tiistai 5. kesäkuuta 2012

San Marcello al Corso



San Marcello al Corso, Piazza San Marchello 5


San Marcello al Corso, Via del Corso 79

Avoinna kello 9.30-20.00 kaikkina viikonpäivinä, 
paitsi sunnuntaisin kello 9.00-20-00 ja 21.00-22.30.

 Messu arkisin kello 11.00 ja 18.00
 Suununtaisin ja pyhäpäivinä kello 7.45 ja 18.00

Via del Corson katu  oli alunperin nimeltään Via Flaminia, joka alkoi nykyiseltä Piazza Venezialta ja kulki kohti pohjoista. San Marcellon kirkko sijaitsee kuten nimikin jo sanoo Via  del Corson varrella, aivan keskellä kaupunkia. Kirkko on todellakin iäkäs ja sillä on mielenkiintoinen historiansakin. 

Kirkon vieressä sijaitsee serviittijärjestön, Ordo dei servi di Maria/O.S.M. pääkallonpaikka, mikä avatiin jo vuonna 1233. Serviittijärjestö kuuluu ns kerjäläis luostarijärjestöihin, mendikanttijärjestöön. Serviittijärjestö perustettiin Firenzessä. He keskittyvät lähetytyöhön ja koulutukseen. San Marcello al Corson kirkko on hedän vastuullaan. 

Kirkko on pyhietty paavi Marcellus I_n kunnaiksi. Hän eli ja vaikutti 300-luvulla jaa, mutta paavina hän ehti toimimaan vain vajaan vuoden. Luultavasti hän kärsi marttyyrikuoleman viimeisten joukossa keisari Diacletianuksen vainoissa. Hänen pyhät jälkeenjäännöksensa sijaiste kirkon pääalttarin alla.

Papa Marcelo I.jpg

Paavi Marcellus I, kuoli vuonna 309 ja hän  toimi  paavina vain noin puoli vuotta ennen kuolemaansa. Hänestä ei ole paljon tietoja. Edellinen paavi joka oli myös nimeltään Marcellinus oli kuollut marttyyrikuoleman keisari Diocletianuksen vainotessa alkukristillisiä. Aivan varmoja tietoja paavi Marcelluksen kohtalosta ei ole olemassa.

Diocletianuksen jälkeen nousi Maxentinus valtaan vuonna 306 ja toimi keisarina kuusi vuotta. Keisari Diocletianuksen jälkeen ei kristittyjä enää vainottu Roomassa. 

Maxentiuksen jälkeen tuli valtaan itse Konstantinus Suuri, joka taisteli ja voitti Maxentinuksen Ponte Milvion sillalla. Maxentinus heitettiin Teveren jokeen ja hän hukkui. Tätä tapahtumaa pidetään kristinuskon virallistamisen hetkenä. Konstantinuksesta tuli Rooman ensimmäinen kristitty keisari.


San Marcello al Corson kirkko oli yksi ensimmäisistä kristilisistä kirkoista Roomassa. Kirkko paloin pahasti 1400-luvlla. Julkisivu on 1600-luvulta ja se on Carlo Fontanan käsialaa.


Fil: SanMarcelloCorso-Altare02-SteO153.JPG

San Marcello al Corso kirkon pääalttarilla lepäävät pyhän Marcellon jälkeenjäännökset. Paavi Marcello I ehti ennen kuolemaansa järjestää itselleen upean hautapaikan. Seuraavan paavinvaalit pidettiin San Marcello al Corosn kirkossa vuonna 418, jolloin Bonifatiuksesta tehtiin paavi. 

Tulipalo riehui kirkossa 1500-luvulla. Puusta veistetty krusifiksi säilyi kuin ihmeen kaupalla. Jacobo Sansovino uuskorjasi kirkon, mikä oli jo kerran uusrakennettu vuonna 418. 

Sansovino  muutti pääsisäänkäynnin Via Corson kadun puolelle. Kirkon takana kulkee Via San Marcellon katu vieläkin. Kirkon takapuolella sijaitsee tunnettu L'Antica Birreria Peroni, Rooman tunetun Peronin oluttehtaan perinteinen oluttupa. Suosittelen paikkaa kaikille  oluen ystäville!

San Marsello al Corson kirkon paikalla sijaitsi yksi Rooman ensimmäisistä tituleista. Titulit olivat esikristillisten kokoontumispaikkoja jossakin yksityiskodeissa. Kirkkoja ei silloin ollut vielä olemassa. Titulin päälle sitten rekannettiin tämä upea kirkkosali.



Titelkirche San Marcello al Corso - 10



Titelkirche San Marcello al Corso - 05






San Marcellon paikalla sijainnutta pientä kirkkorakennusta kutsuttiin nimellä Pinianus. Keisari Maxentinus otti sen käyttöönsä ja teki siitä postiaseman 300-luvulla. Sen yhteydessä oli myös hevostalli/catabulum. Keisari Maxentinus pakotti paavi Marcello I:n toimimaan renkinä hevostallilla ja kerrotaan että hän sai selkäänsä oikein tosissaan vuonna 309 niin että hän kuoli vammoihinsa.Hänen jälkeenjäännöksensä vietiin ensin Priscillan katakombeihin mutta myöhemmin ne tuotiin San Marcelo al Corson kirkkoon ja asetettiin pääalttarille.



Paavi Johannes Paulus II krusifiksin äärellä

File:Bundesarchiv Bild 102-12792, Rom, Festprozession.jpg

Vuonna 1931

Kirkon krusifiksillä uskotaan olevan maagisia voimia. Kerrotaan että krusifiksi sai ruttoepidemian päättymään vuonna 1516. Sen kunniaksi krusifiksiä kannettaan prosessiossa joka vuosi.



Kirkkosali on vain yksi laivainen ja sen molemmilla puolin kirkkosalia on viisi kappelia.



Kolmannessa kappelissa oikealla puolen salia, Cappella della  Madonna delle Grazia, on Francesco Salviatin maalaamia freskoja. Kappeliin on haudattu kardinaali Thomas Weld ja hänen perheenjäseniä.

Kirkossa on oma kastekappelikin, mikä on todella harvinaisuus, sillä yleensä lapset kastettiin piispojen tuomiokappeleissa, kuten Roomassa Lateraanin kirkon yhteydessä sijaitsevassa kastekappelissa, Battistero (kuvassa oikealla).





Tässä haudassa lepää kardinaali Giovanni Michiel jonka oli Paavi Paulus II:n veljenpoika ja jonka Borgiat myrkyttivät hengiltä. Haudassa lepää myös piispa Antonio Orso, kardinaalin veljenpoika. Jakobo Sansovino suunnitteli tämän kauniin hautamuistomerkin herrojen kunniaksi.



Absidin kupolimaalauksen on Francesco Vitellin käsialaa vuodelta 1592. Taiteilja maalasi sen lahjaksi kirkolle. 









Fil: San Marcello02.jpg

Antonio Raggin kuvaus pääsisäänkäynnin yläpuolelalla tapahtumasta kun Pyhä Filippo Benzi kieltäytyy ottamasta paavin tiaraa päähänsä.