tiistai 14. tammikuuta 2020

Santa Maria ai Monti


 Maria ai Monti/Madonna dei Montin basilika,
 Via della Madonna dei Monti 41, Montin kaupunginosassa

Montin kaupunginosa sijaitsee Rooman keskustassa/centro storicco'ssa. Monti on Rooman vanhinta asuinaluetta, Rooman rione/kaupunginosa numero 1.

Montin alueella sijaitsee kolme Rooman seitsemästä kukkulasta, Esquilinus, Quirinalis ja Viminalis. Monti tunnetaan lukuisista antiikinaikaisista rakennuksista ja monumenteista.  Montissa sijaitsee myös kaksi Rooman neljästä varhaiskristillisestä basilikasta, runsaista mosaiikeistaan kuuluisa Santa Maria Maggioren basilika ja Rooman piispanistuimena toimiva San Giovanni in Lateranon basilika.

Oikeastaan Montiin olisi tarvetta käyttää useampikin vuorokausi vähintäin, jopa viikkoja ja kuukausia, sillä niin paljon Montissa on historiaa ja koettavaa. Montissa pääsee hyvin lähelle kaupungin elämää ja sen rytmiä ja samalla alueen monet kujat ovat ihanan rauhallisia päiväkävleyä ajatellen. Montin kahvilat ovat Rooman mukavimpia, puhumattakaan ravintoloista ja viinibaareista, joita pidetään Rooman parhainpina. 

Alunperin Monti oli suburra/esikaupunkialeutta, joka oli erotettu keisarillisesta kaupunginosasat muurilla. Via dei Capoccin kujalla voi vieläkin nähdä rippeitä sen ajan muurista.

Monti on samalla kertaa klassinen ja moderni, ikään kuin kylä kaupungin keskellä. Täältä löytyy runsasti antikvarioita ja käsityöläispuoteja. Mukulakivikaduilla on mukava maleksia. Ja kuvitelkaa, samalla tulee käveltyä noin 3000 vuotisen historian keskellä. Niin...Rooman kokemiseen ei riitä yksi elämä.

Olen kertonut aikaiememin Montista vähintäin kahdessa postauksessa, Monti I ja Monti II.


 Kuvaus 1700-luvulta

Tuo pinei kirkko kuvassa vasemmalla on Chiesa dei Santi Sergio e Bacco degli Ucraini (La Madonna del Pascolo). Kirkko on Roomassa asuvien ukrainalaisten kirkko, joka on orientaalinen kirkko. Kirkko rakennettiin jo 900-luvulla, jolloin sen nimi oli Sergio e Baccus tai Bacchus de Suburra. 


Santi Sergio e Bacco degli Ucrainin kirkko on 1700-luvulta lähtien omistanut Madonna del Pascolon ikoonin. Ikooni kappeli on harvoin avoinna, mutta sunnuntaisin klo 8.00-12.00 ja 15.00-18.00 on mahdollista päästä katsomaan ikoonia Santi Sergio e Baccon kirkkoon. Ikooni on nykyään lukkojen takana ja suoljeltu kauniilla lasiseinällä.


 Kulkue Via degli Zingarilla.


Tässä ollan menossa tervehtimään Madonna del Pascoloa, Santi Sergio e Bacco degli Ucrainin kirkossa, Piazza della Madonna dei Montin torin reunalla.


Fontana dei Catucimeni, Piazza Santa Madonna dei Montin torilla. Catucimeni nimitys tulee siitä että tämän suihkulähteen äärellä käännytettiin juutalaisia kristinuskoon.Santa Maria dei Montin basilika, Via della Madonan del Monti 41, on seurakuntakirkko ja pyhäkkö. Pyhälle Marialle pyhitetty kirkko. Don Bosco seurakunta/congregazione Don Bosco käyttää kirkkoa toimintoihinsa. Via Marsala 42 Termnin rautatieaseman luona on Don Boscon pääpaikka Roomassa. Siinä on heillä kirkko nimeltä Salesiana Sacro Cuore di Gesú. Aikaisemmin myös luostarimajoitus, mutta se näyttää olevan suljettu, tai se on luultavasti poikakoti.

Giovanni Bosco (1815–1888) oli italialainen pappi, joka perusti ammattikoulun ja suojapaikan Torinoon köyhille ja laiminlyödyille pojille. Hänet on julistettu pyhäksi vuonna 1934. Hän perusti myöhemmin myös salesiaanien sääntökunnan ja Marian tyttäret -nimisen naisjärjestön auttamaan kodittomia tyttöjä. Lisäksi hän huolehti useiden kirkkojen rakentamisesta Italiaan. Salesiaanien sääntökunta on yli 400 000 jäsenellään provinsseineen suurimpia sääntökuntia maailmassa ja nykyään suosituin Italiassa. Se ylläpitää noin tuhatta ammattikoulua, poikakotia ja opettajaseminaaria. Giovanni Boscon muistopäivää vietetään 31. tammikuuta.Avoinna:

maanantaista - torstaihin klo 07.00-22.00
perjantaista - lauantaihin klo 07.00-00:00
sunnuntaisin ja pyhäpäivinä klo 07.00 - 22.00

Messuajat:
arkisin kello 9.00, 13.15 ja 19.00
sunnuntaisin: kello 9.00, 10.30, 12.00, 19.00, 21.00 

Nämä myöhäiset messuajat ovat harvinaisia Roomassa, mutta tässä kirkossa on aina myöhäisten messujen aikana paljon väkeä.


Madonna dei Monti on avoinna myöhään iltaisin ja siellä on kova meno päällä puoleen yöhön. Tämä kirkko on takuulla Rooman suosituin kirkko. Kirkon omista Pia Opera Pastore, ykistyinen hyväntekeväisyys isntituutti, jonka perusti palermolainen aatelisherra barooni Felice Pastor (1786-1862).


Kirkko rakennettiin entisen luostarin raunioihin vuonna 1580. Nunnta muuttivat täältä San Lorenzo  Panispernan luostariin, Via Panisperna 129, jonne ei ole sisäänpääsyä nykyään.

Santa Maria ai Montin kirkko seisoo Via dei Serpentintin ja Via Maria della Madonna dei Montin katujen risteyksessä, keskellä Montin kaupunginosaa. Monti on Rooman vanhinta asuinaluetta yhdessä Portico d'Ottavian alueen kanssa, joka sijaitsee entisessä 'Rooman ghettossa', Sant'Angelon kaupunginosassa.

Samassa rakennuskompleksissa kirkon kanssa, entsisen luostarin tiloissa, sijaitsee Rooman yliopiston arkkitehtuurinen tiedekunta/Università degli Studi Roma Tre - Architettura.

Kirkon ympärillä on kahviloita, ravintoloita, viinibaareja, hotelleja ja muita yöpymisspaikkoja tiheeään. Pikku butiikkeja ja kioskeja. Yöelämä on vilkasta näillä kulmilla, joten yörauha voi olla kateissa. 


Kirkon itäisellä kupeella sijaitsee suosittu tori nimeltä Piazza della Madonna dei Monti. Tori on suosittu kohtaamispaikka Roomassa. Myöhemmin illalla ja alkuyöstä on koko tori tipaten täynnä porukkaa. 


Kirkon seinustalla torin puolella on iso Madonna katualttari. Nimittäin tällä torilla aikoinaan käännytettiin juutalaisia ns kristinuskoon. Torin keskellä seisoo iso suhkulähde, jonka ympräillä istuskelee aina väkeä, olipa yö tai päivä. 


Piazza Madonna della Montin tori, taustalla Santa Maria ai Montin kirkon sivuseinä.


Piazza della Madonna dei Monti

Giacomo della Porta (1533-1602) syntyi Porlezzssa Como järven rannalla ja kuoli Roomassa. Hän oli italialainen arkkitehti ja kuvanveistäjä, joka osallistui useiden Rooman merkittävimpien rakennusten suunnitteluun, näistä huomattavimpana Pyhän Pietarin kirkko. Hän työskenteli sekä Michelangelon että Giacomo Barozzi da Vignolan kanssa. Della Porta vei päätökseen Michelangelon suunnitelman Capitolium-kukkulan aukion uudelleenrakentamisesta. Hän myös viimeisteli opettajansa Vignolan suunnitteleman Il Gesù -kirkon. Della Porta muokkasi sen fasadin kokonaan uudelleen omien piirustustensa pohjalta. Vuodesta 1573 Della Porta johti Pietarinkirkon rakennustöitä ja viimeisteli yhdessä Domenico Fontanan kanssa kirkon kupolin vuosina 1588–1590.

Roomassa on paljon hänen arkkitehtoonisia luomuksiaan. Hän oli yksi kuuluisimista roomalsen uusbarokin mestareista, ja juuri tämän Santa Maria ai Montin kirkon julkisvivu on ensimmäinen uusbarokin arkkiteuurinen  nöytös.

Santa Maria dei Montink irkko on ristinmuotoinen ja sen ristikeskuksessa sijaitsee valtava kupoli, jonka esikuvana toimi Il Gesú kirkon kupoli.

Torin reunalla sijaitsi Santa Sofia niminen luostariasuntola, joka on suljettu. Nunnia ei ehkä enää ole jäljellä. Jos joku yksityinen ostaa luostarin tilat ja peruskorjaa, niin siitä voi tehdä hostellin. Luostarin vieressä sijaitsee ukrainalainen ortodoksinen kirkko nimeltä Santi Sergio e Bacco degli Ucraini. 


La Bottega del caffè

Torin reunalla sijaitsee myös suosittu kahvila/ruokapaikka La Bottega del Caffé, joka on avoinna kello 8.00-02.00 joka päivä. 

Nurkan takana kulkee Via Leoniana katu ja sen varelleta nuemrosta 46 löytyy Mercato Monti Urban Market, joka on avoinna vain lauantaiana ja sunnuntaina kello 10.00-20.00. Mercatossa myydän vähän vaikka mitä, enimmäkseen asusteita ja koruja.

Piazza della Madoanan dei Montin torin ympärsitössä sijaitsee useita erittäinsuosittuja ravintoloita.Madonna dei Monti pääalttarilla


Paavi Gregorius XIII/Ugo Boncompagni (1502-1585) oli bolognalainen aatelsiherra, josta sittemmin tuli paavi. Hän lahjoitti Madonna ikoonin kirkolle vuonna 1583. Ikooni löydettiin luostarin raunioista kun kirkkoa alettiin rakentamaan.

Paavi Gregorius XIII  pyrki valloittamaan takaisin katoliselle kirkolle ne alueet, jotka uskonpuhdistus oli siltä vienyt. Hän oli katolisen vastauskonpuhdistuksen huomattavimpia paaveja ja jesuiittojen suosija. Hänen määräyksestään vuonna 1582 otettiin käyttöön gregoriaaninen kalenteri.

Gregorius XIII muun muassa lähetti Skandinaviaan jesuiittaisä Antonio Possevinon taivuttelemaan Ruotsin kuningas Juhana III:ta käätymään takaisin katoliseen kirkkoon. Possevinon matkakertomuksen mukaan erityisesti suomalaiset olisivat olleet valmiita jättämään luterilaisuuden, koska olivat mieltyneet vanhoihin kirkonmenoihin.


Collegio dei Neofiti e Catucemeni sijaitsee kirkosta seuraavassa rakennuksessa. Palstsiat seuraavssa rakennuksessa sijaitsee pieni kirkko nimeltä San Salvatore ai Monti. 


Katualttari tuossa palatsin kulmalla

Gregorius XIII luovutti vastuun krikon rakentamsiesta Arciconfraternita dei Catecumeni e Neofiti nimiselle jräejstölle, jonka tehtävänä oli käännyttää juutalaisia "Neophyteksia" ja islamisteja "Catechumeneja" kristinuskoon. Collegio dei Neofiti e catucumeni sijaitsee vieläkin Via della Madonna dei Monti 39.Roomalainen taidemaalari Cristoforo Casolani maalasi kaikki kirkon freskomaalaukset. Freskot on putsattu vuonna 2000.


Carlo Borromeon kappeli

Carlo Borromeo (1538 Arona – 1584 Milano) oli katolisen kirkon kardinaali, Milanon arkkipiispa ja yksi vastauskonpuhdistuksen merkittävimmistä hahmoista. Paavi Paavali V kanonisoi Carlo Borromeon pyhimykseksi vuonna 1610. Hänen muistopäivänsä on 4. marraskuuta.


Borromeon kappeleita on useissa italialaisissa kirkoissa, niinpä täälläkin.

Joulun alla on jokaisessa suuremmssa roomaaisessa kirkossa seimiasetelma. Joissakin krikoissa asetelma pidetään esillä koko vuoden seuraavaan adventtiin saakka, joloin se uusitaan. Perinteisesti roomlaiset perheet käyvät katsomassa seimsiastelmia, joko ennen jolua, tai viimeistään joulupäivänä. 

Montin kuapunginosan kadut ja kujat ovat suosittuja. Tällä alueella on runsaasti viinibaareja, ravintoloita ja hotelleja, joten ei ihme että yöelämä on vilkasta. Kirkkoa vastapäätä sijaitsee muun muassa mukava ja viihtyisä amerikkalais/kiinalainen ravintola La Pace, jossa on tarjolla pizzaa ja hampurilaisiakin. 

Alueelta löytyy pastaravintola, sushiravintola, kepabravintola jäätelöbaari, suklaabaari, Tacobaari, Avocadobaari, yöklubi Ice Club ja kulman takana Via Cavourin puolella sijaistee Taverna La Base, jossa on kamlan paljon ruokalajena mistä valita.Mies on kadottanut kenkänsä.


Kahvila La Casetta a Monti, Via Madonna dei Monti 162

Erittäin kehuttu keskihintainen ruokapaikka.