keskiviikko 3. toukokuuta 2023

Trevignano Romano ja Bracciano


Monte Rocca Romanan vuoren huippu on korkein Sabatinin vuorten huipuista. Sabatini-vuoret ovat vulkaanista alkuperää oleva vuoristoryhmä, joka yhdessä Volsini- ja Cimini-vuorten kanssa muodostaa osan Lazion Anti-Apenniineista, ja sitä pidetään uinuvana tulivuorena.


Rocca Romana kuuuu paikallliseen Bracciano-Martignanon luonnonreservaattiin.

Monte Rocca Romanan vulkaaninen vuori seisoo Trevignano Romanan  pohjoispuolella. Noin reilut 600 metriä korkea Monte Rocca kuuluu Sabatiinin vuoristoon. Vulcano Sabatino eli Sabatinin tulivuoristo Lazion maakunnan alueella toimi 60 000-40 000 vuotta sitten. Tämä noin 1600 neliökilometriä suuri alue sijaitsee Rooman pohjoispuolella ja Civitavecchiasta itään. Muun muassa Lago di Martignano- ja Braccianon järvet syntyivät  tulivuoren kraattereihin. 

Tässä tulee taas kesken jäänyt postaus...


Lago di Bracciano/Braccianon järvi

Roomasta on 25-30 kilometriä Braccianon järvelle. Järven ympäristö on yksi italialaisten suosituimmista vapaa-ajan lomakohteista. Junalla San Pietron asemalta Roomasta Aquillara Sabaziaan kestää 43 minuuttia. Siitä sitten voi kulkea Cotralin busseilla ympäri Braccianon järveä. Täällä on kaikki kulkuvälineet ja linjat Roomasta käsin  Italiassa!

Braccinaon ihana järvi sijaitsee sijaitsee lähellä Roomaa. Braccianon järvi on syntynyt tulivuoden prukauksessa kauan sitten ja järven ympäristöstä on tullut erittäin suosittu loma-alue. Tänne löytää parhaiten Roomasta  Via Cassian tietä pitkin.

Braccianon pieni kylä Braccianon järven lounais rannalla on Braccianon kunnan pääpaikkakunta. Kylässä asuu vajaat 20 000 asukasta vaikituisesti. Kylässä asuu maahnmuuttajia monista eri maista. Romanialaiset ja albanialaiset ovat suurimpia maahanmuuttaja ryhmiä Italiassa. Maahanmuuttajilla joilla ei ole varaa itse hankkia asuntoa ja työpaikkaa ohjataan viranomasien taholta näihin pikkykyliin, missä on ausuntoja tyhjillään ja työväkeä tarvitaan. Useissa näissä lukusissa italialaisissa kylissä asuu enimmäkseen vain vanhuksia ja laaksoissa asuu maanviljelijä perheitä.


Castello Orsini-Odescalchi, Braccianossa

Braccinaon kylä sijaitsee järven länsiranalla. Tänne kulkee Roomasta juna FR3 ja Cotralin bussi. Cotral on halvin matkustamis keino Lazion maakunnassa. Juna FR3 on ei ole kallis sekään, mutta huomattavasti nopeampi kyyti.

Italialaiset järvet ovat erittäin kauniita. Usiemmat ovat syntyneet tulivuoren purkauksissa ja niistä on tuillut erittäin syviä. Bracciano on suuri ja suosituin taajama, ja sieltä on hienot näkymät järvelle. Alueella on 1400-luvulta peräisin oleva Castello Orsini-Odescalchin linna, jossa on kauniita halleja, joissa voi vierailla. Italialaiset järvet ovat kauniita. Bracciano on suurin ja ehkä suosituin kaupunki, ja sieltä on hienot näkymät järvelle, ja siellä on 1400-luvulta peräisin oleva Castello Orsini-Odescalchin linna, jossa on kauniita halleja, joissa voi vierailla.



Anguillara-Sabazian keskiaikainen keskusta on turistien suosima alue. Täällä kannattaa pysähtyä jonkin aikaa, ennen kuin jatkaa matkaa. Braccianon järvi oli aikaiemmin nimeltään Aquillara.

Orsinin aatelissuku otti Aquillara-Sabazian Braccianon lisäksi omaksi kreivkunnakseen 1400-luuvlla.



Kaunis ja viihtyisä Anguillara Sabazian taajama, mihin useimmat Roomasta tulevat saapuu ensin, on yksi kolmesta kunnasta (Anguillara Sabazia, Trevignano Romano ja Bracciano), mitkä sijaitsevat Bracciano-järven ympärillä, 32,7 km pääkaupungista Roomasta luoteeseen. 

Tänne tulee Cotralin bussi Roomasta Saxa Rubrasta ja sitten se jatkaa ympäri Braccianon järven ja palaa tänne Anguillara-Sabaziaan ja palaa tästä takaisin Roomaan. Tänne kulkee myös paikallisjuna Roma Ostinesesta ja Valle Aureliasta.



Trevignano Romano sijaitse Braccianon järven pohjoisrannalla.

Tänne kulkee myös juna Roomasta.

Trevignano Romano on näistä kolmesta mainitsemistani  taajamista rauhallisin ja täällä on paras sää vuodet ympäri. Trevignano sopii kaiken ikäisille ja rantakadut ja rannat sopii liikuntavammaisillekin ja  heitä varten on rannoilla erikoisia tuoleja, joiden avulla voi liikuntavammaiset viedä järveen.

Rantakadulta löytyy kaikki palvelut, runsaasti ravintoloita ja kohtuuhintaisia hotelleja. Rannalta löytyy Water World vesihuvittelupaikkakin. Barccianon järven ympärillä sijaitsee myös useita leirialueita, joita voin suositella omalla autolla lomaileville turisteille. Italilalaiset leirialueet ovat erinomaisia ja viihtyisä. Varaa ajoissa paikka heinä-elokuuta varten, jolloin italialaiset valloittavat leirialueet. Trevignanosta lähdettäessä itään päin sijaitsee leirialueet melkein vierivieressä.

Trevignanoon pääsee Roomasta Cotralin bussilla Saxa Rubrasta, minne pääsee paikallisjunalla tai bussillaMatkan Baccianon järvelle voi yhdistää kaikkiin kolmeen kohteeseen samalla kertaa. Anguillara Sabatsiaan ensin Roomasta ja sitten ympäri Braccianon järven paikallisbusseilla. 

Alue on ollut asuttua jo kauan sitten. Trevison alue oli asuttu jo paleoliittikaudella, kuten Montecchion ja Monte dell'Olmon kaupunkien löydöt osoittavat. Trevignano Romano oli tuolloin tärkeä  etruskien asutuspaikka, jota he kustuivat nimellä Sabate, ja mistä ovat osoituksena monet hautausmaat, jotka ulottuvat noin kolmen kilometrin päähän nykypäivän kaupungista. Löytöjä säilytetetään nyt paikallisessa Civico Etrusco Romano di Trevignano Romanon museossa, Piazza Vittorio Emanuele III,  numero 1.


La Vela niminen kahvila/enoteca/coctailibaari, Via della Renan rantakatu

Tämä kahvila/enoteca suorastaan houkuttelee sisään tai terasille. Maaginen paikka auringonlaskun aikoihin. Avoinna vuodet ympäri.  Rantakadun varrella on pari pizzeria, jäätelöbaari ja enoteca/viinibaari, sekä muutamia hotelleja ja matkailu-auto lerialue. Juuri täällä Trevignano-Romanossa kannttaa ottaa hotellihuone rantakadulta. Italialaiset tulee tänne syksylläkin!

Rantakadulta löytyy myös vaellusalue kylän keskustassa Piazza Vittorio Emanuele II-puiston kupeessa. Puiston kupeeseen tulee Cotralin bussit Roomasta Saxa Rubasta. Busit pysähtyy myös usemassa paikssa rantakadulla. Torin reunalla sijaistsee etruskien museo  Museo Civico Etrusco Romano di Trevignano  Romano.

Rantakatu on pitkä ja ihnateellein iltakävelyä ajatellen. 
Trevignano on siisti ja viihtyisä kylä kaikin puolin. 

Keskiaajalla Trevignano Romanossa toimi prefekteinä/virkamiehinä Orsinien ja Borgioiden aatelissukujen edustajat. Lopulta 1600-1700-lukujen vaihteessa Livio Odescalchi, paavi Ignatius XI:n veljenpoika osti Trevignanon. Odescalchi oli sen ajan mahtavimpia aatelisherroja ja suuri taiteen ystävä, mutta hän ei saanut miespuolista jälkeläistä, joten suku kuoli sukupuuttoon. Mutta hänen sisarensa Lucrezia Odescalchi, meni naimisiin juuri suvun jatkamisen takia milanolaisen aatelismiehen Alessandro Erban kanssa, suku tunnetaan nykyään myös nimellä Erba-Odescalchi.

Noin sata vuotta myöhemmin osti Del Grillon suku kylän haltuunsa ja sen jälkeen Cybo-Malaspinan ruhtinassuku otti vallan kylässä, mutta valta vaihtui nopeaan tahtiin. Seuraavina otti vallan Torloniat, Contit ja Del Grifon aatelissuvut. Kylän nimen roomalaiset liittivät nimen Romano kun he valloittivat kylän etruskeilta.


Piazza Vittorio Emanuelle III on kylän päätori. Tälle torille kaupungintalon edustalle saapuu Cotralin bussi .


Santa Maria Assuntan kirkko sijaitsee paikalla mistä on upeat näköalat järvelle.

Trevignano Romano on reilun 5000 asukkaan pikku kylä Braccianon järven pohjoisrannalla. Alue lasketaan kuuluvaksi Roma Capitaleen, Rooman provinssiin.

San Bernardino, Sienan lähellä syntynyt fransiskaani teologi, pyhimys ja Ordine Frati Minori sääntökunnan jäsen on Trevignano Romanon kylän sujeluspyhimys. Pyhä Bernadino Sienalainen on erittäin tunnettu henkilö koko kristillisessä maailmassa. Häneltä on jäänyt runsaasti saarnoja, joita hän kirjotti elinaikanaan. Kaliforniassa USA:ssa on jopa San Bernardino niminen taajamakin.


San Bernardinolle pyhitetty kirkko Trevignanossa


Piazza del Mololla pideteään ensimmäisenä ja kolmantena suununtaian joka kuukausi käsityö- ja antiikkimarkkinoita. Ympäri vuoden suotuisten sääolosuhteiden ansiosta Trevignano Romanon puolella sijaitsevalla Bracciano-järvellä harjoitellaan monia vesiurheilulajeja, kuten purjehdusta, melontaa, sukellusta ja purjelautailua. Tästä syystä purjehdusseuroja on alueella paljon.

 

Ylämäestä löytyy Sutrin kylä