keskiviikko 25. maaliskuuta 2015

Casa Cavalieri di Rodi Via dei Fori Imperiali'n katu

Keisari Giulio Cesaren, Julius Ceasar, patsas seisoo Via dei Fori Imperialin varrella ja sen takana häämöttää Casa Cavalieri di Rodin rakennus, Roodoksen Ritarikunnan rakennus. Casa Cavalieri di Rodin rakennus sijaitsee Foro Taianon ja Foro di Auguston välissä. Trajanuksen Foorumi on ollut tosi mahtava foorumi ja siitä on ihmeen paljon vieläkin jäljellä. Eikä ihme sillä se on viimeksi valmistunut Foorumi Roomassa ja myös kaunein ja suurin. Se kesti kyllä melko kauan kunnes arkeologit olivat tutkineet alueen niin että sinne voitiin päästää vierailijoita. Suosittelen siellä käyntiä. Sisäänpääsy Foorumiin sijaitsee Via IV Nazionalen puolella.

Kun Mussolini halusi rakentaa Via dei Fori Imperialin kadun "itsensä kunniaksi", niin paljon rakennuksia ja raunioita jouduttiin purkamaan pois tieltä. Keskiaikaisia rakennuksia purettiiin pois, kuten Sant'Basilin luostarin ja dominikaaninen nunnaluostari Ss Annunziata, josta on vain ovi jäljellä. Se ei ehkä ollut mitenkään järkevä teko Mussolinilta rakennuttaa edustuskatu keisarillisten valta-alueiden ylitse jolloin jouduttiin rikkomaan arkeologisesti ja historiallisesti arvokkaita alueita. Mutta Mussolini oli omasta mielestään ylitse muiden, jopa historillisten keisarienkin. 

File:RomaTraianaTerrazzaDomizianea.jpg

Casa Cavalieri di Rodi, Roodoksen ritarit, Piazza del Grillo 1

Tuohon kävelysillalle rakennuksen seinustalla on päässyt ainakin aikaisemmin ilmaiseksi Piazza del Grillolta, Via Campo Carleo'lta. Mutta en mene vannomaan että niin on vieläkin. Jos olen oikein ymmärtänyt niin Rooman kunta joka omistaa rakennuksen nykyään aikoo tehdä rakennuksesta keisarillisen ajan museon. Via Alessandrina

Via dei Imperialin kupeessa sijaitsee mäen kumpare jolla tämä Rodoksen ritarien rakennus sijaitsee. Vastikään on avattu vanha antiikinaikainen katu Via Alessandrina,  joka kulkee aivan Casa Cavalieri di Rodin kupeessa. Sisäänkäynti Rodoksen Ritareiden rakennukseen on kuitenkin vieläkin Piazza del Grillolta. Sinne on melko jyrkkä nousu Via Cavourilta, mutta suosittelen. 


Piazza del Grillo

Via Tor de'Conti katu on kaunis ja histroiallinen, jonka varrella sijaitsee pari Rooman parasta hotellia ja jokunen ravintolakin. Suosittelen lämpimästi hotelli Forum'ia ja hotelli Nerva'a. Ehdottomasti keskeisin paikka yöpyä ja siinä on Montin kaupunginosan kaikki ihanat ravintolat ja butiikit aivan selän takana. Via Cavourin kupeessa kulkevat kadut Via Madonna dei Monti, Via Baccina, Via Leonina, Via degli Zingaria näitten poikkikadut ovat aivan ihania katuja kaikki monella tapaa. Maleskelen erittäin mielelläni näillä kaduilla. Ylipäätään kadut Via Panispernan ja Via Cacourin välillä on ehkä sitä aidointa Roomaa.

Toinen vaihtoehto on nousta Piazza Foro Traianolta ylös Via Magnapolia Via IV Novembrelle ja siitä ylös Largo Magnapolille ja edelleen kääntyä Salita dei Grillolle ja Piazza del Grillolle. Oikeastaan suosittelen kävelemään koko matkan molemmista suunnista. Vaatii hieman kuntoa, varsinkin jos nousee Via Cavourilta ylös.

Nykyään tähän ihastuttavaan rakennukseen pääsee tutustumaan tilaamalla ajan puhelimitse kunnalta numerosta 060608. Yhteisiä kiertokäyntejä järjestetään tiistai ja torstai aamuisin. Suosittelen! Jotkut muutkin opastusfirmat tekevät vierailukäyntejä rakennuksessa.


Paavi Paulus II  käski veljensä pojan kardinaali Marco Barbon järjestää tähän rakennukseen tilat Cavalieri di San Giovanni di Gerusalemme järjestölle, jolla oli suuri tarve avata sairaala. 

Sant'Basilon munkit olivat asuneet yhdeksänneltä vuosisadalta lähtien juuri tällä paikalla. Tempio di Marte Ultorin raunioissa, Mars Ultorin temppelin raunioissa. Kardinaali Barbo rakennutti uudestaan luostarirakennuksen ja siitä tuli todella upea. Varsinkin tuo iso loggia on aivan mahtava. Andrea Mantegnan johdolla maalattiin salien seinät freskoillaja lattiat katettiin mosaiikkilaatoilla.Andrea Mantegna oli mantualainen maalarimestari. Hän eli 1400-1500-lukujen vaihteessa. Paavi Innocentius VIII otti vuonna 1466 yhteyttä Mandovan silloiseen herttuaaseen Farncesco Gonzagaan ja käski hänen lähettämään Mantegna Roomaan. Paavi halusi nimittäin että Mantegna koristelisi paavin Belvedere rakennuskompleksin Vatikaanissa. Mantegna oli aikansa suuri mestari, siitä ei voi kiistellä. Hänen aivan mahtavia teoksiaan löytyy taidegallerioista ympäri maapalloa. Oikeastaan melko traagista ettei Mantegnan teoksia löydy juuri lainkaan Roomasta. Syy voi olla se ettei Mantegna viihtynyt Roomassa, syystä tai toisesta.

Vuodesta 1946 lähtien on Maltan ritarikunnan jäsenet saaneet käyttää rakkennuksen tiloa. Vaikkakin heillä on paljon paremmat ja suuremmat tilat Aventinon kukkualla ja Via Condottin varrella.  Siellä heillä on oma suvereeniset alueensa. Maltan ritarit käyttävät toki rakkksksessa sijaitsevaa Cappella Palatina San Giovanni Battista kirkkoa omiin tapeisiinsa. Kirkko on pyhitetty Pyhälle Johannekselle, joka on Maltan Ritarikunnan suojeluspyhimys.

Aivan ensimmäinen uskonnollinen ritarikunta ylipäätään oli Ordo Domus Sanctae Teutonicorum Hierosolimitanorum, eli Saksalainen Ritarikunta tai vain Ordine Teutonico. Järjestö perustettiin ennen kaikkea huolehtimaan ja suojelemaan ristiretkeläisiä. Heidän pääpaikkansa sijaitsee aivan Vatikaanin muurin kupeessa Roomassa.


Teutonico järjestön sivuutti vuorollaan Cavalieri Ospitalieri, Cavalieri di San Giovanni, ja jota sitten nimitettiin myöhemmin nimellä Cavalieri di Rodi, ja josta sitten lopulta kehkeytyi  suvereeni järjestö nimeltä Cavalieri di Malta.

Maltan ritarikunnan tehtävät ovat olleet niin humanitäärisiä kun terveydenhuollollisia. Ensi alkuun keskityttiin ristiretkeläisiin ja Pyhän haudan suojeluun Jerusalemissa. Heillä on terveyskeskuksia ja sairaaloita ja erilaisia institutioita 120 maassa. He käyttävät  vieläkin perinteisiä ritarillisia asujaan ja lippujaan ainakin virallisissa tilaisuuksissa. He ovat vieläkin järjestäytyneet perinteisen temppeliritarikutasääntöjen mukaan. 

Arkiv: Monti - Palazzo dei Cavalieri di Rodi - loggia 1220910.JPG

Via Alessandrina avattiin uudestaan vuonna 2013. Via Alessandrina oli tärkein katu aikoinaan keskustassa 1600-luvulta vuoteen 1930 sakkka, jolloin Mussolini rakennutti oman edustuskatunsa Via dei Fori Imerialin raunioiden ylitse. Nykyään pääsee Via Alessandrina'lta Campo Carleon kävelykatua pitkin Montin kaupunginosaan. Campo Carleo on lyhyt kavelykuja aivan Casa Cavalieri di Rodin seinän vierustassa. Campo Carleo erottaa Casa Cavalieri di Rodi'n Foro Traiano'sta. File:Monti - casa dei cavalieri di rodi al foro di Augusto 0508-01.JPG

File:Monti - muro della Suburra e casa dei cavalieri di Rodi - retro 1050880-1.JPG

 Piazza del Grillon puolelta nähtynäGiuseppe Vasin kuvaus Santa Marian Annunziatan luostarista

Ingången portal av kyrkan försvann

 Tämä ovi johti Sant'Basilin luostariin. Katso ylenpää kuvaa.

Luostarista kulki San Basilio in scala mortuorum, maanalainen käytävä maanalaiselle hautausmaalle. Myöhemmin muutti luostariin dominikaaninunnia ja he asuivat siinä 1600-luvulle saakka. Nunnaluostari oli niemeltään Santa Santissima Annunziata. 1800-luvulla hajoitettiin kellotapuli, joka sijaitsi juuri tuon oven yläpuolella. Vuonna 1932 hajoitettiin kirkkosali ja luostari kun arkeologit alkoivat tutkia aluetta. Jäljelle jäi vain kirkon ovi joka ei enää johda mihinkään, vaan on osa muuria.

File:Roma Monti Casa Cavalieri di Rodi.jpg

Piazza dei Grillo 1
Sisäänkäynti

File:Monti - palazzo dei cavalieri di Rodi - porta d'ingresso 1220868.jpg

Sisäänkäynti  palatsiin

Cavallieri di Ospitalieri, Maltesen sääntökunta, tai vain Ospedalieri oli alunperin nimeltään Roodoksen Ritarit, Cavalieri di Rodi ja myöhemmin Cavalieri di Malta, Maltan Ritarit. Ruostiski järejstön nimi on Johanniterorden ja suomeksi Johanniittain sääntökunta. Niin suomalainen kuin ruotsalainen järjetsö on protestanttisia sääntökuntia.

Kaikki alkoi siitä kun temppeliritarit halusivat keskiajalla ristiretkien aikaan perustaa benediktiini sääntökunnalle sairalaan Jerusalemiin.

File:Monti - palazzo dei cavalieri di Rodi - loggia - appartamento Barbo 1220905.JPG

File:Monti - palazzo dei cavalieri di Rodi - salone sui fori 1220896.JPG

File:Monti - palazzo dei cavalieri di Rodi - salone arengario 1220899.JPG

File:Monti - S Giovanni Battista dei cavalieri di Rodi 2.JPG

Cappella Palatina San Giovanni Battista, Pyhälle Johannekselle pyhitetty kappeli.

Kirkkosali on rakennettu vuonna 1946 palatsin tiloihin. Jumalanpalvelus on sunnuntaisin kello 11.30. Kaikki ovat tervetulleita Jumalanpalvelukseen.

File:Monti - S Giovanni Battista dei cavalieri di Rodi 3.JPG

 Kirkkosali

File:Monti - palazzo dei cavalieri di Rodi - oratorio di s Giovanni controfacciata 1220884.JPG

File:Monti - palazzo dei cavalieri di Rodi - oratorio di s Giovanni quadriportico 1220877.JPG

File:Monti - palazzo dei cavalieri di Rodi - oratorio di s Giovanni affreschi dalla casa di Flaminio Ponzio 1220883.jpg

File:Monti - S Giovanni Battista dei cavalieri di Rodi 4.JPG

File:Monti - palazzo dei cavalieri di Rodi - oratorio di s Giovanni navatina dx 1220878.jpg