torstai 21. kesäkuuta 2018

Eremo dei Camaldoli


Eremo Camaldoli/ Eremo SS. Salvatore/Suore di Santa Brigida/ Pyhän Birgitan luostari

Via dell’Eremo 87, Camaldoli, Napoli

Puhelin: 0815872519

Email: eremo.camaldoli@libero.it

Huom! Luostaria ei pidä sotkea toisen Camaldoli luostarin kanssa, joka sijaitsee Arezzo'ssa. Luostari siellä Arezzossa on munkkiluostari ja he tarjoavat yöpymissijaa vain miehille ja pojille.


Luostari sijaitsee Napolin kunnan luoteisessa kulmauksessa Camaldolin kukkulalla. Camaldoli on tavallaan kaksi kukkulaa ja kukkuloiden välissä kulkee maantie, jota pitkin ajaa luostariin kulkeva bussi. Pohjoisempi mäki on kansallispuistolauetta, Parko Urbano dei Camaldoli nimeltään ja eteläisempi kuuluu osittain luostarille ja osittain siellä on hieman muutakin toimintaa. Bussipysäkin luona sijaitsee alueen kaksi ainoaa ravintolaa, mutta he jotka yöpyvät luostarissa, saaavat ruokailla siellä. 


Näköalapaikka on jaettu kahteen osaan rautaaidalla, toinen on nunnille (alunperin munkeilleja) ja toinen vieraille.

Luostarin edustaalla sijaitsee ns Terazza dell Eremo tai Beldevere Eremo, näköalapaikka, jolta on mahtavat näköalat alas Napoliin, Campi dei Flegrelille, Vesuviukselle ja Sorrentoon ja Caprin saarelle saakka.


Näköalapaikka


Ensin Napolin keskustasta, vaikkapa Museon metroasemalta L1 metrolla kahdeksan pysäkin väli Policlinicon metroasemalle. Siitä muutama askeleen päässä tien varreessa sijaitsee bussipysäkki. Ota C44 bussi ja matkusta sillä päätepysäkille, Dell'eremo-parco Publico. Kävele siitä noin sata mertiä ylös luostariin. Metro kiemurtelee ja matkaa tulee noin 7 kilometriä, mutta metrossa ei 7 kilometriä tunnu missään. 


Bussi C44 Policlinikon metroasemalta perille luostariin. Matkaa tulea noin 3 kilomteriä, mutta kävelemään ei auta missään nimessä lähteä jo yksistään kovan liikenteen takia. Tiekin on kapea. Yöbussi on N4, joka kulkee  eri linjaa kuin C44. Yölinjan bussi lähtee päärauatieseman eteläpuoelta Meracton alueelta kadulsta Via Brin. Se pysähtyy sitten rautatieaseman edessä Keskellä Piazza Garibaldia ja ajaa edellen suoraan pohjoiseen Corso Giuseppe Graibaldia ja Museon metroaseman kautta ylös Capodimonten alueella ja siitä Cloli Aminein kautta edelleen Policinion kautta Camaldoliin. Tämä yöreitti kestää ajella.

Tämä kuuluu Napolin kuntaan joten matkalippu on samanhintainen kuin keskikaupungillakin. Kertamaksu niin metroon kuin bussiinkin on 1.10 €. Jos haluaa kertalipun joka on voimassa 90 minuuttia niin se maksaa 1,60€. Tänne luotariin kestää matka noin tunnin, korkeintaan. Vuorokausilippu 3,5 € (kannattaa ehdottomasti käyttää ja leimata matkalippu heti aamusta ja käyttää koko päivän).

Alibus on nimeltään se bussifirma, joka ajaa lentokentän, päärautatieaseman ja sataman väliä edestakaisin. Matkalipun voi ostaa bussista ja se maksaa 5 € ja on voimassa 90 minuuttia. Se ehkä tuntuu turhan kalliilta, koska matka lentokentältä rautatieasemalle on navan noin 2 kilometriä.

Täällä lisää infoa matkalipuista. Täältä löytyy myös lisää turistikuljetuksista ja muuta turisti-infoa, Napolin kartta ja säätiedotuskin.


Colinna dei Camldoli/Camaldolin kukkulat ovat kaksi noin 500 metrin korkuista mäen mynkyrää, jotka synyivät Campi Flegrein purkauskessa. Campi dei Flegreistä kerroin jo Napolin postauksessa.


Sisäänkäynti luostarin alueelle


Tämä rautaportti ja muuri on alkuperäisestä San Salvatoren kirkosta.
 Luostarin kirkko

Kuulusia napolilainen mestari arkkitehti Domenico Fontana, joka on suunitellut rakennusten lisäksi lukuisia suihkulähteitä Roomaankin, on suunitellut tämän luostarin ja sen kirkon 1500-luvulla. Suihkulähde on italiaksi juuri fontana. Siis voi sanoa että Domenico Fontana oli suihkulähteiden isä ja keksijä. 

Luostarin perusti kuningas Alfonso d'Araconan poika Giovanni d'Avalos vuonna 1585. Luostarin paikalla seisoi siihen aikaan pieni kirkko, joka oli pyhitettty San Salvatorelle, Pyhälle Pelastajalle, siis Jeesukselle.

Kahteen kertaan on luostari lakautettu. Ensin Napoleon Bonaparte lakkauutti sen vuonna 1807. Toisella kertaa yhdistyneen Italian kuningas Savoian suvusta vuonna 1866 lakkautti luostarin. Vuonna 1885 luostari lahjoitettiin benediktiini sääntökunnalle ja nykyään sen omistaa Birgittanunnat/Suore Birgidine.
Roomassa sijaitsee 3 Birgittaluostaria ja niitten lisäksi Italiassa yksi luostari Assisissa ja yksi Farfassa. Kaiken kaikkiaan Birgittaluostareita on maapallolla 50 kolmessa eri manosassa.


Luostarin kirkko on täynnä upeita renesanssimaalauksia. Napolilaisen mestarin Evangelista Schianon freskomaalauksiakin löytyy kirkosta.Varsinainen nunnaluostari