torstai 23. joulukuuta 2021

Roomalaiset katsomassa jouluikkunoita

Tämä on perinne Roomassa että kaikki kynnelle kykenevät lähtee samana päivänä katsomaan muotihuoneiden joulunäyteikunoita Via del Corosn kadulle, minkä varrella sijaitsee useimpien muotihuoneiden myymälät. 

Joluaatto on työpäivä Italiassa. Perinteeseen kuuluu että perheet tilaa kauppiailta valmiit ruuat ja kuskaa ne kotiin. Täällä ei rouvien tarvitse stressata.

Italialaiset viettävät jouluaattoa (24. joulukuuta) paavin pitämän keskiyön messun Pyhän Pietarin kirkossa. Illalla mennään messuun ja sitten vietetään puoli yötä  aikaa ystävien ja perheen parissa.

Joulupäivänä (25.12.) aletaan kattamaan juolupöytää ja perheet käy usein isovanhempien luona ja sitten nautitaan 7 ruokalajia eri ruuista (yleensä kalapainotteisesti). Lasagne on suoisttua, eikä pidä unohtaa pyöreää rusinajoulukakkua, panettonea. Kakun voi huuhdella  samppanjalla alas. 

Lahjat jaetaan (joulupäivänä 25.12.), mutta enemmän joululahjoja ja makeisia jaetaan lapsille sukissa, ns. Joulunoita "Befana" 13. päivänä 6. tammikuuta. Befana tulee illalla 5.1. ja seuraavana aamuna on sukassa makeisia/lahjoja, jos on ollut kiltti ja niille jotka eivät ole olleet kilttejä, saa hiiltä sukkaan, niin kuin sanonta kuuluu.