perjantai 10. syyskuuta 2021

Via Margutta



Keskellä vilkkaita aukioita ja katuja Piaza di Spagnan ja Piazza del Popolon ympärillä sijaitsee lyhyt katu Via Margutta, jonne pääsee Via del Babuinon kadun kautta. Via Marguttan katu on hyvin kapea ja melko lyhyt katu Campo Marzion kaupunginosassa. Tänne eei turitit eksy, vaan tänne on hakeuduttava, sillä katu sijaitsee hieman sivussa, Via del Babuinon kadun takana, ei valtaväylien varressa.

Via Margutta oli alun perin kotikuja vaatimattomille käsityöläisille, työpajoille ja tallille, mutta nyt siellä on monia taidegallerioita ja muodikkaita ravintoloita. Kun elokuva Roman Holiday tuli suosittu vuonna 1953, Via Margutta kehittyi eklusiiviseksi alueeksi, jossa asui kuuluisuuksia, kuten elokuvaohjaaja Federico Fellini.



Tämä on erittäin hiljainen ja rauhallinen katu, ja se johtunee kadun sijainnista. Katu sijaitsee Viale della Trinita dei Montin kadun kanssa Pincion puistoalueen reunalla, kulkee ikään kuin Pincion mäen reunaa. Alue on erittäin exlusiivista ja täällä asunnot ovat isoja ja maksaa paljon. Kujan varrella on useita erikoismyymälöitä, joissa myydään korkeatasoista tavaraa.




Tällä kadulla oli taiteilijoiden lisäksi studioita, joissa työskenteli säveltäjiä, kuten Debussy, Liszt ja Wagner. Nykyään tällä viehättävällä kujalla on lukuisia taidegallerioita ja antiikkiliikkeitä.

Puhumattakaan siitä, että Via Marguttalla on joitakin Rooman henkeäsalpaavimpia viiniköynnösten peittämiä rakennuksia.

"I Cento Pittori di via Margutta" (Sata Via Marguttan maalaria)  ulkoilmataide tapahtuma on nähtävyys, mikä järjestetään lokakuussa. Vuotuinen tapahtuma on ilmainen, ja siihen osallistuu yli 100 italialaista ja kansainvälistä taiteilijaa, jonka on järjestänyt Associazione Cento Pittori via Margutta yhdistys vuodesta 1953.

Suihkulähde Fontana delle Arti



Tässä kaupassa on hienoin 1600-luvulta peräisin oleva antiikkikokoelma. Monet tässä kaupassa varastoiduista antiikkiesineistä ovat peräisin Ranskan, Saksan ja Italian aatelisperheiden palatseista ja kartanoista. Kannattaa pysähtyä vain katsomaan, sillä se herättää mielikuvituksen ja näyttää kuinka varakkaat elivät aikoinaan.

Via Babuinon ja Via Margutatn katujen välisillä poikkikaudilla kannata piipahtaa myös, jos on kiinnostunut muodista ja taiteesta. Vai Vittorian varrella sijaitsee Leslay Luxyry Vintage myymälä, mistä voi ostaa vaikka laukun. Kadun varrella sijaitsee tunnettujen muotihuoneiden pikkuputiikeja ja muutama mukava mutta kallis hotellikin. 

Hottelihuonetta en ehkä ottais täältä vaan hieman etelänpää,  Montin kaupunginosasta tai Piazza San Silvestron torin ympäristöstä, mistä on hvyä ottaa hotellihuone, sillä siitä on helppo lähteä joka suuntaan. Montin kaupunginginosassa on hotellien hinnat kohtuullisia ja siellä on myös runsaasti hyviä ruokapaikkoja.  

Näin pandemian jälkeen saattaa hotellihuoneiden hinnat heitellä sinne  sun tänne. Saattaa saada korkeatsisen hotellin huoneen halvalla, jos on tuuria. Toisaalta Roomassa ei ehdi olemaan hotellihuoneessa, sillä kaupungilla tulee käveltyä enempi kuin arvaakaan. Sitten lopen uupuuneena on hvyä pääsätä noeasti hotellliin, siuhkuun ja nukkuumaan. Joten hottelin keskeinen sijainti on tärkeä seikka, jos on lyhyellä visiitillä Roomassa. Ruokapaikkoja on joka kadun kulmassa, niitä ei tarvitse hakea, niihin melkein kaatuu sisään.


Osteria Margutta on keskiverto ravintola ja kallis.




Via Alibertilla mistä Via Margutta saa alkunsa sijaitsee San Giovanni Battista de La Sallen kirkko, mikä kuuluu prinssi Torlonin perustamalle katolliselle koululle. Luultavasti koulussa on käynyt vain aatelisten lapsia. Kirkkoa tuskin huomaa, sillä kuja on erittäin kapea ja se päättyy heti kirkon jälkeen. Itse kirkko on mahtavan suuri paksuine pilareineen. Harva tästä kävelee ohitse.

Kujan päässä on tunneli mikä johtaa sisäpihalle missä sijaitsee suuri jesuiittijärjestön seurakunta rakennus ja heidän iso kirkkonsa tai oratorio kuten he sitä itse kutsuvat. Oratorio tarkoittaa lähinnä rukoushuonetta, Resurrezione di Nostro Signore Gesù Cristo, puolalaisten jesuiittien kotikirkko Roomassa. 

Katu saa alkunsa täysin monelle tuntemattomalta Via Albertin lyhyeltä kujalta ja kulkee pohjoiseen päin samaan suuntaa kuin Via Babuninon paljon tunnetumpi ja vilkkaampi katu, ja lopulta nämä kaksi katua kohtaa toisensa melko lähellä Piazza del Popolon suurta toria.