torstai 17. tammikuuta 2019

Santi Vito e Modesto/ Santa Maria Maggiore in San Vito



Arco di Gallieno/Porta Esquilina on osa Serviuksen kaupunginmuuria, joka rakennettiin neljännellä vuoisadalla eaa.



Serviuksen muuri on merkattu sinisellä ja uudempi Aurelianuksen muuri punaisella. Tämä Arco di Gallieno ja kirkko sijaitsevat Esquilinon muurissa.

Serviuksen kaupunginmuuria alettiin rakentamaan vuonna 380 eaa, sen jälkeen kun gallialaiset tunkeutuivat Roomaan varastamaan ja polttamaan rakennuksia.

Gallialaiset tarkoittaa ranskalaisia, sveitsiläisiä ja belgialaisia. Kuningas Servius Tullius (500-luvulla eaa) on antanut nimen Serviuksen kaupunginmuurille, joka oli ensimmäinen kaupunginmuuri Roomassa. Muurin sisälle jäi kaikki seitsemän roomalaista kukkulaa. 

Arcon di Gallianon vieressä seisoo entinen Santo Modesto e Viton kirkko.  Nykyään uuskorjausten jälkeen kirkko sai uudeksi nimekseen Santa Maria Maggiore in San Vito ja se toimii nykyään seurakuntakirkkona. Kirkko oli suljettu pitkät ajat.


Sisäänkäynti kirkkoon sijaitsee kuten kuvasta näkyy Via di San Viton puolelta, vaikka Via Carlo Alberton puolellakin on ovi.

Avoinna:
Arkisin kello 7.30-8.30 / 17.00-19.00
Sunnuntaisin ja pyhäpäivinä kello 9.30-13.00

Messu:
Arkisin kello 8.00 ja 18.30
sunnuntaisin ja pyhäpäivinä kello 10.30 ja 12.00


Porttikaari hajosi jonkin verran maanjäristyksessä, joten se on tuettu sen jälkeen. Rooman maanpinta tärisee useinmiten mutta mitään suurempia maanjäristyksiä ei ole ollut pitkiin aikoihin. 

Maa tärisi toissa päivänäkin tiistaina 15. tammikuuta kello 00.03. Tärinä oli 4,5 magnitudi asteikolla ja epicentrumi oli Ravennassa. Viikon verran on Ravennan alueella tärissyt, mutta tuo toissa päiväinen on tähän astisista kovin. Tärinä tuntui Rooman alueella eniten Vatikaanissa, mutta kaikki yli 2 magnitudin tärinät yleensä tuntuvat ja saattavat aiheutta vahinkoja. Kaikki ei Rooman alueellakaan tunne samalla tavalla tärinää, johtuen erilaisista maakerroksista. Rooman eteläiset alueet ovat vulkaanista maastoa.

Colosseumissa on hälyytyslaitteet maanjäristyksiä varten. Colosseumi ei nimittäin seiso mitenkään vankalla paikalla, vaan entisen järven päällä ja metrojunat kulkee Colosseumin alitse tunnelissa.


Ennen uuskorjauksia kirkon ulkoseinät olivat likaiset ja rumat. Nyt kirkko on vaalea beigen värinen.


Fontana dei Monti/Montin suihkulähde


Rooman vesiposteissa on ihan juomakelpoista vettä, mutta pitää osata tehdä ero suihkulähteiden ja juomapostien välillä. Suihkulähdevettä ei pidä mennä  juomaan missään nimessä. Vesiposteissa on aivan samaa lähdevettä mitä juoksee Rooman juomavesiverkostossa ja se on todellakin hyvää ja täysin vaaratonta. Vedestä otetaan säännöllisesti näytteitä. Vesi tulee muutaman vieläkin toiminnassa olevien ja uudesti muokattujen akveduktien kautta ylhäältä vuoristosta tunnetuista lähteistä. Rooman juomavedestä on jopa kirjoitettu kirjojakin.


San Vito

Vito= Vitus latinaksi ja Modesta= Modestus latinaksi, kaksi marttyyriä. Modesta voi olla väärinymmärrys ja virheellinen nimi tälle kirkolle. Mutta San Vito kuitenkin kuoli marttyyrikuoleman keisari Diocletianuksen ajalla, siitä ollaan varmoja. 

San Vitoa palvotaan varsinkin Etelä-Italiassa ja Sisiliassa. San Vito syntyi Trapanissa Sisilian saarella kolmannella vuosisadalla ja eli Lucanissa, Etelä-Italian mantereen puolella. San Vitolla on kuulema ollut parantajan lahja, varsinkin epilepsian. Hän oli siis yksi neljästätoista pyhistä auttajista, joita palvottiin varsinkin keskiajalla. Kolmetoista muuta olivat Acacio, Barbara, Blaise, Katarina Alexandrialainen, Ciriaco, Christopher, Dionysius, Egidio, Erasmo, Eustace, George, Margaret ja Panta.


Uusamaalattu kirkon pääty, jonka ovessa ei ole lukkoa eikä oven kahvaakaan.




Via Carlo Alberton katu tuossa oikealla, jota reunustaa kauniit vanhat puistolehmukset. Katu kulkee Santa Maria Maggioren basilikan luota Piazza Vittorio Emanuelle II:lle. Kadun varressa on paljon pieniä myymälöitä ja kahviloita. San Viton kirkon luota on vain sata metriä Vittorion Emanuellen torille. Siinä on lähin metroasema. 

Vittorio Emmanuelen torin itäpuolella on useita intialaisia ravintoloita, vaikka Esquilinon kapunginosa on tunnettu enempikin kiinalaisistaan. Intialaiset ovat tulleet alueelle paljon myöhemmin kuin kiinalaiset. Täällä Esquilinossa voi syödä hyvää ruokaa halvalla. Alue on erittäin monikansallinen.


Yksi porteista Vittorion puistoalueelle. Puistossa on suuri leikkipaikka lapsielle. Puistosa on melkein aina joku joka esiintyy lavalla, laulaa tai pitää puhetta.  Täällä tanssitaan usein vaikka minkämaalaisia tansseja. Puistossa tapaavat myös alueen eläkeläiset toisiaan.








Luulin että tämä San Viton kirkko on lukittu lopullisesti koska ei löytynyt varoja sitä korjata. Rakennus on alkuperäinen kirkko tällä paikalla ja se mainitaan ensimmäisen kerran Vatikaanin kirjoissa 700-800-luvun vaihteessa paavi Leo aikaisemmasta kirkosta.

Kirkko on saanut uuskorjausten jäkeen nimekseen Santa Maria Maggiore in San Vito. Santa Maria Maggiore siitä syytä että 200 metrin päässä sijaitseva Vatikaanin omistama kirkko Santa Maria in Maggiroe pitää huolen tästäkin kirkosta. Muutenkin tällä alueella on tiheään kirkkoja. 

Roomassa asuvat bengalilaiset saavat käyttää kirkkoa omiin tarpeisiinsa, mutta heillä ei kuulema ole omaa pappia vielä.


Kirkko on rakennettu neljännellä vuosisadall ja sen huomaa.






Cripta di San Vito, Arco di Gallieno

Jos haluaa käydä kryptassa ja arkeologisissa kaivauksissa niin on otettava yhteys kirkkoon ja sovittava aika. Telefon: +39 06 4465836 tai Fax: +39 06 4463494.