sunnuntai 22. heinäkuuta 2012

Via SalariaVia Salaria sai nimensä siitä että tie rakennettin ennen kaikkea suolankuljetus tieksi. Suolaa tarvittiin lähinnä ruuan säilytyksen takia, ei niinkään  ruuan maustamiseen. Pitkin Italian rannikkoa oli merivedestä suodatettua suolaa kasoittain jota sitten tarvittiin kuskata ympäri Italiaa. 

Via Salaria päättyy Adrianmeren rannikolle, nykyiseen Porto d'Ascoliin joka oli antiikin ajalla nimeltään Castrum Truentinum. Tie on 242 kilometriä pitkä. Sabinilaiset asuivat Via Salarian varrella ja kävivät vilkasta kauppaa roomalaisten kanssa. Nykyinen Via Salaria on valtatie SS4 ja vain 51 kilometriä pitkä.


 Ponte Salario

Campus Salinarum Romanum oli antiikin ajalla kuuluisa suolastaan. Se sijaitsi noin 4 km pohjoiseen Ostian satamasta. Sataman nimi oli Porto tai Portus, josta Via Portuensen tie sai nimensä. Via Salaria lähti Foro Boraumilta, joka oli Rooman satama ja marrkinapikka.

Ponte Salario on monille tuttu silta historian kirjoista. Nykyään aivan toisen näköinen.

Foro Boariumilla on tämä Portunukselle pyhitetty temppeli joka oli jokien ja satamien jumala siihen aikaan.


Porta Salaria, Salarian kaupunginportti Aurelianuksen kaupunginmuurissa. Vuonna 1921 portti hajoitettiin ja paikalle rakennettiin uusia rakennuksia ja tori nimeltä Piazza Fiume.

Porta Salariaa kutsuttiin myös Porta Sancti Silvester sillä Via Salaria kulkee Santa Priscillan luostarin ja katakombien ohitse. Paavi Silvester I oli haudattu sinne.


Piazza Fiume

Oikein mukava kahvila/ravintola siinä raunioiden vieressä on Caffe Friends, kuvassa ylhäällä vasemassa reunassa. Avoinna kello 7.00- 02.00. Muita Friends kahvila/ravintolita löytyy Piazza Trilussalta Trasteverestä, Coppeden krottelistotsa Via della Scrofa 60 ja Porto di Romalta Lungomare Duga degli Abruzzi 34. 


Sulpicio Massimon hautamuistomerkki oli muurattu Porta Salarian vasenpaan torniin. Hän kuoli 11-vuotiaana. Hän oli erittäin viisas ja lukenut. Muistomerkissä lukee että hän kuoli väsymykseen. Opiskelu otti voimille. Alkuperäinen hautamuostomerkki on kapitoolisessa museossa, tämä on kopia.
Piazza Fiumelta löytyy myös tavartalo La Rinascente jossa on mukava tehdä ostoksi kaikessa rauhassa. Alueen hotellit ovat korkeatasoisia. Lyhyen kävelymatkan päässä sijaitsee  Piazza Alessandria jossa on kauppahalli ja torimyyntiä hallin ulkopuolella.


Kuulan jälkiä jäljellä olevassa Aurelianuksen muurissa  muistona  entisitä sota-ajoista. Tämän näkee kun kiertää ympäri Piazza Fiumen. Kaupunginmuuria on vaikka millä mitalla jäljellä, se vaan hajoitettiin juuri porta Salarian kohdalla. 
Kaupunginmuureista kiinnostuneiden kannattaa vaikka kävellä 200 metriä Piazza Fiumelta Corso d'Italiaa pitkin Porta Pia'a kohti. Porta Pia on sitten jo suurempi nähtävyys tyystin.

 

Via Salaria 241


Loc. Vache

2011 Priscilla.jpg

Priscillan luostari ja katakombit sijaitsevat Via Salaria 430. Priscillan luostari on erittäin kaunis. Nykyyään ei heillä ole huoneita tarjolla vieraille. Nunnat ovat kotoisin monista eri maista ja osaavat eri kieliä. He toimivat katakombeissa oppaana. Katakombien avaiamet ovat nunnien hallussa. Briscillan katakombit ovat laajimmat Roomassa, noin 13 kilometriä käytäviä. Suosittelen käyntiä.

Bussit Terminin rautatieasemalta 92 ja 310. Piazza Venezialta, Piazza Barberiniltä ja Largo Argentinalta bussi 63. Avoinna kaikkina muina päivnä viikossa mutta ei maantaisin kello 8.30-12.00 ja 14.30-17.00. 

Sisäänpääsymaksu ja opastus 8 euroa. Bussi 63 Piazza Fiumelta Priscillan pysäkille, seitsemännellä pysäkillä pois kyydistä. Terminiltä busilla 92 Priscillan pysäkille mikä on neljästoista pysäkki. Bussilla 310 Terminiltä toiseksi viimeisellä pysäkille, joka on Priscilla. Se on yhdeksästoista pysäkki. 

Luostrain kappeli, Cappella Bendittine de Priscilla sijaitsee eri rakennukessa, vastapäätä luostaria. Kappeli on avoinna kello 7.15-12.00 ja 16.30-19.45. Messu arkisin kello 7.00 ja sunnuntaisin ja pyhäpäivinä kello 7.30, 10.00 ja 11.00. Kaikki ovat tervetulleita kappellin.Bussi 310 kiertää Via Nomentanan kautta. Jos ottaa sen bussin voi katsella samalla kauniita rakennuksia ja huviloita ja vierailla Santa Costanzan Mausoleumissa sekä Santa Agneta Fuori le Muran basilikassa.  Sant'Agnsen luona on myös katakombit

Jää pois kyydistä Santa Costanzan pysäkillä, kävele takaisin päin noin 50 metriä Via Nomentanalle. Käänny vasemmalle ja seuraan kadun kulmassa onkin sitten Via Sant'Angese jonka viereltä löytyy sitten Santa Costanzan mausoleumikin. Molemmat ovat todella vierailun arvoisia. Alue on minun mansikkapaikkojani Roomassa. Sielu lepää. Äläkä pidä kiirettä, nauti!Via Nomentanalta on sisäänkäynti basilikan alueelle. Rakennus näyttää vielä tänäkin päivänä meko smanalaiselta. Siinä on bussipysäkki vastapäätä jolla jää pois jos tulee pitkin Via Nomentana bussilla. 

 

Via Salaria/ Villa AlbaniVia Salaria 263


 Via Salaria 6. loc S Vittorino


Via Salaria on ihan mukava ajella. Sen molemmin puolin on erikoisia kauniita rakennuksia ja pljon isoja puita ja kasvaillisuutta. Pikaka paikoin katu on hyvin kapea.  Mutta Vai Salaria on mysö tunnettu prostituiostaan. Pollsit tekee ratsioita sillointällin, sillä prostituio ulkona katujenvarsilla on laissa kielletty. Siitä saa sakkoja.