tiistai 13. tammikuuta 2015

Sant'Antonio dei Portoghesi

Fil: antonio S från den portugisiska 1000034.JPG

Sant'Antonio dei Portoghesi, Via Portughesi 2, Campo Marzio

Avoinna maantaista perjantaihin kello 8.30-13.00 ja 15.00-18.00
Sunnuntaisin kello 9.00-12.00 ja16.00-18.00
 Messu sunnuntaisn kello 17.00 portugalin kielellä

Agostinho da Costa Borges on kirkon ja Portugalin Institutin IPSAR rettore/rehtori. Portugalin Instituutti sijaitsee entisen hospitisn tiloissa. Hospitsi oli portugalilaisia pyhiinvaeltajia varten. Se toimi asuntolana ja ensiapuasemana. Tiloissa sijaitsee myös kirjasto ja kokoustiloja jossa opetetaan portugalinkieltä. 


Kirkon paikalla sijaitsi antiikin aikainen luostari Sant'Agustino, jonka ovi on nyttemmin kirkon ovi. Kirkkoa on hieman vaikea löytää sillä juuri tässä kohtaa on kujat sokkelloisia. Via dei Portoghesi lähtee länteen päin Via della Scrofalta ja jatkuu Via dell'Orso nimellä. Toinen keino on löytää kirkko kun lähtee Piazza Navonan pohjoispuolelta Via dei Pianellaria pitkin. Kuja kääntyy ensin oikealle, sitten vasemmalle ja sen jälkeen kuja töksähtää suoraan Sant'Antonio dei Portoghesin kirkon oven eteen.


Ei Sant'Antonio dei Portughesin kirkko ole suurimpia nähtävyyksiä Roomassa, mutta kirkolla on erittäin kaunis julkisivu, sillä on erikoienn historiansa siltä ajalta kun Portugali oli maailman rikkain ja mahtipontisin maa. Kirkon ympäristökin on aitoa antiikin aikaista sokkeloa ja ikivanhoja rakennuksia. Minä viihdyn täällä vaikka eksymisen vaara on suuri, mutta mitä se haittaa. Täällä maleskellesssa sielu lepää. Täällä on hiljaista ja rauhallista. Kirkon vieressä on erittäin kotoisa kahvila Caffe Portoghesi. Alueella ei kulje bussejakaan.

File:000815 4 s antonio ai portoghesi 2.jpg

File:Campo Marzio - santAntonio dei Portoghesi 01456.JPG

Fil:. 000.815 4 s antonio att portoghesi1 Jpg

Fil: Igreja de São Roque plan.jpg


Tässä rakennuksessa, aivan kirkon edustalla, on sijainnut yksi Rooman vanhimmista hottelleista. Hotellia siinä ei enää ole, mutta kuvassa oikealla sijaitsee aivan mukava hotelli, Hotel Porthogesi. Hotel Portoghesi sijaitsee tässä rakennuksessa kirkon viereesä.

Hotel Portoghesi

Hotel Porthogesi sijaitsee vinosti kirkkoa ja kahvilaa vastapäätä. Kirkon vieressä sijaitsee luxusluokan hotelli Antica Dimora dell'Orso, joka on saanut nimensä katujenristeyksessä seisovassa rakennuksessa sijanneesta Rooman ensimmäisetä hotellista, dell'Orso. 

Kirkkoa vatsapäätä osittain Sant'Agostinon antiikin aikaisessa luostarissa sijaitsee Biblioteca Avvocatura Generale Dello Stato, valtiollisten asianajajien kirjasto. Sant'Agostinon luostari nykyään sijaitsee San'Agostinon kirkon viereesä, eikä takana kuten tämä vanha luostari sijaitsi.

Fil: S Eustachio - piazza s Agostino Arcadia e Angelica 1150281.jpg


Sant'Agostinon kirkon vieressä, korttelin toisella puolella, sijaitsee erittäin arvovaltainen kirjasto Biblioteca Angelica. Tämä on nykyään avoinna kaikille.

Voikohan missään muussa kaupungissa olla niin paljon kirjastoja kuin Roomassa on? Kunnan omistamiakin on niin monta ettei niistä voi pitää edes lukua. Lapsille on jopa omia kirjastoja. Sen lisäksi on yliopistoilla kymmeniä kirjastoja, katollisella kirkolla ja kaikilla maapallon uskontokunnilla on omat kirjastonsa, samoin uskonnollisilla järjestöillä, puhmattakaan kaikki yksityiset kirjastot, joita on joka puolella Roomaa. Mutta tämä kirjasto on  yksi omista suosikeistani. Täältä löytyy erikoisesti kirjoja reformation ja vastareformation ajalta ja tietenkin augustinolaisopiskelijoiden oma kirjasto. Kirjastossa on  Pyhän Augustinuksen omia kirjojakin.

Fil: Domine det longe.png

Kirjastossa on paljon vanhoja käsikirjoituskiakin.