lauantai 31. tammikuuta 2015

Via Portuense


File:Estradas consulares.svg

File:Roma-ponterotto01.jpg

Ponte Rotton sillan rauniot sijaitsevat Isola Tiberina saaren ja Ponte Palatinon välissä, Teveren joessa. Tältä sillalta läksi alunperin Via Portuensis, tai Via Portuense kuten se nykyään on nimeltään. Sillalla on ollut latinakielinen nimikin, Pons Aemelius. Silta on toiselta vuosisadalta eaa. Sillan raunot löytää Forum Boariumin lähettyviltä, Trasteverestä. Via Portuensis rakennettiin keisari Claudiuksen ajalla myötäilemään Teveren jokea, sen pohjoista rantaa. Tie johti Teveren joen suulle, varsinaiseen satamaan.

Keisari Konstantinus rakennutti uuden tien, Via Ostiensin, joka myös kulki kohti merta Teveren joen eteläiselle puolelle. Via Ostiensin päätyi Ostia Anticaan, Rooman vasrinaiseen satamaan meren äärellä Teveren joen suulla. Käytännössä alettiin kulkemaan yhtä tietä Ostiaan päin ja toista Ostiasta Roomaan päin. Via Portuense kulkee aivan samaa reittiä vielä tänäkin päivänä. Tie alkaa Porta Portesesta ja päätyy Fiumicinon kuntaan. 

Fiumicinossa sijaitsee Rooman suurin lentokenttä, Aeroporto di Fiumicino/Aeroporto Leonardo da Vinci
Porta Portuensin tai  Porta Portese, on kaupunginoprtti Juniculumin, Gianicolon, muurissa. Portti on rakennettu vasta 1600-luvulla kun Ripa Granden satama-aluetta uuskorjattiin ja muokattiin uuteen maalliin. Ripa Grande oli toiminut Rooman satamana siihen aikaan kun Tevereä pitkin vielä pääsi ainakin Ripa Grandeen saakka. Toisen satma Tevren rannalla Rooman kohdalla sijaisti pohjoisenpana Via Rippettan kohdalla.

File:Roma.Porta Portese incisione.jpg

Giuseppe Vasin kuvaus Porta Portesesta 1700-luvulla

File:Piranesi-16053.jpg

Giovanni Battista Piranesin kuvaus Ripa Grandesta 1700-luvulta. Nykyään Ripa Granden kohdalla Teveren varressa rantakadun nimi on Lungotevere Ripa.


Via Portuense 240, Helena Serrano


Via Portuense on 25 kilometeriä pitkä tie Rooamsta Fiumicinon kunnantalon edustalle. Aivan merkillinen rakennus tämä kunnantalo.