maanantai 4. helmikuuta 2013

San Marco evangelista al Campidoglio, osa I

Kyrkan S. Marco

Giuseppe Vasin kuvaus Palazzo Venziasta kunnes se purettiin ja rakennettiin uudestaan. Itse paalatsi kännettiin päivastaiseen suuntaan. Katso kuvaa alla.


Palazzo Venezia nykyään. Vasemalla sisäänkäynti San Marco Evangelistan basilikaan. Täällä olen aikaisemmin tehnyt postauksen Palazzo Venziasta.


San Marco Evangelista, Piazza San Marco 48

 Olen tehnyt San Marcon basilikasta myös toisen postauksen, osa II !

Avoinna:
 Kaikkina viikonpäivinä kello 10-13 ja16-20.


San Marco Evangelistan basilika sijaitsee Palazzo Venezian sisällä, Piazza San Marcolla.  Kuvassa kirkko jää vasemalle tornin taakse. Pyhä Markus on Venezian suojelupyhiys joten se oli luonnollista rakentaa Palazzo Venezia San Marcon basilikaan kiini. Kirkko toimii venetsialaisten kansalliskirkkona Roomassa.

Palazzo Venziassa sijaitsi aikoinaan nunnaluostari. Nunnat muuttiivat ylös Campidogliolle, Santa Maria in Aracoelin luostariin, joka on benedikttinunnien huostassa. Palazzo Venezian nunnilla on pieni kappeli palatsissa, La Madonnella delle Grazie in San Marco. Sisäänkäynti suoraan jalkakäytävältä tuosta laitimmaisesta ovesta oikealla. Avoinna kaikkina viikonpäivinä kello 7.00-20.15. 
Nämä kaksi patsasta ja rahalipasta löytyy kappelin eteisestä. Kirkkosali on todella pieni ja vaatimaton mutta mukava ja hiljainen paikka istahtaa, levätä ja ladata voimia.Palazzo Veneziassa huseerasi aikansa Itävallan suurlähetystö kunnes Italian valtio otti palatsin haltuunsa ja tiloista tuli museo. Mussolini piti pääkonttoriaan palatsissa  vuosina 1924-1943. 

Palatsin torni kuului  Annibaldin suvun rakennukseen joka muuten purettiin pois monumentin tieltä. Palatsin arkkitehti oli Leon Battista Alberti. Piazza Venezialle päin olevalla seinustalla on pieni parveke, jolta Mussolini piti puheitaan ja se on rakennettu  joskus myöhemmin. 

San Marco on yksi Rooman vanhimmista kirkoista ja myös upeimmista. Luultaavasti paavi San Marco perusti sen vuonna 336 ja se pyhitettiin Markus evangelistan kunniaksi. Paavi Marcon luullaan asuneen kirkon paikalla sijainneessa rakennuksessa. Hänen pyhät jälkeejäännöksensä ovat pääalttarin alla. Alunperin rakennus tunnettiin nimellä Titulus Pallacinae. Titulus oli esikristillinen kokoontumis- ja rukouspaikka jonkun ykistyishenkilön kodissa, ennen kuin kirkkoja alettiin rakentamaan. Tässä tapauksessa titulus sijaitsi Markuksen asunnossa. 

Markuksesta tuli sittemmin  paavi. Hän ehti toimia paavina vain  reilut viisi kuukautta kunnes hän kuoli vuonna 336.  Luultavasti hänen sukunimensä oli Priscus. Paavi Marco rakennutti toisenkin kirkon joka tuli sijaitsemaan kaupunginmuurin ulkopuolella, Balbinan katakombien päällä. Paavin ruumis vietiin ensin Balbinan katakombeihin, mutta myöhemmin siirrettiin tänne San Marcon kirkkoon. Balbinan katakombit sijaitsevat nykyisen Adreatina nimisen kortteliston alueella.

Datei:SanMarco-Interno01-SteO153.jpg

Virallisesti kirkko mainitaan vasta vuonna 499. Alkuperäinen kirkkorakennus rakennettiin 500-luvulla ja uuskorjattiin kahdeksannella vuosisadalla. Kirkkoa korjattiin vuonna 809 ja nykyinen kirkko on siltä ajalta.Paavi Paulo II (Paavali II) oli Veneziasta kotoisin ja hän uuskorjautti kirkon 1400-luvulla. Hän rakennutti samalla Palazzo Venezian kirkon ympärille.   Napoleon valloitti Venezian vuonna 1797. Kirkon idän puoleisella  seinustalla sijaitsee Palazzetto Venezia, joka on kopia alkuperäsiestä Palazzo Veneziasta, joka oli siirrettävä kun Victor Emmanuel II:n monumenttia alettiin rakentamaan. Palatsi olisi seisonut monumentin edustalla ja estänyt näkyvyyttä. Palazzetossa sijaitsee joitakin kansainvälisiä instituutteja nykyään.

Rakennusten yhtymäkohdassa, rakennusten nurkkauksessa, seisoo Madama Lucrezian patsas.Madama Lucrezian patsas
Luultavasti patsas kuvaa Isis jumalatarta


Palazzo Venezian portti sisäpihalle 


Museo Palazzo Veneziassa on paljon kaunista katseltavaa
Sisäänkäynti Via del Plebiscito 118

Avoinna tiistaista sunnuntaihin kello 8.30-19.30. 
Sisäänpääsymaksu 5 €.

Museohuoneet ovat paavillsia asuinhuoneita joissa on paljon alkuperäisiä esineitä, huonekaluja, gobelengejä, aseita, maalauksia, hopeaa,keramiikkaa, marmoria jne. Palatsissa sijaitsee myös mielenkiintoinen kirjasto, Biblioteca di Archeologia e Storia dell'Arte, joka on ainoa  laatuaan Roomassa. Se sisältää argeologista ja taidehistoriallista kirjallisuutta, noin 350 000 kirjaa. Kirjasto avattiin vuonna 1922. Sisäänpääsy Piazza Venezia 3. 
Sakramenttikappeli pääalttarilla on Pietro Peruginon käsialaa


Absidin mosaaikki on peräisin yhdeksänneltä  vuosisadalta. Se on bysanttilainen mosaiikkityö, saman tapainen kun Santi Cosma e Damianon kirkossa. Mosaiikkimestarit ovat kuitenkin olleet roomalaisia jotka ovat jäljitelleet bysantilaisia mosaiikkimestareita. Jeesuksen vasemmalla puolen seisovat Sant Felissimus, San Marco ja paavi Gregorius IV, joka toimi San Marcon basilikan kardinaalipappina ennen kuin hänestä tuli paavi. Jeesuksen vasemmalla puolen seisovat paavi San Marco, paavi Sant Agapitus ja Santa Agnes. Pyhä Markus pitää käsivarttaan paavi Gergorius IV:n hartioilla, joka tarkoitta sitä että Pyhä Marco esittelee paavi Gregorius IV:n Jeesukselle. Paavi Gregoriuksen pään ympärillä on neliön muotoinen gloria joka on merkki siitä että kyseinen henkilö on vielä elossa kun mosaiikki tehtiin.


Kirkkosalin pylväät on valmistettu Sisiliasta tuodusta jaspiskivestä. Jokaisen arkaadin yläpuoella on ikkunat ja puustaveistetty kasettikuvioinen sisäkatto on mahdollisesti Rooman vanhin. Kattokaseteissa on venetsialainen  paavi Paulo II:n  vaakuna sen klunniaksi että hän on kirkon suojelija.

Kaunis Gosmatikuvioinen lattia


Kaksi leijonaa vahtivat kirkon sisäänpääsyn edustalla


Leijona synbolisoi pyhää Markusta

Jatkoa osassa II !

Cappella Sistina/Vatikaani


Cappella Sistina

Virtual Tour

Paavi Sixtus IV della Roveren joukkoihin kuului 1500-luvulla 200 henkilöä, pappeja, virkamiehiä ja palvelijoita. Tapoihin kuului että noin 50 kertaa vuodessa koko henkilökunta kokoontui paavin yksityiseen kappeliin, Cappella Maggiore. Vuoden aikana 23:sta kokoontumisista oli messuja kappelissa ja loput kahdeksan messua pidettiin isoissa kirkoissa kuten Pyhän Pietarin basilikassa. Paavi itse käytti päviittäin Cappella Maggiorea rukouspaikkanaan läheisimpien henkilöiden seurassa. 

Siihen aikaan toisessa Vatikkaanin kappelissa, Cappela Niccolinissa, maalasi Fra Angelo niminen munkki tauluja. Sittemmin Fra Angelosta tuli Italian suurimpia mestareita. Hänen maalauksiaan löytyy museoista ympäri maapalloa. Cappella Niccolina on todellinen korulipas kaikkine kauniine kullattuine maalauksineen. Fra Angelo on haudattu Santa Maria Sopra Minervan kirkkoon Roomassa.

Cappella Maggiore oli rakennettu vuonna 1368. Kappeli oli niin huonossa kunnossa että se oli hajoitettava ja rakennettava sen tilalle uusi. Baccio Pontelli suunnitteli uuden kappelin entisen paikalle ja Giovanni de Dolci toimi rakennusmestarina. Kappelista tuli melkein samanlainen kuin edellisestäkin. Renesanssimestarit kutsuttiin Roomaan maalaamaan freskoja kappeliin. Firenzestä saapui Vatikaaniin joukko sen aikaisia suurmestareita, Botticelli, Domenico Girlandaio, Perugino, Rosselli ja Michelangelo. Cortona'sta saapui Vatikaaniin Luca Signorelli. Näitä mestareita pidetään vieläkin maailman maalarimestareina.


Fil: PerosiSistina.jpg

Sikstiiniläisen kappelin kuoropojat vuonna 1905


Nykyinen kuoro johtajansa kanssa Sikstiiniläisessä kappelissa
Ensimmäinen messu Sikstiiniläisessä kappelissa pidettiin 9.pv elokuutaa vuonna 1483. Kappeli vihittiin Pyhän Marian kunniaksi. Sikstiiniläinen kappeli on ollut paavien jatkuvassa yksityiskäytössä ja kappelilla on oma kuoronsakin Cappella Musicale Pontificia Sistina. Siihen kuuluu 20 laulajaa ja 30 palkkaamatonta poikalaulajaa. Paavillisesta Schola Cantorum'ista tuli perinne useaksi sadaksi vuodeksi. Sikstiiniläisessä kappelissa on kuoroa varten lehtari. 

Sikstiiniläisessä kappelissaa äänestetään paavia joka kerta kun uusi paavi valitaan. Fil: Sixtinska kapellet tak left.png

Fil: Rom Sixtinska kapellet 01.jpg

Fil:. Creación de Adán (Miguel Ángel) jpg

Fil: Sixtinska kapellet norra och östra Walls.jpg

Fil: Perugino, battesimo di cristo 01.jpg

Pietro Perugino

Fil: Eventos de la Vida de Moisés (Sandro Botticelli) JPG.

Sandro Botticelli

Fil: Cosimo Rosselli Attraversamento del Mar Rosso.jpg

Mahdollisesti Domenico Ghirlandaio, tai ehkäBiagio d'Antonio tai Cosimo Rosselli on maalannut tämän upean maalauksen

Fil: Moses Rosselli.jpg

Cosimo Rosselli tai Piero di Cosimo

Fil: Botticcelli, Sandro - Straffet för Kora och steningen av Moses och Aron - 1481-82.jpg

Sandro Botticelli

Fil: Signorelli, Luca - Moses Testamentet och död - 1481-82.jpg

Luca Signorelli

Fil: Perugino, battesimo di cristo 01.jpg

Pietro Perugino

Fil: 05 Tentaciones de Cristo (Botticelli) jpg.

Sandro Botticelli

Fil: Ghirlandajo, Domenico - Ringa av apostlarna - 1481.jpg

Domenico Ghirlandaio

Fil: Entrega de las Llaves en San Pedro (Perugino) jpg.

Pietro Perugino

Fil: Cosimo Rosselli Ultima cena.jpg

Cosimo Rosselli