lauantai 1. kesäkuuta 2013

Oratoriot San Silvestro ja Santa Barbara CelioKirkko on avoinna kello 6.30-12.45 ja 15.00-19.45
Oratorio San Silvestro avoinna kello 8.30-11.45 ja 16.00-17.45
Luostari avoinna kello 10.00-11.45 ja 16.00-17.45

Messu arkisin kello 18.30 ja sunnuntaisin ja pyhäpäivinä kello 11.00
Kappelit eivät ole avoinna messujen aikana
Ilmainen sisäänkäynti

xti_8146

Chiesa dei Santi Quattro Coronati

15_santi_quattro_coronati - 09

Basilika dei Santi Quattro Coronati sijaitsee Rooman kekustassa omalla kukkulallaan, Celion kaupunginosassa. Kirkko on pyhitetty neljälle marttyyrille, Castorio, Sinforiano, Claudio ja Nicostrato. Nämä neljä miestä olivat ns marmorari, jotka valmistivat marmorista erilaisia esineitä.

Nykyisin on Roomassa jopa korkeakoulu jonka nimi on Univercità dei Marmorari di Roma. Yliopisto perustettiin vuonna 1406. Heidän tiloissa, Vicolo della Cecchiagnoletta 14,  on kirjasto josta löyty noin 5000 teosta jotka käsittelee kuvanveistoa, marmori- ja mosaiikkitöitä. Kirjasto on avoinna kaikille maanantaista perjantaihin kello 10.00-13.00 ja 14.00-16.00. Melko pitkällä keskustasta, Terminiltä bussilla 714 ja Piazza San Giovanni in Lateranolta busilla 218. 

Neljän marttyyrin kerrotaan toiminen myös sotilaina, mutta heidät tapettiin syystä ettei he halunneet uhrata Asclepius jumalalle, joka oli lääkinnän ja terveyden Jumala kreikkalaisen mytologian mukaan. Keisari Diocletianus käski tappaa kaikki neljä oikuttelijaa. Asclepius kuvataan usein käärmeen kanssa  josta on tullut apteekkialan tunnus. 

Santi Quattro Coronatiin pääsee Via dei Santi Quattro Coronatia pitkin. Se sijaitsee noin 200 metriä Colosseumilta itään päin, suoraan Via dei Santi Quattroa pitkin ja sitten ylös Via dei Santi Quattro Coronatia.
Valokuvia täällä!


Ihastuttava chiostro, luostarin sisäpiha

Luostari ja sen kirkko on yksi Rooman parhaiten säilynyt ja huolella ja varovaisuudella hoidettu keskiaikainen rakennus, Rooman vanhimpia. Juuri sen alkuperäsiyys ja aitous antaa tunnelmaa kaikessa yskinkertaisuudessaan. Tämä on paikka jossa sielu lepää.

File:Celio - ss Quattro - chiostro 1070907.JPG

File:Ss quattro chiostro 3 990815.jpg

Luostarin  sisäpihan suihkulähde on ns cosmatesco tyylinen jonka on Antonio Munoz suunnitellut.

File:Celio - ss Quattro - chiostro 1070905.JPG


File:Celio - Santi Quattro - ingresso della Confraternita dei Marmorari 01525.JPG

Sisäänpääsy Oratorio San Silvestroon

Paavi Silvestro I, tai Rooman piispa, kuten ensimmäisinä katolismin vuosisatoina paaveja kutsuttiin. Silvestro oli 33. Rooman piispa/paavi. Hän kuoli Roomassa 31. joulukuuta vuonna 335 ja hänet haudattiin Priscillan katakombeihin. Hänen kuolinpäivänsä kunniaksi juhlitaan silvesteriä, uutta vuotta. Silvestro toimi paavina 21 vuotta. Silvestro oli ensimmäinen paavi jota ei uhattu vainoilla. 

Kardinaali Stefano Normandis, jonka  huostassa oli Santa Maria in Trasteveren basilika, rakennutti tämän oratorion vuonna 1246. Ostian piispa Rinaldo dei Conti di Segni vihki Oratorion käyttöön. Oratorio tai paremminkin oratorium on latinalainen pieni kappeli, rukoushuone, eräänälainen alkukristillinen yksityiseen käyttöön tarkoitettu rukoushuone. Myöhemmin vuonna 1248 oratorio luovutettiin ns marmorarien, kuten tuolla jo mainitsinkin,  yksityiseen käyttöön.
Oratoriossa on paljon freskomaalauksia, ns actus Silvestri, maaluksia jotka kertovat paavi Silvestro I:n elämästä. Siellä on myös freskomaalauksia, jotka kuvaavat Keisari Konstanstinin kääntymisestä kritsinuskoon ja kuinka keisari Konstantinus alkoi rakennuttamaan San Giovanni in Lateranon basilikaa vain kahdeksan vuorokautta sen tapahtuman jälkeen omaan asuntoonsa Lateraanon palatsiin.

Joukossa on myös freskomaalauksia, jotka koskevat Konstantinuksen äidin Elenan/Helenan elämää. Helena sympatisoi juutalaisten kanssa joten paavi Silvestro pyysi kahdentoista rabbinin tekemään testin, kumpiko uskonto on se oikea, juutalainen vaiko kristinusko. Rabbinit puhaltaisivat härän korvaan kirjaimet YHWH, joka tarkoittaa hebrealaisia kirjaimia yod, he, vav ja he, meidän kirjaimilla j, h, v ja h. Rabbinit  tekivät niin kuin paavi Silvestro I pyysi tekemään ja he puhalsivat härän korvaan hebrealaiset kirjaimet ja härkä kuoli heti. Paavi Silvestro I  puhalsi vuorostaan kuolleen härän korvaan Kristuksen nimen ja niinkös härkä heräsi heti kuolleista. Paavi Silvestrolle se tarkoitti sitä että kristinusko on se oikea uskonto. Helena matkusti melko pian tämän jälkeen Jerusalemiin.

File:Adorazione della Croce con i santi Costantino, Elena e Silvestro.jpg

Tässä Paolo Caylinan maalauksessa nähdään Konstanstinus Suuri, hänen äitinsä Helena ja paavi Silvestro I. Maalaus löytyy Santa Crocen luostarista Bresciasta. Näitä kolmea henkilöä me voidaan kiittää että kristinusko on ylipäätään olemassa, jos nyt sattuu olemaan harras uskovainen. Parenpaa todistusta kristinuskon syntymästä, kuin Oratorio San Silvestrossa sijaistevat freskomaalausket, on tuskin edes tarpeellista vaatia.

File:CappellaQuattroCoronati.jpg

File:Celio - ss Quattro - marmorari 1070925.JPG

File:Celio - ss Quattro - oratorio s Silvestro 1070924.JPG

File:Celio - ss Quattro - oratorio s Silvestro - cosmatesca 1070926.JPG

Oratorion cosmatesque kuvoinen marmorilattia

File:Celio - ss Quattro - oratorio s Silvestro 1070928.JPG

File:Constantin and christians' deputation.jpg

File:Constantin leads St Silvester's horse.jpg

File:Constantin's ambassadors before Pope Silvester.jpg

File:Constantin's baptism by Silvester.jpg

File:Costantino sogna pietro e paolo.jpg

File:Dispute of S.Sylvester and rabbi Zambri.jpg

File:Holy Cross Elevation.jpg

File:Last Judgement (Chapel S.Silvestro).jpg

File:Sylvester I and Constantine.jpg

File:Silvester explains St Peter's and Paul's vision to Constantin.jpg

File:Celio - ss Quattro - cappella s Barbara 1070917.JPG

Oratorio di Santa Barbara al Celio

Santa Barbaralle pyhitetty oratorio löytyy myös San Gregorion kirkon yhteydestä. Se oratorio seisoo melkein sillä paikalla jossa Pyhä Gregorius I syntyi ja kasvoi. Pyhä Barbara oli hänen äitinsä. Vanhempiensa kuoltua Gregorius rakennutti luostarin oman kotinsa paikalle. 

Mutta tämä Santa Barbaralle pyhitetty oratorio sijaitsee Santi Quattro Coronatin kirkon tiloissa. Tämä oratorio on yhdeksänneltä vuosisadalta. Tämä on toinen Oratorio San Silvestron lisäksi niistä neljästä akuperäisestä kappelista tai oratoriosta, jotka ovat sijainneet Santi Quattro Coronatin kirkon yhteydessä. Pyhälle Nikolaukselle pyhitetty Oratorio sijaitsee augustiiniläisluostarin tiloissa, eikä sinne ole sisäänpääsyä. Santa Barbaran kappeli sijaitsee basilikan vasemmassa kulmauksessa. Vasta vuonna 1913 peruskorjausten aikana tuli esille freskomaalauksia, jotka kertoivat Pyhän Barbaran elämästä. Aikaisemmin ei tiedetty, että kenelle oratorio oli pyhitetty. Oraotiro di Snta Brabara on ikävä kyllä korjauksista huolimatta päässyt pahasti rapistumaan.

File:Celio - ss Quattro - cappella s Barbara 1070915.JPG

File:Celio - ss Quattro - cappella s Barbara 1070916 .JPGVia Cornelia


File: Plan Rom-Via Cornelia.png

Useiden arkeologien keskuudessa ollaan melko varmoja ettei Via Cornelia nimistä tietä ole ollut, vaan se oli osa Via Aureliaa. Via Aurelia lähtee nykyään Via di Porta Cavalleggeristä, Vatikaanin muurin eteläisen seinän kupeesta suoraan länteen päin. Via Aurelian alku on sijainnut suurin piirtein Castel Sant'Angelon, siis Hadrianuksen mausoleumin edustalla. 

Nykyinen Via Cornelian tie lähtee via Boccean kadulta ja päätyy Via della Magnianellen kadulle. Tie kulkee hyvin läheltä A90 kehäntietä Rooman luoteisella laidalla. Alue on Rooman kunnan municipio XIV. Tien varrella on esikaupunkialuetta, jota alettiin rakentamaan 1930-luvulla. Lähin metroasema on Battistini, jonne on matkaa noin 2 kilometriä Via Boccean ja Via Cornelian risteyksestä.

Toisen käsityksen mukaan Via Cornelia on voinut olla Via Triumphalis tien alkupää. Via Triumphalis kulki Teveren rantaa pitkin  noin 14 kilometriä länteen päin, Boccean suunnalle. Keisari Caligula 12-41 jaa rakannutti ison sirkuksen, Neron sirkuksen, tien varrelle. Sirkuksella tapahtui ensimmäiset kristittyjen vainot. Pons Aurelianuksen silta, nykyinen Ponte Sant'Angelo, rakennettiin toisella vuosisadalla ja sitä pitkin pääsi Teveren toiselle rannalle josta Via Aurelia sai alkunsa.

Koska roomalaiset eivät sallineet haudata kuolleita kaupunginmuurin sisäpuolelle niin hatausmaita  syntyi kaikkien suurten kaupungista ulospäin johtavien teiden varteen. Niinpä Via Corneliankin  varteen syntyi hautausmaa.


Neron Cirkus ja Meta Romulin pyramidi Via Cornelian varrella

Meta Romuli pyramidista ei tiedetä juuri paljoakaan. Se hajoitettiin keskiajalla jotta saatiin Borgon kaupunginsosaan rakennettua leveä katu. Via Cornelia oli hautausmaantie luultavasti ja Meta Romuli on voinut olla, kuten vieläkin  on jäljellä oleva Cestiuksen pyramidikin, jonkun korkea-arvoisen roomalaisen hautakammio. Kooltaan se oli samankokoinen kuin Cestiuksen pyramidi ja myös katettu valkoisella marmorilla. Pyramidi oli vielä jäljellä  kun alkuperäinen Pyhän Pietarin kirkko, ns Konstantinin basilika rakennettiin 300-luvulla.

Keskiajalla luultiin että Meta Romuli pyramidi oli Romuluksen, Rooman perustajan, hautakammio. Ja siitä pyramidi sai nimensä. Cestiuksen pyramidiakin on aikoinaan nimitetty Remuluksen pyramidiksi, Roomuksen veljen mukaan.

Argeologisten kaivausten yhteydessä vuonna 1924 tuli esielle että melko suurella varmuudella on Via Cornelian tie ollut olemassa ja se kulki hautuasmaan läpi kohti länttä.

Fil: ViaCorneliaVatican.JPG

Akaisemmin luultiin että Via Cornelia kulki kuvassa merkitsemää reittiä mutta se on kuulema väärää tietoa. Ties siitä nyt sitten...


Fil: Plan över Circus Neronis och St Peters.gif


Tähän karttaan on merkitty Circus Nero ja kartalle on myös merkitty vanha ja uusi pyhän Piatarin  kirkko. ja Via Cornelia. Tässä on toinen kuvaus Via Cornelian reitistä. Tälle kartalle on merkitty Circus Nero ja obeliskin paikka josta se sitten myöhemmin siirrettiin uuden Pyhän Pietarin basilikan eteen keskelle toria. 

Nykyään luullaan että Circus Nero sijaitsi niin että obeliski on oikeassa alkuperäsiessä paikssaan mutta sirkus on ollut 170 astetta oikealle, joten sirkuksen sisäänkäynti joutui itäiselle puolelle. Via Corneliuksen on täytynyt kulkea Neron sirkuksen pohjoista sivua. 

Heti Vatikaanin läntisessä päädyssä, johon Via  Cornelian on pitänyt kulkea, sijaitsee nykyään Via Aurelia, jota reunustaa muurit molemmin puolin. Nykyinen Via Cornelia lähtee Via Boccean ja Via Torrevecchian risteyksestä ja päätyy Rooman kehätielle, alueelle jonka nimi on Aurelio, suburbio di Roma, siis Rooman esikaupunkialueelle nimeltä Aurelio. Vatikaanin jälken länteen päin sijaitsee Quartiere Aurelio XIII ja siis sen takana tämä Aurelion suburbio.


Quartiere Aurelio XIII

Vasemmalla metroasema Aurelio,  alinna Villa Doria Pamphilin huvila ja puisto ja oikealla Vatikaani ja Teveren joki. Via Cornelian tie, jos sitä nyt on ollut lainkaan olemassakaan, on kulkenut tuosta Via Aurelian reittiä tai mahdollisesti Via Baldo degli Ubaldin reittiä suoraan länteen.


Aurelion alue on kaunista ja viihtyisää aluetta asua. Tällä aluella asuu noin 50 000 asukasta. Täältä on hyvät kulkuyhteydet kaupungille. Metrojuna pysähtyy keskellä aluetta Baldi degli Ubaldi'lla. Asema ei vaan näy tuossa kartalla.

Fil: St Peters moms distance.jpg

Nykyinen Via della Consiliazionen katu kulkee suurin piirtein samaa reittiä kuin Via Cornelia aikoinaan, mutta monta metriä korkeammalla. Via Cornelia jatkui myös suoraan Pyhän Pietarin basilikan läpi ja sen rippeet ja hautausmaa sijaitsevat nykyään siis basilikan alla. Kadunkin alla on varmasti paljon roinaa haudattuna. Hautausmaasta, Vatikaanin necropolista, olen tehnyt omat sivut.Vatikaanin länsi puolella noin kilometrin päässä sijaitsee metroasema jonka nimi on Cornelia. Metronjunan laituri on hyvin syvällä maan alla, jonne pitää mennä monien portaiden kautta. 


Villa Carpegna'n puistoalue sijaitsee hyvin lähellä ornelian metroasemaa. 

Aurelion alueella sijaitsee runsaasti kauniita huviloita ja upeita ja korkeatasosia hotellejakin. 

Villa Carpegna ingångs P1000737.JPG

Kardinaali Gaspare Carpegna rakennutti 1600-luvulla tämän mahtavan huvilan kodikseen. Huvilan ympärillä oli viininviljelyä ja kasinokin. Rooman kunta osti huvilan vuonna 1978 ja kuunnosti sen, jonka jälkeen rakennukseen muutti Quadriennale di Roma, säätiö jonka tehtävänä on vaalia italialaista nykytaidetta. Säätiö kuuluu Rooman kunnan virastoon nimeltä  Ministero per i Beni e le Attivitá e dal Commune di Roma.

Villa Carpegna - villa P1000746.JPG

Parin sadan merin päässä sijaitsee myös hotelli nimeltä Villa Carpagna.