torstai 1. toukokuuta 2014

Taas on Rooma entiselläänUusien pyhimysten kanonisointi juhlallisuudet menivät suht'koht reippaasti ilman suurempia onnettomuuksia. 


Kaksi uutta pyhimystä saatiin Pyhimyskalenteriin, paavit Johannes XXIII ja Johannes Paulus  II. 

Rooman poliisit ja siiviiliväkikin ovat tottuneet tällaisiin suuriin tapahtumiin vaikka nämä kanonisoinnit tällä kertaa olivat hieman tavallista suuremmat juhlat.


Vatikaanin "piiritys" jatkuu. Alueella on vieläkin jäljellä noin 80 000 puolalaista pyhiinvaeltajaa ja he halusivat olla tänään mukana Pyhän Pietarin basilikan kiitosjumalanpalveluksessa, jonka piti kardinaali Angelo Comastri. 

Stanislaw Dziwisz lähetti henkilökohtaisesti terveiset kaikille puolalaisille erityisesti messun aikana.  Stanislaw Dziwisz toimi paavi Johannes Paulus II:n, siis Karol Wojtylan, eilen kanonisoidun paavin henkilökohtaisena sihteerinä paavin kuolemaan saakka, noin 40 vuotta.  He tunsivat toisensa jo siltä ajalta kun Wojtyla toimi Krakowan arkkipiispana ja hän vihki Dziwsz'in papiksi vuonna 1963. Paavi Bendictus XVI Razinger teki Dziwisz'istä Krakowan arkkipiispan. Hänen "harteillaan" on myös Santa Maria in Popolon basilika Roomassa. Monet puolalaiset jäivät Roomaan myös siksi, että nyt he voivat käydä Vatikaanin museossa ja muissaa nähtävyksissä, kun nyt kerta Roomaan asti olivat päässeet.


Tänään oli Pyhän Pietarin torilla myös liuta äitejä jotka imettivät lapsiaan sateenvarjon alla, sillä Roomassa vaan jatkuu sade/ukkoskuurot eikä lopusta ole tietoakaan. Monille nuoremmille puolalaisille oli Wojtyla erittäin tärkeä henkilö. Nuoremmat puolalaiset syntyivät ja kasvoivat Wojtylan paavina olon aikana ikäänkuin yhtä matkaa käsikädessä ja hänellä oli suuri vaikutus Puolan politiikaankin ja puolalaisiin nuoriin. Wojtyla oli muutenkin erittäin suosittu ja rakastettu paavi koko maapallolla.


Tänään ilmoitettiin myös että viimeisten yhdeksän vuorokauden aikana on seitsemän miljoonaa ihmistä vieraillut Roomassa. Jo sitä ennen pitkin kevättä on ollut suuria tapahtumia perä jälkeen, jotka ovat myös houkutelleet paljon väkeä Roomaan, joten kunta ja Vatikaanin valtiokin saavat olla tyyytyväisiä sillä turitit ja pyhäänvaeltajat "tietävät" tuloja. 


Sateensuojille on pöntöt useimman kirkon sisäänkäynnissä heti kun alkaa satamaan.


 Ja kyllä se osaakin sataa ja rajusti välillä
Katukaupustelijoiden sateensuojien myynti on sujunut viime aikoina loistavasti. Sateensuojien kaupustelijoita tupsahtaa Roomassa paikalle heti kun pari pisaraa putoaa taivaalta. Vaikka satensuojia kaupataan joka toisessa putiikissakin. 

Mutta italialaisille sade on kuin rutto ja silloin ei missään nimessä pidä mennä ulos, ei ainakaan lasten ja vanhusten. Lapsia nyt ei juuri muutenkaan näy Roomassa juuri koskaan. Ei sen puoleen teinejäkään. Ehkä kaupungin ulkolaidoilla asumalähiöissä...
Katumyynti on kiellettyä mutta silti hyvin yleistä ja turistit menevät lankaan helposti. Samalla muistutan että piraattituotteidin myynti on ehdottomasti kiellettyä. Jopa ostajiakin sakoitetaan ja rutkasti, noin tonni euroa ei ole mitenkään harvinaista. Roomassa on poliiseja joka kulmalla, joten kannattaa olla ostamatta mitään kadulta. Myyntikojuista saa myydä ja ostaa jos myyjä anonut ja saanut siihen luvan. Säästäkää kaikki kauppakuititkin ainakin asunnolle tai kotiin menoon saakka.

Taskuvarkaita on ollut näinä aikoina luonnollisestikin tavallista enempi Roomassa. Kesäaikaan taskuvarkaiden määräkin nousee huomattavasti. Poliisit saivat kiinni viisitoista taskuvarasta ainakin ja kaksitoista narkoottikan myyjää kanonisoinnin aikana. Kokaiinia on Roomassa enempi kuin ostajia. Rooman ilmasta tehdyistä näytteistä on löydetty kokaiinia vähän joka puolella Roomaa. Rooma on säilynyt melko hyvin mafialta mutta viime vuosina on mafia tullut Napolin lahdelta Roomaankin ja varsinkin roomalaisiin kahviloihin ja ravintoloihin. Kokaiinin myynti on melkein sataprosenttisesti mafian käsissä ja Rooman ikioma rikollisjengi Banda della Magliana toimii mafian juoksupoikina. Italian poliisit tekevät yhteistyötä FBI:n kanssa. Rooman poliiseilla on erikoinen mafiapoliisiryhmäkin.


 Astrantia Roma


Maanantaina alkoi siis taas arki pääsiäisen ja kanonisointien jälkeen. Mutta seuraava juhlallisuus onkin aivan jo ovella, nimittäin Primo Maggio, ensimmäinen toukokuuta, eli vappu. Useita vappukonsertteja järjestetään ympäri Rooman provinssia. Suurin konsertti, kuten kuvasta näkyy, todellinen musikkimaratooni, pidetään yleensä San Giovanni in Lateranon torilla ja niin tänäkin vuonna.


Bangla festivaalit, bengalilaisten uudenvuodenjuhlat, pidetään jo viidettätoista vuotta, johon osallistuu bagladesilaisia, intialaisia, nepalilaisia, afganistanilaisia jne sekä luonnollisestikin väkeä monista muista eri kulttuureista. Bangla festivaalit kestää viisi vuorokautta  1-5 toukokuuta, Via Casilina 712.

Roma Boat Party, laiva party, on myös vapunpäivänä ja  se on ehkä kaikista Rooman partyistä vauhdikkain. Laiva lähtee Ostia Antican satamasta kello 15.30 ja seilaa pitkin Teveren jokea ylös ja saapuu Ponte Marconille kello 16.00. Juhlat jatkuvat kello 23.00 saakka.

Auditorium della Conziliazione, Vatikaanin edustalla, tarjoaa 1-5 toukokuuta msuikaalin joka kertoo paavi Johannes Pulus II:n elämästä.


Festa Baccanale tai Campagnano di roma festa del baccanale "festa" on jo pidetty 5:nä vuotena peräjälkeen Rooman campagnalla, maanviljelysalue Rooman eteläpuolella. Baccanale tai Bacchanalia ovat antiikin aikaiset juhlat, joita vietettiin Bacchus jumalan kunniaksi. Bacchus oli viinin ja juopumisen jumala. Bacchanaaleissa syötiin ja juotiin ja juotiin todellakin paljon, naurettiin ja itkettiin. Bacchanali juhlia vietettiin Roomassa Aventinon kukkulalla. Juhlia pidettiin vuosittain vuoteen 186 eaa saakka, kunnes senaatti kielsi juhlat, koska juhlissa alettiin pitämään seksuaalisia orgioita, sen ajan gay-juhlat.


Andrea Mantegnan kuvaus Bacchanaaleista

Mutta nykyiset bacchanaalit ovat hieman siveellisemmät bileet. Juhlintaan kuuluu ruokailua ja musiikkia. Syödään artisokkaa, juodaan viinejä, pukeudutaan erikoisiin perinteisiin asuihin. Mutta viini virtaa vieläkin...Juhliin osallistuu poliiseja ja palomiehiäkin. Tuo julisteessa esiintyvä aasikin on mukana takuulla, sillä tieteääkseni siellä pidetään myös aaseilla ratsastuskilpailu. 


Tärkein tässä juhlassa on Campagnano Romanon oma carciofi, artisokkalajike, joka ovat suojattu tavaramerkki. Ne ovat erikoisen suuria, vähintäin 10 senttimetriä läpimitaltaan ja lilan-vihreitä väriltään. Niissä on tuo tuonnettu reikä artisokan latvassa. Baccanalit alkavat 2. toukokuuta ja juhlat jatkuvat 4. toukokuuta saakka. Juhlallisuuksiin kuuluu eukaristinen messukin.
Mansikkafestivaalit Sagra delle Fragole Carchitti'ssa ovat tänä vuonna 3, 4, 10 ja 11. toukokuuta, Palestrinan lähellä. Joinakin vuosina on juhlittu useampia päiviä peräjälkeen. Näillä Carchetti'n mansikkafestivaaleilla on pitkä perinne. Nämä festivaalit ovat perhefestivaalit joissa lapsilla on suuri rooli juhlallisuuksissa. On tanssia, on teatteria, leikkejä,kilpailuja, syöntiä ja juontia sekä lopuksi ilotulitus. Näillä juhlilla on esiintynyt pitkä liuta artisteja, useita tunnettujakin, kuten Michael Bolton.


Vappu on myös aika joilloin mennään luontoon ja "camppaillaan" (campanile/maaseutu) ja nautitaan vapaasta ja kesän alusta, mutta säät ovat olleet epävakaiset viime aikoina. Mitään rankkasadetta toki ei ole esiintnyt, mutta jatkuvia pieniä ukkoskuuroja.Vappuna passaa syödä Fave e Pecorino, roomalaisten omaa parmigianoa, pecorino romano, jolla on suojattu alkuperäisnimitys. Fave/vihreät pavut (luultavasti härkäpapuja suomeksi...) ja pecorinoa, näitä kahta herkkua tarjoillaan tähän aikaan vuodesta Lazion maakunnan kylissä. 

Fave e Pecorino festat ovat yleisiä ympäri Roomaa. Kaupungistakin saavutaan juhlimaan. Maggetto kuten tätä tyypillistä vapun piknik ruokaa kutsutaan on sekoitus pavuista, pecorinosta ja pansettasta (siansivusta) ja syödään yleensä siltään leivän ja viinin kanssa (katso kuvaa ylllä). Mutta mikään ei estä paistamasta niitä.

Ja varsinkin vappuna, jolloin jos vain mahdollista syödään ulkosalla. Vaikka pääsiäinen jo aloittaa Roomassa pick-nick kauden. On siis aika tehdä pieni "viaggio"/retki maaseudulle, jossa sielu lepää musiikin ja paikallisen ruuan parissa kauniissa ja rauhallisessa ympäristössä. 

Pieniä kyliä löytyy mielin määrin, kuten Monterotondo, Casaporta, Castelnuovi di Farfa, joissa kaikissa tarjoillaan vappuna papauja ja pecorinoa.Rietissä tarjoillaan vappuna perinteisesti antiikin ajalta lähtien Zuppa Vertuti/ Vertuti soppaa, jossa luonnollisestikin linssit ja pavut ovat tärkeä ainesosa. Sopan kanssa syödään antiikin ajalta perinteistä leipää. Täällä vapunvietto on perinteisesti sagra, ei festa vaan siis kirkollien juhla. Täällä olen aikaisemmin kertonut Sabinan alueen juhlista ja ihanista kylistä. Katsokaa kuinka kaunista ja idyllistä on vaikka Paganico Sabinossa.

Sopan jälken syödään makarooneja tomaattikastikkeessa, salsicciaa ja valkosipulileipää. Vertuti soppa on jumalten soppa, joten nämä festivaalit ovat pyhä juhla, jolla on pakanallisen ajan perinteet. Vertuti juhlaa juhlitaan koko toukokuun ajan Sabinan ja Rietin alueella. Juhlan periatteena on lepytellä Jumalaa antamaan hyvän sadon koko kesäkaudella. Yksi on varmaa, italialaiset osaavat nauttia vapaa-ajastaan yhdessä muitten kanssa.Vico nel Lazion kylässä tarjoillaan näin vappuna Santuario Madonna del Campolla gnoccimakarooneja kastikkeessa sekä parsamunakasta ja grillattua lammasta. Tämä on osa jokavuotista paikallista Madonna juhlallisuutta. Kaiken kukkuraksi esitetään ilmashow taivaalla. 


Vico nel Lazio on pieni kylä, joka sijaitsee ylhäisessä yksinäisyydessään Lazion maakunnan rajamailla keskellä Italiaa ja jossa asuu parituhatta asukasta. Se sijaitsee noin 70 kilometriä Roomasta koilliseen päin. Vico nel Lazio on ennen kaikkea tunnettu ruokaöljystään ja pienistä vanhoista kirkoistaan ja luostareistaan. Kylä on keskiaikainen ja kylän suojamuuri on melko kokonainen vieläkin. Aluehan on aivan taivaallisen idyllinen pienine keskiaikaisine kylineen.

File:(Claudius Ziehr) Bellegra 001.jpg

Grotte del'Arco on perinteinen, useamman roomalaisenkin, vapunviettopaikka joka sijaitsee Bellegran kylässä. Bellegra on erittäin kaunis kylä jossa vappulounas nautitaan luonnollisestikin ulkoilmassa, Bellegran niityllä johon pannaan pitkiä pöytiä. Itse luolat, jotka on pääasiallien matkankohde, pääsee katsomaan vain oppaan mukana, sijaitsevat noin kolme kilometriä Bellegrasta. Täällä tarjollaan maksua vastaan makaronien lisäksi, grillattua lihaa, muita herkkuja ja viiniä ja lapsille oma pöytänsä. Lapsille on leikkipaikka ja ohjelmaa. Bellegra sijaitsee noin 60 kilometriä Roomasta itään päin. Täällä on kuva Bellegrasta talviaikaan.