maanantai 17. helmikuuta 2014

Subiacon luostarit


Benedictus Nursialainen 480-543

Pyhä Benediktus Nursialainen kuvattuna Subiacossa sijaitsevan St Scholastica luostarin ikkunamaalauksessa. Hän syntyi Norciassa. Opiskeltuaan Roomassa yliospistossa hän kyllästyi Roomaan ja hakeutui yksinäisyyteen. Hän asui Subiacossa ja juuri Santa Scolastican luostarin alueella Benediktus perusti katollisen luostarilaitoksen ja suunnitteli luostarisäännöt.

Kun Pyhä Benediktus saapui Subiacoon niin hän asui ensin luolassa, Sacro Speco, joka toimi alkuun luostarina. Sacro Specon luola sijaitsi Teleon vuoren kupeessa. Siellä Benediktus tapasi munkin nimeltä Romanus. Romanus lähetti korissa ruuantähteitä Benedictukselle ylös luolaan joka sijaitsi ylenpänä vuoren reunalla kuin luostari. Lähellä sijaitsevan Vicovaron luostarin munkit pitivät Benediktuksen sääntöjä liian kovina ja he aikoivat siksi tappaa Benediktuksen. 

Fil: Subiaco 02.jpg

San Benedetton luostari Subiaco

San Benedetton luostari on avoinna kello 9.00-12.30 ja 15.00-18.00

Benediktus perusti ensimmäisen luostarin Subiacoon Pyhälle Clementelle pyhitetyn luostarin joka sijaitsee Keisari Neron huvilan rakennuksissa. Benediktus asui luostarissa 20 vuotta sinä aikana hän perusti 12 muuta luostaria. Jokilaakosa alettiin kutsumaan pyhäksi laaksoksi. Kaikki luostarit ottivat Benediktuksen luostarisäännöt käyttöönsä.

Vuonna 529 muutti Benediktus Cassinon luostariin ja perusti siella Montecassinon luostarin. Cassinossa asukkaat olivat vielä pakanallisia ja Benedictus käännytti heidät kristinuskoon. Hän rakensi valtavan luostarin Cassioon, jossa hän asui 18 vuotta kuolemaansa saakka.

Roomasta on 130 kilometriä Montecassinoon ja siitä noin kahdeksan kilometriä kiemurtelevaa tietä ylös luostariin. 

Salvation

File:Monts Ruffiens.JPG

Roomasta on noin 45 kilometriä Vicovaroon ja Subiacoon noin 70 kilometriä

Subiaco sijaitsee todellakin tavallista erikoisemmalla paikalla melko asumattomalla alueella suuren Monti Simbruinin luonnonpistoalueen kupeessa, sen läntisellä puolella. Lähellä Subiacoa ei sijaitse suurenpaa asutustaajamaa. Ei Subiacokaan ole mikään suuri kaupunkin, vain noin lähemmäs 10000 asukkaan kylä. Subiacoon ei ole mitään suoraa tietä Roomasta vaan on mentävä kiertoteitä Tivolin kautta ja siitä sitten Vicovaron kautta Rovianon kylän kohdalle ja siitä eteenpäin etelään päin vievää tietä SR 411. 

File:Cervara di Roma.jpg

Cervere di Roma

Siinä kulkee vieläkin kapeampi maantie SP 39b Cervere di Roman kautta luonnonpuistoalueen reunaa pitkin. Jos on omalla autolla liikkeellä ja on aikaa niin kannattaa ajaa tuo tie ainakin yhteen suuntaan Subiacoon mentäessä. Suurella alueella Subiacon ympäristössä on vain joitakin hyvin pieniä kyliä kapeiden ja mutkaisten teiden varrella.  


Santa Maria della Portellan pieni kirkko on rakennettu mahtavalle paikalle

Roomasta  Subiacoon ensin Metrolla B Ponte Mammolon pysäkille ja siitä Cotralin paikallisbussilla Subiacoon. Subiacon bussiasemalta on noin 3 kilometrin kävelymatka ylös luostariin. Huom! Melko jyrkkä kävleymatka. Cotralin paikallisbussi kulkee noin tunnin välein Ponte Mammolon metroaseman ja Subiacon väliä.

San Benedetton luostari tarjoaa myös yöpymistä joko Foresteriassa, joukkomajoitus yhteisessä salissa tai 1-4-hengenhuoneissa. Huoneissa on oma kylpyhuone, TV ja puhelin. Luostarissa on myös baari/kahvila sekä ruokala joissa voi ruokailla hekin jotka eivät yövy luostarissa.  Myymälä joss myydään liiköörejä, oljyä, saippuoita ja voiteita ym. Iso parkkipaikkakin löytyy.


Suosittelen lämpimästi päivän retkeä Subiacoon. Siellä on paljon nähtävää, pari erittäin kaunista luostaria ja useita kappeleita, jopa museo ja kirjastokin. Pyhän Benediktuksen luolakin on nähtävänä. Subiaco sijaitsee mahtavalla paikalla, erittäin maagisen luonnon keskellä. Luostarista on mahtavat näköalat ympäristöön.

Sacro Speco luolan alapuolella sijaitsee San Benedetton luostari ja sitä alenpana Santa Scolastican luostari. Molemmat toimivat yhteistyössä vaikka ovatkin kaksi erillistä luostarirakennusta. Munkkeja on yhteensä luostareissa 20, joista 11 ovat pappeja ja loput 9 veljiä. San Benedetton luotarissa on vain 3-4 munkkia vakinaisesti. 

Santa Scolastica  (480-547) oli benediktiininunna, ehkä Pyhän Benediktuksen sisko. Molemmat syntyneet Norciassa.


Sisäänkäynti Sacro Specon luolaanSanta Scolastican luostari sijaitsee  noin kolmen  kilometrin päässä SubiacostaLuonnollisestikin Subiacosta tehdään pyhiinvaelluskävelyretkiä Pyhän Benediktuksen jalanjäljillä, Il Gammainio San Benedetto, noin 130 kilometriä Norcian ja Montecassinon välillä. Reittiä voi kulkea myös lyhempiä pätkiäkin, ihan niinkuin haluaa.Subiacon luostarit ovat  jättänyt syvän vaikutuksen minuun.