lauantai 16. lokakuuta 2010

Serviuksen kaupunginmuuri, Mura ServianeServiuksen kaupunginmuuri


Keisari Servius Tullius (eli ja hallitsi 500-luvulla eaa)

Hän oli luultavasti etruski ja naimisissa keisari Tarquinius Prisciuksen tyttären kanssa. Appiukko otettiin hengiltä ja hänen kuolemaa pidettiin salassa, joten Servius pääsi nouseman valtaan. Hänet puolestaan tappoi hänen oma vävynsä. Luullaan että Serviuksen oma tytär Tullius oli murhan takana. Hän jopa ajoi hevosvaunuissa isänsä kuolutta ruumista pitkin Vicus skelaratusta, roistojen katua. Katu kulki jyrkässä ylämäessä siinä kohtaa missä nykyään on jyrkät portaat Via Cvourilta ylös Piazza San Pietroin Vincolille.

Servius Tullius muisetataan myös  siitä että hän jalkoi roomalaiset kuuteen eri luokkaan. Servius ei rakennuttanut kaupungin muuria, vaan muuri sai nimensä Serviuksen mukaan noin 300 vuotta hänen kuolemansa jälkeen. 


Rooman kuningas Servius Tulliuksen muuri (300-luvulta eaa) on merkattu sinisellä ja keisari Aurelianuksen muuri (200-luvulta jaa) on merkatty punaisella. 

Serviuksen muuri oli alkuun seitsemän kilometriä pitkä, tehty tuffikivestä, tulivuoren purkauksissa syntyneestä kivestä. 


Samasta kivestä on tehty Rooman mukulakivikadut, vaikka varsinaisia mukulakiviä ne ei ole, vaan litteitä neliskulmaisia kiviä, jotka muistuttaa hieman tiiliskiviä. Katukiviä kutsutaan sanpietrineiksi. 
Terminin rautatieaseman luona on pätkä Serviuksen muuria jäljellä

Korkeimmillaan Serviuksen muuri oli noin 10 metriä ja myöhemmin muuria muuteltiin ja se tuli kattamaan noin 11 kilometrin matkan. Jo Augustuksen aikana alkoi Rooma levitä muurin ulkopuolelle. Aurelianuksen muuria alettiin rakentaman 300-luvulla jaa.


Viale Aventino

Paikka paikoin näkyy vieläkin jälkiä Serviuksen kaupunginmuurista.


Via di San Anselmo


Santa Balbina


Via Antonio Salandra


Via Antonio Salandra


Piazza di Magnanapoli

File:Servian Wall.JPG

Muuri Terminin vieressä


Porta Fontinalis, Museo di Risorgimento, Scalinata dell'Altare di Patria. Osittain portaat on  rakenenttu kiinni Serviuksen muuriin.


Porta Sanqualis, Piazza Magnanapoli

Porta Salutaris, Via della Dataria


Porta Quirinalis, Quattro Fontane

Porta Collina, Via Goito, Via XX Settembre, Ministero delle Finanze


Porta Viminalis, Piazza dei Cinquecento

Valokuvan keskellä, taustalla, näkyy osa Serviuksen muurista.


Porta Esquilina, Arco di Callieno


Porta Celimontana, Arco di Lolabella-Santa Maria in DomnicaPorta Querquetulana, San ClementePorta Capena, Circo Massmio-Terme di Cracalla


Porta Ceölimontana, Arco Dolabella e Silano


Porta Naevia, San Saba-Santa Balbina all'Aventino

Porta Raudusculana, Piazza Albania


Porta Levernalis, San AnselmoPorta Trigemina, Foro Boario


Porta Triumphalis, Sant'Omobono

Porta Carmentalis


Porta Flumentana, Tempio di Portuno


Porta Ratumena