maanantai 2. syyskuuta 2013

Santa Maria Immacolata Concezione in Campo Marzio

Chiesa dell'Immacolata Concezione

Santa Maria Immacolata Concezione in Campo Marzio, Piazza Campo Marzio
Via delle Stelletta ja Via Metastasion risteyksessä

Immacolata tarkoittaa Pyhän Marian tahratonta sikiämistä tai perisynnitöntä sikiämistä. Vain roomalaiskatolinen kirkko tunnustaa Marian perisynnittömän sikiämisen. Roomalaiskatolisessa kirkossa se on dogmi ja roomalaiskatolisen kirkon mariologialle tyypillinen perusta.

Pyhän Marian kunnioitus on äärimmäisen korkealle arvostettu katollisessa kirkossa ja uskonnossa. Katollinen kirkko kutsuu Jeesuksen kunnioitusta kristologiaksi. Pyhä Maria kuvataan hyvin usein Jeesuslapsi sylissään ja näitä kuvia nimitetään nimellä Madonna ja Jeesuslaspi/Madonna col Bambino. Sitten Roomasta löytyy sieltä täältä Maria ikooneja jotka ovat hyvin vanhoja ja tuotu Roomaan kauan sitten, usein juuri nunnien ja munkkien mukana kulkeutuneita.

Tavallaan palvonta sanaa voi käyttää vain kun on kyse Jumalasta vaikkakin italiankielinen sana adorare tarkoittaa palvomista ja adorare sanaa käytetään niin Marian kuin Jeesuksen kunnioituksesta. Tämä nyt meni hiustenhalkomiseksi mutta me voidaan aivan hyvällä omallatunnolla sanoa suomeksi että Marian palvonta ja Jeesuken palvonta. Tämä on oma mielipiteeni kielenkäytöstä ja toivon ettei se loukkaa ketään.

Nämä kaksi katollisen kirkon suuntausta pidetään nykyään tasa-arvoisina dogmaattiselta kannalta katolisessa kirkossa. Vain jesuiitit asettavat kristologian mariologian edelle. Marianum on katollisenkirkon mariologinen korkeakoulu. 


Via Uffici del Vicario, PL, Chi Era Costui?

File:RomaSMariaCMarzioFacciataEsterna1.jpg

Santa Maria Immacolata in Campo Marzio

Piazza Campo Marzio on syntynyt useamman erittäin kapean kujan kohtauspaikkaan Rooman sydämmessä. Campo Marzion kaupunginosa on melkoista sokkeloa, jossa on mukava vaellella. Aina löytyy jotain uutta ja mielenkiintoista nurkan takaa. 

Tuo poliisien vartiokoppi tuossa rakennuksen edessä seisoo siinä siksi että aivan lähellä sijaitsee Italian valtion edustajainhuone, Palazzo Montecitorio'ssa ja sen lähirakennuksissa. Palazzo Montecitorio vie valtavan suuren alueen keskeltä Roomaa, noin 200 m x 200 m suuren alueen. Lähellä sijaitsee myös Palazzo Chigi, jossa sijaitsee Italian pääministerin asunto. Näitä poliisikoppeja on tällä alueella useitakin joka ilman suuntaan.

Monissa muissa valtioissa poliittiset rakennukset sijaitsevat hieman eristettyinä ja aidattuina. Mutta Italiassa kaikki niin kunnalliset, provinsiaaliset kuin valtiollisetkin poliittiset rakennukset sijaitsevat keskellä kaupunkia. Siksi näitä vartiokoppeja on paljon Rooman keskustassa.


Nykyään rakennuksessa Via della Stalletta 25 sijaitsee diskoteekki kolmessa kerroksessa nimeltä Mea Culpa, joka on avoinna kello 21.00-05.00.


Ensimmäinen luostari tässä rakennuskomplekissa sijaitsi jo 700-luvulla, kun nunnat pakenivat Sant Anastasian luostarista Konstantinopelista Roomaan. Juuri silloin toimi paavina kreikkalaista alkuperää oleva paavi Zacharias/Pyhä Sakarias, joka antoi nunnille luultavasti Vicolo Valdinan puolella sijaitsevan luostarin, joka kuuluu San Gregorio Nazianzenon kirkolle. Nämä kaksi kirkkoa ja kaksi luostaria sijaistsevat seläkkäin. Kerrotaan että nunnat ottivat San Nazianzenon relikiit mukaansa Roomaan. Reliikit sijaitsevat sitten 1500-luvun Pyhän Pietarin basilikassa ja San Nazizenon kirkosta tuli sen jälkeen paikallinen kappeli.

File:S M in Campo Marzio - abside 1080073.JPG

Santa Marian kirkko on luultavasti seitsemänneltä vuosisadalta. Kreikkalaiset nunnat jotka pakenivat Konstantinopelista perustivat tämän kirkon. Nykyinen kirkko on 1600-luvulta. Kirkko sijaitsee vieläkin luostarirakennuksen sisällä ja siksi kirkolla ei ole julkisivua ulospäin. 

Arkkitehti Giacomo della Porta suunnitteli kirkon ja luostarin Pyhän Marian kunniaksi. Aaatelisrouva Caterina Colonna kustansi rakentamisen. Luostarista ja sen kirkosta tuli sen ajan arvostetuimpia kirkkoja ja luostareita.


Pyhän Marian kirkko ja luostari on uuskorjattu kahteen kertaan, mutta kun Napoleonin joukot miehittivät Rooman 1800-luvulla niin nunnat joutuivat pakenemaan. Sen jälkeen Italian hallitus käytti kirkkoa ja luostaria arkiivinaan, mutta 1920-luvulla muutti nunnat takaisin luostariin ja edsutuskammari osti sen sijaan San Nazianzenon kirkon ja sen luostarin. 

Nykyään ei luostarissa asu enää nunnia. Kirkko on nykyään Roomassa asuvien syyrialaisten kotikirkko. Kirkon omistaa Syyrilalais-Antidokialainen patriarkaatti.  Messut pidetään syyrialais-antiokilaisen riitiin mukaan. Henkilöt jotka käyvät täällä ovat syyrialais-ortodokseja. Mahdollisuus käydä kirkossa on siis vain messujen aikana sunnuntaisin kello 10:30 ja arkisin kello 8.00.


Santa Maria della Concezione in Campo Marzio

Nunnat saapuivat Pyhän Marian kuva mukanaan. Bysantin valtiossa Konstantinopelissa oli syntynyt skisma siitä että onko pyhät kuvat oikeutettuja ja sallittuja. Nunnien Roomaan tuoma ikooni on Palazzo Barberinin museossa ja kirkon pääalttarilla oleva Maria ikooni on sen kopio.

Ikooni on oikeastaan triptyk mallisen alattaritaulun oikean puoleinen paneeli. Keskellä on ollut Jeesuksen kuva ja vasemassa paneelissa luultavasti Johanes Kastajan.San Gregorio in Nazianzenon kirkko ja sen sisäpiha, "korsgång"=sisäpihan käytävä

Kirkkoon rakennettiin Pyhälle Greorio Nazianzenolle oma kappeli josta myöhemmin kehittyi kirkkosali. Sisäänkäynti on Via Valdinan puolelta mutta se sisäänkäynti ei ole käytössä, sillä kirkon omistaa nykyään Italian valtion edustajainhuone ja kirkko on heidän käytössään. Kirkon kellotapuli, campanile on erittäin kaunis ja kirkolla on oma erittäin upea sisäpihakin, luultavasti sekin entinen luostarin sisäpiha.


Italian valtion edustajainhuone, parlamentti, omistaa San Gregorio Nazianzenon luostarin, jossa heillä on arkiivi. Edustajainhuone on kunnostanut kirkkosalin. Kirkko on suljettu ulkopuolisilta nykyään. Vain jonkun harvan kerran sitä näytetään kiinnostuneille.


Gregorio Nazianzeno/Gregorios Nazianzilainen 329-390

Gregorios oli hyvin koulutettu filosofi, kirkonopettaja ja hellenismin tuntija. Hänen vaikutuksensa kirkon kolminaisuusopin kehittelijänä oli merkittävä.

Vuonna 1580 kun Maria Immacolatan kirkkoa alettiin uuskorjaamaan vietiin Pyhän Nazianzenon reliikit Vatikaaniin. Giacomo della Porta ja Carlo Maderno yhdessä Giovanni Antonio di Rossin kanssa uuskorjasivat kirkkosalin atriumin. Kirkkoon rakennettiin useita kappeleja. Pääalttarilla on kopio Maria ikoonista jonka kreikkalaiset nunnat toivat mukanaan Konstantinopelista. 

File:Corpus sancti gregorii nazianzeni.jpg

Gregorio Nazianzenon hautamuistomerkki Pyhän Pietarin basilikassa

Arkku voi olla nykyään tyhjä, sillä Pyhän Nazianzenin pyhät jälkeenjäännökset on viety hänen kotikonnuilleen, Hagia Greorgios kirkkoon, Istanbuliin. Luultavasti Pyhä Giovanni Crisostomo/Johannes Khrysostomos lepää samassa haudassa. Ortodoksinen kirkko asettaa Pyhän Nazianzenon hyvin korkaan asemaan. Kirkonisä Basileos Suuri eli yhtä aikaa Pyhän Nazianzenon ja Pyhän Krysotomoksen kanssa ja he olivat hyviä ystäviä. Kaikkia kolmea pidetään erityisessä arvossa katollisessa ja etenkin ortodoksiessa kirkossa. Basilio Magno'n, kuten häntä italiaksi nimitetään, on luultavasti haudattu myös Istanbuliin. 

Luostarin sisäpiha on erittäin kaunis ja hyvin keskiaikainen 

File:S M in Campo Marzio - interno del tamburo 1080078.JPG

Puhdaslinjainen valoisa kirkkosali

File:S M in Campo Marzio - immacolata dei siri 1080076.JPG

File:S M in Campo Marzio - imm immacolata dei siri 1080076.JPG

Syyrialais-antidokialainen ikooni

RomaSMariaCMarzioCortile1.jpg

Sisäpihalle pääsee päiväsaikaan. Pihalla ei ole ainotakaan penkkiä jolla situa ka levähtää. Kirkon porrasaskemat on ainoa istumapaikka. Ei pihalla ole juuri mitään näkemsistäkään, vaikka piha on arkkitehtoonisesti kaunis ja puhdaslinjainen, mutta likainen. Mutta krikko ja sen siäpiha kunnostetaan joten eiköhän en nyt ole paljon paremmassa kunnossa. Liekkö edes pääalttarikaan enää samannäköinen.

RomaSMariaCMarzioFacciataInterna2.jpg

File:RomaSMariaCMarzioIngressoAlCortile.jpg

Tällä luostarin sisäpihalle pääsee kuka vaan kirkossa vieraileva

File:RomaSMariaCMarzioCortile3.jpg

Sisäpiha on elegantti, mutta vailla pientä putsausta

File:RomaSMariaCMarzioCortile5(part).jpg

File:RomaSMariaCMarzioFacciataEsterna3(part).jpg

File:RomaSMariaCMarzioFacciataInterna3(part).jpg

File:RomaSMariaCMarzioFacciataEsterna4(part).jpg

File:RomaSMariaCMarzioCortile1.jpg


Vicolo delle Coppellelta nähtynä