tiistai 4. elokuuta 2009

Forum Boarium - Piazza della Bocca della Verita



Piazza della Bocca della Veritalla sijaitseva vesiallas/suihkulähde, vasemmalla San Vicenzo Paolin kirkko. Vesiallas on alunperin hevosten juomapaikka. Maaseudulta kaupunkiin tulleet saivat 'parkkeerata' hevosensa tämän vesialtaan äärelle ja kävellä lopun matkaa torille. Tämä alue on osa Rooman vanhinta aluetta. 

Clivo di Rocca Savellaa pitkin (kuvassa portaat) pääsee mukavasti ylös Aventinon kukkualle. Oikealla San Anselmon luostarinkirkko. Via della Greca on toinen katu jota pitkin pääsee Piazza della Bocca della Veritalle, Clivo dei Publicia pitkin ylös Aventinoon, Via de Santa Sabinalle.

Heti kukkulalle päästyä on vasemmalla benediktiiniläisluostari ja vasemmalla Camaldolesijärjestön luostari. Huom! Ruotsissa ei käytetä nimitystä sääntökunta, vaan nimitystä order (=käsky), mikä tulee vastaavasta italialaisesta sanasta ordine. Ruotsissa käytetään myös nimityksiä järjestö, yhteisö, ja società (italiaksi), kuten Birgittanunnat käyttävät. 

Suosittelen vaivautua kiipeämään Aventinon kukkulalle, se on todellaidyllinen ja rauhallinen paikka. Kukkulata mahtavat näköalat kaupungille. 

Rantakatu Lungotevere Aventinoa voi luonnollisestikin kävellä mutta siinä on melkoinen liikenne. Via San Teodoroa pitkin pääsi aikaisemmin mukavasti yhdelle Foro Romanon sisäänkäynneistä. Nykyään se on tietääkseni tyystin suljettu. Ainoa sisäänpääsy on Foro Imperialin puolelta, aivan Colosseumin läheltä. Via di San Teodoroa on mukava kävellä sillä siitä näkee hyvin Palatinolle. Katu on hyvin rauhallinen ja siinä on kauniita rakennuksia ja jokunen hotellikin matkan varrella.


San Vicenzo de Paoli, Via di Santa Maria in Cosmedi

Ranskalaisen nunnajärjestön, Suore della Caritan kirkko on vuodelta 1893.Tästä luostarikirkon oikealta puoleta lähtee Clivo di Rocca Savellan kuja ylös Aventinoon. 


Aivan ihana polku! Turistit ei useinakn teidä tätä polkua ylös Aventinoon. Suosittelen nousemaan sitä pitkin ylös, sillä Aventino on todellakin käymisen arvoinen paikka. Varatkaa siihen pari tuntia aikaa ja kierrelkää ja katselkaa. Käykää kirkoissa ja puuistoissa.  Aventinossa ei ole ravintoloita eikä kahviloita, joten ehdotan että otatte eväät mukaan ja nautitte olostanne Roomassa. Omat postaukseni Aventinosta: osa I ja osa II.



Tempio di Ercole, Herkuleksen temppeli vuodelta 120 eaa.



Casa dei Pierleoni, San Giovanni Decollaton kirkon vieressä sijaitseva keskiaikainen rakennus, minkä rarkennutti aikoinaan Pierleonen suku. Tälläkin suvulla on keskiaikainen torni asuintalossaan kuten tapana oli Italiassa. Kaunis Maria Immacolata katualttaritaulu on vuodelta 1964.


Aventinon kukkula Tevere joelta nähtynä. 


Portunus temppeli ja sen takana Rooman vanhin asuinrakennus, Casa de'Crescenzi, rakennettu vuonna 1040. Taustalla on myös San Nicola in Carceren kirkko joka rakennettiin 600-luvulla Juno Sosita temppelin päälle.


San Giorgio in Velabron kirkko sijaitsee Januskaaren edessä. Kannattaa siis mennä Via del Velabron kujaa pitkin. Samalla voi käydä kirkossa ja katsella Januskaarta läheltä.  

Kirkko rakennettiin noin vuonna 500 kaupungilta kerätyistä rakennusten tähteistä ja raunioista Kirkko on erittäin suosittu roomalaisten keskuudessa. Onhan se joutunut kärsimään niin maanjäristyksen, tulvan kuin terrori-iskunkin vuonna 1993, joilloin niin kirkko kuin vieressä sijaitseva munkkiluostarikin hajosivat melko pahasti. Kirkko on uuskorjattu ja avattiin käyttöön uudestaan vuonna 1996, kolmen vuoden korjausten jälkeen.


San Giorgio al Velabro, Giuseppe Vasin kuvaus 1700-luvulta

Avoinna:
tiistaina, perjantaina ja luantaina kello 10.00-12.30 
ja  kello 16.00-18.30.

Kirkossa on toimituksia italiaksi, hollanniksi, ranskaksi, englanniksi, swahiliksi ja saksaksi. Kirkossa pidetään usein vihkitoimituksia, joten niihin on varauduttava. 

Januskaari, Arco di Giano, paikalla jossa Romulus ja Remus kerrotaan löytyneen. Riemukaari on nähtävästi rakennettu Keisari Konstantinuksen kunniaksi. Se oli juuri tässä kohtaa kuin Rooman historia sai alkunsa. Riemukaari on falski, betongista rakennettu, koska alkuepräinen on hajonnut kauan sitten. Frangipanen aatelissuku omisti tontin ja käytti kaarta omiin rakennuksiinsa.


San Giorgio al Velabron  upea cosmatique tyylinen alttari. Pyhä Gregorion reliikki (kallo) sijaitsee punaisessa lippaassa joka näyy tuosta alttaripöydän ikkunasta. Pyhä Giorgio syntyi ja kuoli Palestinassa noin 303 jaa. Pyhä Giorgio on ollut erittäin suosittu pyhimys. Hänet kuvataan ritarina taistelemassa hevosen selässä paholaista vastaan. Yksistään Italiassa on 21 kuntaa jotka kantavat Giorgion nimeä, USA:ssa on osavaltio joka on saanut Pyhän Girogion nimen, Englannissa, Irlannissa ja Kreikassa on ollut useita Giorgio nimisiä kuninkaita. Hän on useitten satojen kaupunkien suojeluspyhimys  koko kristillisessä maailmassa. Useita satoja kirkkoja on pystytetty ja pyhitetty hänen kunniakseen. Itse Konstantinus Suuri rakennutti kirkon Pyhälle Giorgiolle hänen kotikaupunkiinsa Lyddaan. Kirkko on hajoitettu ja rakennettu uudestaan useanpaan kertaan. Pyhästä Giorgiosta tiedetään melko vähän ja silti hän on, uskailtaisin väittää, kaikista pyhimyksistä  kaikkein suosituin.

Tämä  San Giorgio on sama henkilö kuin Pyhä Yrjö. Yllätys yllätys... Lisää Wikipediassa!!!


Pietro Cavallinin vuonna 1295 maalaama absidi perinteisen mosaiikin sijasta. Entisen apsismosaiikin 'rippeet' on nyt muurattu oikean käytävän seinään.


San Girogio al Velabron kirkko on seitsemänneltä vuosisadalta jaa. Kaunis ciborium pääalttarilla, minkä on valmistanut Mestari Nicola poikiensa kanssa.  En tiedä kuka tämä Mestari Nicola oli.

Kirkko on pyhitetty Pyhälle Gregoriukselle, Valontuojalle, jonka suomalainen nimi on Pyhä Yrjö. Hän kuoli marttyyrikuoleman  keisari Diacletinauksen toimesta vuonna 303 jaa.


San Giorgio in Velabro hääasussaan


Santa Maria In Cosmedin, Piazza della Bocca della Veritalla

Täällä on oma postaukseni kirkosta.

Antiikin aikainen karjamarkkinapaikka sijaitsi jo 400-luvulla eaa kirkon paikalla. Sittemmin rakennettiin halli, Statio Annonae, minkä omisti keisari. Hänen virkamiehensä jakoi hallissa viljaa ilmaiseksi Rooman kansalaisille. Samaan halliin rakennettiin kirkkosali, minkä seinissä on vieläkin näkyvillä seitsemän kolonnaa alkuperäisestä hallista. Hercules ara maxima, mikä rakennettiin kirkoksi 300-luvulla ja näin ollen on Rooman vanhin kirkko. 

Kirkko rakennettiin uudestaan vuonna 782 ja kirkko koristeltiin kreikkalaisilla cosmatique tyyppisillä koristeluilla. Korjauksia tehtiin vuonna 1200 ja samalla rakennettiin Rooman kaunein romaanisen rakennustyylin mallinen kellotapuli. Kirkko on hyvin yksinkertainen ja antaa bysanttisen vaikutelman, varsinkin alttarin edustalla oleva Schola Cantorum. 

Monta sataa vuotta kirkko on toiminut kreikkalaisten kansalliskirkkona Roomassa. Nykyään kirkko kuuluu libanonilaisille bysantilaista riittiä nouidattaville munkeille jotka käyttävät kreikan ja arabiankieltä kirkollisena kielenään.



Pyhän Valentinon jälkeenjäännökset

Fil: Rome, Santa Maria in behöll BW 2.JPG

Pyhä Valentino toimi piispana Roomassa. Hänet teloitettiin kristittyjen vainoissa ja haudattiin katakombeihin.  Luultavasti on ollut olemassa toinenkin Valentino, joka on toiminut Ternissä piispana.



Santa Maria in Cosmedin basilikan pääalttari

Fil: Byzantinischer Mosaizist um 705 001.jpg

Mosaiikkia 700-luvulta


Schola Cantorum, on paikka jossa  aikoinaan "laulajat", sen aikainen kirkkokuoro, istui. Kirkkoväki ei saanut laulaa kirkoissa.


Santa Maria in Cosmedinin esihallissa vasemmalla puolen on Bocca della Verita, totuudensuu niminen kivilaatta. Oikeastaan se on vain entinen viemärinkansi joka on tuotu kirkon tiloihin 1600-luvulla. Jos laitattaa kätensä sen suuhun ja on valehtelija niin se puraisen käden, legendan mukaan. Tori kirkon edustalla on saanut nimensä juuri tuosta kivilaatasta.



Bocca della Verita, totuuden suu

Kun laitat käden ssuuhun, niin suu puraisee käden jos olet valehdellut.


Sant'Anastasia al Palatino

Sant'Anastasio al Palatino on toinen kreikkalainen bysanttinen kirkko Roomassa ja se sijaitsee aivan siinä lähellä, Palatinon ja Circus Maximuksen areenan kulmalla.

Santa Anastasia on basilikakirkko Roomassa. Santa Anastasia rakennettiin 300-luvun lopulla tai 300-luvun alussa, mahdollisesti Anastasia-nimisen roomalaisen naisen toimesta. Kirkko on listattu nimikkeellä Anastasiae vuoden 499 synodin asiakirjoissa. Myöhemmin kirkko pyhitettiin samannimiselle marttyyrille Anastasialle Sirmiumilaiselle, joka syntyi Sirmiumissa Dalmatiassa. Hänen Pyhät reliikkinsä sijaitsevat kuitenkin Konstantinopelissa/Istanbulissa.

Nykyinen kirkko juontaa juurensa 1600-luvulla paavi Urban VII:n käskystä kunnostaa kirkko. Perinteisesti kirkko on liitetty Pyhän Hieronymuksen kulttiin, joka mahdollisesti toimitti messun täällä kirkossa. Domenichinon on kuvannut pyhimys alttarin päällä.

Hieronymos syntyi Dalmatian ja Pannonian rajamailla ja hän kuoli Betlehemissä vuonna 420 jaa. 

Hän oli kirkkoisä ja raamatunkääntäjä kreikan kielestä hebrean ja latinan kielille. Latiankielen versioita kutsutaan nimellä Vulgata. Hieronymoksen vanhemmat olivat kristittyjä ja hänet kastettiin Roomassa. Hänen kuolemansa jälkeen katolinen kirkko korotti Hieronymuksen pyhimykseksi ja myöhemmin tohtoriksi. Hänen pyhäinjäännöstään säilytetään Santa Maria Maggioren basilikassa Roomassa.