sunnuntai 13. helmikuuta 2022

Terracina


Terracina on klassinen lomakohde Italiassa, noin 110 kilometriä Roomasta etelään. Kunnassa asuu vain vajaat 50000 asukasta.  Useimmat roomalaiset ovat käyneet ainakin kerran Terracinassa., mikä sijaitsee Sabaudian ja Sperlongan välisellä alueella, Lantian provinsissa, Lazion maakunnassa. Terracina on italialainen satamakaupunki, mikä sijaitsee Tyrrhenan meren rannalla. Satama on hyvin pieni, missä on enimmäkseen parkissa yksityisiä veneitä ja laivoja. Terracinasta pääsee lautalla Ponzan saarelle.

Sabaudiasta ja Sperlongasta olen jo tehnyt postauksen aikaisemmin täällä. Roomasta kulkee suora tie Terracinaan, strada Statale 7/ valtiontie/7, mikä kulkee suoraan etelään Roomasta Velletrin kautta Tearracinaan. 

Toinen erittäin suosittu rantakohde lähettyvillä on Sperlonga, minne on Terracinasta matkaa vain vajaat 20 kilomteriä. Olen tehnyt aikaisemmin postauksen Sperlongasta ja Sabaudiasta täällä. Sperlonga kuuluu Italian kauneimpien paikkakuntien listalle. Ei Terracinakaan ruma ole, mutta historiallisempi .



















Ferragoston lomapäivänä (tänä vuonna 15. elokuuta) on joka vuosi teillä pitkät jonot Roomasta Terracinaan. Roomalaiset tykkäävät aktiivilomista, eikä vaan rannalla makaamisesta. Terracina tarjoaa paljon aktiviteettejä ja italialaisilla kujilla kävely on jo nautinto sinäänsä. Täällä voi tepastella antiikin aikaisella Via Appia Anticalla, vaikka kaunein katu se ei ole tällä kohtaa, ainakaan paikka paikoin. 


























Loma täällä sopii kaikille ikäluokille, kaikille kansanluokille. Täällä rentoudutaan paikallisten keskuudessa, joten paikka ei tunnu turistirysältä lainkaan. Enimmäkseen täällä on italialaisia perheitä lomilla, ja se terkoittaa sitä, että otetaan mummot ja ukitkin mukaan lomalle. Tänne tullaan kaikilla kulkuneuvoilla, paitsi ei lentäen. Veneilijät tulee tänne myös mielellään nukkumaan jonkun yön kodikkaassa hotellissa tai B&B paikassa, samalla nauttimaan paikkakunnan ruokatarjouksista.

Lähellä sijaitsee San Felice Circeo ja Sabaudia, joista olen jo kertonut aikasemmin täällä. San Felice Cicero on ihastuttava, rauhallinen, hienostunut ja romanttinen paikkakunta, jota voin suositella pariskunnille, jotka haluaa olla enimmäkseen omissa oloissaan. Täällä on venesatama, jonne tulee purjehtijat, jotka viipyvät kylässä ehkä muutaman vuorokauden. Hyvät bussiyhetydet  naapurikyliin. Pitkä upea hiekkarantakin löytyy.


























Hotelleja ja muita yöpymispaikkoja löytyy kaikille kukkaroille. Terracinan itäisellä rannallaa sijaitsee useita leirialauita ja sopivat erinomaisesti lapsiperheille, mummoille ja ukeille. Italialaiset lerialueet ovat mahdottoman monipuolisia, ja niissä viihtyy. Löytyy kaikki palvlut. Kannattaa silti valita huolella. Pitää vain odottaa että pandemia rauhoittuu Italiassa. Leirialueilla on vaikea pitää virukset loitolla.




















Toki Italian rannikolla on paljon ihastuttavia lomakohteita, mutta Terracina on silti omasta mielestäni kodikkain, rauhallisin ja aidoin. Terracina sijaitsee veden äärellä, ja rannalla suurin osa kaupungin vieraista kokoontuu päivän aikana, kun taas paikalliset ja kaupunkimatkailijat etsivät vanhaa kaupunkia ja Tempio di Giove Anxuria Sant'Angelo-vuoren huipulla.



















Tempio di Giove Anxuri, Jupiterin temppeli

Täällä Sant' Angelon vuorella voi rentoutua ja nauttia lasillisen viiniä ja herkullisista kalaruokaa historiallisessa ympäristössä samalla katsella auringonlaskua. 


Terracian satama ja uimaranta

Terracian satama sijaitsee keskeisellä paikalla ja se on nykyään pieni. Sataman ympärillä on Marina di Terracina, privaatti venesatama. Satamasta pääsee ihastuttavalle Ponzan saarelle, mikä on todelinen idylli ja rauhallisuuden tyyssija. Sopii hänelle joka hakee yksinäistä rauhaa tai romanttiselle hääparille.

Terracina mainitaan jo 509 eaa, mutta siitä tuli roomalaisten oamisuus vasta 329 eaa. Muinaisina aikoina kaupungilla oli suuri strateeginen merkitys satamansa takia, minkä keisari Antoninus Pius rakensi. Kun Via Appia rakennettiin vuonna 312 eaa, kaupunki koki ensimmäisen kukoistusaikansa. Kun rannikkotie Via Severiana rakennettiin Ostiaan, tuli satamasta vielä tärkeämpi.

















Terracinan katedraali/tuomiokirkko/Duomo di Terracina


Castello Frangipane

Kaupungin historiallisessa keskustassa on yksi Italian hienoimmista aukioista, Katedraaliaukio, ja pääkadun varrella voi nähdä muinaisia ​​pilareita ja suuria kiviä, joita on käytetty uudelleen talojen rakentamisessa. 


















Terracinan katedraali


















Katedraaliaukiolla on useita ulkoilmaravintoloita, missä on mukava istua kesäiltaisin. Siinä on myös Argeloginen museo, kaupungintalo ja sisätiloissakin kahvila ja ravintola. Fragnipanen aatelissuvun linna ja sen castelli seisoo myös siinä nurkan takana. Linna rakennettin jo 900-luvulla. Frangipanet ovat yksi Rooman vanhimmista aatelissuvuista, nousseet Anician suvusta.




















Kun lähemmin tutkii tuomiokirkkoa, niin löytyy kauniita ornamentteja sieltä täältä. Katedraali on arkkitehtuurinen mestariteos.























































Tumiokirkko on rakennettu 500-600-luvuilla roomalaisen temppelin raunioille. Kirkko on pyhitetty Pyhälle Caesariukselle, joka syntyi täällä. Hän toimi diakonina kolmannella vuoisadalla jaa San Cesareo de Appian kirkossa Roomassa. Siitä kirkosta olen tehnyt aikaisemmin postauksen täälläTerracinassa on toki muitakin kirkkoja, mitkä toimivat lähinnä seurakuntakirkkoina.




















Ikivanha kuorilehtari niiltä ajoilta kun katollisissa kirkoissa oli munkkien kuorilehtari. Vain kuoro sai laulaa alkuajalla. Tuo istuin on piispantuoli.



















Cosmaattinen lattiakuvio





















Kun lähtea katedraalitorilta oikealle, niin tulla tupsahtaa roomalaiselle Amfiteatterin raunioille. 





























Palazzo Vindittin lävitse kulkee porttiholvi, minkä lävitse pääsee kulkemaan. Tori on tavallaan kaksiosainen, siinä on vain Palazzo Vinditti välissä. Portiholvin toisella puolella on raunioita ja kävleykatuja portaat kaupungin ylemmälle tasolle. Tämä alue on Terracinan vanhinta asuinaluetta, missä on mukava vaellella. Tämä vaatii hyvää kuntoa ja terveet jalat, sillä täällä on portaita ja nousuja. 




















Terracina oli antiikin aikaan volskien tärkeimpiä asutuskeskuksia. Sen alkuperäinen nimi oli Anxur. Kaupungista tuli Rooman kolonia vuonna 329 eaa. Kaupungin lähellä olevalle kukkulalle rakennettiin ensimmäisellä vuosisadalla eaa. Feronialle tai Jupiter Anxurille pyhitetty temppeli.

Paras tapa on matkustaa Terracinaan junalla, ja junalippu tulee maksamaan noin 8€. Bussilla Roomasta Terminin rautatieasemalta Terracinaan maksaa noin 5€. Bussit kulkevat Piazzale Stazionelle, siis melko lähelle keskustaa.

Terracinan rautatieasema ei sijaitse päälinjalla Rooman ja Napolin välillä. Monte San Biagiossa on vaihedettava kyytiä. Asemalla on vaidettava bussiin, mikä kulkee kerran tunnissa.

Bussilla Roomasta Terracinaan seuraavasti, ensin Terminin rauatieasemalta Laurentinaan ja siinä vaihto Terracinaan  kulkevaan bussiin. Molemmat junamatka ja bussikyyti maksavat noin 7 €. 

Omalla tai vuokra-autolla Roomasta Terracinaan on 130 kilometriä ja matka kestää noin 1,5 tuntia. 

















Terracina on kuulu hiekkarannoistaan ja historiastaan. Terracinasaa on useitten kilometrien pituiset hiekkarannat molemmin puolin kaupunkia. Riittää tilaa kaikille. 

Spiaggi di Levanten ranta sijaitsee Terracinan keskutassa ja se on erittäin leveä hiekkaranta. Terracinan ranta on yksi Latinan alueen suosituimmista alueista Lazion alueella. Ranta  erittäin kevyttä hiekkaa, jossa on nautinnollista kävellä. Sopii hyvin pikkulapsillekin.

Länsirannikolla on 'lidoja' vieri vieressä kymmenittäin. 20 kilometriä ihanaa hiekkarantaa ja lukuisia lidoja. Joka päivä voi vaihtaa rantaa.  Terracinan rannat ovat yksi Latinan alueen suosituimmista alueista Lazion alueella. Varsinkin Levanten ranta on suosittu. Mikä parasta niin  rannat ovat ilmaisia. Clubi rantojakin löytyy jokunen kauenpana keskustasta ja niihin on jäsenmaksu.

Riva del Sisto sijaitsee hieman kauenpana Terracinan keskustasta, mutta ranta on erinomainen ja palvelut hyvät. Sopii lapsiperheille. Alueella sijaitsee ihastuttava leirialuekin Camping Circeo

Camping Village Settebelloa on myös suositeltava. Se sijaitse Terracinasta Sperlongaan päin. Tämä on ensiluokkainen lerialue, kaunis ja siisti.

Kirkas vesi ja puhdas ranta on arvostettu FEE (Foundation for Environmental Education)-lipulla, ja matala merenpohja tekee siitä täydellisen lapsiperheille. Italialaiset lastenlääkärit asettivat myös Terracinan vihreän lipun pikkulapsille sopiville rannoille. Ranta suosii kaikenikäisiä ja -taustaisia ​​turisteja, koska sen sijainti mahdollistaa harrastaa vesiurheilua, kuten surffausta ja purjelautailua.




















Terracinan rannikkoalueella on monia aktiviteetteja, monia nähtävyyksiä, ja akropolin rauniot, missä oli Jupiter Anxurin temppeli, josta on näkymät kaupunkiin, on täydellinen yhdistelmä merta ja kulttuuria.

Lisäksi Terracinan kaupunki tarjoaa palveluita ja yhteyksiä naapurialueille ja Ponzan saarelle, mikä tekee siitä dynaamisen keskuksen sekä päivällä että yöllä, jossa järjestetään juhlia ja tapahtumia. Vapaa ranta ja uimarannat/lidot ovat varustettu kaikentyyppisille vierailijoille.

Satamasta pääsee laivalla Ponzan saarelle, minne on noin 50 kilomteriä Terracinasta. Ponzan saari on pieni pratiisisaari ja se on ehdottomasti käymisen arvoinen, erityisen kaunis ja hiljainen saari. Ponzan voi aivan hyvin valita kokonaisen kuukauden kesälomapaikaksi. Teen siitä erillisen postauksen. Ponza ei sovi pikkulapsille samalla tavalla kuin Terracina, vaan tänne kannattaa lähteä häälomalle tai vanhempien parien viettää täällä talvea. Ponzan saari on myös jetset-saari varsinkin heinä-elokuussa, kun italialisilla on lomat.

Leirialueita on monta Terracinan itäisellä rannikolla, missä on rahallisenpaa kuin länsirannikolla, mikä on kaupungin keskutaa. Camping Costazzurra on yksi parhaista leirialuseista.
 
Viale Circe, Terracinan pitkä rantakatu, Terracinan läsnirannikolla, on kaupungin keksustaa. Viale Cirecen varrella on lidoja/uimarantoja vieri viressä toinen toistaan mukavampia. Rannoilla on joitakin niin sanottuja clubirantoja, joihin vaaditaan jäsenyys ja jäsenmaksu. Täällä eletään rannoilla.Lähettyvillä on ruokatavaramyymläöitä, hotelleja, ravintolja ja kahvilla joaksen kadun kulmassa. Täällä ei oel kuin Knariansaarilla vaan tämä on tavallein italilaien kaupunki, missä turistit viihtyvät. Täällä tavsiten apriss aon rattoisaa oelskella, nauttia ihansta italialisesta jäätelöstä ja hampurilaisista. Illa voi mennä johonkin paikallsiten suoisman avitnolan syömään päivällistä.