perjantai 11. marraskuuta 2022

Museo delle Arti e Tradizioni Popolari


Olen aikaisemmin tehnyt postauksen EUR:in= Esposizione Universale di Roma kapunginosasta täällä. Tämä EUR on hyvin erikoinen ja omalaatuinen kaupunginosa. Italian diktaattori Mussolini halusi pystyä ilmaisemaan oman hallintonsa vahvuttaa modernilla arkkitehtuurilla. Rakennushanketta johti arkkitehti Marcello Piacentini, ja hänen näkemyksensä oli, että arkkitehtuuri moderneissa ja toimivissa muodoissa ilmentäisi Rooman suuruutta. 

Piacentini oli Mussolinin pääarkkitehti. Hän suunnitteli pääasiassa Rooman keskustaa (1927-1932), yliopistokaupunkia Città Universitariaa (1932-1935) ja projektikaupunkia EUR maailmannäyttelyä varten vuonna 1942. Piacentini oli professori arkkitehtuuri korkeakoulun Roomassa ja sihteeri Taideakatemiassa. Piacentinillä oli keskeinen asema italialaisessa arkkitehtuurissa. Hän toteutti Roomassa useita yksinkertaisia ​​monumentaalisia rakennuksia, useiden teattereiden uudistamista ja laajennuksia, taloja sodan invalideille ja paljon muuta.


EUR:in alueen rakentaminen keskeytettiin kuitenkin vuonna 1942 toisen maailmansodan vuoksi ja sitä jatkettiin vasta vuonna 1951. Ennen vuoden 1960 kesäolympialaisia ​​useat urheilutilat siirrettiin EUR:iin.

 

Museo delle Arti e Traditzionen Popolari/Museo delle Civilta (Populaaritaiteen ja kulttuuriperinteiden museo). 

Museo delle Arti e Tradizioni Popolari syntyi Italian etnografian näyttelystä, mikä piti pittää Roomassa vuonna 1911 juhlimaan Italian yhdistymisen 50-vuotispäivää, ja sen perusti etnografi, luonnontieteilijä ja tutkimusmatkailija Lamberto Loria. Mailmansota tuli estämään näyttelyn.  


Lomberto Loria (1855-1913) syntyi Alexandriassa Egypitissä juutalaiseen perheeseen. Hänen etnografinen kiinnostuksnesa vei hänet moniin maihin ja hänen kokoamiaan esinitä löytyy tästä museosta ja Museo Civico di Storia Naturale Giacomo Dorian museosta Genovassa.

Museo täällä EUR:issa on mielenkiintoinen ja erittäin kattava. Täällä on runsas kokoelma todisteita perinteisestä italialaisesta kulttuurista 1500- ja 1800-luvulta: noin 700 italialaista kansallispukua, 4 tuhatta jalokiveä ja perinteisiä kultaseppien amuletteja, yli 6 tuhatta puuesinettä, mukaan lukien työvälineet ja kansankäsityöt, noin 5 tuhatta keraamista esinettä, pääasiassa sisilialaisia, etelätirolilaisia ​​ja sisilialaisia ​​lasimaalauksia, kylttejä ja tarvikkeita katukauppiailta, rikas kokoelma eri alkuperää olevia kaiverrettuja sarvia ja kalebasseja, useita italialaisia ​​seimiasetelmia, kuten 7. vuosisadan napolilainen, sekä yli 9 tuhatta painotuotetta ja piirustusta. 




Museo on jaettu temaattisiin sektoreihin: talot, vaatteet, työpaikat, liikenne, ihmisten elämän kiertokulku, perinteiset vuotuiset seremoniat, kansanuskonnot ja -uskomukset, katufestivaalit ja perinteiset soittimet, ja mielenkiintoinen audiovisuaalinen, valokuva- ja äänidokumentaatio.

Arkkitehtuurista kinnostuneille tämä museo on aarreaitta. Kannattaa varata aikaa, sillä museossa esitellään muun muassa Morresnin, Vitellozzin, Prampolinin, Amatonin, Barillàan, Barreran, Bertolettin, Cascellan, Cavallnin, Colaon, Gubertin ja Varagnolon suunnittelijoiden ja arkkitehtien luomuksia.


Museo delle civiltá, sisäänkäynti vasemman puoleisen rakennuksne nurkkauksessa. Tuo obelsiki keskellä on Marconon obeilski, mikä pystytettiin Giulielmo Marconin kunniaksi. Hän oli keksijä ja sähköinsinööri, joka tunnetaan radion keksijänä. Hän sai fysiikan Nobelin palkinnon vuonna 1909.

Museo sijaitsee kahdessa rationalistisessa rakennuksessa, joita yhdistää vaikuttava pylväikkö. Museo on ollut useiden vuosien ajan osa Museo della Civiltà Romana, yhdessä Luigi Pigorinin Museo Preistoricoa,  Giuseppe Tuccin Museo Nazionale d'Arte Orientalea, Alessandra Vaccaron Alto mediavale museoiden kanssa ja Lamberto Lorian Museo delle arti e tradizioni popolari. Tämä on valtavan suuri museokompleksi, mikä kattaa kokonaisen kortteliston!

Museo sijaitsee EUR:in keskustassa Piazza Guglielmo Marconi 14. Museo on avoinna tiistaista sunnuntaihin kello 8.00-19.00. Sisäänpääsymaksu 10€. Tähän museoon kannaatta varata aikaa ja käydä samalla noissa neljässä muussakin museon osiossa, mitkä sijaitsee vieri vieressä.

EUR:iin pääsee helpoiten metrolla ja toisen pysäkin nimi on EUR Palasport jaa toisen EUR Fermi. Molmmista on matkaa museoon noin  800 metriä. EUR:iin pääse helposti omalla autolla kun tulee pohjoisesta päin ja lähtee kehätien läntistä reunaa etelään päin, kunnes siiten kääntyy Cristoforo Colombolle A91 tielle EUR:in eteläpuolella. Toinen mahdollisuus on kääntyä kehätieltä E45 tielle tai Via Pontinan tielle. EUR:ssa on myös paikallisjunan pysäkki nimeltä Tor di Valle. 


Bussit 714 (Terminin rautatieasemalta) ja 791 pysähtyvät tässä Colombo/Civilta' Del Lavoro nimisellä pysäkillä, mikä on  museota lähin bussipysäkki Cristofo Colombon kadulla.  

Bussin 73 pysäkki sijaitsee lähellä museota Kongressi palatsin vieressä. Bussi 30 on 'pikabussi' ja se kulkee kaupungin lävitse Clodion ja Laurentinon väliä. Laurentinossa on myös metroasema.

Museon jälkeen voi mennä vaikka lähellä sijaitsevaan Teemaparkkiin nimeltä Luneur Park, varsinkin jos on lapsia mukana matkalla.