreateihin.
Kirkon alla on argeologit kaivaneet esiin roomalaisen asunnon, Casa Romane del Celio. Sissänpääsy Clivo dei Scaurin puolelta.