perjantai 27. toukokuuta 2022

Unescon perinnekohde



Italia on yksi niitä maita joilla on erittäin paljon Unescon maailman perinnekohteita, enempi jopa kuin Kiinalla. Viisi Italian maailmanperintökohdetta ovat luonnollisia kohteita, kun taas kaikki muut ovat 53 ovat kulttuurikohteita ja siksi Italiassa on myös eniten koko maapallolla kulttuuriperintökohteita.

Mutta Via Appia Antican tie ei ole vielä perinnelistalla, ihme kyllä,  mutta nyt siihen saattaa tulla muutos.

Italia on aloittanut ehdokkuuden Via Appia Antican saamiseksi Unescon maailmanperintöluetteloon, Italian kulttuuriministeriö ilmoitti vastikään.

Unescon tunnustus kattaa koko Appia Antican tiereitin Roomasta Brindisiin Kaakkois-Italiassa, mukaan lukien Via Traiana, jonka keisari Trajan rakensi muinaisen roomalaisen tien jatkeeksi Benevenetosta Brindisiin.

"Appian antican tie on matkareitti, jota on parannettava ja asetettava  matkailun keskipisteeseen, kuten kestävien kävelyreittien  vahvistamiseksi", sanoi kulttuuriministeri Dario Franceschini, joka sanoi, että muutos olisi olennainen kulttuurin kehityksen ja perinnön kannalta.

Pyydän anteeeki että minulla oli vaikeuskia kääntää Dario Franceschin sanomaa suomeksi. Hän käyttää sen verran erikoista kielenkäyttöä ja minulla on suomen kieli hakusissa.

Via Appia Antica on vuodelta 312 eaa. ja se on ensimmäinen ja tärkein roomalaisista teistä, ja roomalaiset tunsivat sen Regina Viarumina tai "teiden kuningattarena".

"Regina Viarum yhdistää alueita, joilla on runsaasti poikkeuksellista kulttuuria, arkeologista ja maisemaperintöä", sanoi Franceschi, joka lisäsi, että tiellä oli kaikki ominaisuudet tullakseen yhdeksi Euroopan suurimmista caminoreiteistä. Camino tarkoittaa perinteisesti  pyhiinvaellusreittejä, mutta monet italialaiset käyttää patikkareiteistä samaa camino nimitystä.

Yhteensä 74 kuntaa, 15 puistoa, 12 kaupunkia, neljä aluetta ja 25 yliopistoa ovat sopineet Via Appian suojelemisesta, parantamisesta ja edistämisestä. Regina Viarumin projekti, joka oli jo Unescon alkuperäisellä listalla.

Kulttuuriministeriö totesi lausunnossaan, että tien hyvin säilyneet infrastruktuuri-, arkeologiset, arkkitehtooniset, hautaus- ja siviilitodistukset "edustavat" poikkeuksellisen tärkeää kulttuuriperintöä.