tiistai 4. heinäkuuta 2023

Rooma juhli Pietaria ja Paavalia


Rooma juhli suojeluspyhimyksiään Pietaria ja Paavalia perinteisin tavoin.

Rooma juhlii suojeluspyhimyksiään Pietaria ja Paavalia yleisellä vapaapäivällä Italian pääkaupungissa torstaina 29. kesäkuuta, jolloin monet kaupat, yritykset ja toimistot kaupungissa suljettiin.

Vuosittainen juhla on Pyhän Pietarin ja Paavalin marttyyrikuoleman liturginen juhla Roomassa, millä on juuret muinaisista kristillisistä ajoilta alkaen.


Päivämäärä perustuu kahden pyhimyksen kuolinpäivään. Heidät molemmat sanotaan olevan haudattu kahteen heidän nimellään olevaan basilikaan: Pyhän Pietarin ja Pyhän Paavalin basilikaan, kaupungin muurin ulkopuolelle.

Pyhän Paavalin basilika järjestää joka vuosi uskonnollinen kulkue, mikä johtaa Via Ostienselle ja siksi osa kadusta jouduttiin sulkemaan.

Pyhän Pietrain basilika ei ole katollisen/kristillisen kirkon pääkirkko, vaan se on San Giovanni in Lateranon basilika/Lateraani basilika, minkä virallien nimi on Archibasilica Sanctissimi Salvatoris et Sanctorum Iohannes Babtista Evangelista in Laterano. Lateraanibasilika on koko maapallon kaikkien kristillisten kirkkojen äitikirkko/MATER ET CAPUT OMNIUM ECCLSIARUM URBIS ET ORBIS.

Latreaani kirkko vihittiin vuonna 324, Pyhän Paavalin basilika vihittiin vuonna 330 ja Pyhän Pietarin basilika vihittiin vasta vuonna 1626!!!

Täällä Lateraani palatsissa paavit asuivat alun alkaen ja muuttivat vasta 1600-luvulla Vatikaaniin uuteen asuinpalatsiinsa.

Girandola

Juhlat osuivat tänä vuonna torstai päivälle, mikä johti siihen, että monet roomalaiset ottivat perjantain vapaapäiväkis ja näin  he saivat pitkän vapaan viikonlopun. 

Historialliset kukkakoristelut palasivat Piazza Pio XII:lle ja Via della Conciliazionin kadulle, mikä johtaa Pietarinkirkon eteen, ja niitä voi ihailla koko kesäkuun 29. päivän ajan.

Monivärisessä kukkamatossa on kymmenistä tuhansista terälehdistä tehtyjä kuvia. Perinne juontaa juurensa vuoteen 1625, mutta se hylättiin noin neljän vuosisadan ajan, ennen kuin se perinen palasi takaisin viime vuosina.

Kesäkuun 29. päivän juhlinta päätyy upeaan ilotulitusnäytökseen, joka tunnetaan nimellä Girandola, joka palasi takaisin historialliselle paikalleen Castel S. Angeloon vuonna 2023 muutettuaan Piazza del Popololle useita vuosia sitten.

Noin 22 minuuttia kestävä spektaakkeli alkaa klo 22.30 ja esittää uudelleen perinteen, joka juontaa juurensa 1400-luvulle, Italian kulttuuriministeriö sanoi keskiviikkoiltana antamassaan lausunnossaan.

Berninin kehittämä Castel San Angelon ilotulitus näytettiin ensimmäisen kerran vuonna 1481, ja se on inspiroinut kirjailijoita ja taiteilijoita vuosisatojen ajan, mukaan lukien Dickens, Belli ja Piranesi.

Parhaita paikkoja nähdä spektaakkeli tuona iltana ovat Lungotevere Tor di Nona ja Vittorio Emanuele II, Sant'Angelo ja Umberto I sillat.

Roomassa vierailevien tulee huomioida, että Vatikaanin museot on suljettu 29. kesäkuuta.