lauantai 10. heinäkuuta 2021

Kansallispäivä


Yritän valmistella kesken jääneitä postauksia...

Tässä videolla vietetään Italian tasavallan 75. vuotispäivää, 21. huhtikuuta 2021. Päivän kunniaksi illalla heijastettiin historiallisia henkilöitä ja Rooman mennyttä historiaa kaupungiinvaltuuston seinälle. Samasta rakennuksesta täältä Campidoglion/Capitoliumin kukkulalta käsin on Roomaa johdettu Rooman valtakuntaa 2874 vuotta.

Italiasta tuli tasavalta vasta vuonna 1947.  Nykyinen Italian alue on ollut muinoin Rooman valtakunnan ydinaluetta. Rooman imperiumin hajottua vuonna 476 alue jakautui lukuisiin pieniin ruhtinaskuntiin. Italian valtio perustettiin vuonna 1861. 1920-luvulla fasismin nousu johti totalitaariseen diktatuuriin, mikä kumottiin  vuonna 1943. Italialaiset ei tiedä mitään pahenpaa kuin kansallisaate, samoin kun ruotsalaisetkin. 

Italialaisten kanssa kannattaa varoa puhua Italiasta. Aina kannattaa ensin tarkistaa että missä kyseinen italialainen on syntynyt, ennen kuin alkaa kertomaan omia mielipiteitään tai kyselemään. Italialaiset eroaa suuresti maakuntien ja paikkakuntien välillä. He jopa vierastaa naapuri provinssilaisia. 

Ruotsalaisten kanssa voi kyllä puhua Ruotsista, vaikka ei ruotsalaiset ole kovin innostuneita puhumaan Ruotsista. Johtunee siitä ettei ruotsalaiset tiedä kovinkaan paljoa Ruotsista.  Ruotsalaiet tietää kyllä paljon maailmasta, mutta ei silti keskustele muista maista tai henkilöistä. Ruotsalaiset ei tule ajatelleeksi tai pohtineeksi maata missä he asuvat. He elää omassa itselleen läheisissä piireissään. Ruotsalaisille eikä italialaisille tule edes mieleen sanoa mitään kansallismielistä, sillä se on häpeällsitä, melkein kuin rikos.


Rhea jumlatar Capitoliumin kukkulalla

Roomalaiset omivat useimmat kreikkalaiset jumalat ja jumalattaret, mutta vaihtoivat niille nimet. Rhea on kuitenkin  saanut pitää alkuperäisen kreikkalaisen nimensä. Roomalaisessa mytologiassa Rhea identifioi Opia, joka määritellään nimityksellä Magna Mater deorum Idaea, siis idea suuresta jumalallisesta äidistä, koko maailman Jumalten äidistä.

Kreikkalaisten käsityksen mukaan Jumalten äiti oli anatolialainen (nykyinen Turkki) jumalatar Kybele. Kybelekultti sai alkunsa jo 7000-5000 eaa. Kulttia esiintyi myös Roomassa 200 eaa. Kreikkalaiset pitiviät lopulta Kybeleä ja Rheaa samana jumlattarena, ja siitä roomalaiset alkoivat nimittämään Jumalten äiti nimellä Rhea.


 Palazzo Senatorio, Campidoglio/Capitolium

Tässä  kuvassa olevassa rakennuksessa istuu vielä tänäkin päivänä Rooman kunnanvaltuusto. Pohjakerroksissa säylytetään kaikki kunnan arkistot alkuajoista lähtien.

Capitol oli Rooman maailman symboolinen keskus. Tässä olivat kaupungin kolme tärkeintä temppeliä. Nämä oli omistettu jumalalle Jupiter Optimus Maximus, Rooman suojelija, Minerva, viisauden jumalatar ja Juno Moneta, suojelun jumalatar. Capitolin alapuolella sijaitsee Rooman foorumi, mikä oli poliittisen, sosiaalisen, oikeudellisen ja kaupallisen elämän keskus. 

Lähellä sijaitsee myös Colosseum/Kolosseumi, mikä oli Rooman viihdekeskus. Foorumin yläpuolella sijaitsee Palatinus-kukkula, kukkula, missä legendan mukaan Romulus syntyi ja perusti Rooman 700-luvulla eKr. ja missä keisari asui yli 400 vuotta. 

Senaatin palatsi Capitoliumilla on nykyään Rooman kunnan, Comune di Roma, kokoontumispaikka. Pohjoisella huipulla on Santa Maria Aracoelin kirkko  ja Capitoliumin museot sijaitsevat myös Capitoliumilla. Ylös kukkualle johtavat La Cordonata nimiset portaat mitkä on suunnitellut itse Michelangelo.

Rooma on urbs aeterna/et caput mundi), siis ikuinen kaupunki, maailman keskus, mikä syntyi vuonna 753 eaa, ja on siis lähes kolme tuhatta vuotta vanha metropoli.